Jakość filmów How to Play...
Jakość filmów How to Play...
Rzadko oglądam rzeczy typu filmiki jak grać. Więcej typu rozgrywka, ale to bardziej dla gier, które nie wyszły, żeby coś się dowiedzieć więcej o grze. I tak się zastanawiam, po co you tuberzy biorą się za to, jak po przeczytaniu instrukcji dwa razy widzę, że robią babol za babolem, i wiem lepiej jakie są zasady. Pół biedy, jak filmiki są korygowane i są wstawki tekstowe, że coś powinno być inaczej, ale czasem to taka kaszana leci, że zęby bolą. Merytorycznie to taki filmik zamiast pomagać to tylko pogarsza sprawa. Wiadomo, błędy się zdarzają, zwłaszcza przy cięższych tytułach, ale jak się ktoś za coś takiego bierze to chyba byłoby dobrze, żeby jako tako ogarnął zasady, a nie wypuszczał radosną twórczość. Polecacie jakieś kanały, gdzie robią to rzetelnie lub podacie takie, na których nie można polegać?
- gram_niebieskim
- Has thanked: 144 times
- Been thanked: 70 times
Re: Jakość filmów How to Play...
Ja oglądam tutaj i jeszcze się nie zawiodłem:
https://www.youtube.com/@BeforeYouPlay
https://www.youtube.com/@BeforeYouPlay
Pamiętam że Tanaresa uczyłem się na kanale Board Game Coffee. To chyba najlepsza wideo instrukcja jaką widziałem. Stonowany głos, prosty język, dobre szczegółowe ujęcia, graficzne wstawki gdzie i kiedy potrzeba. Jak obejrzałem to wszystko raz to już nie musiałem zaglądać do instrukcji.
- ave.crux
- Has thanked: 926 times
- Been thanked: 1501 times
Rzut kostką robi to dobrze, chociaż warto przypięty komentarz czytać u niego.
Poza tym https://www.youtube.com/@workerplacement/videos robi to dobrze.
Stroń panie od Geekfactora, bo tam jest babol na babolu. Upadły bankowiec też kiepsko, bo mimo tego, że zasady są chyba zgodne to mówi tak chaotycznie, że człowiek nie rozumie co jest tłumaczone.
Nic na siłę, wszystko młotkiem. Wieczne narzekanie obrzydza radość grania.
Mnie najlepiej ogląda się Rodneya z Watch It Played, treściwe, dobrze zrobione materiały. Bez zbędnego gadania, setup, zasady, wszystko dobrze wyjaśnione. W tych filmikach które oglądałem nie spotkałem się z błędami.
@bexolini czyli https://www.youtube.com/@rzutkostka robi dobrą robotę w temacie wideoinstrukcji. Jak coś nie ma u niego, to gdzie indziej nie oglądam i wolę wtedy zupełnie sam ogarnąć zasady.
Ewentualnie jeszcze @Gambit rzeczowo i kompletnie tłumaczy zasady na początku swoich filmów, ale potem zaczyna coś pitolić o plusach, minusach i czypytaniach, błyska se ledami po oczach, to tak 3/4 pozostałej części materiału można pominąć (;
Ewentualnie jeszcze @Gambit rzeczowo i kompletnie tłumaczy zasady na początku swoich filmów, ale potem zaczyna coś pitolić o plusach, minusach i czypytaniach, błyska se ledami po oczach, to tak 3/4 pozostałej części materiału można pominąć (;
Lubię zobaczyć czasami "how to play" przy ogarnianiu większego tytułu, ułatwia to wejście w temat, ale zawsze po tym i tak otwieram instrukcję.
Tak jak piszesz, jeśli komuś zależy na tym żeby niczego nie pominąć to bazując na samych instrukcjach wideo szybko się na tym przejedziemy, często drobne zasady, wyjątki, rzadkie sytuacje itp. w takich filmikach są kompletnie pomijane. Pomijam już to, że te tłumaczenia potrafią być z błędami...
Tak jak piszesz, jeśli komuś zależy na tym żeby niczego nie pominąć to bazując na samych instrukcjach wideo szybko się na tym przejedziemy, często drobne zasady, wyjątki, rzadkie sytuacje itp. w takich filmikach są kompletnie pomijane. Pomijam już to, że te tłumaczenia potrafią być z błędami...
- kurdzio
- Has thanked: 179 times
- Been thanked: 492 times
W życiu nie nazwałbym tego "rzeczowym i kompletnym tłumaczeniem zasad", bardziej luźnym przedstawieniem flow gry, ale co kto woli

