(Oficjalny) Portal Games - plany wydawnicze 2025
-
- Has thanked: 517 times
- Been thanked: 606 times
Re: (Oficjalny) Portal Games - plany wydawnicze 2025
Czy coś wiadomo odnośnie dodruku dodatków do Roota?
Premiera sklepowa 10 kwietnia więc pewnie do tego terminu będzie przedsprzedaż. Pamiętaj że zamawiając w portalu wysyłają ok 2 tygodni wcześniej
- Hardkor
- Has thanked: 1554 times
- Been thanked: 1120 times
- Kontakt:
Tego zestawu w ich sklepie do środy najbliższej (19.03)
Posiadam najwyższy (3%) rabat w aleplanszowki - jeśli chce skorzystać to daj znać. Jestem prawie ciągle przy komputerze (praca zdalna), więc szybko odpiszę :)
- Hardkor
- Has thanked: 1554 times
- Been thanked: 1120 times
- Kontakt:
Pytał ktoś o to na fb to odpisali:
Patrząc jak niedostępne są ich rzeczy ekskluzywne to raczej wątpie, żeby byłyNa teraz niestety nie
Posiadam najwyższy (3%) rabat w aleplanszowki - jeśli chce skorzystać to daj znać. Jestem prawie ciągle przy komputerze (praca zdalna), więc szybko odpiszę :)
- Portal Games
- Has thanked: 31 times
- Been thanked: 419 times
- Kontakt:
Czekamy na zakończenie produkcji drewienek i kostek w Chinach dla druku międzynarodowego - gdzieś w lecie powinny wrócić do sprzedaży.
W sklepach - do premiery, która jest zaplanowana na 10 kwietnia, u nas będzie krócej, bo oferta zachęciła wieeelu fanów TMB i słowiańskiego zestawu już zostało kilkadziesiąt sztuk - z dobrych wieści to dobrze wróży na wypuszczenie kolejnych dodatków!
Ostatnie sztuki zostały wrzucone w taki sam zestaw, jaki był dostępny przy przedsprzedaży rok temu.
Nie widzę, aby ktoś o tym wspominał ostatnio więc daję znać - Aeons End Outcasts wraz z dodatkami zmieniły status na Transport. Może niedługo się doczekamy 

-
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 30 times
Na Kickstarterze pojawiła się zapowiedź kampanii rocznicowej wersji Trickeriona i dodatku. Jest tam polska flaga.
- walkingdead
- Has thanked: 254 times
- Been thanked: 645 times
Pan Trzewiczek podczas ostatniego liva znów powtórzył swoją tezę, że brak zainteresowania drukiem gry 20 Strong oznacza, że graczy solo w Polsce jest mało i inne wydawnictwa widząc to będę niechętne w wydawaniu gier solo.
Przypomnę. Wydanie "All in" gry 20 Strong od Portalu to 4 talie kart, 20 kości i magnetyczny licznik. 400zł. Czterysta złotych.
Ja proponuję Portalowi lepszy eksperyment. Niech wydadzą grę kosztującą 1000000zł (1 milion złotych). Minimalna liczba zamówień to 1. Jeśli nie znajdzie się choćby 1 osoba chętna to wniosek będzie oczywisty: w Polsce nie ma graczy solo w ogóle.
Przypomnę. Wydanie "All in" gry 20 Strong od Portalu to 4 talie kart, 20 kości i magnetyczny licznik. 400zł. Czterysta złotych.
Ja proponuję Portalowi lepszy eksperyment. Niech wydadzą grę kosztującą 1000000zł (1 milion złotych). Minimalna liczba zamówień to 1. Jeśli nie znajdzie się choćby 1 osoba chętna to wniosek będzie oczywisty: w Polsce nie ma graczy solo w ogóle.
Gracze solo są i gry solo się znajdą. Portal musi się przyzwyczaić że gracze solo nie będą kupować ich gier
To portal na tym traci nie my. Ja pod solo kupiłem ostatnio ST: captains chair i GH: buttons and Bugs . Nie mam zamiaru płacić 400 PLN za 20 strong od portalu...

To portal na tym traci nie my. Ja pod solo kupiłem ostatnio ST: captains chair i GH: buttons and Bugs . Nie mam zamiaru płacić 400 PLN za 20 strong od portalu...
- seki
- Moderator
- Has thanked: 1236 times
- Been thanked: 1456 times
Inne wydawnictwa mają swój rozum i prawdopodobnie decyzje biznesowe podejmują w dojrzalszy sposób niż pan Trzewiczek. 20 strong nie będzie dla nikogo wyznacznikiem. Ciekaw jestem czy taka gra na emocjach działa na rynek. Dla mnie to marketing niskich lotów, na poziomie przedszkola "albo się ze mną pobawisz w to co ja chcę albo już nigdy ja nie pobawię się z tobą."
