Dziękuję :)

Tutaj można dyskutować na tematy ogólnie związane z grami planszowymi, nie powiązane z konkretnym tytułem.
Planszeta82
Has thanked: 2 times

Dziękuję :)

Post autor: Planszeta82 »

Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Ostatnio zmieniony 31 mar 2025, 22:36 przez Planszeta82, łącznie zmieniany 2 razy.
Piter1991
Has thanked: 10 times
Been thanked: 3 times

Re: Badanie o grach planszowych do pracy magisterskiej

Post autor: Piter1991 »

Ankieta wypełniona, liczę na podzielenie się wynikami - ciekawy temat został poruszony.
Awatar użytkownika
garg
Has thanked: 1765 times
Been thanked: 1270 times

Post autor: garg »

Ja przeklikałem ją wczoraj, ale pytania są niestety postawione w taki sposób, że trudno jest sensownie na nie odpowiedzieć.

Przykładowe pytanie: "W jakiej skali (1-5) adaptacje motywów w tych grach są wierne w stosunku do tekstów źródłowych?"

We wcześniejszych pytaniach pytasz o różne uniwersa (Star Wars, Harry Potter, Wiedźmin itp.) - jeśli grałem w kilka gier z różnych uniwersów i w jednej grze motywy zostały oddane wiernie, a w drugiej nie, to jaką odpowiedź mam zaznaczyć?

Sytuacja staje się kuriozalna, jeśli grałem w kilkanaście takich gier - żeby odpowiedzieć muszę wyciągać średnią? I jeśli tak, to jak liczoną? :evil:

I takich pytań jest większość...
Mam / Sprzedam/wymienię
(Może nie wystawiłem, ale też chętnie wymienię)

Najstarszy offtop świata: Ceterum censeo Carthaginem esse delendam ;-)
Awatar użytkownika
garg

Planszeta82 pisze: 31 mar 2025, 12:03 Na ten moment chciałam zbadać ogół zjawiska, niestety badania w kontekście gier planszowych nie skupiały się jeszcze w tej konkretnej sferze, wcześnie głównie na grach planszowych w edukacji, biznesie czy wychowaniu, stąd postawiłam na podejście bardziej ogólne, żeby w przyszłości ja, czy inni badacze mogli skupić się na konkretnych motywach, również takich, o których wcześniej nie pomyślałam pisząc ankietę. Np. wiele osób dopisuje uniwersum Warhammera co też może być ciekawym przykładem.
Nie rozumiem... :?
Mam / Sprzedam/wymienię

Awatar użytkownika
miker
Has thanked: 650 times
Been thanked: 487 times

Post autor: miker »

Planszeta82 pisze: 31 mar 2025, 12:03 Na ten moment chciałam zbadać ogół zjawiska, niestety badania w kontekście gier planszowych nie skupiały się jeszcze w tej konkretnej sferze, wcześnie głównie na grach planszowych w edukacji, biznesie czy wychowaniu, stąd postawiłam na podejście bardziej ogólne, żeby w przyszłości ja, czy inni badacze mogli skupić się na konkretnych motywach, również takich, o których wcześniej nie pomyślałam pisząc ankietę. Np. wiele osób dopisuje uniwersum Warhammera co też może być ciekawym przykładem.
Cześć

Zgadzam się z @garg, bo sam odpadłem wypełniając Twoją ankietę w dniu, w którym zamieściłaś linka. Niestety po dojściu na drugą stronę pytań, którą otwierało pytanie o ocenę wierności adaptacji gier w stosunku do oryginału, odpadłem i zamknąłem tę kartę w przeglądarce.

Moja rada: posłuchaj kolegę @garg, bo jest wykładowcą akademickim ;) Zgadzam się z jego problemami zrozumienia, co chciałaś osiągnąć i na jakim poziomie ogólności. Jeśli zależy Ci na rzeczywistym zbadaniu tego zagadnienia, to powinnaś przeformułować ankietę, być może porobić zależności od poprzednich pytań, lub wprost pytań o tytuł gry. Wtedy można mówić o subiektywnym odczuciu przeniesienia pewnego universum na planszę. Ankieta w swojej obecnej postaci, może być wypełniona. Oczywiście wiele będzie zależało od umiejętności danej osoby do interpretacji założeń ankietera… Zatem wyniki będą… różne, ale niekoniecznie będą odpowiadały na to samo pytanie. Jeśli wiesz, o czym piszę.

