Aeon Trespass: Odyssey (Marcin Wełnicki)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
Zaan84
Has thanked: 41 times
Been thanked: 267 times

Re: Aeon Trespass: Odyssey (Marcin Wełnicki)

Post autor: Zaan84 »

Wymyśliłem ze kupie sobie tablicę magnetyczną na mapę. Jaki rozmiar mam brać pod uwagę. Czy 90x60 cm wystarczy czy raczej 120x90 cm?
Awatar użytkownika
Zmij
Has thanked: 158 times
Been thanked: 289 times

Post autor: Zmij »

Zaan84 pisze: 31 mar 2025, 18:11 Wymyśliłem ze kupie sobie tablicę magnetyczną na mapę. Jaki rozmiar mam brać pod uwagę. Czy 90x60 cm wystarczy czy raczej 120x90 cm?
90x60 wystarczy
Jes ibn Jester
Has thanked: 7 times
Been thanked: 64 times
Kontakt:

Post autor: Jes ibn Jester »

9x9 kwadratów to narazie najwieksza mapa. A mapa z 3 cyklu na jednej Ci sie nie zmieści jakbyś nią nie kręcił.
Klubokawiarnia Kawadzieścia - 700+ gier, planszówkowy klimat i blisko Metra
Raztel
Has thanked: 8 times
Been thanked: 12 times

Post autor: Raztel »

Cykl 2 ukończony, ogólnie osiągnięte bardzo fajne zakończenie z dość ciekawym finałem
Spoiler:
, główny zły o niebo lepszy od cyklu 1, na plus: historia i takie wow czasami plus walki z bossami do lvl 4, lvl 4 chimera na mocny minus przez limit ambrozji, rozumiem zamysł ale ginący tytan przy bonus ataku bo response 2 ambrozja i następna i następna itd, Cyclonus okej, na początku rage gain straszny potem do ogarnięcia, sam big N jak się ogarnęło jego aoe dość przyjemny, udało też nam się dorwać The End i było łupnięcie :D,jeśli chodzi o bronie to po ewolucji 2 z nich dość rzadko poza combo je zmienialiśmy, na duży minus cyklu: gear, dużo rzeczy bezużytecznych i reflex dalej is the King wszystkiego, sporo itemow wydawało się mało interesujących, to że do lvl 3 biegaliśmy z puzzle axe setem najlepiej o tym świadczy :?, na pewno evolved dały nam płynny przeskok do lvl 3+lvl 4, wybór armor też przeciętny i niektóre nawet nie wjechały na salony xD, jeśli chodzi o wybory w hub, na minus pewnie to jak w dupe daje każdy dobry wybór i tonąca łajba co 3 dni xd, zamysł rozumiem ale czasami to się tych hub story nie chciało robić bo czasami się dostawało większe bęcki niż nagrody, chyba największe rozczarowanie to burden xD
Spoiler:
okazał się łatwa farm fate do końca cyklu xD.
Ogólnie pomimo minusów odnośnie gear progress, konstrukcji hubow i chimera ( nigdy więcej) to dalej oceniam C2 o wielę wyżej przez samego głównego złego i historie, bardzo ciekawa postać, ogólny postęp argo strony też interesujący, minus jak wspomniałem gear i wynik decyzji w hubach, no i burdena like cmon, tak łatwo go złamać xD
tommyray
Has thanked: 556 times
Been thanked: 915 times
Kontakt:

Post autor: tommyray »

Raztel pisze: 03 kwie 2025, 23:34 Cykl 2 ukończony, ogólnie osiągnięte bardzo fajne zakończenie z dość ciekawym finałem
Spoiler:
,
gratki! Mi zabrakło cyklopów. W jednym momencie wybrałem kolosalny ciężar (kto wie ten wie), zamiast 2 pkt diplo, i już tego nie nadrobiłem. A byłby wymaksowany Głos Ludu!

