SETI: Poszukiwania pozaziemskich cywilizacji / Search for Extraterrestrial Intelligence (Tomáš Holek)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
itsthisguyagain
Has thanked: 264 times
Been thanked: 449 times

Re: SETI: Search for Extraterrestrial Intelligence (Tomáš Holek)

Post autor: itsthisguyagain »

Morgon pisze: 30 mar 2025, 19:09 Jak ktoś nie daje innym grać bo musi wszystko przeanalizować mimo, że te akcje nic mu już w tej turze nie dadzą to gra robi się uciążliwa i to chyba jedyna wada.
Noo ja bym jeszcze dodał, że na 3+ graczy, jak nikt nie skanuje to kompletnie bez sensu jest skanować jako jedyny gracz.

Ta gra tak bardzo trzyma za rączkę, że literalnie gracze mogą olać 1/3 gry a i tak gra się tak samo.
Morgon
Has thanked: 64 times
Been thanked: 127 times

Post autor: Morgon »

itsthisguyagain pisze: 30 mar 2025, 21:48
Noo ja bym jeszcze dodał, że na 3+ graczy, jak nikt nie skanuje to kompletnie bez sensu jest skanować jako jedyny gracz.

Ta gra tak bardzo trzyma za rączkę, że literalnie gracze mogą olać 1/3 gry a i tak gra się tak samo.
No nie, bez kosmitów nie gra się tak samo, ich karty są mocniejsze, warto skanować jak już pisałem wybrane 2 sektory nawet jako jedyny gracz, bo raz, że ładujesz komputer, a dwa, mając jako jedyny gracz oznaczone ślady obcych zyskasz przewagę dostając ich karty. Bez skanowania nie mogłem wykręcić tak wysokiego wyniku jak ze skanowaniem.
Awatar użytkownika
VivoBrezo
Has thanked: 175 times
Been thanked: 642 times
Kontakt:

Post autor: VivoBrezo »

A tymczasem SETI wparowała do top100 BGG. Całkiem żwawe tempo.
Awatar użytkownika
detrytusek
Has thanked: 502 times
Been thanked: 1194 times

Post autor: detrytusek »

itsthisguyagain pisze: 30 mar 2025, 21:48
Morgon pisze: 30 mar 2025, 19:09 Jak ktoś nie daje innym grać bo musi wszystko przeanalizować mimo, że te akcje nic mu już w tej turze nie dadzą to gra robi się uciążliwa i to chyba jedyna wada.

Nie, zupełnie nie. Skanowanie ma zawsze sens. Zamykanie sektorów nie ma większego znaczenia w tej strategii.
"Nie ma sensu wiara w rzeczy, które istnieją."

Do sprzedania: Wieczna Zima, Comancheria, Rats of Wistar, D-day dice
Wątek sprzedażowy
Majek
Has thanked: 4 times
Been thanked: 23 times

Post autor: Majek »

PytonZCatanu pisze: 30 mar 2025, 16:06 SETI numerem 99 BGG.
Już 92
Awatar użytkownika
PytonZCatanu
Has thanked: 2018 times
Been thanked: 2620 times

Post autor: PytonZCatanu »

P szalony przyrost. Zbliżony do Ark Nova. To zaczyna wyglądać na top 40.
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 27.03.2025
Awatar użytkownika
detrytusek

Już 87. Koło 40-stki to mam wrażenie, że śmignie bez oglądania się.

Wątek sprzedażowy
Awatar użytkownika
Alucard1982
Has thanked: 17 times
Been thanked: 19 times

Post autor: Alucard1982 »

Na jakim poziomie trudności gracie solo?
Wczoraj zagrałem po raz pierwszy solo, na poziomie trzecim, i zostałem zmasakrowany przez Automę...
Awatar użytkownika
Sheade
Has thanked: 32 times
Been thanked: 129 times
Kontakt:

Post autor: Sheade »

4/5 poziom, zwykle mam 220-260 pkt, automa 150-180
Awatar użytkownika
detrytusek

2-3 razy spróbowałem solo ale to nie dla mnie. Irytuje mnie, że muszę spełniać jakieś durne wymagania w trakcie gry, żeby nie dostać tony ujemnych punktów. Nie mogę grać jak chcę tylko jak mi kafelek każe.