Nie wiem jak masz dużo czasu i chęci, ale jeśli chcesz uzyskać jakieś sensowne wyniki z tej ankiety, to spróbuj ją zatrzymać i przeredagować.
Awatar użytkownika
Irka
Has thanked: 1015 times
Been thanked: 393 times

Post autor: Irka »

Cześć Planszeta82, z tej ankiety trudno będzie coś wywnioskować, jak już wcześniej zauważył garg.
Czy konsultowałaś ją z promotorem, czy nie ma u Was takiego zwyczaju?
Czy uczyliście się o metodologii badań?
Pytam z ciekawości, bo może coś się zmieniło od moich czasów ;)
Awatar użytkownika
garg

Myślę, że odpowiedź na Twoje pytanie jest zawarta w Twoim poście - tak, transmedialność istnieje. Dalej możesz się już zastanawiać, jak ją badać, czy da się zmierzyć, który wycinek jest dla Ciebie najbardziej interesujący itp. itd. Czyli określić sobie przedmiot badania, zakres badania, cel badania, pytania badawcze, hipotezy i cały ten kram :) .

Na razie ankieta wygląda niestety na niedokończoną i w obecnej formie nie da Ci wiele sensownego materiału badawczego.
Mam / Sprzedam/wymienię

Awatar użytkownika
Koshiash
Has thanked: 76 times
Been thanked: 199 times

Post autor: Koshiash »

Dorzucę uwagę czysto formalną: dobrym zwyczajem jest zawarcie we wstępie krótkiej informacji o autorze/instytucji realizującej badanie. O niemożności udzielenia odpowiedzi na pytania powtarzał za poprzednikami nie będę.
Kisun
Has thanked: 117 times
Been thanked: 157 times

Post autor: Kisun »

Przykro patrzeć jak przyszły magister nie umie samodzielnie utworzyć spójnej i przemyslanej ankiety i musi do tego celu zatrudniać ChatGPT.
Po wpisaniu: "Napisz 10 zagadnień w postaci ankiety, pozwoli zbadać sposób w jaki adaptacje popularnych uniwersów, takich jak Gwiezdne Wojny, Wiedźmin i Diuna, przenoszą elementy kulturowe do medium gier planszowych" uzyskałem niemal identyczne pytania (ciekawe niech sobie sprawdzą).
To chyba wyjaśnia co jest nie tak z tą ankietą.
Awatar użytkownika
Irka
Has thanked: 1015 times
Been thanked: 393 times

Post autor: Irka »

Zatrudnianie ChatGPT to chyba nic złego, tak jak i przeglądanie innych ankiet dla inspiracji, tylko powinni już uczyć jak krytycznie te propozycje oceniać, lepsze prompty pisać, itd.
Lepiej późno niż później :)
Awatar użytkownika
garg

U nas na wydziale niektórzy wykładowcy dają ciekawe prace domowe - opracuj jakiś temat przy pomocy ChataGPT, a następnie wykonaj analizę tego tekstu i na bazie teorii poznanych na zajęciach skrytykuj, co Chat zrobił źle.

Żeby coś takiego wykonać przy pomocy AI, trzeba już mieć bardzo dobre umiejętności osługiwania się tym narzędziem, więc większość studentów (która tego nie ma) musi nadal trochę pomyśleć :) .
Mam / Sprzedam/wymienię

skoscisty
Has thanked: 5 times
Been thanked: 24 times

Post autor: skoscisty »

Ankieta wypełniona.

Również liczbę na jakąś informację zwrotną. Ciekawy jestem jaki obraz wyłoni się z naszych odpowiedzi.
Zablokowany