51. Stan: Master Set (Ignacy Trzewiczek)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Lukić
Has thanked: 49 times
Been thanked: 71 times

Re: 51. Stan: Master Set (Ignacy Trzewiczek)

Post autor: Lukić »

51 strona w 51 stanie 🙂

Przy okazji pytanie: czy i gdzie można dostać dodatkowe frakcje, których nie ma w ultimate retail?
...słaba ta gra, nawet nie ma premii za przejście przez start...
Atk
Has thanked: 563 times
Been thanked: 350 times

Post autor: Atk »

Lukić pisze: 19 lip 2024, 22:28 51 strona w 51 stanie 🙂

Przy okazji pytanie: czy i gdzie można dostać dodatkowe frakcje, których nie ma w ultimate retail?
Nie wiem w sumie, czy w wersji sklepowej jest ta ze wspieraczki frakcja.
Lukić
Has thanked: 49 times
Been thanked: 71 times

Post autor: Lukić »

Spoiler:
W sklepowej wersji są tylko 4 frakcje. Chciałem dopkupic pozostałe.
Ostatnio zmieniony 20 lip 2024, 11:52 przez Curiosity, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: cytowanie
...słaba ta gra, nawet nie ma premii za przejście przez start...
Awatar użytkownika
Wender
Has thanked: 130 times
Been thanked: 124 times

Post autor: Wender »

Spoiler:
W sklepie Portalu są wszyskie do kupienia
Ostatnio zmieniony 20 lip 2024, 11:52 przez Curiosity, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: cytowanie
osimaru
Has thanked: 109 times
Been thanked: 64 times

Post autor: osimaru »

Do kupienia są, ale z dostępnością gorzej. Zamawiałem ostatnio. Teksas i Hegemonia niedostępne. Od biedy można sobie wydrukować z PDF, który Portal Games udostępnił podczas pandemii.
kratylos
Has thanked: 1 time
Been thanked: 6 times

Post autor: kratylos »

wystarczy wydrukowac na lepszym papierze i ok
portal za te planszetki liczy sobie jakby byly zlocone...
Awatar użytkownika
warlock
Has thanked: 1249 times
Been thanked: 2415 times

Post autor: warlock »

Przeczytałem zasady do dodatku Moloch i zapaliła mi się czerwona lampka, aż wszedłem na BGG i - oczywiście - jest już temat temu poświęcony. Na sucho, jeszcze przed rozgrywką zgadzam się z autorem tego tematu, ale wstrzymam się z szerszym komentarzem dopóki nie przetestuję tego na własnej skórze. Linki w spojlerze:
Spoiler:
Ktoś ma jakieś praktyczne doświadczenia z tym rozszerzeniem?
Awatar użytkownika
Furan
Has thanked: 15 times
Been thanked: 248 times

Post autor: Furan »

Z ciekawostek - 51szy :twisted: stan jest w fazie testów alfa na BoardGameArenie. :)
jakiCHś - w tym słowie jest CH! || lepiej nie używa'ć apostrof'ów w ogóle, niż używa'ć ich w nadmiar'ze!

(S) Mecz Stulecia, Ape Town, Paco Sako
harry1991
Has thanked: 18 times
Been thanked: 21 times

Post autor: harry1991 »

warlock pisze: 12 lis 2024, 12:33 Przeczytałem zasady do dodatku Moloch i zapaliła mi się czerwona lampka, aż wszedłem na BGG i - oczywiście - jest już temat temu poświęcony. Na sucho, jeszcze przed rozgrywką zgadzam się z autorem tego tematu, ale wstrzymam się z szerszym komentarzem dopóki nie przetestuję tego na własnej skórze. Linki w spojlerze:
Spoiler:
Ktoś ma jakieś praktyczne doświadczenia z tym rozszerzeniem?
Hej, grałem kilka razy w dwie osoby z tym dodatkiem, po dwóch grach stwierdziliśmy, że rozkładamy maszyny w dwa rzędy. Każdy z graczy ma ujemne punkty za maszyny pozostałe na koniec gry w swoim rzędzie. W fazie ataku nic się nie zmienia, karty można hackować zarówno u siebie jak i przeciwnika. Przed zmianą zachodziły sytuacje opisane w przytoczonych przez Ciebie wątkach, z home rulsem się to wygładziło i naszym zdaniem jest to jeden z fajniejszych dodatków do 51st.
Kal-El83
Has thanked: 435 times
Been thanked: 200 times

Post autor: Kal-El83 »

Czekałem, czekałem, zaczynałem wątpić ale … się doczekłem - 51 stan w becie na bga :)
Niegdyś Azazelek, narodzony na nowo jako Kal-El83 ;)
Awatar użytkownika
Grellenort
Has thanked: 68 times
Been thanked: 160 times

Post autor: Grellenort »

Pytanie z innej beczki - czy do gry ukazał się jakiś fajny fanowski dodatek, wzorem np. Polan w Osadnikach: Narodziny imperium? Jakieś planszetki pozwalające pograć frakcją z Neuroshimy Hex (np. Vegas, Sharrash <3), albo nowe karty rozwijające podstawkę lub poszczególne dodatki? W pudle Ultimate są jeszcze dwie komory na karty i czymś fajnym możnaby je zapełnić, póki Portal nie ma chwilowo chęci/potrzeby/pomysłów na wznowienie wsparcia dla gry :)
Awatar użytkownika
Sheade
Has thanked: 59 times
Been thanked: 235 times
Kontakt:

Post autor: Sheade »

Czy ktoś orientuje się, czy w planach jest jakiś kolejny dodatek do 51 Stan?

