Champions of Midgard / Wojownicy Midgardu (Ole Steiness)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Re: Champions of Midgard / Wojownicy Midgardu (Ole Steiness)
Ponoć już blisko do brzegu i ma startować niedługo przedsprzedaż.
-
- Has thanked: 250 times
- Been thanked: 96 times
Z tego co rozumiem ta edycja z bgg zawiera tylko dodatki, czyli wersja portala będzie zawierała dodatki z niej plus podstawkę w jednym pudle. Co jest znaczną różnica i brzmi obiecująco.Wildcard pisze: ↑10 kwie 2025, 18:06 A to jest jakaś inna edycja od tej ogólnie dostępnej? Portal nie robił tylko tłumaczenia?
https://boardgamegeek.com/boardgame/245 ... rl-edition
- garg
- Has thanked: 1750 times
- Been thanked: 1259 times
Sprawdziłem wymiary pudła i stare to typowy Ticket (30x30x7cm), a nowe to wysoki Ticket (30x30x11cm).
Mam starą wersję spakowaną razem z dodatkami do jednego pudełka w drewnianym insercie, więc nie zamierzam zamieniać na nowe wydanie. Ale cieszę się, że ta świetna gra jest znowu dostępna
Mam starą wersję spakowaną razem z dodatkami do jednego pudełka w drewnianym insercie, więc nie zamierzam zamieniać na nowe wydanie. Ale cieszę się, że ta świetna gra jest znowu dostępna

Mam / Sprzedam/wymienię
(Może nie wystawiłem, ale też chętnie wymienię)
Najstarszy offtop świata: Ceterum censeo Carthaginem esse delendam ;-)
(Może nie wystawiłem, ale też chętnie wymienię)
Najstarszy offtop świata: Ceterum censeo Carthaginem esse delendam ;-)
- rand
- Has thanked: 144 times
- Been thanked: 133 times
Kiedyś oglądałem chyba unboxing wersji angielskiej jarl edition i tam podstawki nie było (box z dodatkami) dodatkowo chyba brakowało drewienek surowców, były tylko żetony. Ale z racji, że dużo filmików o tej edycji nie ma to nie jestem pewny w 100%, ale chciałbym ten insert zobaczyć
W każdym razie wydaje mi się że Portal faktycznie coś tu musiał pokombinować, żeby to wszystko załatwić.

No i jest.
https://sklep.portalgames.pl/wojownicy-midgardu
Prawie 400 pln za zestaw + 10 kart promo. Te promki troche slabe wiec raczej wezme z jakiegos sklepu nie-portalowego
https://sklep.portalgames.pl/wojownicy-midgardu
Prawie 400 pln za zestaw + 10 kart promo. Te promki troche slabe wiec raczej wezme z jakiegos sklepu nie-portalowego

Pytanie czy w sklepach będą promo i maty...
Edit: polecę trochę roszczeniowym tonem, ale dziwi mnie decyzja biznesowa Portalu, żeby karty promo sprzedawać oddzielnie. Zwykle "robią graczom dobrze" i spodziewałem się, że skoro reklamowali tę edycję jako super-hiper-mega wydanie, które zawiera wszystko co dotąd wyszło, to że takie promosy znajdą się już w środku.
Zdania nie zmienię, grę kupię, ale miałem nadzieję, że ten czas oczekiwania jakoś zostanie wynagrodzony (bo cena go nie wynagradza IMHO).
Edit: polecę trochę roszczeniowym tonem, ale dziwi mnie decyzja biznesowa Portalu, żeby karty promo sprzedawać oddzielnie. Zwykle "robią graczom dobrze" i spodziewałem się, że skoro reklamowali tę edycję jako super-hiper-mega wydanie, które zawiera wszystko co dotąd wyszło, to że takie promosy znajdą się już w środku.
Zdania nie zmienię, grę kupię, ale miałem nadzieję, że ten czas oczekiwania jakoś zostanie wynagrodzony (bo cena go nie wynagradza IMHO).
- rand
- Has thanked: 144 times
- Been thanked: 133 times
No i gra zawiera wszystko co dotąd wyszło o ile kupisz to w sklepie Portalu. Niestey jakoś zareklamować to muszą, inaczej nikt by w ich sklepie nic nie kupił.
Ja się jednak ceny spodziwałem trochę niższej. Rozumiem, że są tam dodatki ale porównując z Reavers of Miodgard to średnio to wygląda. Reavers, mieli wiecej kości, dwuwarstowe planszetki i też od groma kart. Cena jednak była zdecydowanie niższa, nie wspominajac o aktualnej bo za 99zł to szkoda nie brać. Pewnie kupie, gdzieś w sklepie ale mate już sobie daruje
PS. Portal nigdy nie daje do sklepów żadnych add-onów jak maty i karty, to jedynie w sklepie u nich w ograniczonej ilości.
Ja się jednak ceny spodziwałem trochę niższej. Rozumiem, że są tam dodatki ale porównując z Reavers of Miodgard to średnio to wygląda. Reavers, mieli wiecej kości, dwuwarstowe planszetki i też od groma kart. Cena jednak była zdecydowanie niższa, nie wspominajac o aktualnej bo za 99zł to szkoda nie brać. Pewnie kupie, gdzieś w sklepie ale mate już sobie daruje

