Wojna o Pierścień - pytania i wątpliwości

Masz wątpliwości w sprawie zasad jakiejś gry? Zamiast pisać na forum ogólnym, wyszukaj dedykowany wątek na tym podforum i w nim zadaj pytanie.
Darkstorm
Has thanked: 184 times
Been thanked: 311 times

Re: Wojna o Pierścień - pytania i wątpliwości

Post autor: Darkstorm »

akustyk pisze: 21 sie 2024, 13:49 Dlatego nie rozumiem informacji wcześniej tutaj napisanej, że niby dodatek Panowie miał pomóc Cieniowi przez jakiegoś bohatera.
Jest faktycznie Gothmog dodany ale on ma raczej genialną zdolność ofensywną pozwalającą na generowanie jednostek w polu. Może chodziło o Balroga? Balrog faktycznie może znacznie wzmocnić obronę Morii zwłaszcza w early. Ale to i tak jakby Wolne ludy miały atakować Morię to spokojnie można zmontować obronę zwłaszcza, że jest blisko do osad Isengardu.
akustyk pisze: 21 sie 2024, 13:49 Poza tym kiedy ma WL grać ofensywnie jak musi się sporo zrobić na planszy zanim będzie "w stanie wojny" i będzie mógł wychodzić poza swoje regiony,
Nie będąc w stanie wojny może wyjść poza swój region. Nie może (z pewnym wyjątkiem) wejść do cudzego. Zakładam że to omyłka pisarska :wink:
akustyk
Has thanked: 64 times
Been thanked: 56 times

Post autor: akustyk »

Pomniejsi Słudzy są fajni, ale nie zmieniają za bardzo balansu na korzyść Cienia. Gothmog ma fajną umiejkę fakt ;))) Zwłaszcza, że WL też ma fajnych w tym dodatku. Magia elfów czasem potrafi "zaczarować" kości i twierdze elfów czasem długo stawiają opór.

No tak tak... myślałem o wejściu do innego ;) Opuścić możesz, a nawet możesz dokonać odwrotu na region innego narodu, ale w kolejnym ruchu tej armii musisz od razu go opuścić .
Ostatnio zmieniony 21 sie 2024, 14:33 przez akustyk, łącznie zmieniany 1 raz.
bialas22

Post autor: bialas22 »

Gracz wl każda kość mobilizacji i woli narodu poświęcał na tor polityki. Jeden atak cienia to praktycznie aktywacja i zjazd o jedno pole na torze. Poza tym gdy wejdzie czarnoksiężnik to aktywne stają się wszystkie narody. Pierwsza partia to prawie 5 godzin i wl miał obsadzone praktycznie wszystkie twierdze (więc atak na 6) a luźniejsze jednostki szły na rzeź by zdobyć te cztery punkty. Ale jak pisałem - w sobotę spróbujemy inaczej,👍
akustyk

bialas22 pisze: 21 sie 2024, 14:32 Gracz wl każda kość mobilizacji i woli narodu poświęcał na tor polityki. Jeden atak cienia to praktycznie aktywacja i zjazd o jedno pole na torze. Poza tym gdy wejdzie czarnoksiężnik to aktywne stają się wszystkie narody. Pierwsza partia to prawie 5 godzin i wl miał obsadzone praktycznie wszystkie twierdze (więc atak na 6) a luźniejsze jednostki szły na rzeź by zdobyć te cztery punkty. Ale jak pisałem - w sobotę spróbujemy inaczej,👍
Twierdze WL są słabo bronione. Jeden dobry atak Cienia plus fajna karta i twierdzy nie ma. Potem szybki rajd po pozostałych osadach i Gondor padnie od razu. Z Rohanem podobnie. Niby masz wojsko, ale nie możesz go zrekrutować... i w między czasie wchodzą Haradrimowie i orają.
michcio
Has thanked: 48 times
Been thanked: 6 times

Post autor: michcio »

Ten Bohater Cienia z dodatku Panowie Środziemia, o którym była wcześniej mowa to za pewne alternatywny Rzecznik Saurona, którego można wprowadzić, gdy Wolne Ludy zdobędą punkty militarne.
michcio

bialas22 pisze: 21 sie 2024, 14:32 Gracz wl każda kość mobilizacji i woli narodu poświęcał na tor polityki. Jeden atak cienia to praktycznie aktywacja i zjazd o jedno pole na torze. Poza tym gdy wejdzie czarnoksiężnik to aktywne stają się wszystkie narody. Pierwsza partia to prawie 5 godzin i wl miał obsadzone praktycznie wszystkie twierdze (więc atak na 6) a luźniejsze jednostki szły na rzeź by zdobyć te cztery punkty. Ale jak pisałem - w sobotę spróbujemy inaczej,👍
Pamiętaliście o tym, że w oblężonych twierdzach nie można rekrutować jednostek (wyjątek stanowią niektóre karty wydarzeń) i że limit jednostek w takiej twierdzy wynosi 5?
Darkstorm

Zaintrygował mnie ten zapis w instrukcji:

"Zdobyta wioska, miasto lub twierdza nie mogą zostać wykorzystane podczas mobilizacji wojsk i przesuwania znaczników na torze polityki."