Gramy głównie w 2 osoby, służę radą :)
- Hardkor
- Has thanked: 1570 times
- Been thanked: 1144 times
- Kontakt:
Wskażesz kogoś kto robi babol za babolem?KOSHI pisze: ↑31 mar 2025, 11:49 Rzadko oglądam rzeczy typu filmiki jak grać. Więcej typu rozgrywka, ale to bardziej dla gier, które nie wyszły, żeby coś się dowiedzieć więcej o grze. I tak się zastanawiam, po co you tuberzy biorą się za to, jak po przeczytaniu instrukcji dwa razy widzę, że robią babol za babolem, i wiem lepiej jakie są zasady. Pół biedy, jak filmiki są korygowane i są wstawki tekstowe, że coś powinno być inaczej, ale czasem to taka kaszana leci, że zęby bolą. Merytorycznie to taki filmik zamiast pomagać to tylko pogarsza sprawa. Wiadomo, błędy się zdarzają, zwłaszcza przy cięższych tytułach, ale jak się ktoś za coś takiego bierze to chyba byłoby dobrze, żeby jako tako ogarnął zasady, a nie wypuszczał radosną twórczość. Polecacie jakieś kanały, gdzie robią to rzetelnie lub podacie takie, na których nie można polegać?
Od siebie polecę Watch it Plated, Gaming Rules i Meeple University. Te dwa pierwsze szczególnie, dla mnie absolutne top. Z polskich nic nie polecę, bo nawet nie kojarzę, by ktoś poza Geek Factor robił całościowe how to play - wszyscy prezentują krótkie zasady tylko
Posiadam najwyższy (3%) rabat w aleplanszowki - jeśli chce skorzystać to daj znać. Jestem prawie ciągle przy komputerze (praca zdalna), więc szybko odpiszę :)
O jakości polskich "instrukcji" świadczy najczęściej brak skryptu. Joasia robi materiały z takowym, Kaczmar zapewne przekonany o swojej wiedzy i elokwencji leci bez niego co słychać i czuć. Masa błędów urwanych wątków, eeeeee, yyyyyy. Raz spróbowałem i nigdy nie poświęcę czasu na ten kanał. Wybitnie dobrymi kanałami z video instrukcjami są wg mnie: Watch it palyed, Meeple university.
Moje gry - http://tiny.cc/sinbadbgg
- PytonZCatanu
- Has thanked: 2047 times
- Been thanked: 2645 times
Watch it palyed nie schodzi poniżej bardzo dobrego poziomu, ale od siebie polecam Stanislava Bereca (Game in the Nutshell) z jego swojskim słowiańskim akcentem angielskiego.
https://youtube.com/@nithrania-gameinan ... Cd2WPmaXq9
Bardzo dobre How to playe.
https://youtube.com/@nithrania-gameinan ... Cd2WPmaXq9
Bardzo dobre How to playe.
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 27.03.2025
@Hardkor
Oglądałem jakąś rozgrywkę babeczki z zagranicy dotycząca SoB. Słabo mi się to spinało z instrukcją. Zwłaszcza kiedy eksplorujesz nowy kafel mapy to przesuwasz postęp ekspedycji o jedno pole na tracku a ona rzuciła kością i chyba przesunęła o 6.
Kiedyś tam oglądałem też jakieś rozgrywki z Nemesis i też tam słabo ogarniali, ale sam też się musiałem pilnować i wracać do instrukcji nawet po paru rozgrywkach.
Oglądałem jakąś rozgrywkę babeczki z zagranicy dotycząca SoB. Słabo mi się to spinało z instrukcją. Zwłaszcza kiedy eksplorujesz nowy kafel mapy to przesuwasz postęp ekspedycji o jedno pole na tracku a ona rzuciła kością i chyba przesunęła o 6.

