Firefly: The Game (Aaron Dill, John Kovaleski, Sean Sweigart)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Re: Firefly: The Game (Aaron Dill, John Kovaleski, Sean Sweigart)
Misbehave pewnie przetłumaczyli na odstawianie maniany 

Firma Rebel niech się zajmie wydaniem gry Domek, bo tylko do tego się nadaje.
taki coś zauważyłem https://aleplanszowki.pl/strategiczne/2 ... 60467.html
fajnie, że polska wersja pojawi się, ale nie wiem czy rozpoznanie rynku prawidłowe - w sensie osoby, które chciały ją mieć to już już dawno temu kupiły tę grę.
fajnie, że polska wersja pojawi się, ale nie wiem czy rozpoznanie rynku prawidłowe - w sensie osoby, które chciały ją mieć to już już dawno temu kupiły tę grę.
Zachęcam do poznania skali ocen BGG
- Muad'Dib
- Has thanked: 112 times
- Been thanked: 135 times
To decyzja bodajże sprzed 1,5 roku. Pewnie to połączony druk innych wersji językowych jak niemiecki, hiszpański itd. Ja w życiu bym nie wszedł w tę grę po polsku, nawet gdyby była oferowana od początku z angielskim. Jestem przekonany, że "naszym" wordingu bym sobie chciał wydrapać oczy. Jak będą wyprzedawać, za psie pieniądze, to może wtedy się skuszę, z ciekawości 

IMustNotFear.FearIsTheMind-Killer.FearIsTheLittle-death ThatBringsTotalObliteration.IWillFaceMyFear.
IWillPermitItToPassOverMeAndThroughMe.
AndWhenItHasGonePast,IWillTurnTheInnerEyeToSeeItsPath.
WhereTheFearHasGoneThereWillBeNothing. OnlyIWillRemain.
- Jiloo
- Has thanked: 627 times
- Been thanked: 535 times
- Kontakt:
Miałem już takie wrażenie przy kilku innych grach, a potem mnie zaskakuje ilu ludzi woli się przesiąść na polską edycję.
Tu jest i tyle „bezpiecznie“, że to raczej kompletny projekt i więcej dodatków nie będzie, więc wydawca nie porzuci

-
- Has thanked: 142 times
- Been thanked: 318 times
a ja uwazam, ze Firefly to taka sobie gra, ale wlasnie polska edycja kusi, bo w Xia jeszcze z Juniroem nie zagram, ale w FF po Polsku juz tak 

- Gromb
- Has thanked: 935 times
- Been thanked: 417 times
A nie jest tak, że część ludzi wspierała wersję PL i już ją posiadają? Może ktoś że wspierających powiedziałby, jak to jest z naszym przekładem PL. GF9 polonizowało kilka polskich tytułów
The Corps Is Mother, the Corps Is Father
Jeszcze nie dotarły do wspierających. Jedyne co ma razie mogą powiedzieć Ci, którzy wsparli ją po polsku to to, że są wkurzeni, że zamrozili kasę na półtora roku i mocno przepłacili

Jeśli o tłumaczenie chodzi - serialu nie oglądałem więc oryginalnego tłumaczenia nie znam, tekstu na kartach też nie widziałem bo mam zgłoszenie reklamacyjne w trakcie. Ale po samej instrukcji nie wygląda to źle.
Miejscami jest dość "przaśnie" (Zamierzamy Porozrabiać, rębacze Rozrywaczy, cholerne bohaterstwo, sknocenie) ale na tyle na ile widziałem angielskie teksty w trakcie kampanii to obstawiam że taki klimat tego uniwersum a nie fikołki tłumacza
Być może osoby zaznajomione z serialem/grą oryginalną mogą mieć większe zgrzyty ale w moim przypadku to tłumaczenie wraz z dość archaiczną stylistyką kart (strasznie mi się kojarzy z Hoyle Puzzle Games w które grałem za dzieciaka) świetnie do siebie pasuje. Po komentarzach w wątku kampanii spodziewałem się tragedii ale jak na razie wygląda spoko
Miejscami jest dość "przaśnie" (Zamierzamy Porozrabiać, rębacze Rozrywaczy, cholerne bohaterstwo, sknocenie) ale na tyle na ile widziałem angielskie teksty w trakcie kampanii to obstawiam że taki klimat tego uniwersum a nie fikołki tłumacza

