Wojna o pierścień / War of the ring (R. Di Meglio, M. Maggi, F. Nepitello)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
Gun3R
Has thanked: 49 times
Been thanked: 66 times

Re: Wojna o pierścień / War of the ring (R. Di Meglio, M. Maggi, F. Nepitello)

Post autor: Gun3R »

samuraj1369 pisze: 04 mar 2025, 14:13 Czy są na rynku rozwiazania, żeby trzymać wszystko w jednym kufrze, podstawka i wszystkie dodatki?
Ostatnio rzuciło mi się w oczy rozwiązanie od Warbox.pl w postaci kufra.
Zastanawiam się czy są jakies alternatywy?
Ja zrobiłem niedawno coś takiego: https://www.facebook.com/share/p/19U9QeY1WK/

Czyli drewniana skrzynka z grawerem + w środku insert 3D na wszystkie komponenty z dodatkami + pasma górskie, górę przeznaczenia itp. jestem w stanie zrobić ich więcej xd (btw brałeś ode mnie podstawki na figurki xd)
Hobbystyczny modelarz i drukarz 3D. Tutaj buduję swoją markę ;)
Ianixius
Has thanked: 19 times
Been thanked: 6 times

Post autor: Ianixius »

Ja mam sktzynię z pracowni Limon i z chęcią bym się jej pozbył bo zajmuje za dużo miejsca i jest za ciężka - także nie polecam

Ale jakość i wizualnie genialna
Pomnik
Has thanked: 393 times
Been thanked: 267 times

Post autor: Pomnik »

Gun3R pisze: 22 mar 2025, 00:38
Ja zrobiłem niedawno coś takiego: https://www.facebook.com/share/p/19U9QeY1WK/

Czyli drewniana skrzynka z grawerem + w środku insert 3D na wszystkie komponenty z dodatkami + pasma górskie, górę przeznaczenia itp. jestem w stanie zrobić ich więcej xd (btw brałeś ode mnie podstawki na figurki xd)
Ja niedawno w sumie podobnym tropem poszedłem xD
Skrzynka na zamówienie, do tego insert z druku bo żaden na rynku nie wspiera ani żetonów w kapslach ani tokenow z Poszukiwań Pierścienia xD
Jest jeszcze drugie dno na góry i inne bajery ale to trochę poczeka, pewnie na kolejny dodatek xD
Spoiler:
"Real darkness have love for a face. The first death is in the heart, Harry."
Grzegorzx

Wojna o Pierścień

Post autor: Grzegorzx »

Cześć,
który dodatek byście polecili do WoP. Czy któryś jest konieczny bo coś np. naprawia?
Może, któryś skraca grę lub ją wydłuża?
No i jak zmieniają balans w grze.
Jakoś mało znalazłem na ten temat w polskim internecie.
samuraj1369
Has thanked: 516 times
Been thanked: 582 times

Re: Wojna o Pierścień

Post autor: samuraj1369 »

Grzegorzx pisze: 30 mar 2025, 23:24 Cześć,
który dodatek byście polecili do WoP. Czy któryś jest konieczny bo coś np. naprawia?
Opinia wytworzona po przeczytaniu setek postów tutaj i na reddicie:
- Panowie - mega dodatek, jak się wprowadzi, to rzadko, kto gra bez niego.
- Wojownicy - bardzo wydłużają grę, najmniej popularny, najmniej chętnie dołączany do gry,
- Królowie - wciąż się testuje, ale wynika, że dobry, ciut mniej potrzebny niż Panowie.

Złoty środek to Panowie lub Panowie + Królowie. Jeśli masz to ograne i chcesz epickiej batalii na 6h+ to dorzucasz Wojowników.
Pomnik
Has thanked: 393 times
Been thanked: 267 times

Post autor: Pomnik »