Widzę tu duzy potencjał na nazwę. 51 Stan: Kanada 😋
Awatar użytkownika
BOLLO
Has thanked: 1337 times
Been thanked: 2051 times
Kontakt:

Post autor: BOLLO »

Sheade pisze: 21 mar 2025, 02:17 Czy ktoś orientuje się, czy w planach jest jakiś kolejny dodatek do 51 Stan?

Na tę chwilę powstawały jedynie "małe" dodatki. Myślę że jeszcze kiedyś ujrzymy jakiś ciekawy większy dodatek to tej gry :wink:
Awatar użytkownika
Sheade
Kontakt:

BOLLO pisze: 21 mar 2025, 06:15
Sheade pisze: 21 mar 2025, 02:17 Czy ktoś orientuje się, czy w planach jest jakiś kolejny dodatek do 51 Stan?

Na tę chwilę powstawały jedynie "małe" dodatki. Myślę że jeszcze kiedyś ujrzymy jakiś ciekawy większy dodatek to tej gry :wink:
Nie sądzę by powstało coś większego poza obecną formą dodatków w postaci 50 nowych kart z nową mechaniką. W 51 Stanie taki model sprawdza się najlepiej, raczej nie widze tu przestrzeni na stworzenie większego dodatku z frakcjami jak do Osadników. Pozatym Portal trochę traktuje ta swoją markę raczej na odczepne, już ostatni dodatek "Ziemia Niczyja" wg mnie był słabo dopracowany i zrobiony trochę tak po lini najmniejszego oporu z licznymi problemami z balansem :)

Albo będzie za jakiś czas kolejny dodatek z nową wersja 51 Stan: Über Deluxe Edition.

Tak swoja drogą, jakie są wasze doświadczenia z "Ziemią Niczyją"? Mnie osobiście koncepcja się bardzo podoba, ale wykonanie jest wg mnie niedopracowane, to co zdecydowanie mi przeszkadza to:
1. Mało urozmaicone karty, które w większości operują na terminie "Aktywuj/Zbuduj/Ulepsz Posterunek", dotyczący jedynie różnych jego pozycji, nie ma w tym żadnej finezji.
2. Problem z balansem niektórych kart, jak i samego dodatku. Są dwie karty np. które za pomoća jednego zasobu "pistoletu" można niszczyć posterunek bez względu na obronę.
3. Do tego jeżeli graczowi zostanie zniszczony ostatny posterunek (co może nawet nastąpić zaraz na poczatku), to jest on pernamentnie likwidowany z gry i wszystkie karty z dodatku stają się dla niego bezużyteczne.
4. Plansza w moim odczuciu ma błąd, bo jeden z regionów zamiast aktywacji Wschodniego regionu, aktywuje Centralny, co Portal tłumaczy jako próba włożenia astmetri... ale wg mnie to jest poprostu błąd, bo uderza w balans jednego z graczy, który zacznie właśnie na tym skrawku.
5. Dodatek słabo się skaluje na ilość graczy, w przeciwieństwie do innych dodatków najlepiej działa na wiekszą ilość, a nie na 2 osoby.
6. Żetony posterunków... są cholernie nieczytelne zrobione na "odwal się.
Awatar użytkownika
JimmyPL
Has thanked: 63 times
Been thanked: 60 times

Post autor: JimmyPL »

Sheade pisze: 21 mar 2025, 08:55
BOLLO pisze: 21 mar 2025, 06:15

Tak swoja drogą, jakie są wasze doświadczenia z "Ziemią Niczyją"? Mnie osobiście koncepcja się bardzo podoba, ale wykonanie jest wg mnie niedopracowane
Moloch też już był trochę MEH, za to zgliszcza i sojusznicy to top.

Też mi się wydaje że nie ma miejsca na duży dodatek, co by ewentualnie mogło odświeżyć podstawkę to dodatek z nową talią podstawową, tu bym widział potencjał na ciekawy ruch (coś jak zrobili w Robinsonie talie tematyczne).
Awatar użytkownika
warlock
Has thanked: 1249 times
Been thanked: 2415 times

Post autor: warlock »

Grałem tylko w Zgliszcza i Sojuszników i Zgliszcza podobają mi się o wiele bardziej, to chyba moja ulubiona talia ;). Sojuszników zachwalają wszyscy, ale dla mnie te nowe żetony kontaktu nie wnoszą nic, a całość jest jakaś taka "fiddly" ;). Zgliszcza dodają bardzo fajny mechanizm + pomarańczową talię kontaktu.
Awatar użytkownika
Grellenort
Has thanked: 68 times
Been thanked: 160 times

Post autor: Grellenort »