- Gambit
- Has thanked: 562 times
- Been thanked: 2169 times
- Kontakt:
Oj tak. Kaczmar jest tragiczny. Nie da się go słuchać. Dodatkowo masa błędów jeszcze bardziej dyskwalifikuje wszelkie jego filmy.sinbad78 pisze: ↑31 mar 2025, 14:57 O jakości polskich "instrukcji" świadczy najczęściej brak skryptu. Joasia robi materiały z takowym, Kaczmar zapewne przekonany o swojej wiedzy i elokwencji leci bez niego co słychać i czuć. Masa błędów urwanych wątków, eeeeee, yyyyyy. Raz spróbowałem i nigdy nie poświęcę czasu na ten kanał. Wybitnie dobrymi kanałami z video instrukcjami są wg mnie: Watch it palyed, Meeple university.
- Otorek
- Has thanked: 314 times
- Been thanked: 537 times
Też kiedyś próbowałem instrukcji Kaczmara, chyba ze dwukrotnie. Więcej problemu było z odkopaniem się z jego błędów niż po prostu gdybym przeczytał instrukcję, także podziękowałem na zawsze.
-
- Has thanked: 26 times
- Been thanked: 32 times
Z polskich kanałów ostatnio natknąłem się na Worker Placement, bardzo fajnie wytłumaczone zasady do ciężkich eurasów:
https://www.youtube.com/@workerplacement
- walkingdead
- Has thanked: 283 times
- Been thanked: 690 times
Jeszcze całkiem przyjemne jest Well Played na youtube. Stosunkowo nowy kanał, ale dość zwięzłe i konkretne filmy.
Moim zdaniem czuć, że ktoś się solidnie przygotował do nagrania.
Moim zdaniem czuć, że ktoś się solidnie przygotował do nagrania.
♀
- Losiek
- Has thanked: 354 times
- Been thanked: 215 times
Jest jeszcze Półka wstyduJez_Anaszpan pisze: ↑01 kwie 2025, 10:25 Z polskich kanałów ostatnio natknąłem się na Worker Placement, bardzo fajnie wytłumaczone zasady do ciężkich eurasów:
W pierwszej kolejności ZAWSZE: GAMING RULES.
Często ma u siebie oficjalne filmy z zasadami wspierane przez autorów / wydawców danych tytułów.
100x bardziej przyswajalna forma niż czytanie suchej jak pieprz instrukcji.
Następna rzecz: Heavy Cardboard. Natomiast rodzaj tłumaczenia tam trzeba lubić
Jednak nigdy się nie zawiodłem.
Często ma u siebie oficjalne filmy z zasadami wspierane przez autorów / wydawców danych tytułów.
100x bardziej przyswajalna forma niż czytanie suchej jak pieprz instrukcji.
Następna rzecz: Heavy Cardboard. Natomiast rodzaj tłumaczenia tam trzeba lubić

-
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 1 time
A ja mam niepopularna opinie i najbardziej lubie jak gry tlumaczy wlasnie Kaczmar.
Tlumaczy to w taki sposob jak sam staram sie to robic. Czyli mowi jaki jest cel gry i przechodzi od ogolu to szczegolu. No i tak, popelnia bledy, ale i tak po takim filmiku przegladam jeszcze instrukcje i pare rzeczy sobie po prostu naprostuje.
Tlumaczy to w taki sposob jak sam staram sie to robic. Czyli mowi jaki jest cel gry i przechodzi od ogolu to szczegolu. No i tak, popelnia bledy, ale i tak po takim filmiku przegladam jeszcze instrukcje i pare rzeczy sobie po prostu naprostuje.
U Kaczmara bolą mnie te jego "prawda" "że tak powiem" i inne pustosłowie. Widać że idzie na żywioł.
Worker placement mnie usypia, może dobrze tłumaczy, nie wiem, bo robi to z taką pasją, że trudno słuchać.
Najlepsza jest według mnie Sydonia z Planszowych Newsów.
Z zagranicznych najczęściej oglądałem Branislava Bereca, dzięki słowiańskiemu akcentowi jest mi najłatwiej go zrozumieć
Worker placement mnie usypia, może dobrze tłumaczy, nie wiem, bo robi to z taką pasją, że trudno słuchać.
Najlepsza jest według mnie Sydonia z Planszowych Newsów.
Z zagranicznych najczęściej oglądałem Branislava Bereca, dzięki słowiańskiemu akcentowi jest mi najłatwiej go zrozumieć
- sydonia
- Has thanked: 14 times
- Been thanked: 431 times
- Kontakt:
Dziękuję bardzo <3
Dodam, że często szykując swoje materiały posiłkuje się wątpliwościami/pytaniami ludzi na forum bgg, a jak czegoś nie jestem pewna to podpytuje wydawcę. Mocno mi zależy, żeby żadnej gafy nie było

- Muleq
- Has thanked: 210 times
- Been thanked: 221 times
Zdecydowanie się zgadzam.
I zdecydowanie uważam że w kwestii how to play wspomniani wyżej Rzut Kostką i Game in the Nutshell sa rewelacyjni. Bez ich pomocy nigdy nie zagrałbym w John Company, Pax Renesans i Imperial Struggle.
- brutusss
- Has thanked: 354 times
- Been thanked: 84 times
"Rzut Kostką" dla mnie niestety filmy strasznie przydługie przez co robią się usypiające 
W tym samym czasie zdążę przeczytać instrukcję danej gry i obejrzeć filmik od RTFM dla utrwalenia

W tym samym czasie zdążę przeczytać instrukcję danej gry i obejrzeć filmik od RTFM dla utrwalenia