Przechowywanie mat do gier

Własnoręczne działania twórcze: upiększanie, inserty, malowanie figurek, tworzenie prototypów, stoły do planszówek itp.
Nosiadbt1100
Has thanked: 92 times
Been thanked: 116 times

Przechowywanie mat do gier

Post autor: Nosiadbt1100 »

W jaki sposób przechowujecie maty do Waszych gier?

Mam trochę tych neoprenów (z 20...) różnej wielkości (niektóre nawet metr x dwa metry) i zastanawiam się nad jakimś mądrym sposobem przechowywania. Póki co trzymam je na półkach za książkami, ale każdorazowe wyciąganie jest problematyczne. Szukam jakiegoś taniego, niewymyślnego rozwiązania (jak się to mówi - jeżeli coś jest głupie, ale działa, to nie jest głupie:)). Mam np regał, na którego górze myślałem ustawić jakiś stojak (na wina?) - np taki 4-5 poziomów pod 4-5 miejsc na każdym poziomie - do tego kupić coś do przechowywania tych mat - kartonowe tuby z zamknięciem? Myślałem też o jakis rurkach pcv - może by to było tańsze z metra. Macie jakieś rurki do polecenia?

Widziałem na kickstarterze takie coś dedykowane do przechowywania mat - można to powiesić jak wieszak itd, ale miał to jedną eliminującą to wadę - każda mata nie była zamykana na końcach - po jakimś czasie byłoby to wszystko pobrudzone od kurzu pewnie.
Awatar użytkownika
brutusss
Has thanked: 352 times
Been thanked: 84 times

Re: Przechowywanie mat do gier

Post autor: brutusss »

O taki stojak na mapy, tylko trochę miejsca zajmuje:

Obrazek
Awatar użytkownika
Dako
Has thanked: 400 times
Been thanked: 373 times

Post autor: Dako »

Ja polecam tzw. opakowania na mapy ;)
W odróżnieniu od różnego rodzaju rur tutaj przekrój kwadratowy umożliwia składowanie w poziomie jedne na drugich a i pionie są lepiej ustawne.
Wykonane z grubej litej tektury są dostępne w kilku długościach a dodatkowo można je łatwo sobie przyciąć i dopasować.
Link do sklepu:
https://mapy.net.pl/pl/c/Opakowania-na-mapy/593
Awatar użytkownika
Gromb
Has thanked: 936 times
Been thanked: 420 times

Post autor: Gromb »

Spoiler:
Genialne! Naprawdę. Nie zdawałem sobie sprawy z tego, że są kwadratowe tuby. Użeram się wiecznie z okrągłym, a tutaj proszę... Dzięki za polecajke!
The Corps Is Mother, the Corps Is Father
Nosiadbt1100
Has thanked: 92 times
Been thanked: 116 times

Post autor: Nosiadbt1100 »

Faktycznie! Genialne rozwiązanie z tymi kwadratowymi hmmm rurami :) Na to nawet nie trzeba stojaka - wystarczy poukładać jedno na drukim. no i można czarować z wielkością - byleby jedna wielkość to była jedna warstwa. No i dodatkowo - ten prestiż zakupu - kupuję tuby na mapy (taki światowy jestem!), a nie tuby na jakieś maty do gierek :)
Awatar użytkownika
OlazRed
Has thanked: 19 times
Been thanked: 28 times

Post autor: OlazRed »

1. Wieszaki ścienne na wino. Przykład.
2. Coś, co nazywa się "wieszakiem na leginsy". Można powiesić na drzwiach, w szafie, itd.Przykład.
3. Pojemnik na torby plastikowe Ikea Variera. Można używać w ten sposób.
ODPOWIEDZ