Wątek sprzedażowy
Everest
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Post autor: Everest »

Póki co grałem na trzecim poziomie i za każdym razem wygrałem. Na koniec podobnie jak osoba wyżej. Myślałem nawet że coś źle robię, w zasadzie na trzecim poziomie nie mogę przegrać. Jeszcze raz zagram na trzecim później czwarty i piąty. Dobrą strategią jest spełnianie celów rywala dzięki temu nie zwiększa na koniec rundy postępu i na koniec gry nie dostaje 5 pz. Warto też jak rywal skanuje dominować sektory. Np. rywal ma trzy oznaczone sygnały my możemy w naszej turze skanować oznaczyć trzy kolejne sygnały i mimo remisu zdobyć dominację.
wiLLiq
Been thanked: 6 times

Post autor: wiLLiq »

Po kolejnych rozgrywkach ostatecznie kupilem gre, wiec odniose sie do swoich pierwszych wrazen...
Wymienione plusy sa wciaz aktualne, wiec nie bede ich powtarzal:
Spoiler:
Z kategorii "jeszcze nie wiem jak to zakwalifikowac bo za malo danych":
wiLLiq pisze: 13 mar 2025, 11:13 1) odkrywanie obcych w roznych/pozniejszych momentach gry.
Z jednej strony jest to ciekawy twist i wlasciwie zmusza do zmiany biezacej strategii co mozna uznac za urozmaicenie i mozliwosci dogonienia lidera. Z drugiej strony jak ktos sie wstrzeli to moze byc dosc szybko pozamiatane w punktacji koncowej i nie bardzo mozna sie na to przygotowac skoro wybor ras jest losowy. Tu mam mieszane uczucia i bym potrzebowal wiecej rozgrywek by to ocenic. Do tego karty tych ras wydawaly mi sie bardzo nierownowazne [w sensie jasny podzial na lepsze i gorsze], ale to moze sie zmieni wraz z doswiadczeniem.
Po paru rozgrywkach bym to wliczyl do plusow bo nawet jak obcy beda sie czasem powtarzac to kolejnosc i czas ich odkrycia bedzie zmienny. W zwiazku z tym efekty odkryc beda rozne bo czasami bedzie mozna zajac wszystkie pola, a czasami tylko pare.

Zwlaszcza, ze tu sporo zalezy od podejscia wspolgraczy, jak czesc oleje skanowanie to drugi obcy moze byc pozno, a jak wszyscy sie nad tym skupia to wczesnie, wiec to bedzie element istotnie zmieniajacy rozgrywke, nawet w tej samej grupie graczy.

Dodatkowo jak najbardziej moze to byc mechanika gonienia lidera punktowego jesli sie odpowiednio przygotujesz na ujawnienie obcego. Takze ten twist mi sie spodobal.
wiLLiq pisze: 13 mar 2025, 11:13 2) nagroda za wczesniejsze pasowanie.
Z jednej strony jakas jest, tzn wybor karty z wiekszej puli, ale z drugiej na pierwszy rzut wydaje sie bardzo marginalna.
Nie lepiej byloby tu skopiowac mechanike, ze kto pierwszy pasuje ten pierwszy zaczyna runde itp itd?
Zwlaszcza, ze w biezacej wersji na 4 graczy, tylko jedna osoba bedzie miala 2 razy zeton pierwszego gracza. Troche nie fair, nie?
Tu mam nadal wrazenie, ze brakuje jakiegos mechanizmu zmiany kolejnosci. To bym policzyl na minus.
Gra ma w sobie wiele wyscigow jednoczesnie, wiec dlaczego nie mozna zrobic czegos by moc zaczynac w kluczowej rundzie?
wiLLiq pisze: 13 mar 2025, 11:133) spory potencjal na snowballing?
Mechanika wybierania sobie punktacji po okreslonych progach brzmi fajnie... ale troche ryzykownie.
Nie za duze roznice sa w tych punktacjach? Czy ktos z samych 3 miejsc ma w ogole jakies szanse?
Czy tu wybieranie nagrod nie bedzie sie zawsze odbywalo w podobnej kolejnosci?
To bym sobie odpowiedzial, ze jednak nie ;-]
Sprobowalem podejscia wybierania publicznych celi jako ostatni i to tez ma sens, ot wazne by sie skupic na ich realizacji.
Poza tym regularnie zdarza sie, ze ktos zaklepie Top2 w danym celu, a pozniej niewiele z niego zapunktuje.
Bo wczesne zaklepanie sobie pola nie gwarantuje, ze pojdzie ta sciezka, zwlaszcza jak np obcy calkiem zmienia plany.
wiLLiq pisze: 13 mar 2025, 11:13 Teraz czas na strone negatywna pierwszych wrazen:
1) wydaje mi sie, ze zdecydowanie za malo jest do wyboru ras obcych, a przede wszystkim celi publicznych.
2) przerwy miedzy ruchami aka downtime.
Nawet jak sie wezmie poprawke na fakt, ze debiutanci wiecej zamulaja to mechanika gry wydaje sie generowac duzo dlugich przerw miedzy ruchami. Bo w sytuacji pasowania jako pierwszy/drugi, gdy inni gracze maja jeszcze pare swoich tur do rozegrania, to mozna spokojnie wyjsc na kolacje/wc/fajka.
Te 2 punkty nadal bym liczyl jako wady gry. Moim zdaniem pierwszym dodatkiem powinno byc 4 nowe cele publiczne [dwustronne] plus 5 nowych ras [plus ewentualnie garsc kart do tych nowych rzeczy z dodatku].

