Jakość filmów How to Play...

Tutaj można dyskutować na tematy ogólnie związane z grami planszowymi, nie powiązane z konkretnym tytułem.
Awatar użytkownika
KOSHI
Has thanked: 420 times
Been thanked: 506 times

Jakość filmów How to Play...

Post autor: KOSHI »

Rzadko oglądam rzeczy typu filmiki jak grać. Więcej typu rozgrywka, ale to bardziej dla gier, które nie wyszły, żeby coś się dowiedzieć więcej o grze. I tak się zastanawiam, po co you tuberzy biorą się za to, jak po przeczytaniu instrukcji dwa razy widzę, że robią babol za babolem, i wiem lepiej jakie są zasady. Pół biedy, jak filmiki są korygowane i są wstawki tekstowe, że coś powinno być inaczej, ale czasem to taka kaszana leci, że zęby bolą. Merytorycznie to taki filmik zamiast pomagać to tylko pogarsza sprawa. Wiadomo, błędy się zdarzają, zwłaszcza przy cięższych tytułach, ale jak się ktoś za coś takiego bierze to chyba byłoby dobrze, żeby jako tako ogarnął zasady, a nie wypuszczał radosną twórczość. Polecacie jakieś kanały, gdzie robią to rzetelnie lub podacie takie, na których nie można polegać?
Awatar użytkownika
gram_niebieskim
Has thanked: 144 times
Been thanked: 70 times

Re: Jakość filmów How to Play...

Post autor: gram_niebieskim »

Ja oglądam tutaj i jeszcze się nie zawiodłem:
https://www.youtube.com/@BeforeYouPlay
Awatar użytkownika
Poochacz
Has thanked: 164 times
Been thanked: 390 times

Post autor: Poochacz »

Pamiętam że Tanaresa uczyłem się na kanale Board Game Coffee. To chyba najlepsza wideo instrukcja jaką widziałem. Stonowany głos, prosty język, dobre szczegółowe ujęcia, graficzne wstawki gdzie i kiedy potrzeba. Jak obejrzałem to wszystko raz to już nie musiałem zaglądać do instrukcji.
Awatar użytkownika
ave.crux
Has thanked: 926 times
Been thanked: 1501 times

Post autor: ave.crux »

KOSHI pisze: 31 mar 2025, 11:49 Polecacie jakieś kanały, gdzie robią to rzetelnie lub podacie takie, na których nie można polegać?
Rzut kostką robi to dobrze, chociaż warto przypięty komentarz czytać u niego.
Poza tym https://www.youtube.com/@workerplacement/videos robi to dobrze.

Stroń panie od Geekfactora, bo tam jest babol na babolu. Upadły bankowiec też kiepsko, bo mimo tego, że zasady są chyba zgodne to mówi tak chaotycznie, że człowiek nie rozumie co jest tłumaczone.
Nic na siłę, wszystko młotkiem. Wieczne narzekanie obrzydza radość grania.
Kluczyk
Has thanked: 6 times
Been thanked: 38 times

Post autor: Kluczyk »

Mnie najlepiej ogląda się Rodneya z Watch It Played, treściwe, dobrze zrobione materiały. Bez zbędnego gadania, setup, zasady, wszystko dobrze wyjaśnione. W tych filmikach które oglądałem nie spotkałem się z błędami.
Langus
Has thanked: 31 times
Been thanked: 115 times

Post autor: Langus »

@bexolini czyli https://www.youtube.com/@rzutkostka robi dobrą robotę w temacie wideoinstrukcji. Jak coś nie ma u niego, to gdzie indziej nie oglądam i wolę wtedy zupełnie sam ogarnąć zasady.
Ewentualnie jeszcze @Gambit rzeczowo i kompletnie tłumaczy zasady na początku swoich filmów, ale potem zaczyna coś pitolić o plusach, minusach i czypytaniach, błyska se ledami po oczach, to tak 3/4 pozostałej części materiału można pominąć (;
Awatar użytkownika
Scamander
Has thanked: 306 times
Been thanked: 335 times

Post autor: Scamander »

Lubię zobaczyć czasami "how to play" przy ogarnianiu większego tytułu, ułatwia to wejście w temat, ale zawsze po tym i tak otwieram instrukcję.