O jaką sytuację chodzi z tym przesuwaniem znaczników na torze polityki? Znacznik polityki przesuwa się gdy osada zostanie zdobyta. No to jak jeszcze można użyć osady by przesunąć ten znacznik? Nie rozumiem czego ten zapis zabrania.
Fojtu
Has thanked: 577 times
Been thanked: 1375 times

Post autor: Fojtu »

Darkstorm pisze: 18 wrz 2024, 12:33 Zaintrygował mnie ten zapis w instrukcji:

"Zdobyta wioska, miasto lub twierdza nie mogą zostać wykorzystane podczas mobilizacji wojsk i przesuwania znaczników na torze polityki."

O jaką sytuację chodzi z tym przesuwaniem znaczników na torze polityki? Znacznik polityki przesuwa się gdy osada zostanie zdobyta. No to jak jeszcze można użyć osady by przesunąć ten znacznik? Nie rozumiem czego ten zapis zabrania.
Chodzi o efekty kart i companionów.
Darkstorm

Pytanie o kartę "Nie zawrócimy"
Spoiler:
WL miały Smeagola więc zgodnie z zasadami karta została zagrana na stół. W między czasie Smeagol został utracony.
Czy efekt opisany na karcie będzie działał także wtedy gdy Smeagol zostanie utracony? Wówczas gra nakazuje odrzucać żetony Smeagola i losować kolejne.

Czy dobrze też rozumiem, że ta karta jest wielorazowego użytku o ile będziemy do odpalenia jej efektu używali kartę wydarzenia postaci?

Jest wówczas możliwe teoretyczne kombo wbicia WL 8 punktów zepsucia w jednej akcji?
akustyk

Kiedy Sméagol opuszcza Drużynę Pierścienia, ta karta jest usuwana z gry, ale żetony Sméagola wciąż znajdujące się w puli poszukiwań pozostają w grze i mogą nadal mieć pewien bardzo ograniczony wpływ na grę.

BGG:
https://boardgamegeek.com/thread/286665 ... -way-there

Karty zawsze spadają jak znika warunek zagrania.
Obrazek
Darkstorm

Pytanie o umiejętność Thranduila:

„Dalekowzroczność. Jeśli Drużyna Pierścienia nie znajduje się na torze Mordoru,
możesz wykorzystać wynik „Postaci” kości Władcy, aby poruszyć Drużynę Pierścienia,
zmniejszając o 1 liczbę kości poszukiwań, którymi należy rzucić (do minimalnie jednej
kości) lub aby poruszyć albo odłączyć Towarzyszy, przesuwając ich przy tym o 1
dodatkowy region.”

Czy słusznie interpretuję, że nie muszę kości użytej to odpalenia tej umiejętności odkładać do pola poszukiwań?
Fojtu
Has thanked: 577 times
Been thanked: 1375 times

Post autor: Fojtu »

Darkstorm pisze: 22 paź 2024, 09:36 Pytanie o umiejętność Thranduila:

„Dalekowzroczność. Jeśli Drużyna Pierścienia nie znajduje się na torze Mordoru,
możesz wykorzystać wynik „Postaci” kości Władcy, aby poruszyć Drużynę Pierścienia,
zmniejszając o 1 liczbę kości poszukiwań, którymi należy rzucić (do minimalnie jednej
kości) lub aby poruszyć albo odłączyć Towarzyszy, przesuwając ich przy tym o 1
dodatkowy region.”

Czy słusznie interpretuję, że nie muszę kości użytej to odpalenia tej umiejętności odkładać do pola poszukiwań?
Nie, to na ten jeden rzut poszukiwań po prostu zmniejsza liczbę kości poszukiwań, tak jakby było 1 oko mniej. Kość normalnie idzie do boxu i daje +1 do wyniku rzutu w kolejnych rzutach.

