Inis (Christian Martinez)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Indar
Has thanked: 12 times
Been thanked: 41 times
Kontakt:

Re: Inis (Christian Martinez)

Post autor: Indar »

Przy okazji powrotu do Inis - czy Brasil miała jakąś korektę? Pamiętam że coś z opisem terenu "Brasil" było nie tak - wydaje mi się?
MajkelEryk
Has thanked: 43 times
Been thanked: 17 times

Post autor: MajkelEryk »

Indar pisze: 26 lip 2024, 19:39 Przy okazji powrotu do Inis - czy Brasil miała jakąś korektę? Pamiętam że coś z opisem terenu "Brasil" było nie tak - wydaje mi się?
Obrazek
Obrazek

Obrazek

Może to pomoże jakoś.
Awatar użytkownika
jacobPL
Has thanked: 26 times
Been thanked: 52 times

Post autor: jacobPL »

Są jakieś newsy? Na bgg nic chyba nie było od wakacji poprzedniego roku.
barcelihno
Has thanked: 10 times
Been thanked: 2 times

Post autor: barcelihno »

Chyba jeszcze w kwietniu ma ruszyć kampania na kickstarterze. Myślicie, że Portal wyda raz jeszcze tą grę? Poniżej filmik z unboxingu.
Pomnik
Has thanked: 393 times
Been thanked: 267 times

Post autor: Pomnik »

Mam nadzieję - polskie kafle są mniejsze niż angielskie więc nawet jakby ktoś chciał dobrać angielski dodatek do polskiej wersji to nie będzie to kompatybilne (chyba że nowy dodatek nie ma kafli xD)
"Real darkness have love for a face. The first death is in the heart, Harry."
Awatar użytkownika
Zerthin
Has thanked: 119 times
Been thanked: 74 times

Post autor: Zerthin »

Pomnik pisze: 08 kwie 2025, 20:34 Mam nadzieję - polskie kafle są mniejsze niż angielskie więc nawet jakby ktoś chciał dobrać angielski dodatek do polskiej wersji to nie będzie to kompatybilne (chyba że nowy dodatek nie ma kafli xD)
Nowy dodatek nie ma kafli (chyba - ale że to ks to może się zmienić).
Nowy dodatek ma kafelki, które umieszcza się pomiędzy kaflami :D
Pomnik

Zerthin pisze: 08 kwie 2025, 20:40 Nowy dodatek nie ma kafli (chyba - ale że to ks to może się zmienić).
Nowy dodatek ma kafelki, które umieszcza się pomiędzy kaflami :D
Pozostaje trzymać kciuki że nas Portal na lodzie nie zostawi :D
Awatar użytkownika
rav126
Has thanked: 456 times
Been thanked: 556 times

Post autor: rav126 »

Zerthin pisze: 08 kwie 2025, 20:40 Nowy dodatek nie ma kafli
ma 5 nowych kafli terenów i 5 kart przewagi
10 kart eposu
Spoiler:
w komentarzach ludzie piszą:
The KS will have a "legacy" printing of Inis for fans with the older editions to get Nemed with old backs. For anyone who gets Nemed afterwards there's new rules for drawing tiles from the bottom of the stack and sleeves so the cards are all uniform.
Więc, jeżeli Portal się podepnie pod KS to może udałoby się zrobić druk dla polskich graczy, ale szczerze wątpię - dla Matagota sam druk wersji legacy dodatku będzie mało opłacalny, a co dopiero robienie wersji polskiej ze zmienionym rozmiarem kafli (jeszcze raz "dzięki" Ignacy!).
Z drugiej strony, wydaje mi się, że Portal może chcieć uszczknąć trochę z tego tortu, ale wyłącznie w postaci big boxa. Wydanie Inis przez Portal wiązało się z kilkoma wpadkami - tłumaczenie kart, kolor rewersów kafli, kolor rewersów kart, kafel pór roku. Dlatego raczej będą do tego podchodzić ostrożnie i wydaje mi się, że będą woleć sprzedać to samo drugi raz nowym graczom, niż spróbować zadowolić dotychczasowych fanów gry, od których trochę im się oberwało (częściowo zasłużenie, częściowo winny był Matagot, który zmienił fabrykę przy jednym z druków).
Ja chętnie zagrałbym z nowym dodatkiem, szczególnie, że calkiem niedawno zagraliśmy na 5 osób i jak zwykle było epicko. Kupowanie big boxa mi się nie uśmiecha, dlatego mam nadzieję, że Portal jednak wyda wersję legacy dodatku, ale nie łudzę się, że w to pójdą. Swoją drogą zmiana rewersów kafli, kart itd to jak dla mnie skok na kasę - za mało jest zmian mechanicznych, żeby robić z tego zupełnie nową wersję, a stara wersja przecież nie odstawała graficznie jak np. Zamki Burgundii, grafiki ze starej wersji poddano recyklingowi i lekko podrasowano na kartach i kaflach, zostawiono te same figurki klanów, cytadel i miejsc kultu.
Awatar użytkownika
salaba
Has thanked: 326 times
Been thanked: 532 times

