Grzegorzx pisze: ↑30 mar 2025, 23:24
Cześć,
który dodatek byście polecili do WoP. Czy któryś jest konieczny bo coś np. naprawia?
Może, któryś skraca grę lub ją wydłuża?
No i jak zmieniają balans w grze.
Jakoś mało znalazłem na ten temat w polskim internecie.
Teoretycznie żaden nie jest konieczny bo gra bez dodatków sobie świetnie radzi ale dodatki poprawiły większość rzeczy, które mi się w tej grze nie podobały. Kwestia indywidualnych preferencji.
Ja gram z wszystkimi dużymi dodatkami i nie wyobrażam sobie już grania bez nich.
Na początek poleciłbym Królów zwłaszcza jak się jest mniej doświadczonym graczem.
Po pierwsze dodają mechanikę spaczenia, która pozwala Cieniowi zużywać nadmiar wyrzuconych oczu i wprowadza postacie, które poprawiają kontrolę losowości w wyrzuconych kościach i kartach bitwy.
Następnie Panowie. Ten dodatek dodaje przede wszystkim alternatywnych członków drużyny. Tu już w mojej ocenie warto być bardziej doświadczonym graczem, ponieważ będzie prościej stwarzać sobie efektywne kombinacje i plany. Wprowadza też postacie z dodatkowymi kośćmi, które wzmacniają Wolne Ludy. Ale i Cień też dostaje potężne możliwości (np. możliwość odtwarzania armii w polu) więc nie zgodzę się z twierdzeniem, że jest to dodatek "jednostronny".
Jak gracze są ogarnięci to zaryzykowałbym wprowadzenie Panów i Królów jednocześnie.
Na samym końcu wprowadziłbym wojowników. To najbardziej wymagający dodatek. Ale też dzięki niemu znacznie wzrasta nam ilość możliwych kombinacji i zagrań. Otwiera się wiele możliwości i można robić naprawdę fajne rzeczy, które mogą odmienić wynik spotkania. Frakcje też mogą pomóc gdy nie mamy dobrych kart bitwy na ręku no i poprawiają różnorodność figurek na planszy. Ale dla niektórych ten dodatek jest zbyt przytłaczający i wydłuża rozgrywkę. (Dla mnie to akurat plus).
Los Ereboru mam ale jeszcze nie testowałem.