PS. Portal nigdy nie daje do sklepów żadnych add-onów jak maty i karty, to jedynie w sklepie u nich w ograniczonej ilości.
- EsperanzaDMV
- Has thanked: 370 times
- Been thanked: 750 times
Właśnie miałem pytać, jak oceniacie cenę SCD i za ile myślicie będzie gra w sklepach?
A że nie będzie kart promo w sklepach to pewne, przecież inaczej nikt by niekupował przepłacał w sklepie Portalu
Naprawdę bardzo zastanawiające jest natomiast to, że nigdzie nie ma żadnego zdjęcia wnętrza pudełka i insertu. Ba, nie ma go nawet na karcie produktu przy samym pudełku... Mega dziwne.
A że nie będzie kart promo w sklepach to pewne, przecież inaczej nikt by nie
Naprawdę bardzo zastanawiające jest natomiast to, że nigdzie nie ma żadnego zdjęcia wnętrza pudełka i insertu. Ba, nie ma go nawet na karcie produktu przy samym pudełku... Mega dziwne.
https://aleplanszowki.pl/strategiczne/2 ... 87407.htmlEsperanzaDMV pisze: ↑11 kwie 2025, 16:40 Właśnie miałem pytać, jak oceniacie cenę SCD i za ile myślicie będzie gra w sklepach?
A że nie będzie kart promo w sklepach to pewne, przecież inaczej nikt by niekupowałprzepłacał w sklepie Portalu
"Real darkness have love for a face. The first death is in the heart, Harry."
Dodatkowo na stronie Portalu w opisie komponentów jest przy grze podstawowej taki zapis:
Errata: Na planszy gry występuje błędne oznaczenie jednego z pól na karty (przygotowanie rozgrywki dla 4 graczy). Do egzemplarzy zamówionych w Portal Games dokładamy naklejkę umożliwiającą korektę tej usterki na planszy.
Errata jako exclusive przy zakupie w sklepie wydawcy - tego jeszcze nie grali.
Again - tyle czasu mieli u siebie te pliki, które już miała Czacha i nadal babol...
Errata: Na planszy gry występuje błędne oznaczenie jednego z pól na karty (przygotowanie rozgrywki dla 4 graczy). Do egzemplarzy zamówionych w Portal Games dokładamy naklejkę umożliwiającą korektę tej usterki na planszy.
Again - tyle czasu mieli u siebie te pliki, które już miała Czacha i nadal babol...
Powyżej był link do recenzji Angryboardgamer, jest tam wzmianka:EsperanzaDMV pisze: ↑11 kwie 2025, 16:40 Naprawdę bardzo zastanawiające jest natomiast to, że nigdzie nie ma żadnego zdjęcia wnętrza pudełka i insertu.
"Trzeba jednak zaznaczyć, że mimo porządnej organizacji elementów, i tak przydadzą się dodatkowe woreczki strunowe – zwłaszcza do żetonów."
Domniemuję że ten insert to jest taki mocno średni skoro brak jest zdjęć przy ofertach i recenzent wspomnia że przydałyby się woreczki...