Czyli robisz krok kiedy są 3 oczy -> cień rzuca 2 kośćmi zamiast 3.
Clubson

Post autor: Clubson »

Hej
Mam pytanie
Wojsko minas tirith zaatakowało mnie w minas morgul. Ja zrobilem odwrot do twierdzy . I zaatakowalem go wojskiem z poludniowe ithilien. Po 1 rundzie , wojska gondoru stwierdziły że się wycofają. Wycofały się do gorgoroth które było puste , mogły tak ? I wzięły puste Barad-dur. Czy mógł tak zrobić? Drugie pytanie , czy gdy zdobył twierdzę barad -dur to mógł się wycofać do fortecy jako oblężenie?
Awatar użytkownika
olocop
Has thanked: 62 times
Been thanked: 228 times

Post autor: olocop »

Tak, Wolne Ludy mogły wycofać się do Gorgoroth, jeśli nie było tam żadnej jednostki Cienia. I tak, Wolne Ludy mogły się schronić w twierdzy (nie ma rozgraniczenia że mogą to robić jedynie pierwotni właściciele twierdz).

To jedna z taktyk WL, na które Cień musi być przygotowany.
"Wojna? Kataklizm? Po co? Diabły te przysłały Europie coś, co się nazywa: Mah-jong. Mah-jong jest to taka chińska gra, w którą umiał grać dobrze jeden stuletni mandaryn, ale się wreszcie powiesił" Kornel Makuszyński, "Wycinanki",1925
Darkstorm

Czy frakcyjne karty wezwania do walki traktuje się tak jakby były kartami bitwy?

Chodzi mi mianowicie o legalność komba, które ostatnio złożyłem a które praktycznie pozbawia gracza WL ochrony jaką dają Twierdze.

By to zrobić potrzebujemy: górali, 5 nazguli, Cienia z mrocznej puszczy.

Cień ma opis:
"Jeśli Cień z Mrocznej Puszczy bierze udział w bitwie, przed
odkryciem kart Bitwy możesz poświęcić efekt swojej karty Bitwy oraz zdolności
przywódcze Cienia z Mrocznej Puszczy, aby dodać 1 do wyników wszystkich kości
swojego przerzutu dowódców [4] (jeśli karta Bitwy to „Chmara nietoperzy”, dodatkowo
anuluj efekty karty Bitwy zagranej przez gracza Wolnych Ludów) [0].”"

I teraz co się dzieje: By odpalić umiejętność Cienia z Mrocznej puszczy poświęcamy efekt karty wezwania do walki górali a jako że mamy górali to możemy tę umiejkę odpalać co rundę za darmo bez straty kart i co rundę dzięki 5 nazgulom mamy przerzuty trafiające na 5+ podczas oblężeń.

Mam tylko wątpliwość czy kartę wezwania do walki można potraktować jako kartę bitwy i używać jej do odpalenia umiejki Cienia?
michcio

Na 18 stronie instrukcji Królów Śródziemia jest wzmianka, że nie można poświęcić efektu Wezwania do Walki aby aktywować umiejętności Branda lub Mrocznych Wodzów.
mordajeza
Has thanked: 244 times
Been thanked: 349 times

Post autor: mordajeza »

Chciałbym dopytać o jedną rzecz, bo wydaje mi się trochę nieintuicyjna:

Czy dobrze rozumiem, że:
- Za pomocą niektórych kart wydarzeń można mobilizować jednostki narodów, które nie są w stanie wojny.
- Nigdy nie można zaatakować narodem, który nie jest w stanie wojny? Czyli np. karta "Nieoczekiwana Pomoc" może zostać użyta tylko wtedy, jeżeli naród, który miałby tej pomocy udzielić, już jest w stanie wojny?
Awatar użytkownika
helloween85
Has thanked: 96 times
Been thanked: 53 times

Post autor: helloween85 »

mordajeza pisze: 05 mar 2025, 09:24 Chciałbym dopytać o jedną rzecz, bo wydaje mi się trochę nieintuicyjna:

Czy dobrze rozumiem, że:
- Za pomocą niektórych kart wydarzeń można mobilizować jednostki narodów, które nie są w stanie wojny.
- Nigdy nie można zaatakować narodem, który nie jest w stanie wojny? Czyli np. karta "Nieoczekiwana Pomoc" może zostać użyta tylko wtedy, jeżeli naród, który miałby tej pomocy udzielić, już jest w stanie wojny?
Wg mnie dobrze rozumujesz. Co do pierwszego to jestem pewny, ale drugim pytaniem mnie na tyle zaskoczyłeś że musiałem trochę poszperać na bgg, ale tam ludzie tak samo interpretują zasady :)
Awatar użytkownika
olocop

helloween85 pisze: 05 mar 2025, 10:51 Wg mnie dobrze rozumujesz. Co do pierwszego to jestem pewny, ale drugim pytaniem mnie na tyle zaskoczyłeś że musiałem trochę poszperać na bgg, ale tam ludzie tak samo interpretują zasady :)
Potwierdzam.
"Wojna? Kataklizm? Po co? Diabły te przysłały Europie coś, co się nazywa: Mah-jong. Mah-jong jest to taka chińska gra, w którą umiał grać dobrze jeden stuletni mandaryn, ale się wreszcie powiesił" Kornel Makuszyński, "Wycinanki",1925
Panczo
Has thanked: 13 times
Been thanked: 1 time