Jednocześnie w tym ostatnim materiale Portalu reklamowany jest Aeon's End, który jest cenioną grą przez wielu graczy solo. Ale wg Portalu w Polsce graczy solo nie ma.
Dokładnie większość znanych gier portalu jest wysoko w rankingu gier solo chociażby top 200 solo games bgg. Np teraz Spirit Island numer 1 w rankingu.
Ignacy zrobił więcej dla graczy solo niż którykolwiek Polski twórca gier wydając Robinsona.
Rynek gier solo jest i będzie coraz większy. Każdy gracz solo musi mieć swój egzemplarz gry co zwiększa sprzedaz. Ludzie mają dzieci rodzinę i coraz mniej czasu na granie i spotkania. Nie da się zastąpić obcowania z komponentami grami komputerowymi.
Ignacy zrobił więcej dla graczy solo niż którykolwiek Polski twórca gier wydając Robinsona.
Rynek gier solo jest i będzie coraz większy. Każdy gracz solo musi mieć swój egzemplarz gry co zwiększa sprzedaz. Ludzie mają dzieci rodzinę i coraz mniej czasu na granie i spotkania. Nie da się zastąpić obcowania z komponentami grami komputerowymi.
Myślę, że chodzi tu bardziej o wydawanie gier wyłącznie pod solo, a wymieniane przez Was tytuły mają jednak możliwość pogrania w kilka osób.
A w ogóle, to jak dużo jest gier po polsku do grania wyłącznie pod solo?
Tak na szybko, to mi się kojarzy jedynie Final girl.
- japanczyk
- Moderator
- Has thanked: 3707 times
- Been thanked: 3890 times
Wojna Nemo, Szczurolap, sporo ksiazek CYA
Sprzedam: (S) Redukcja kolekcji! 100+ tytulow: Pagan i inne
Moje Zbiórki na KS: tu
https://buycoffee.to/japanczyk
Mogli spróbować wydać najpierw takie Legacy of Yu, które cenowo mogłoby być prawie 2x tańsze i zainteresować dużo większe grono ludzi. Zaczynanie od gry deluxe i na tej podstawie wyciąganie wniosków nie brzmi zbyt rozsądnie, ale ich biznes. Kaczki już pokazały że gra tylko solo może się dobrze sprzedać.
-
- Has thanked: 328 times
- Been thanked: 328 times
Ta gra od Kaczek jakoś spektakularnego sukcesu też nie osiągnęła (co widać po braku zapowiedzi sezonów 2 i 3). Legacy of Yu też raczej nie byłoby tańsze. (20 strong to 180PLN bez zniżek, Legacy of Yu lata sporo ponad 200).
Sprzedam:
Isofarian Guard 669PLN,1% A Game of Strategic Chance (69zł), Weather Machine - metalowe zębatki, Chronicle X(115zł), Namiestnik(29zł), Flame & Fang(129zł),Vagrantsong(264zł), Video Game Champion(189zł)
Isofarian Guard 669PLN,1% A Game of Strategic Chance (69zł), Weather Machine - metalowe zębatki, Chronicle X(115zł), Namiestnik(29zł), Flame & Fang(129zł),Vagrantsong(264zł), Video Game Champion(189zł)
- japanczyk
- Moderator
- Has thanked: 3707 times
- Been thanked: 3890 times
Wlasnie, calkiem uciekly mi gry Shema, a przeciez Mur Hadriana to tez solowka popularna, tak samo zapowiedziane Anachrony i Skara BareTermigez pisze: ↑22 mar 2025, 15:41 Mogli spróbować wydać najpierw takie Legacy of Yu, które cenowo mogłoby być prawie 2x tańsze i zainteresować dużo większe grono ludzi. Zaczynanie od gry deluxe i na tej podstawie wyciąganie wniosków nie brzmi zbyt rozsądnie, ale ich biznes. Kaczki już pokazały że gra tylko solo może się dobrze sprzedać.
Sprzedam: (S) Redukcja kolekcji! 100+ tytulow: Pagan i inne
The Anarchy*japanczyk pisze: ↑23 mar 2025, 13:47Wlasnie, calkiem uciekly mi gry Shema, a przeciez Mur Hadriana to tez solowka popularna, tak samo zapowiedziane Anachrony i Skara BareTermigez pisze: ↑22 mar 2025, 15:41 Mogli spróbować wydać najpierw takie Legacy of Yu, które cenowo mogłoby być prawie 2x tańsze i zainteresować dużo większe grono ludzi. Zaczynanie od gry deluxe i na tej podstawie wyciąganie wniosków nie brzmi zbyt rozsądnie, ale ich biznes. Kaczki już pokazały że gra tylko solo może się dobrze sprzedać.