Być może osoby zaznajomione z serialem/grą oryginalną mogą mieć większe zgrzyty ale w moim przypadku to tłumaczenie wraz z dość archaiczną stylistyką kart (strasznie mi się kojarzy z Hoyle Puzzle Games w które grałem za dzieciaka) świetnie do siebie pasuje. Po komentarzach w wątku kampanii spodziewałem się tragedii ale jak na razie wygląda spoko

"Real darkness have love for a face. The first death is in the heart, Harry."
-
- Has thanked: 110 times
- Been thanked: 320 times
Trzeba było jeszcze od razu napisać, że jedna karta ma "Illegal" zamiast "Nielegalna" może jakby się nazbierało trochę osób to by wydrukowali poprawki (chyba Niska, napad na bank).
Z tego co widziałem i grałem to pudło jest gigantyczne ale też gra jest dobrze zorganizowana plastikowymi z wytłoczkami. Statki są pomalowane w miarę dobrze, tzn nic nie razi w oczy. Nowy statek z umiejętnością ruchu o dwa pola bez paliwa jest całkiem niezły do poruszania po niewielkich układach.
Mam starą angielską wersję i na polską bym nie wymienił. Z jednej strony jest nowy statek i trochę nowych kart ale drugiej to nie grałem w Firefly już bardzo dawno i niespecjalnie mi się opłaca wymieniać starą wersję angielską na nową wersję angielską dla kilku nowych kart jak nawet tego co mam nie ograłem. No i to pudło ... nie było by tego gdzie trzymać.
-
- Has thanked: 16 times
- Been thanked: 7 times
Czy to rzeczywiście jest takie długie i średnie pickup delivey które wybija się tylko tematem dla fanów serialu?
Zacząłem rozważać tą wersję jubileuszową ale recenzje nie zachęcają i przy porównaniach wychodzi, że już lepiej brać Zewnętrzne Rubieże.
Zacząłem rozważać tą wersję jubileuszową ale recenzje nie zachęcają i przy porównaniach wychodzi, że już lepiej brać Zewnętrzne Rubieże.
-
- Has thanked: 13 times
- Been thanked: 18 times
Dokładnie takie są moje odczucia. Gdyby nie temat to już dawno bym w kąt rzucił. Jestem fanem serialu. Natomiast zewnętrze rubieże wcale lepsze nie były i tutaj pozbyłem się gry bardzo szybko, ale głównie przez to, że fanem sw nie jestem. Jeśli chodzi o mnie, bo w wyborze tych dwóch kierowałbym się tym, które lore bardziej pasuje
Ostatnio zmieniony 16 mar 2025, 15:47 przez Liarus, łącznie zmieniany 1 raz.
- Muad'Dib
- Has thanked: 112 times
- Been thanked: 135 times
Zgadzam się z powyższym. Mam dwie gry tego typu - Firefly i Xia. Xia jest lepsza mechanicznie, wg mnie 7,5/10. Firefly pod tym kątem to 6/10 ale klimat powoduje, że chcę w to grać i finalnie ma 8/10 (+2 za IP).
IMustNotFear.FearIsTheMind-Killer.FearIsTheLittle-death ThatBringsTotalObliteration.IWillFaceMyFear.
-
Patrząc z perspektywy osoby nie będącej w temacie serialu to chyba faktycznie gra byłaby przeciętna.mastermind pisze: ↑16 mar 2025, 10:59 Czy to rzeczywiście jest takie długie i średnie pickup delivey które wybija się tylko tematem dla fanów serialu?
2 akcje na turę z 4 możliwch, ruch aż do maks. zasięgu, test to rzut k6-ką z modyfikatorem ze sprzętu i załogi.
Natomiast gra wybija się dzięki połączeniu tematu z mechaniką. Wszystko dobrze działa i jak się leci w kosmosie to się czuje mijające sektory, a i czasem jest możliwe spotkanie po drodze takie jak było w serialu. Jeżeli się wykonuje zadania to prosta mechanika też jest zaletą, są przeważnie dwie opcje do wyboru i test bez zbędnego mnożenia, dzielenia czy wyciągania pierwiastków. Testy kart misbehave bazują na wydarzeniach z serialu i też tu mocno można odczuć klimat, a do tego czasem można można mieć asa w rękawie (np. wyjątkowo dobrze dopasowany ekwipunek do sytuacji z serialu) i przejść kartę bez rzucania kostkami.
Do tego bardzo łatwo jest wprowadzić kogoś w grę, bo mechanika nie jest skomplikowana. I samemu łatwo też wejść w klimat bo serial ma tylko około 13 odcinków, więc można go obejrzeć przez weekend.
Nie zamieniłbym Firefly na Xi czy inny pickup&deliver. Ta gra ma wszystko co powinna mieć, a od cięższego główkowania mam inne tytuły.
Pytanie do osób której już otrzymały polską edycję - to prawda że są jakieś problemy z ilością kart i błędami? Na co zwrócić uwagę przy odpakowaniu gry?
-
Grałem u znajomego. Z tego co widziałem to jedna przykrywka do wytłoczki była pęknięta, statki nie trzymały podstawek i znaleźliśmy jedną kartę gdzie nie było przetłumaczone "Illegal".
- zawias
- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 41 times
- Kontakt:
Typowy GF9. Nie kupuje się edycji językowych od tego wydawcy. Oni niestety nie umieją poprawnie w lokalizacje. Dobrze, że Star Treka oszczędzili...znaleźliśmy jedną kartę gdzie nie było przetłumaczone "Illegal".