Najbardziej polecani są Panowie, aczkolwiek najwięcej rozgrywek ludzie cisną w samą podstawkę.
Co do balansu:
Panowie - zasadniczo bardziej faworyzują Wolne Ludy ale alternatywny Czarnoksiężnik potrafi być bardzo trudny do skontrowania dla niedoświadczonego gracza WL (szczególnie jeśli wejdzie na stół szybko)
Wojownicy - również faworyzacja WL, wydłuża grę i wymaga większej "uwagi" (każda frakcja na własne zasady, dodatkowy rodzaj kart na ręce)
Erebor - widziałem różne opinie co do balansu, ja skłaniam się w stronę WL, DEW z 5 punków staje się 2+1 (jeśli wliczamy Żelazne Wzgórza), Krasnale o wiele łatwiej potrafią wypaść z gry (utrata ŻW w zasadzie je wyłącza, dawno nie miałem gry w której cokolwiek się działo w okolicach Szarej Przystani/Ered Luin).
Królowie - w końcu faworyzacja Cienia. Zepsucie pozwala Cieniowi na osłabienie militarne WL kosztem potencjału poszukiwań. Wodzowie są fajnym dodatkiem a zepsucie (niektórych) suwerenów potrafi "wyłączyć" frakcję WL.

Tutaj tylko wspomnę - Panowie+Wojownicy mocno boostują WL militarnie, grałem tak kilka gier i niezbyt mi podeszły. Królowie powinni w miarę zrównoważyć rozgrywki z wszystkimi dużymi dodatkami.
Osobiście polecam zgarnąć Panów i dopiero po ich ograniu zastanawiać się nad kolejnymi.
"Real darkness have love for a face. The first death is in the heart, Harry."
Darkstorm
Has thanked: 184 times
Been thanked: 311 times

Post autor: Darkstorm »

Teoretycznie żaden nie jest konieczny bo gra bez dodatków sobie świetnie radzi ale dodatki poprawiły większość rzeczy, które mi się w tej grze nie podobały. Kwestia indywidualnych preferencji.

Ja gram z wszystkimi dużymi dodatkami i nie wyobrażam sobie już grania bez nich.

Na początek poleciłbym Królów zwłaszcza jak się jest mniej doświadczonym graczem.
Po pierwsze dodają mechanikę spaczenia, która pozwala Cieniowi zużywać nadmiar wyrzuconych oczu i wprowadza postacie, które poprawiają kontrolę losowości w wyrzuconych kościach i kartach bitwy.

Następnie Panowie. Ten dodatek dodaje przede wszystkim alternatywnych członków drużyny. Tu już w mojej ocenie warto być bardziej doświadczonym graczem, ponieważ będzie prościej stwarzać sobie efektywne kombinacje i plany. Wprowadza też postacie z dodatkowymi kośćmi, które wzmacniają Wolne Ludy. Ale i Cień też dostaje potężne możliwości (np. możliwość odtwarzania armii w polu) więc nie zgodzę się z twierdzeniem, że jest to dodatek "jednostronny".

Jak gracze są ogarnięci to zaryzykowałbym wprowadzenie Panów i Królów jednocześnie.

Na samym końcu wprowadziłbym wojowników. To najbardziej wymagający dodatek. Ale też dzięki niemu znacznie wzrasta nam ilość możliwych kombinacji i zagrań. Otwiera się wiele możliwości i można robić naprawdę fajne rzeczy, które mogą odmienić wynik spotkania. Frakcje też mogą pomóc gdy nie mamy dobrych kart bitwy na ręku no i poprawiają różnorodność figurek na planszy. Ale dla niektórych ten dodatek jest zbyt przytłaczający i wydłuża rozgrywkę. (Dla mnie to akurat plus).

Los Ereboru mam ale jeszcze nie testowałem.
Pompa85
Has thanked: 2 times
Been thanked: 12 times

Post autor: Pompa85 »

Też macie rożne odcienie rewersów Królów?
Grzegorzx

Post autor: Grzegorzx »

Dzięki wszystkim za podpowiedzi.
Zatem rozejrzeć się za Panami i Królami
Darkstorm
Has thanked: 184 times
Been thanked: 311 times

Post autor: Darkstorm »

Pompa85 pisze: 31 mar 2025, 09:19 Też macie rożne odcienie rewersów Królów?
Tak, widać różnice.
Awatar użytkownika
narandil
Has thanked: 280 times
Been thanked: 66 times

Post autor: narandil »

Hej, pytanie świeżaka o granie w kliencie Java:

Czy grając sobie samemu na jednym PC (bez łączenia się online z przeciwnikiem, itp.) można tak zakombinować żeby grać polskimi kartami? Mam skany polskich kart, tylko pytanie czy da się je gdzieś tam podmienić we wnętrznościach tego programu?
ODPOWIEDZ