Poza tym spotkalem sie z ciekawa opinia, ze to rzadka gra gdzie wraz ze wzrostem doswiadczenia wcale nie spada czas rozgrywki, bo po prostu widzisz wiecej mozliwosci kombinowania, wiec jest wiecej zamulania. Osobiscie mi to nie przeszkadza, ale osoby wrazliwe na downtime sie odbija od tego tytulu. Zwlaszcza jak beda pasowac jako pierwsze.
wiLLiq pisze: 13 mar 2025, 11:13 Ogolnie dobrze sie bawilem, ale po tej partii mi sie urodzila jedna wielka watpliwosc odnosnie regrywalnosci tego tytulu.
Technologie zawsze te same, bonusy na planszach zawsze te same [dlaczego?], cele publiczne i rasy szybko zaczna sie powtarzac, wiec wlasciwie co generuje tutaj zmiennosc miedzy partiami? Czy tej gry nie da sie w miare szybko zoptymalizowac?
Same karty i wyscigi po punkty to chyba za malo, nie? Zwlaszcza, ze tu nie ma zadnej celowej interakcji pozytywnej [ktos cos ma z tego co ja zrobilem], a niewiele jest interakcji negatywnej [tylko dominacja w sektorach i taka posrednia wyscigi po punkty?].
Teraz juz lepiej zrozumialem mechanizm regrywalnosci tej gry, nawet jak cele publiczne zaczna sie powtarzac to bedziemy robic inne rzeczy przez dostepne karty na rece i zagrane z nich mini misje do spelnienia. Jak obcy beda sie powtarzac to kolejnosc oraz czas ich odkrycia bedzie zmienny, wiec ich efekty beda bardzo rozne miedzy rozgrywkami.

Technologii wszystkich sie raczej nie zdobedzie, wiec ich stala pula nie oznacza powtarzalnosci w ich kupowaniu bo trzeba wybierac pod biezace potrzeby [wlacznie z bonusami na nich]. Jedynie mi pozostaje watpliwosc czy bonusy na planetach nie powinny sie jakos zmieniac [np losowac pule tylko bliskich by nie latac zawsze w to samo miejsce po to samo?], ale to juz drobiazg.
pzdr
wiLQ
Awatar użytkownika
PytonZCatanu

Dobiłem do 10 partii w 2 miesiące - to jest mega dużo jak na moje granie. Technicznie rzecz biorąc od 2 mc gram w SETI raz na tydzień :mrgreen:

Parę jakiś ciekawostek, jakie zauważyłem:

1. Kiedy gra weszła po angielsku, było tutaj parę opinii, że łatwo zdobyć wszystkie technologie dostepne w grze. Otóż na moje 10 partii nie widziałem tego ani razu.

2. Dwa-trzy razy udało mi sie wylądować i orbitować 7 z 8 sond (raz nawet tę 8 wystawiłem w Układzie Słonecznym), ale nigdy nie uzbierałem kompletu.

3. W początkowych grach przeważała strategia na przeszukiwanie gwiazd, potem powoli zaczęła dominować strategia na sondy. Teraz zaczęły się pojawiać pomysły grania na komputer, ale na razie ze słabym skutkiem. Dla zwoleników tezy, że przeszukiwanie gwiazd dominuję grę: ostatnią partię wygrałem nie wykonując tej akcji ANI RAZU, a komputer uruchomiłem JEDEN raz :) Wszystko to latanie, karty, misje itp :)

4. Widziałem gry, gdzie zwycięzcy mieli bardzo rozbudowany dochód i takie, gdzie włożyli dwie karty. Nie widzę tutaj żelaznej reguły, chyba zależy to od taktycznych sytuacji w trakcie gry niż głębszej strategii ustalonej przed partią.