Pan Brzemię — ale że już w c2 go obijaliście? Chciałbym to widzieć. Czy tylko czizowaliście go i myk na górę?
W c3 to ja biegnę na szczyt w te pędy i unikam bydlęcia jak ognia. On ma przecież kozackie AT - czym go tłukliście? Pyrasklepiosem?
Awatar użytkownika
Zmij

tommyray pisze: 04 kwie 2025, 06:37 Pan Brzemię — ale że już w c2 go obijaliście? Chciałbym to widzieć. Czy tylko czizowaliście go i myk na górę?
W c3 to ja biegnę na szczyt w te pędy i unikam bydlęcia jak ognia. On ma przecież kozackie AT - czym go tłukliście? Pyrasklepiosem?
Burdena sklepalem pod koniec cyklu 3, dopiero wtedy uzyskałem sprzęt który podołał temu zadaniu a i tak to była jedna z 2 najtrudniejszych walk w c3 i ledwo się udało bo najtrudniej było mu wbić ostatnia ranę gdzie na każdej BP3 jest naście AT a co najmniej jedną trzeba wbić tak więc najmocniejsza bronią przy asyście i awaken dopiero weszło 🙂
Raztel

tommyray pisze: 04 kwie 2025, 06:37
Raztel pisze: 03 kwie 2025, 23:34 Cykl 2 ukończony, ogólnie osiągnięte bardzo fajne zakończenie z dość ciekawym finałem
Spoiler:
,
gratki! Mi zabrakło cyklopów. W jednym momencie wybrałem kolosalny ciężar (kto wie ten wie), zamiast 2 pkt diplo, i już tego nie nadrobiłem. A byłby wymaksowany Głos Ludu!

Pan Brzemię — ale że już w c2 go obijaliście? Chciałbym to widzieć. Czy tylko czizowaliście go i myk na górę?
Tak trochę bicia i spadamy, dość śmieszne jak łatwo uciec uzbrajajac się w full reflex,
tommyray
Kontakt:

Raztel pisze: 04 kwie 2025, 10:06 Tak trochę bicia i spadamy, dość śmieszne jak łatwo uciec uzbrajajac się w full reflex,
Ale że tylko jeden sprzęt z keywordem reflex można użyć na jedno WoO bez względu czy to jest superior czy advanced czy zwykły to pamiętaliście?
Mam małe z nim doświadczenie ale chyba trudno tak wszystkich uzbroić w ruch na maxa. Będę z nim znowu walczył w weekend, zobaczę jak ogarnąć sprzęt i strategię na niego przy większej ilości tytanów potrzebnych na szczycie.
Awatar użytkownika
Zmij

No i często przed kickbackiem nie ma wykrzyknika więc nie da sie uniknąć refleksem, generalnie wredny strasznie przeciwnik
tommyray
Kontakt:

