6: Siege - The Board Game - pytania o zasady

Masz wątpliwości w sprawie zasad jakiejś gry? Zamiast pisać na forum ogólnym, wyszukaj dedykowany wątek na tym podforum i w nim zadaj pytanie.
majami
Has thanked: 57 times
Been thanked: 42 times

6: Siege - The Board Game - pytania o zasady

Post autor: majami »

Może mi ktoś wytłumaczyć, jak dokładnie działa gadżet Ash? Tzn. wiem, że wybieram pole za barykadą albo lekką ścianą, ale które pola niszczę? Docelowe pole + jedno pole przed/za tym polem (mogę sobie wybrać?) Czy może to rozchodzi się na boki?
Ortogonalnie = prostopadle - ale do czego?
Sprzedam: viewtopic.php?t=83744
Kupię: viewtopic.php?t=83683
a resztę mam w ....... chałupie ;)
Awatar użytkownika
ave.crux
Has thanked: 899 times
Been thanked: 1453 times

Re: 6: Siege - The Board Game - pytania o zasady

Post autor: ave.crux »

majami pisze: 25 wrz 2024, 08:16 Może mi ktoś wytłumaczyć, jak dokładnie działa gadżet Ash? Tzn. wiem, że wybieram pole za barykadą albo lekką ścianą, ale które pola niszczę? Docelowe pole + jedno pole przed/za tym polem (mogę sobie wybrać?) Czy może to rozchodzi się na boki?
Ortogonalnie = prostopadle - ale do czego?
Pytanie raczej do sekcji zasad.
Możesz zignorować jedną barykadę i wykonać zniszczenie w polu widzenia oraz 1 pole prostopadłe do tego pola. Nie robi to wybuchu na każde pole tak jak chociażby gadżet thermite'a.
Prostopadle do pola, które wybierzesz, bo pamiętaj, że gadżety rzucasz na środek danego pola, a nie konkretnie w przeszkodę, którą celujesz (ścianę/barykadę)
Nic na siłę, wszystko młotkiem. Wieczne narzekanie obrzydza radość grania.
majami

Właśnie nie wiedziałem, czy zakładać temat dla pytania o jedno słówko.
Najbardziej mnie zastanawia ta prostopadłość. Od wybranego pola jedno pole w lewo, w prawo, górę czy w dół? Czy może sobie swobodnie wybieram w którą stronę?

A no i popieram tezę, że z auto OW jest łatwiej. Wydaje mi się nawet, że za łatwo- biegasz i strzelasz albo nawet samo się strzela...
Gdy wiesz, że OW musisz aktywować, to już nie jest tak kolorowo, trzeba bardziej planować i dostosowywać się do sytuacji na planszy, bo Operator sam się nie obroni.
Awatar użytkownika
ave.crux

majami pisze: 25 wrz 2024, 08:37 Właśnie nie wiedziałem, czy zakładać temat dla pytania o jedno słówko.
Najbardziej mnie zastanawia ta prostopadłość. Od wybranego pola jedno pole w lewo, w prawo, górę czy w dół? Czy może sobie swobodnie wybieram w którą stronę?
Wybierasz w którą stronę ale prostopadle.
pawwda
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Post autor: pawwda »

Pytanie... Czy zwykła kamera zawsze daje operatorowi w pomieszczeniu z nią Pinga z automatu ( na początek rundy) czy musi wykonać jakąś akcję?
ckbucu
Has thanked: 461 times
Been thanked: 724 times

Post autor: ckbucu »

pawwda pisze: 08 paź 2024, 14:41 Pytanie... Czy zwykła kamera zawsze daje operatorowi w pomieszczeniu z nią Pinga z automatu ( na początek rundy) czy musi wykonać jakąś akcję?
Nie, ping leci na koniec akcji operatora jeśli ten przebywa w pomieszczeniu z kamerą (chyba, że akcją jest zniszczenie kamery :) ) lub jeśli operator wejdzie na pole w którym ta kamera się znajduje.
majami

Czy operator dostaje znacznik Zlokalizowanego zawsze, gdy jest celem akcji Strzał (po niej)?
Nie ważne, czy akcja była darmowa, częścią innej akcji lub ripostą? Nie ma od tego wyjątków?

Powiązana z tym jest też przykładowa sytuacja:
gdy jeden z operatorów umieścił znacznik Overwatch na polu entryway, a operator z drużyny przeciwnej będący również na górnym piętrze będzie chciał umieścić tam swój token Overwatch i dojdzie do wymiany ognia między Operatorami przebywającymi na górnym piętrze, to obaj dostają znacznik zlokalizowanego?
Awatar użytkownika
ave.crux

majami pisze: 22 lis 2024, 07:28 Czy operator dostaje znacznik Zlokalizowanego zawsze, gdy jest celem akcji Strzał (po niej)?
Nie ważne, czy akcja była darmowa, częścią innej akcji lub ripostą? Nie ma od tego wyjątków?
Tak, zawsze przy strzale dostaje ping, chyba że to nokk i podobne więc wtedy nie dostaje.
Nie musi przy tym zadać żadnych obrażeń.
Revol
Has thanked: 7 times
Been thanked: 5 times

Re: 6: Siege - The Board Game (Solène Chastang, Stéphane Gantiez, Henning Ludvigsen, Olivier Thill)

Post autor: Revol »

Witam,
Zastanawiam się nad preorderem i na pewno taki złoże ale mam pytanie odnośnie operatorów.
Dodatek z operatorami to 600$, zastanawiam się czy naprawdę potrzebuję tego dodatku aby nimi grać. Z racji dostępnych plików można karty postaci wydrukować i wrzucić do koszulki i ooo za ~50zl mamy pakiet wart 150$ bez operatorów.( Zostawiłbym sam opis umiejętności).
Pytanie o zasady, jeżeli ktoś ma ÓW i strzela przez ścianę z dziurami to dostaje ping? Taka ściana niweluje obrażenia ? Kiedyś udało mi się zagrać w 6S i pamiętam jak snajper w ten sposób zakończył zmagania jednej z moich postaci która była niemal na drugim końcu planszy. ;)
Pynio
Has thanked: 176 times
Been thanked: 151 times

Re: 6: Siege - The Board Game (Solène Chastang, Stéphane Gantiez, Henning Ludvigsen, Olivier Thill)

Post autor: Pynio »

Located otrzymuje operator, który OTRZYMUJE trafienie. Nie ten, który strzela.
Podziurawiona ściana daje taką sama osłonę jak light wall, NIE blokuje też LOS. Nie wiem co znaczy u Ciebie w poście ten ÓW.
ODPOWIEDZ