Tak jak piszesz, jeśli komuś zależy na tym żeby niczego nie pominąć to bazując na samych instrukcjach wideo szybko się na tym przejedziemy, często drobne zasady, wyjątki, rzadkie sytuacje itp. w takich filmikach są kompletnie pomijane. Pomijam już to, że te tłumaczenia potrafią być z błędami...
Awatar użytkownika
kurdzio
Has thanked: 179 times
Been thanked: 492 times

Post autor: kurdzio »

Langus pisze: 31 mar 2025, 13:41 Ewentualnie jeszcze @Gambit rzeczowo i kompletnie tłumaczy zasady na początku swoich filmów
W życiu nie nazwałbym tego "rzeczowym i kompletnym tłumaczeniem zasad", bardziej luźnym przedstawieniem flow gry, ale co kto woli :P
Gramy głównie w 2 osoby, służę radą :)
Awatar użytkownika
Hardkor
Has thanked: 1570 times
Been thanked: 1144 times
Kontakt:

Post autor: Hardkor »

KOSHI pisze: 31 mar 2025, 11:49 Rzadko oglądam rzeczy typu filmiki jak grać. Więcej typu rozgrywka, ale to bardziej dla gier, które nie wyszły, żeby coś się dowiedzieć więcej o grze. I tak się zastanawiam, po co you tuberzy biorą się za to, jak po przeczytaniu instrukcji dwa razy widzę, że robią babol za babolem, i wiem lepiej jakie są zasady. Pół biedy, jak filmiki są korygowane i są wstawki tekstowe, że coś powinno być inaczej, ale czasem to taka kaszana leci, że zęby bolą. Merytorycznie to taki filmik zamiast pomagać to tylko pogarsza sprawa. Wiadomo, błędy się zdarzają, zwłaszcza przy cięższych tytułach, ale jak się ktoś za coś takiego bierze to chyba byłoby dobrze, żeby jako tako ogarnął zasady, a nie wypuszczał radosną twórczość. Polecacie jakieś kanały, gdzie robią to rzetelnie lub podacie takie, na których nie można polegać?
Wskażesz kogoś kto robi babol za babolem?

Od siebie polecę Watch it Plated, Gaming Rules i Meeple University. Te dwa pierwsze szczególnie, dla mnie absolutne top. Z polskich nic nie polecę, bo nawet nie kojarzę, by ktoś poza Geek Factor robił całościowe how to play - wszyscy prezentują krótkie zasady tylko
Posiadam najwyższy (3%) rabat w aleplanszowki - jeśli chce skorzystać to daj znać. Jestem prawie ciągle przy komputerze (praca zdalna), więc szybko odpiszę :)
Awatar użytkownika
sinbad78
Has thanked: 29 times
Been thanked: 99 times

Post autor: sinbad78 »

O jakości polskich "instrukcji" świadczy najczęściej brak skryptu. Joasia robi materiały z takowym, Kaczmar zapewne przekonany o swojej wiedzy i elokwencji leci bez niego co słychać i czuć. Masa błędów urwanych wątków, eeeeee, yyyyyy. Raz spróbowałem i nigdy nie poświęcę czasu na ten kanał. Wybitnie dobrymi kanałami z video instrukcjami są wg mnie: Watch it palyed, Meeple university.
Awatar użytkownika
PytonZCatanu
Has thanked: 2047 times
Been thanked: 2645 times

Post autor: PytonZCatanu »

Watch it palyed nie schodzi poniżej bardzo dobrego poziomu, ale od siebie polecam Stanislava Bereca (Game in the Nutshell) z jego swojskim słowiańskim akcentem angielskiego.

https://youtube.com/@nithrania-gameinan ... Cd2WPmaXq9

Bardzo dobre How to playe.
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 27.03.2025
Awatar użytkownika
KOSHI
Has thanked: 420 times
Been thanked: 506 times

Post autor: KOSHI »

@Hardkor
Oglądałem jakąś rozgrywkę babeczki z zagranicy dotycząca SoB. Słabo mi się to spinało z instrukcją. Zwłaszcza kiedy eksplorujesz nowy kafel mapy to przesuwasz postęp ekspedycji o jedno pole na tracku a ona rzuciła kością i chyba przesunęła o 6. :shock: Kiedyś tam oglądałem też jakieś rozgrywki z Nemesis i też tam słabo ogarniali, ale sam też się musiałem pilnować i wracać do instrukcji nawet po paru rozgrywkach.
Awatar użytkownika
Otorek
Has thanked: 314 times
Been thanked: 537 times

Post autor: Otorek »

Dla gier wojennych polecam Harsh Rules:

https://youtube.com/@harsh-rules?si=NjuAfd7ElA4q7Ma7
Awatar użytkownika
Gambit
Has thanked: 562 times
Been thanked: 2169 times
Kontakt:

Post autor: Gambit »

Langus pisze: 31 mar 2025, 13:41 Ewentualnie jeszcze @Gambit rzeczowo i kompletnie tłumaczy zasady na początku swoich filmów
Zdecydowanie NIE!
Awatar użytkownika
xtomashx
Has thanked: 67 times
Been thanked: 56 times