5. W miarę kolejnych partii gracze wyrabiają sobie zmysł dotyczący obrotów układu słonecznego i naprawdę okazuje się, że można sobie polatać "za grosze" :)
Awatar użytkownika
detrytusek

Z moich doświadczeń. Nie na pewno nie jest łatwo mieć wszystkich technologii, zresztą granie pod nie nie jest żadnym gwarantem dobrego wyniku.
Ostatnio miałem przed 4 i 5 rundą dochód kredytów =7. Wyglądało, że kupię sobie wszystko na co mnie stać i jeszcze będę rzucał pieniędzmi we współgraczy...nie no też nie jest to gwarant dużych punktów.

Wątek sprzedażowy
Awatar użytkownika
PytonZCatanu

Aczkolwiem wydaje mi sie, że kasa jest ogólnie trudniejsza do uzyskania niż energia. Częściej ludzie mają problem z kasą, niż energią.
Fojtu
Has thanked: 577 times
Been thanked: 1375 times

Post autor: Fojtu »

PytonZCatanu pisze: 11 kwie 2025, 10:44 1. Kiedy gra weszła po angielsku, było tutaj parę opinii, że łatwo zdobyć wszystkie technologie dostepne w grze. Otóż na moje 10 partii nie widziałem tego ani razu.
Ostatnio stwierdziłem, że spróbuję powtórzyć tę strategię i kupiłem 10, po prostu już nie miało sensu dopychać te 2 ostatnie. Jak złapiesz kartę z ekstra sondami poza limitem to powinno w ogóle być łatwiej, ale akurat jeszcze takiej nie miałem. :( A punktacja z tego potrafi być dość solidna.
Awatar użytkownika
detrytusek

PytonZCatanu pisze: 11 kwie 2025, 11:33 Aczkolwiem wydaje mi sie, że kasa jest ogólnie trudniejsza do uzyskania niż energia. Częściej ludzie mają problem z kasą, niż energią.
Zdecydowanie trudniejsza ale chyba równomierny rozwój dochodu jest bardziej opłacalny (włącznie z kartami).
Fojtu pisze: 11 kwie 2025, 11:35 Ostatnio stwierdziłem, że spróbuję powtórzyć tę strategię i kupiłem 10, po prostu już nie miało sensu dopychać te 2 ostatnie. Jak złapiesz kartę z ekstra sondami poza limitem to powinno w ogóle być łatwiej, ale akurat jeszcze takiej nie miałem. :( A punktacja z tego potrafi być dość solidna.
Rozumiem, że to były partie 3-4 osobowe?

Wątek sprzedażowy
Awatar użytkownika
kamron6
Has thanked: 52 times
Been thanked: 66 times

Post autor: kamron6 »

Ciekawe co piszecie, jestem po jednej partii z osobami (gra 4-osobowa) które już grały i zniechęciła mnie ona do kupna, bo wszystko miałem wymaksowane. Wszystkie technologie (bo ekstra punkty), sondy postawione na najdalszych planetach, duży dochód. Jako gracze kosmitów wymaksowaliśmy, tak samo większość miejsc do zwiedzenia. I o ile same mechaniki do mnie przemawiają jako lekkiej gry euro, to po jednej partii czułem się spełniony :P Fakt, że gra bardzo wspiera zbieranie punktów kosztem tworzenia silniczka, więc ostro rywalizujący gracze mogą koniec końców mieć mało wszystkiego, ale jakoś to do mnie nie przemawia - gra jest za lekka bym taką konkurencję uznał za interesującą.
Osoby z Wrocławia zapraszam do wrocławskiej grupy facebookowej zrzeszającej miłośników gier strategicznych i wojennych
Awatar użytkownika
detrytusek

kamron6 pisze: 11 kwie 2025, 13:06 Ciekawe co piszecie, jestem po jednej partii z osobami (gra 4-osobowa) które już grały i zniechęciła mnie ona do kupna, bo wszystko miałem wymaksowane. Wszystkie technologie (bo ekstra punkty), sondy postawione na najdalszych planetach, duży dochód. Jako gracze kosmitów wymaksowaliśmy, tak samo większość miejsc do zwiedzenia. I o ile same mechaniki do mnie przemawiają jako lekkiej gry euro, to po jednej partii czułem się spełniony :P Fakt, że gra bardzo wspiera zbieranie punktów kosztem tworzenia silniczka, więc ostro rywalizujący gracze mogą koniec końców mieć mało wszystkiego, ale jakoś to do mnie nie przemawia - gra jest za lekka bym taką konkurencję uznał za interesującą.
No to teraz trzeba znaleźć tylko co robiliście źle ;). Bo to co piszesz jest wielce nieprawdopodobne, a w pierwszej partii to już w ogóle.