BOLLO pisze: 21 mar 2025, 06:15 Na tę chwilę powstawały jedynie "małe" dodatki. Myślę że jeszcze kiedyś ujrzymy jakiś ciekawy większy dodatek to tej gry :wink:
Dziwnie konkretna konstrukcja tego stwierdzenia niemal sugeruje jakąś wiedzę "spod lady" :wink:
Awatar użytkownika
Sheade
Kontakt:

JimmyPL pisze: 21 mar 2025, 09:06 co by ewentualnie mogło odświeżyć podstawkę to dodatek z nową talią podstawową
51 Stan ogólnie cierpi na wiele problemów natury estetycznej i dziwnego UI Design, bo wiele elementów w grze jest poprostu słabo zaprojektowana, w tym nie mówiąc o w ogole nie przeskalowanych ilustracjach z podstawki oraz dodatków Zima/Nowa Era, które strasznie odstają jakością od reszty - juz bardzo profesjonalnie wykonanych ilustracji z nowych dodatków. Przewszystkim bardzo spójnych tematycznie i estetycznie.

Natomiast by pokazać, że poprawienie kart ilustracji dziś to nie jest żaden koszt. Wystarczy wrzucić je w narzedzie AI i efekt gotowy w kilka chwil. Dla przykładu poniższe zastosowanie:

Obrazek

Wysoka rozdzielczość: https://i.postimg.cc/kXqcrKqH/1.jpg

Obrazek

Wysoka rozdzielczość: https://i.postimg.cc/ys4pXS4c/2.jpg

Obrazek

Wysoka rozdzielczość: https://i.postimg.cc/FNyWPsNq/3.jpg

Ale nie wiem, czy zdzierżyłbym kolejną edycję 51 Stanu, chyba żeby to było całkowicie nowe odświeżenie oprawy, ale to na pewno nie będzie miało miejsca, chyba żeby wprowadzili jakaś nowa edycję z modyfikacjami do gry. Ale tu też nie widże, bo wg mnie gra jest świetnie zrobiona (mimo iż osobiscie nie pałam sympatią do autora) i nie wymaga popraw.

Wg mnie wszystkie dodatki sa świetne, poza Ziemią Niczyją, która jednak ma problem z balansem i wyglda na dodatek wydelopowany na szybko.

A tu taki żart sytuacyjny. Ale to że czekam na dodatek, żartem już nie jest!

Obrazek
Awatar użytkownika
BOLLO
Kontakt:

Grellenort pisze: 21 mar 2025, 09:21
BOLLO pisze: 21 mar 2025, 06:15 Na tę chwilę powstawały jedynie "małe" dodatki. Myślę że jeszcze kiedyś ujrzymy jakiś ciekawy większy dodatek to tej gry :wink:
Dziwnie konkretna konstrukcja tego stwierdzenia niemal sugeruje jakąś wiedzę "spod lady" :wink:
Chciałbym taką wiedzę posiadać, niestety w tym przypadku to jedynie moje domysły że Ignacy nie da umrzeć swojemu "dziecku" , a gdyby tak się miało stać to zapewne fandom na to nie pozwoli i ktoś się zajmie dodatkiem o którym wspomniałem.....chociażby miałbym to być ja sam :mrgreen:
Awatar użytkownika
oduck
Has thanked: 737 times
Been thanked: 156 times

Post autor: oduck »

Sheade pisze: 21 mar 2025, 09:39.

Natomiast by pokazać, że poprawienie kart ilustracji dziś to nie jest żaden koszt. Wystarczy wrzucić je w narzedzie AI i efekt gotowy w kilka chwil. Dla przykładu poniższe zastosowanie:
To, czy to jest „poprawienie”, to BARDZO subiektywna sprawa.
toblakai
Has thanked: 409 times
Been thanked: 421 times

Post autor: toblakai »

Na pewno jest na tych AIowych grafikach więcej detali. Natomiast ja również bym się przychylał do stwierdzenia, że wersja przed jest ciekawsza. Oryginalne grafiki mają problem ze zbyt niską rozdzielczością i przy niektórych przypadkach rozciągnięcie tych grafik daje kiepski efekt.

Natomiast przez konwersje w AI one zupełnie tracą ten swój ręcznie rysowany charakter - stają się typową grafiką cyfrową.
Awatar użytkownika
Sheade
Kontakt:

To może widać na powiększonej grafice, ale na małej karcie już tego nie dostrzeżesz, ale rozmazane i rozpixelozowsne grafiki już bardzo :)
Awatar użytkownika
BOLLO
Kontakt:

Dla mnie np dzieła Jakuba Różalskiego (Scythe) są mega ciekawym konceptem. Bo jako małe elementy przedstawiają wyraźną postać z detalami a w rzeczywistości bo piksele i "niechlujne" maźnięcia pędzlem. Dla mnie ma to urok i niepowtarzalność. Czy lubię wyostrzone i wykontrastowane obrazy? Oczywiście że tak, ale w tym wypadku wiedząc że to wyszło z rąk człowieka zdecydowanie wolę takie "niedorobione".

Obrazek
ODPOWIEDZ