Post autor: xtomashx »

sinbad78 pisze: 31 mar 2025, 14:57 O jakości polskich "instrukcji" świadczy najczęściej brak skryptu. Joasia robi materiały z takowym, Kaczmar zapewne przekonany o swojej wiedzy i elokwencji leci bez niego co słychać i czuć. Masa błędów urwanych wątków, eeeeee, yyyyyy. Raz spróbowałem i nigdy nie poświęcę czasu na ten kanał. Wybitnie dobrymi kanałami z video instrukcjami są wg mnie: Watch it palyed, Meeple university.
Oj tak. Kaczmar jest tragiczny. Nie da się go słuchać. Dodatkowo masa błędów jeszcze bardziej dyskwalifikuje wszelkie jego filmy.
Awatar użytkownika
Otorek
Has thanked: 314 times
Been thanked: 537 times

Post autor: Otorek »

Też kiedyś próbowałem instrukcji Kaczmara, chyba ze dwukrotnie. Więcej problemu było z odkopaniem się z jego błędów niż po prostu gdybym przeczytał instrukcję, także podziękowałem na zawsze.
Jez_Anaszpan
Has thanked: 26 times
Been thanked: 32 times

Post autor: Jez_Anaszpan »

Z polskich kanałów ostatnio natknąłem się na Worker Placement, bardzo fajnie wytłumaczone zasady do ciężkich eurasów:

https://www.youtube.com/@workerplacement
Awatar użytkownika
walkingdead
Has thanked: 283 times
Been thanked: 690 times

Post autor: walkingdead »

Jeszcze całkiem przyjemne jest Well Played na youtube. Stosunkowo nowy kanał, ale dość zwięzłe i konkretne filmy.
Moim zdaniem czuć, że ktoś się solidnie przygotował do nagrania.
Awatar użytkownika
Losiek
Has thanked: 354 times
Been thanked: 215 times

Post autor: Losiek »

Jez_Anaszpan pisze: 01 kwie 2025, 10:25 Z polskich kanałów ostatnio natknąłem się na Worker Placement, bardzo fajnie wytłumaczone zasady do ciężkich eurasów:

https://www.youtube.com/@workerplacement
Jest jeszcze Półka wstydu
Pynio
Has thanked: 188 times
Been thanked: 160 times

Post autor: Pynio »

W pierwszej kolejności ZAWSZE: GAMING RULES.

Często ma u siebie oficjalne filmy z zasadami wspierane przez autorów / wydawców danych tytułów.
100x bardziej przyswajalna forma niż czytanie suchej jak pieprz instrukcji.

Następna rzecz: Heavy Cardboard. Natomiast rodzaj tłumaczenia tam trzeba lubić :) Jednak nigdy się nie zawiodłem.
Arnakadiusz
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Post autor: Arnakadiusz »

A ja mam niepopularna opinie i najbardziej lubie jak gry tlumaczy wlasnie Kaczmar.
Tlumaczy to w taki sposob jak sam staram sie to robic. Czyli mowi jaki jest cel gry i przechodzi od ogolu to szczegolu. No i tak, popelnia bledy, ale i tak po takim filmiku przegladam jeszcze instrukcje i pare rzeczy sobie po prostu naprostuje.
Xyhoo
Has thanked: 473 times
Been thanked: 253 times

Post autor: Xyhoo »

U Kaczmara bolą mnie te jego "prawda" "że tak powiem" i inne pustosłowie. Widać że idzie na żywioł.
Worker placement mnie usypia, może dobrze tłumaczy, nie wiem, bo robi to z taką pasją, że trudno słuchać.

Najlepsza jest według mnie Sydonia z Planszowych Newsów.

Z zagranicznych najczęściej oglądałem Branislava Bereca, dzięki słowiańskiemu akcentowi jest mi najłatwiej go zrozumieć
Awatar użytkownika
sydonia
Has thanked: 14 times
Been thanked: 431 times
Kontakt:

Post autor: sydonia »

Xyhoo pisze: 01 kwie 2025, 18:14 Najlepsza jest według mnie Sydonia z Planszowych Newsów.
Dziękuję bardzo <3
Dodam, że często szykując swoje materiały posiłkuje się wątpliwościami/pytaniami ludzi na forum bgg, a jak czegoś nie jestem pewna to podpytuje wydawcę. Mocno mi zależy, żeby żadnej gafy nie było :)
Awatar użytkownika
Muleq
Has thanked: 210 times
Been thanked: 221 times

Post autor: Muleq »

Gambit pisze: 31 mar 2025, 22:04
Zdecydowanie NIE!
Zdecydowanie się zgadzam.

I zdecydowanie uważam że w kwestii how to play wspomniani wyżej Rzut Kostką i Game in the Nutshell sa rewelacyjni. Bez ich pomocy nigdy nie zagrałbym w John Company, Pax Renesans i Imperial Struggle.
Awatar użytkownika
brutusss
Has thanked: 354 times
Been thanked: 84 times

Post autor: brutusss »

"Rzut Kostką" dla mnie niestety filmy strasznie przydługie przez co robią się usypiające :)

W tym samym czasie zdążę przeczytać instrukcję danej gry i obejrzeć filmik od RTFM dla utrwalenia ;)
ODPOWIEDZ