Wątek sprzedażowy
Awatar użytkownika
PytonZCatanu

Też mi się wydaje, że albo geniusze, albo jednak był jakiś bug :mrgreen:

Co do lekkości - dyskutowałem ze znajomymi i biorąc pod uwagę wielkość pudła, ilość komponentów i czas gry, to SETI jednak jest lżejszą grą niż to się wydaje. Ja np. wolę tłumaczyć nowym graczom SETI niż Ark Novę, jest mniej mikrozasad i jest bardziej intuicyjna.
Fojtu

detrytusek pisze: 11 kwie 2025, 11:49
Fojtu pisze: 11 kwie 2025, 11:35 Ostatnio stwierdziłem, że spróbuję powtórzyć tę strategię i kupiłem 10, po prostu już nie miało sensu dopychać te 2 ostatnie. Jak złapiesz kartę z ekstra sondami poza limitem to powinno w ogóle być łatwiej, ale akurat jeszcze takiej nie miałem. :( A punktacja z tego potrafi być dość solidna.
3 osobowe, w 2 będzie pewnie sporo gorzej dzialac.
Awatar użytkownika
detrytusek

Fojtu pisze: 11 kwie 2025, 13:23
detrytusek pisze: 11 kwie 2025, 11:49
3 osobowe, w 2 będzie pewnie sporo gorzej dzialac.
Po prostu inaczej. Nie będzie się tyle obracać plansza i stukanie za friko mikrofonów nie będzie tak częste. Można je zdobywać w inny, trudniejszy sposób co akurat dla mnie jest plusem.

Wątek sprzedażowy
Awatar użytkownika
kamron6
Has thanked: 52 times
Been thanked: 66 times

Post autor: kamron6 »

detrytusek pisze: 11 kwie 2025, 13:10
kamron6 pisze: 11 kwie 2025, 13:06 Ciekawe co piszecie, jestem po jednej partii z osobami (gra 4-osobowa) które już grały i zniechęciła mnie ona do kupna, bo wszystko miałem wymaksowane. Wszystkie technologie (bo ekstra punkty), sondy postawione na najdalszych planetach, duży dochód. Jako gracze kosmitów wymaksowaliśmy, tak samo większość miejsc do zwiedzenia. I o ile same mechaniki do mnie przemawiają jako lekkiej gry euro, to po jednej partii czułem się spełniony :P Fakt, że gra bardzo wspiera zbieranie punktów kosztem tworzenia silniczka, więc ostro rywalizujący gracze mogą koniec końców mieć mało wszystkiego, ale jakoś to do mnie nie przemawia - gra jest za lekka bym taką konkurencję uznał za interesującą.
No to teraz trzeba znaleźć tylko co robiliście źle ;). Bo to co piszesz jest wielce nieprawdopodobne, a w pierwszej partii to już w ogóle.
Inni już grali więc mam nadzieję, że by wyłapali :P Jednak zasady wydają mi się na tyle prostolinijne, że jedynie na myśl co mi przychodzi to interpretacja/tłumaczenie niektórych kart. Moja wygrywająca punktacja była sporo ponad 200 o ile coś wam to mówi.
Jakieś zasady, które łatwo interpretować na swoją korzyść?
Osoby z Wrocławia zapraszam do wrocławskiej grupy facebookowej zrzeszającej miłośników gier strategicznych i wojennych
Fojtu

detrytusek pisze: 11 kwie 2025, 13:41 Po prostu inaczej. Nie będzie się tyle obracać plansza i stukanie za friko mikrofonów nie będzie tak częste. Można je zdobywać w inny, trudniejszy sposób co akurat dla mnie jest plusem.
Jasne, można klepach techy z innych źródeł, ale wydaje mi się, że te darmowe z kręcenia mają największy sens do próby wbijania 10-12 techów bez kompletnego pogrzebania reszty tematów. Jutro będe grał, to może coś innego popróbuję. :)
j_g
Has thanked: 591 times
Been thanked: 288 times

Post autor: j_g »

kamron6 pisze: 11 kwie 2025, 15:22 Jakieś zasady, które łatwo interpretować na swoją korzyść?
Wtykając kartę zbiera się bonus tylko z niej, a nie ze wszystkich? (AFAIR).
ODPOWIEDZ