Zasady mówią, że pierwszego gracza wybieramy na początku gry. Nie ma nigdzie mowy o zmianie pierwszego gracza, więc zakładam, że jest on niezmienny do końca gry. Z kolei w innym miejscu jest mowa o wykonywaniu akcji równocześnie z wyjątkiem akcji wojska, którą należy wykonywać po kolei zaczynając od pierwszego gracza. Czy to znaczy, że gracz rozpoczynający grę w każdej z 9ciu rund będzie miał pierwszeństwo wykonywania akcji wojska?
Jeśli tak, to trochę to niesprawiedliwe.
Khora - pytania i wątpliwości
-
- Has thanked: 11 times
- Been thanked: 43 times
Re: Khora - pytania i wątpliwości
Remis wygrywa ten gracz który wyrzuci najmniejszy łączny wynik na kościach 

Hala Madrid
Nie do końca rozumiem. Co ma remis do akcji wojska? Dwóch graczy wybrało swoje akcje, jedną z nich było 4 - wojsko. Wg instrukcji pierwszy wykonuje tę akcję gracz, który jest pierwszym graczem (co ustala się na początku gry, jednorazowo).
Czy to znaczy, że proponujesz home rules w postaci wyboru pierwszego gracza w każdej rundzie na podstawie sumy wyrzuconych oczek?
Czy to znaczy, że proponujesz home rules w postaci wyboru pierwszego gracza w każdej rundzie na podstawie sumy wyrzuconych oczek?
Odkopię trochę temat 
Gra wpada u nas ostatnio regularnie na stół w rozgrywkach 2osobowych i dobrałem pierwszy raz na rękę taką kartę i chciałbym rozwiać wątpliwości z nad stołu
:

W fazie postępu robimy ogólnie jeden postęp . Jeśli mam żetony filozofii to mogę tych postępów zrobić więcej za odpowiednia opłatą.
Natomiast czy dobrze rozumiem : dzięki karcie mogę zrobić postęp tego samego toru max 2x lub 1x jednego toru i 1x innego toru ? I później dodatkowo żetony filozofii ?
Czy jeszcze inaczej
?

Gra wpada u nas ostatnio regularnie na stół w rozgrywkach 2osobowych i dobrałem pierwszy raz na rękę taką kartę i chciałbym rozwiać wątpliwości z nad stołu

W fazie postępu robimy ogólnie jeden postęp . Jeśli mam żetony filozofii to mogę tych postępów zrobić więcej za odpowiednia opłatą.
Natomiast czy dobrze rozumiem : dzięki karcie mogę zrobić postęp tego samego toru max 2x lub 1x jednego toru i 1x innego toru ? I później dodatkowo żetony filozofii ?
Czy jeszcze inaczej

Dzięki za odpowiedź, to jeszcze z innej beczki .
Bo teraz wątpliwość jest taka ile tych postępów mogę w takim razie zrobić łącznie
Czy robie jeden postęp wg zasad plus drugi wg karty (w „sumie dwa” na jednym torze lub po 1x na dwóch torach )
Czy robię jeden postęp wg zasad i max 2 dodatkowe dzięki karcie (w sumie dwa) czyli łącznie 3x po razie na np wybranych torach lub 3x na jednym torze
?
Zagmatwane ale karty nie są opisane szczegółowo w instrukcji i jest dyskusja nad stołem ile razy postępować