Post autor: salaba »

Mam wersję PL z dodatkiem, w którym była errata / poprawione elementy. Nie gram często, ale bardzo lubię. Zawsze jest epicko.

Przyznam, że wersja big box zwróciła moją uwagę. Portal oczywiście dał ciała i jakby nawet teraz mieli wydać tylko dodatek Nemed to by musieli zmieniać kafle itd., więc pomysł można włożyć między bajki. Powoli godzę się z tym, że będzie trzeba zakupić big boxa a zatem grać w wersję EN. Mówi się trudno, nie pierwszy i nie ostatni tytuł, który trzeba mieć w wersji EN by móc się nim cieszyć w pełni.
Uncle_Grga
Has thanked: 93 times
Been thanked: 319 times

Post autor: Uncle_Grga »

barcelihno pisze: 08 kwie 2025, 20:21 Chyba jeszcze w kwietniu ma ruszyć kampania na kickstarterze. Myślicie, że Portal wyda raz jeszcze tą grę? Poniżej filmik z unboxingu.
Myślę, że nie.. wydanie poprzednie było pasmem wpadek i udręk wydawnictwa, częściowo zawinionych, częściowo niezależnych. Sumarycznie PG obryzgal się przy nime błotem konkretnie. Ignacy na hasło Inis reaguje alergicznie, ale co więcej, w samej firmie większość ludzi ma dość na samo wspomnienie: gdzieś kojarzę nerwowe reakcje Grzegorza, Multiego czy wcześniej Marka S...

Nie znajdzie tam gra sojuszników, stąd moja predykcja..
Awatar użytkownika
Jareks1985
Has thanked: 96 times
Been thanked: 147 times

Post autor: Jareks1985 »

Inisa wyda Galakta w wersji big box, widząc że wydają po kolei Cyklady, Kemeta, to jest oczywiste, ja już się nie mogę doczekać.
Awatar użytkownika
Lomik
Has thanked: 11 times
Been thanked: 24 times

Post autor: Lomik »

Uncle_Grga pisze: 09 kwie 2025, 07:23 [Nie znajdzie tam gra sojuszników, stąd moja predykcja..
może być różnie, znam tam jednego fana gry.
Awatar użytkownika
salaba

Jareks1985 pisze: 09 kwie 2025, 08:08 Inisa wyda Galakta w wersji big box, widząc że wydają po kolei Cyklady, Kemeta, to jest oczywiste, ja już się nie mogę doczekać.
W sumie jest to całkiem prawdopodobne :) W takim razie tylko trzymać kciuki :)
Uncle_Grga
Has thanked: 93 times
Been thanked: 319 times

Post autor: Uncle_Grga »

Lomik pisze: 09 kwie 2025, 08:48
Uncle_Grga pisze: 09 kwie 2025, 07:23 [Nie znajdzie tam gra sojuszników, stąd moja predykcja..
może być różnie, znam tam jednego fana gry.
Jeśli chodzi o granie to pewno nie tylko jednego - gra bardzo zacna przeciez.. ale przy wydawaniu przykre wspomnienia mogły się jeszcze nie zatrzeć. Mniejsza o to - pomysł z Galakta? Kto wie? Może to jest właściwy trop?
piwko
Has thanked: 77 times
Been thanked: 106 times

Post autor: piwko »

Spoiler:
Przepiękne grafiki na pudełkach!
Ostatnio zmieniony 09 kwie 2025, 12:03 przez Curiosity, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: cytowanie
Pablosz
Has thanked: 100 times
Been thanked: 58 times

Post autor: Pablosz »

Ktos pamieta dlaczego Ignaś zdecydowal ze polskie kafle beda mialy inny rozmiar?
Awatar użytkownika
Losiek
Has thanked: 350 times
Been thanked: 213 times