Zmij pisze: 04 kwie 2025, 09:43
tommyray pisze: 04 kwie 2025, 06:37 Pan Brzemię — ale że już w c2 go obijaliście? Chciałbym to widzieć. Czy tylko czizowaliście go i myk na górę?
Burdena sklepalem pod koniec cyklu 3, dopiero wtedy uzyskałem sprzęt który podołał temu zadaniu a i tak to była jedna z 2 najtrudniejszych walk w c3 i ledwo się udało bo najtrudniej było mu wbić ostatnia ranę gdzie na każdej BP3 jest naście AT a co najmniej jedną trzeba wbić tak więc najmocniejsza bronią przy asyście i awaken dopiero weszło 🙂
Podejrzewam, że SD to ten najtrudniejszy?
Wczoraj się spotkałem pierwszy raz z Dziedzicem Słońca - rozbawiło mnie BP z kołem... AT18.
Walka okazała się jedną z bardziej pamiętnych ale fart sprawił, że wcale nie była trudna.
Jego pierwsza akcja, Merciless Sun. Wybrana specjalnie zanim zajrzałem w traumy (jeden z trików, które warto robić czyli wybierać kolejność akcji "Start of the Round"). Jedyny tytan, Herodotus, który nie zdołał się schować - dostaje 9 Danger. Wchodzi Awakening z grave traumy! Mój kontratak failuje, na co wchodzi sygnatura (to błąd, ale epicki więc nie resetowałem jak później się zorientowałem) - Danger na 18, dokładam czarne obole, ciągnę oczywiście You Died.
Rzut... jest kryt! Przebudzenie w przebudzeniu! Mamy na to Tech boys! 8) . Awakening Studies wjeżdża na białym koniu - ze zwykłego Zeusa wbijamy we wku***onego i jedziemy z SD! Przebijamy pierwsze AT o 3 - dodatkowy atak Zeusa! Kolejne AT7 - sukces, tu zabrakło jednego Power do kontynuacji ataku z Instant Transmission... Wchodzi kontra z instynktu na dokładnie 1 śmieszne Danger :D... i obol. You died. Znowu. Umieramy na serio, bo już nie można nawet rollować na awakening. Ale! Przecież moja Fisher ma Castoff na 3 poziomie - czyli umieramy ale z Bonusowym Atakiem! No to bijemy dalej. Wchodzi trzecia rana zanim SD nawet odpalił swoje AI i End of Hope :twisted:. Wreszcie tytan pada. Świetny start.
SD odpala swoje drugie Start of the round - patrzę na kartę pod grave (a dostałbym ją gdybym najpierw zabrał się za Traumy) - Disemboweled... To byłaby inna pieśń. No to teraz AI, potem Sygnatura - wszyscy pięknie pochowani.
Śmieję się SD w twarz. Teraz nasi. Ulyssea - fail na AT8. Masakra te BP od niego. Ale już Philoctera - sukces, i już wiem, że po drugiej rundzie SD będzie fajrant! Tylko nie dać mu nikogo zabić...
Dokładam z rozpędu Solonem - rana piąta. Surowce, pycha. Oczywiście cała ta zabawa w logistykę też miała swój czas i miejsce - tu chowanko na VP, tu na drugie VP, tu się ukryć za skałami...
SD odpala drugą swoją rundę - Merciless Sun, AI, Sygnaturę. Ogarnięte, łatwizna. Nikt nie zginął. Wygrana! Koniec! Patrzę na zegarek. Od rozkładania po finisz - 3 godziny. Jedna runda tytanów :lol:
Epickie. Po takiej partii musze odpocząć ze dwa dni.

Tylko walka z pursuerem była u mnie dotychczas równie ekstremalna w serię ataków, kontry, tankowanie oboli oraz bonusowe ataki u Logicbreakera, który sam w jednym szalonym ciągu wbił ich chyba pięć zanim umarł...
Raztel

tommyray pisze: 04 kwie 2025, 10:24
Raztel pisze: 04 kwie 2025, 10:06 Tak trochę bicia i spadamy, dość śmieszne jak łatwo uciec uzbrajajac się w full reflex,
Ale że tylko jeden sprzęt z keywordem reflex można użyć na jedno WoO bez względu czy to jest superior czy advanced czy zwykły to pamiętaliście?
Mam małe z nim doświadczenie ale chyba trudno tak wszystkich uzbroić w ruch na maxa. Będę z nim znowu walczył w weekend, zobaczę jak ogarnąć sprzęt i strategię na niego przy większej ilości tytanów potrzebnych na szczycie.
Mam na myśli jak skyseer łamie tą walkę i AA z adrenaline rush o 4 pola, AA z reflexem oraz Cryptex plus wspinanie się i łatwosć uniknięcia jego after attack, w pewnym momencie to kusi skipnąc jak nie chce Ci się walczyć z powodu tego jak można unikać jego after attack i po prostu do przodu lecimy,
Sixshot
Has thanked: 73 times
Been thanked: 61 times

Post autor: Sixshot »

Spoiler:
Coś to brzmi podejrzanie , czy dobrze rozgrywaliwcie wszystkie jego skille ? I to jak się porusza że np zawsze się ustawia wyżej niż tytan przy ataku i jak działa kickback oraz kondycja syzyfa ? Chyba że chodzi wam o max 1 , 2 hity na BP 1 przy okazji i szybka ucieczka na górę..mi zawsze 1 ostatni tytan ginął bo nie dał rady uciec..a czasem burden potrafił zablokować miejsce ucieczki gdyż stanął przed tytanami a przejście na 2 kratki i blokował ciałem przejście ;). ..Tyle że to nie jest walka ,a przetrwanie ;)..to coś jak Pursuer z toying ..a może i nawet jest mniej wymagająca tą ucieczka ..ale to prawda ja pod koniec olewalem już walkę tylko zdejmowałem sobie 3 fate Argo i jednego dreamwalkera..w ekipie Skyseer , logic , mazerunner i dreamwalkera na poswiecenie
Raztel