Post autor: Panczo »

hej,
dzięki za wszystkie odpowiedzi, chciałem jeszcze raz dopytać o temat Gandalf Biały vs karta "Słowa Mocy"

zdolność GB: Biały Jeździec. Jeśli Gandalf Biały bierze udział w bitwie, na początku tej bitwy możesz poświecić jego zdolności przywódcze, aby na czas tej bitwy zanegować zdolności przywódcze wszystkich Nazgûli (w tym Czarnoksiężnika z Angmaru).”

karta Słowa Mocy: Zagraj, jeśli w bitwie bierze udział Nazgûl.
Wybierz Towarzysza. Podczas tej rundy bitwy anuluj zdolności przywódcze i specjalne zdolności tego Towarzysza.”

Pytanie: Rozumiem, że kartą SM mogę anulować zdolność Gandalfa na 1 rundę bitwy, ale czy to w praktyce oznacza że tym samym Nazgule odzyskują swoje zdolności przywódcze w tej rundzie bitwy? (dzięki czemu będę mógł zrobić przerzuty ew. skorzystać z jakiejś karty leżącej na stole która wymaga np. poświęcenia zdolności przywódczych (jeśli takowa karta istnieje - tu przyznaje działa moja fantazja).
Czy może raz anulowane zdolności przywódcze Nazguli nie można "odzyskać" w tej rundzie poprzez anulowanie zdolności Gandalfa?
michcio

Wydaje mi się, że zdolność GB aktywujesz jeszcze przed zagraniem kart, także SM nic nie zrobią GB, natomiast jeżeli w bitwie bierze udział jeszcze dodatkowo inny towarzysz, to na niego SM już zadziałają.
Awatar użytkownika
olocop

Jeśli w bitwie bierze udział Gandalf Biały i użył on swojej zdolności “Biały Jeździec”, to karta Słowa Mocy wciąż będzie działać, gdyż wymaga jedynie obecności Nazgûla; wszystkie zdolności wybranego Towarzysza zostają anulowane, tzn. jeśli wybrany został Gandalf Biały, to jego zdolność „Biały Jeździec” zostaje anulowana (lecz jedynie na aktualną rundę bitwy).
Panczo

dzięki za odpowiedzi.
tylko że właśnie wiedziałem już że mogę zagrać Słowa Mocy i anulować Gandalfowe zdolności (dzięki za Almanach Olocop !!!) - ale nie byłem pewien czy to przywraca Nazgulom zdolności przywódcze (np. przerzuty w tej rundzie) tzn. czy można cofnąć anulowanie ..

Ale jakby co to znalazłem na bgg że dokładnie tak jest, na czas tej 1 rundy bitwy, Nazgule odzyskują swoje zdolności przywódcze:
https://boardgamegeek.com/thread/134776 ... -vs-nazgul
----------------------------------------------------
a jak gracie użycie Pierścieni Elfów:
czy można użyć takiego Pierścienia po czym spasować (jeśli ma się mniej kości) / pominąć akcję? Czy trzeba jednak wykonać akcję?
(mocno teoretyczne pytanie tak wiem ale chyba już za bardzo zagłębiam się w detale :D)
Panczo

Re: Wojna o Pierścień II edycja.

Minimaniak pisze: 17 kwie 2019, 18:06 Kolejne pytanie

Pierścień elfów czy jak użyje oddam Cień może w tej samej turze wykorzystać
Tak może - każdy z graczy może użyć maks. jednego Pierścienia raz na turę. W tym GC może użyć tego, którego otrzymał dopiero w tej turze.

(stare pytanie, ale było bez odpowiedzi i może komuś się przyda, bo sam też szukałem potwierdzenia)
Awatar użytkownika
olocop

Panczo pisze: 04 kwie 2025, 08:34 a jak gracie użycie Pierścieni Elfów:
czy można użyć takiego Pierścienia po czym spasować (jeśli ma się mniej kości) / pominąć akcję? Czy trzeba jednak wykonać akcję?
(mocno teoretyczne pytanie tak wiem ale chyba już za bardzo zagłębiam się w detale :D)
Gracz może zamienić wynik Pierścieniem na jednej z kości tylko przed wykonaniem akcji. Czyli nie może tego zrobić, gdy pasuje. Może to jednak zrobić gdy pomija akcję, bo wybiera normalnie kość i ją używa, tylko postanawia nie rozpatrywać jej efektu.
Tak ja to przynajmniej rozumiem 🙂
ODPOWIEDZ