Post autor: Losiek »

O ile pamiętam chodziło o to, że oryginalne kafle nie mieściły się do znormalizowanego portalowego pudełka.
Awatar użytkownika
JimmyPL
Has thanked: 61 times
Been thanked: 57 times

Post autor: JimmyPL »

Pablosz pisze: 09 kwie 2025, 23:02 Ktos pamieta dlaczego Ignaś zdecydowal ze polskie kafle beda mialy inny rozmiar?
Z tego co pamiętam to przez chwilę Portal miał wtedy zajawkę na to że wszystkie gry wydawane przez nich będą w kwadratowych pudełkach i akurat Inis trafił na ten moment
Pomnik

A najlepsze jest to że się jednak mieściły xD
https://kaimada.znadplanszy.pl/2018/05/ ... -polskiej/
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3707 times
Been thanked: 3889 times

Post autor: japanczyk »

Pablosz pisze: 09 kwie 2025, 23:02 Ktos pamieta dlaczego Ignaś zdecydowal ze polskie kafle beda mialy inny rozmiar?
Chyba zeby weszly do kwadratowego pudelka
Jareks1985 pisze: 09 kwie 2025, 08:08 Inisa wyda Galakta w wersji big box, widząc że wydają po kolei Cyklady, Kemeta, to jest oczywiste, ja już się nie mogę doczekać.
Tez bym tak obstawial z racji tego, ze podjeli Kemeta od Matagota - Cyklady to obecnie inny wydawca

Najgorsze, ze ten Big Box nie bedzie miescil przyszlych dodatkow... a te maja sie pojawic
Awatar użytkownika
Gizmoo
Has thanked: 3131 times
Been thanked: 3058 times

Post autor: Gizmoo »

japanczyk pisze: 10 kwie 2025, 14:28 Najgorsze, ze ten Big Box nie bedzie miescil przyszlych dodatkow... a te maja sie pojawic
:shock: Serio? Przecież to strzał w kolano! :lol: Z drugiej strony i tak obecnej zawartości jest i tak dużo, a razem z nowym dodatkiem w tej kampanii będzie już bardzo dużo różnorodności i nie wiadomo, czy potrzeba więcej. Liczę, że będzie ten Big Box wydany w polskiej wersji językowej, bo ze wspieraczkami już skończyłem. :lol:
copychef
Has thanked: 135 times
Been thanked: 60 times

Post autor: copychef »

japanczyk pisze: 10 kwie 2025, 14:28 Najgorsze, ze ten Big Box nie bedzie miescil przyszlych dodatkow... a te maja sie pojawic
Gdzie padła taka informacja?
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3707 times
Been thanked: 3889 times

Post autor: japanczyk »

copychef pisze: 10 kwie 2025, 15:46
Gdzie padła taka informacja?
https://boardgamegeek.com/thread/258099 ... 8#36760678
bylo tez w okolicy ogloszenia Nemed, ze to nie bedzie ostatni dodatek
https://boardgamegeek.com/thread/325986 ... 7#44000807
tutaj tez bylo

No ogolnie Nemed planowo nie jest ostatnim dodatkiem

a najwiekszy szajs jest taki, ze Nemed nie pasuje do poprzedniej wersji angielskiej - wiec nie ma co tu na Trzewika najezdzac, Matagot olal sikiem prostym poprzednich kupujacych i beda oferowac upgrade packa :)
The second expansion is going to be sold separately. It would not make sense otherwise because unlike Kemet Raise of the Gods, this "Inis Big Box" is just a bundle for new players and not a tool to sort out components and play more easily.
antonio3333
Has thanked: 55 times
Been thanked: 94 times

Post autor: antonio3333 »

Czyli suma sumarum jak to nie jest stricte big box który potencjalnie pomieści przyszłe dodatki to jak ja mam tylko core boxa warto wziąć co najwyżej seasons, nemed i upgrade packa. Szkoda trochę bo bardzo mi się podoba grafika na zaprezentowanym big boxie.
Awatar użytkownika
salaba

Skoro to nie będzie osteczna, skończona wersja i big box jest udawany, to przyznam, że szansa na wydanie przez Galaktę spadło do 0. Może za kilka lat się doczekamy. Zatem i ja poczekam, to co mam w wersji PL mi wystarczy a jak wyjdzie pełna wersja z prawdziwym big boxem to wtedy się skuszę :)
ODPOWIEDZ