Sixshot pisze: 04 kwie 2025, 15:34
Spoiler:
Coś to brzmi podejrzanie , czy dobrze rozgrywaliwcie wszystkie jego skille ? I to jak się porusza że np zawsze się ustawia wyżej niż tytan przy ataku i jak działa kickback oraz kondycja syzyfa ? Chyba że chodzi wam o max 1 , 2 hity na BP 1 przy okazji i szybka ucieczka na górę..mi zawsze 1 ostatni tytan ginął bo nie dał rady uciec..a czasem burden potrafił zablokować miejsce ucieczki gdyż stanął przed tytanami a przejście na 2 kratki i blokował ciałem przejście ;). ..Tyle że to nie jest walka ,a przetrwanie ;)..to coś jak Pursuer z toying ..a może i nawet jest mniej wymagająca tą ucieczka ..ale to prawda ja pod koniec olewalem już walkę tylko zdejmowałem sobie 3 fate Argo i jednego dreamwalkera..w ekipie Skyseer , logic , mazerunner i dreamwalkera na poswiecenie
Ale gdzie tu widzisz problem ? xD przecie piszę że kilka ataków wpadło po drodze bo jego ruchy są bardzo przewidywalne i to jak się ustawia oraz kogo zawsze atakuje, z AA głównie pod ucieczkę można bardzo szybko zniknąć, nie bawiliśmy się w żadne bicie go bo bardziej niż trzeba by było, był przeszkadzajką a gwarantowane surowce po osiągnięciu szczytu same w sobie są wystarczające by mieć co się chce z niego po jakimś czasie, Pursuer to był zawsze strach a ten takie ehh, rozkładam dłużej niż walka potrafi trwać xD, raz chyba się nam zdażyło że przez zła pozycje zgniotło nam tytana przy spirali przez złe ustawienie, dlatego dla mnie jest bardziej oo no to znowu wyskoczył ale nie zabije nam tytana w 1 rundzie jak ptak potrafił nie raz xD
Awatar użytkownika
Zmij

Spoiler:
Co do pierwszego pytania to nie, nie jest to SD:)
Zgadzam się, walka ze Słonecznym jest naprawdę emocjonująca (ale poczekaj na 4 poziomy bazowych primodiali, tam tez jest intensywnie i starcia z nimi równie epickie!) po pierwsze uwielbiam mechanikę wspinania się na potwora żeby go mocniej ranic a tu można się wspiąć aż na trzy poziomy i daje to wymierne bonusy! Trochę smuteczek ze w cyklach 4 i 5 tylko jeden przeciwnik ma VP. Najgorsze z nim jest pierwsze spotkanie bo nie wiadomo co i jak ale potem to juz wiadomo w teorii co robić, lodowa kapota, refleksy i wspinanie to podstawa ale w praktyce to rożnie wychodzi jak to w ATO:)BP3 maja faktycznie AT wyższe od Burdena ale Burdenowi musisz wbić w jednym hicie te naście AT a u SD jak się przyjrzysz to masz na niektórych BP dodatkowe możliwości
Ostatnio zmieniony 04 kwie 2025, 18:37 przez Curiosity, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: cytowanie
Sixshot
Has thanked: 73 times
Been thanked: 61 times

Post autor: Sixshot »

Oj robicie smaka na ten C3 ,robicie ,ale jeszcze trochę odpoczywania..,a czy C4 , C5 już ktoś skończył ? Ciekawe jak wyglądają te cykle względem poprzednich i ciekaw jestem walki z final bossem czy bedzie najbardziej epicka z epickich czy taka se
Spoiler:
Raztel