No to sa jakies jajaMichito pisze: ↑11 kwie 2025, 17:00 Dodatkowo na stronie Portalu w opisie komponentów jest przy grze podstawowej taki zapis:
Hahaha 80 zł za samo pudełko do gry, to ja już podziękuję i tak nie mieszczę się z tym co mam.
https://sklep.portalgames.pl/wojownicy- ... q8QAvD_BwE
https://sklep.portalgames.pl/wojownicy- ... q8QAvD_BwE
-
- Has thanked: 516 times
- Been thanked: 579 times
U Czachy też był ten błąd?Michito pisze: ↑11 kwie 2025, 17:00 Dodatkowo na stronie Portalu w opisie komponentów jest przy grze podstawowej taki zapis:
Lol, czas kręcić burzęMichito pisze: ↑11 kwie 2025, 17:00 Dodatkowo na stronie Portalu w opisie komponentów jest przy grze podstawowej taki zapis:

- Grellenort
- Has thanked: 68 times
- Been thanked: 149 times
Nie rozumiem, co się niby w grze zestarzało? Jakość i styl komponentów w niczym nie odbiega od jakichkolwiek gier wydanych niedawno, tak samo ilustracje i ikonografia. Mechanicznie zaś worker placement jest wykorzystywany po dziś dzień, a mechanika unikatorych kości jako wojów - sam nie potrafię wymienić choćby jednej takiej gry a coś tam się przez lata pograło tu czy tam.
A rzuty kośćmi to już w ogóle dawno temu wymyślono a i dziś dają radę... Ja nie atakuję gry tylko wyrażam swoją opinię. Wg. mnie gra wygląda staro i tyle. Wolałbym dostać nową edycję jak przy okazji Cyklad. Ale, nie oznacza to że sama gra jest zła i że nie dałbym jej szansy, stąd moje pytanie. Aktualnie mamy modę na odświeżanie starych tytułów ale tu, jak rozumiem, nic nie zmieniono. Pytanie, czy patrząc na inne gry, które mamy dziś na rynku ale w kategorii, powiedzmy średnio lekkich, warto wciąż interesować się tytułem który ma 10 lat.Grellenort pisze: ↑12 kwie 2025, 15:54 Nie rozumiem, co się niby w grze zestarzało? Jakość i styl komponentów w niczym nie odbiega od jakichkolwiek gier wydanych niedawno, tak samo ilustracje i ikonografia. Mechanicznie zaś worker placement jest wykorzystywany po dziś dzień, a mechanika unikatorych kości jako wojów - sam nie potrafię wymienić choćby jednej takiej gry a coś tam się przez lata pograło tu czy tam.
Dla mnie nowe Cyklady graficznie sa obrzydliwe
Nie mniej rozumiem Twoj punkt widzenia jednak w tym wypadku wydaje mi sie ze grafiki daja rade 

- Grellenort
- Has thanked: 68 times
- Been thanked: 149 times
Reedycje nie służą rozczarowywaniu tych, którzy już w nie grali zapychaniem planu wydawniczego, a oferowaniem gier nowemu pokoleniu graczy
Zauważ, że szmirowate gierki reedycji (raczej) nie dostają, a te, które choć dobre, zaczynają odstawać jakościowo i/lub gameplayowo od nowszych produkcji, doczekują się nowej edycji.
ChoM ma aktualnie dwie wersje - jarla, będącą przedrukiem i przesadnie odpicowaną jubileuszówkę na Kickstarterze. Jest to jednak nadal ta sama gra. Można to potraktować jako dobrą wskazówkę jak gra się broni; lepsze jest wrogiem dobrego i jeśli nikt nie pokusił się przy obu tych okazjach o projektanckie zmiany na siłę, to dość jasno sugeruje, że gra nie trąci mychą

Zauważ, że szmirowate gierki reedycji (raczej) nie dostają, a te, które choć dobre, zaczynają odstawać jakościowo i/lub gameplayowo od nowszych produkcji, doczekują się nowej edycji.
ChoM ma aktualnie dwie wersje - jarla, będącą przedrukiem i przesadnie odpicowaną jubileuszówkę na Kickstarterze. Jest to jednak nadal ta sama gra. Można to potraktować jako dobrą wskazówkę jak gra się broni; lepsze jest wrogiem dobrego i jeśli nikt nie pokusił się przy obu tych okazjach o projektanckie zmiany na siłę, to dość jasno sugeruje, że gra nie trąci mychą