Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Zastanawiasz się co kupić? Poszukujesz gry dla 2 osób? A może najzabawniejszej gry dla 3-6 osób Reinera Knizia o kosmosie, zaczynającej się na literę Z? Pomożemy!
Witam i potrzebuję pomocy w wyborze kolejnego tytułu do gry solo, jednego z trylogii Połódniwego Tygrysu.
Czytam i czytam rózne fora i oglądam filmy z rozgrywek i recencji i ... nie potrafię zdecydować.
Do trybu solo, co polecacie:
- Mędrców
- Wędrowców
- Inventors (Wynalazcy)
(z innych tytułów, które mam i lubię, to: Wicehrabiowie, Najeźdźcy ze Scytii i ostatnio Ezra&Nehemiah).
Nie porównam, bo z tych trzech mam (I bardzo lubię) tylko "Mędrców". Mogę tylko powiedzieć, że dla mnie to świetna gra do solo. Jak na razie mogłem pograć (ok 10 partii) tylko tak ale myślę, że w multi może być jeszcze lepiej.
Z Twoich ulubionych mam też i dużo grałem w "Wicehrabiów". Mędrcy to dużo większą złożoność przy jednocześnie podobnie sprawnej obsłudze automy do trybu solo.
Polecam.
W wynalazców solo nie grałem, natomiast mam sporo partii w Wędrowców oraz Mędrców i gdybym miał wybrać jedną z tych gier postawiłbym na Wędrowców. Natomiast do grania z innymi graczami bardziej wolę Mędrców. To co bardziej mi odpowiada w Wędrowcach pod kątem solo to:
- minimalnie łatwiejsza w obsłudze automa
- wydaje mi się, że lepiej imituje ona innego gracza i to co robi
- interakcja między graczami jest mniejsza w Wędrowcach, co sprzyja trybom solo
- Wędrowcy są szybszą rozgrywką, jakoś łatwiej mi to wszystko rozłożyć i zarządzać
- podobają mi się różne poziomy trudności, gdzie możemy zdecydować na jakich obszarach automa się skupia (np. zdobywać więcej kart nieba) i zmienia to odczucia z rozgrywki
Ale spokojnie będziesz się dobrze bawić przy jednej i drugiej grze. Mędrcy są nieco cięższą grą i na to trzeba wziąć poprawkę.
Jeśli jesteś fanem gier Garphill Games i lubisz tryby solo, to też polecałbym zerknąć na grę Shipwrights of the North Sea Redux. Ona przez małą dostępność swoje kosztuje (ok 250 zł, ale po zawartości trudno to zrozumieć, bo jest tam bardzo dużo kart). Jest to typowa układanka solo, gdzie w oparciu o karty staramy się rozwinąć silniczek, zarządzać zasobami i docelowo budować karty statków. Rozgrywka solo zajmuje ok 40 minut. Automa po prostu zdobywa punkty w zależności jakie karty wymian trafią się w rozgrywce, więc nie wiąże się to z żadną jej obsługą.