Sixshot pisze: 04 kwie 2025, 17:43 Oj robicie smaka na ten C3 ,robicie ,ale jeszcze trochę odpoczywania..,a czy C4 , C5 już ktoś skończył ? Ciekawe jak wyglądają te cykle względem poprzednich i ciekaw jestem walki z final bossem czy bedzie najbardziej epicka z epickich czy taka se
Spoiler:
Na bgg jest typ co bardzo ładnie podsumował C4 i C5 bez spojlerów (uznaje je za super i lepsze bosowo od poprzednich) i jak bardzo trudne są xD
Raztel

Mój jedyny minus na ten moment o całe ATO to to że po ostatnim update do Sins chciałoby się podobny system postaci w bazowym :D :D
tommyray
Kontakt:

Raztel pisze: 04 kwie 2025, 17:55 Mój jedyny minus na ten moment o całe ATO to to że po ostatnim update do Sins chciałoby się podobny system postaci w bazowym :D :D
No co ty, prostota ATO jest taka odprężająca :P
yolberg
Has thanked: 5 times
Been thanked: 2 times

Post autor: yolberg »

Czy według was warto próbować ubić burdena w cyklu 2 (walka podstawowa + ewentualnie hardest to bear burden)? Ubicie jednego czy dwóch BP3 wydaje się realne przy ilości breaków, które może zostawić warkeeper wyposażony w Cyclostusa + następny atak Gamechangerem z wysokim ragem.
tommyray
Kontakt:

yolberg pisze: 05 kwie 2025, 09:26
Czy według was warto próbować ubić burdena w cyklu 2 (walka podstawowa + ewentualnie hardest to bear burden)? Ubicie jednego czy dwóch BP3 wydaje się realne przy ilości breaków, które może zostawić warkeeper wyposażony w Cyclostusa + następny atak Gamechangerem z wysokim ragem.
Zależy od tego czy masz c4 bo jak masz…
Spoiler:
Awatar użytkownika
Zmij

yolberg pisze: 05 kwie 2025, 09:26
Możesz próbować napewno jest to nie lada wyzwanie ale wg mnie szanse na zwycięstwo nikłe, bez białych kości i hope tokenow to nie ma co do ostatecznej walki z burdenem podchodzic, za mało znaczków na czerwonych i czarnych kościach aby była realna szansa na zranienie bp3
HorribleNick
Has thanked: 58 times
Been thanked: 30 times

Post autor: HorribleNick »

Po długiej przerwie od cyklu I wróciliśmy i chcieliśmy zrobić Onwards Odyssey...
Mam plansze na tablicy magnetycznej, a tu cyk tona małych tokenów. No dobra, może to będzie. No i straszna nuda. Tu kadłub w góre, tu kadłub w dół, coś tam dopowiada do historii z cyklu I, ale już pamiętamy jak przez mgłę... Przerwaliśmy i olaliśmy, idziemy do teatru bezpośrednio.
tommyray
Kontakt:

OO pomiędzy c1 a c2 ma średnie historie. Ten między c2 a c3 jest zdecydowanie ciekawszy, dodatkowo mający realne walki na lvl 5 a nie narracyjne jak to ma miejsce w OO1. Tylko dla turbo fanów.
Awatar użytkownika
Koshiash
Has thanked: 76 times
Been thanked: 198 times

Post autor: Koshiash »

Sixshot pisze: 04 kwie 2025, 15:34 ...pod koniec olewalem już walkę tylko zdejmowałem sobie 3 fate Argo i jednego dreamwalkera..w ekipie Skyseer , logic , mazerunner i dreamwalkera na poswiecenie
Wróciłem do C3 i zaliczyłem już trzy spotkania z Burdenem, wszystkie w ten sam sposób :lol: W miare możliwości podobnie przeskakuję pozostałe starcia (skoro raz wygrałem z Icarian Harpy uzyskując określony łup i stratę tytana, to przy drugim spotkaniu na tym samym lvl zakładam identyczny wynik). Taka fajna fabuła, a tak wyprute z emocji walki z bossami...
tommyray
Kontakt:

@Koshiash
Apage satanas. Podaj mi dla referencji gdzie masz swoją wzorcową realizację starć aby wiedzieć coś więcej.
ODPOWIEDZ