Imho, pominięcie tłumaczenia jednego słowa na jednej karcie to trochę za mało żeby uznać ze nie umieją w tłumaczenia.
"Real darkness have love for a face. The first death is in the heart, Harry."
- zawias
- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 41 times
- Kontakt:
W Dune zrobili masę błędów w instrukcji, a karty też przetłumaczone tak "translatorowo", że dopiero angielska errata wyjaśniała jak to działa (głównie Karama). Nie mówię, że Firefly jest źle przetłumaczony, ale nie ufam temu wydawcy w tej kwestii. Jeśli jest spoko, to na plus

Macie jakiś spis kart albo wiecie gdzie takowy znaleźć. Bo liczę i oszaleć można.
Dzięki dobry człowieku. Doszedłem xd W polskiej edycji pokiełbaszone są ikonki dodatków na kartach. Na niektórych po prostu ich brak. Ilościowo się zgadza.
-
Przypuszczam, że chodzi o karty Misbehave. One mają wagę albo pistolety wdrukowane w ozdobną ramkę i na pierwszy rzut oka tego nie widać.
Misbehave też. Na kilku kartach zabrakło znaczka dodatku lub też są pomieszane. Dotyczy Persephone, Breakin Atmo i Pirates. Ilość kart się zgadza. Ich "ułożenie" w taliach również Ba widać np z Pirates że są trzy karty bez znaczka dodatku ale mają zasady ewidentnie z pirates. Straszne zamieszanie ale grunt że jest ok.
Jeszcze pare słów na temat tłumaczenia. Nie jest tragiczne. Po wypowiedziach z forum bardzo się bałem. Nie jest też wybitne czasem składnia nie domaga, czasem jest troszkę dziwnie ale w sumie ok. Błędów na kartach na razie (oprócz illegal u Niski i jednego powtórzenia wyrazu w instrukcji) nie zauważyłem, ale też przyznaję, że nie analizowałem karta po karcie czy jest ok.
Jeszcze pare słów na temat tłumaczenia. Nie jest tragiczne. Po wypowiedziach z forum bardzo się bałem. Nie jest też wybitne czasem składnia nie domaga, czasem jest troszkę dziwnie ale w sumie ok. Błędów na kartach na razie (oprócz illegal u Niski i jednego powtórzenia wyrazu w instrukcji) nie zauważyłem, ale też przyznaję, że nie analizowałem karta po karcie czy jest ok.
Wczoraj dodtarł do mnie Firefly 10th Anniwersary i niestety okazało się, że przykrywka jednej z wyprasek (tej z matą) jest pęknięta oraz końcówka jednej z iglic krążownika sojuszu jest ułamana. Jest sens reklamować? A jeśli tak czy ktoś wie gdzie? Wydawca, dystrybutor, czy sklep?