Monopoly, a ostracyzm w grach planszowych

Tutaj można dyskutować na tematy ogólnie związane z grami planszowymi, nie powiązane z konkretnym tytułem.
Awatar użytkownika
BOLLO
Has thanked: 1312 times
Been thanked: 2001 times
Kontakt:

Re: Monopoly, a ostracyzm w grach planszowych

Post autor: BOLLO »

Spoiler:
No i nowe karty ceł, które można modyfikować w każdej turze na dowolną procentowa wartość
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2025, 12:22 przez Curiosity, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Cytowanie
Awatar użytkownika
EsperanzaDMV
Has thanked: 370 times
Been thanked: 754 times

Post autor: EsperanzaDMV »

Dobrze, przyłapaliście mnie. Chcieliście kozła ofiarnego, jawnego Monopolika, no to macie, możecie się na mnie wyżywać, przyjmę każdą obelgę.
Ostatnio kupiłem Monopoly Wiedźmin, zagrałem i... dobrze się bawiłem.
A na półce mam jeszcze wypasioną wersję MEGA GOLD, którą dostałem od rodziny na ostatnie urodziny (bo przecież lubię planszówki!), ta jeszcze w folii... ale kusi, patrzy na mnie, czuję ten cichy głos w mojej głowie "no otwórz mnie, zagrajjjjj"...
Wybaczcie :(
Awatar użytkownika
BOLLO
Kontakt:

Na wygnanie udać się musisz...
AxlPl
Has thanked: 51 times
Been thanked: 79 times

Post autor: AxlPl »

EsperanzaDMV pisze: 16 kwie 2025, 14:14 Dobrze, przyłapaliście mnie. Chcieliście kozła ofiarnego, jawnego Monopolika, no to macie, możecie się na mnie wyżywać, przyjmę każdą obelgę.
Ostatnio kupiłem Monopoly Wiedźmin, zagrałem i... dobrze się bawiłem.
A na półce mam jeszcze wypasioną wersję MEGA GOLD, którą dostałem od rodziny na ostatnie urodziny (bo przecież lubię planszówki!), ta jeszcze w folii... ale kusi, patrzy na mnie, czuję ten cichy głos w mojej głowie "no otwórz mnie, zagrajjjjj"...
Wybaczcie :(
Ta taaa jasne. Widziałam filmik na yt! Nie dam się nabrać. Piszesz tak aby ujawnili się przed tobą prawdziwe Monopoliki! A wtedy wydasz ich na forum. A jak cię przejrzałam? Nie użyłeś hasła
Awatar użytkownika
psia.kostka
Has thanked: 558 times
Been thanked: 1284 times

Post autor: psia.kostka »

Wybaczcie
Obrazek
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
Awatar użytkownika
The Fifth Horseman
Has thanked: 236 times
Been thanked: 84 times

Post autor: The Fifth Horseman »

Kor 13,11-13: "Gdy byłem dzieckiem, mówiłem jak dziecko, czułem jak dziecko, myślałem jak dziecko. Kiedy zaś stałem się mężem, wyzbyłem się tego, co dziecięce."
Jak za dzieciaka nie zastanawiałem się za bardzo nad rozgrywką, bawiło. Ale... to se nevrátí, pane Havránek. Znając medium lepiej widzę jasno, że jest to prosta turlanka z minimalną przestrzenią decyzyjną - zabawka z pozorami interaktywności bardziej niż gra.
Są gry które oferują podobną tematykę w lepszym opracowaniu, choćby Brass i seria 18xx (w której dochodzi handel papierami wartościowymi i manewry giełdowe).
Awatar użytkownika
Ayaram
Has thanked: 266 times
Been thanked: 879 times

Post autor: Ayaram »

A tak już całkiem poważnie to dalej na monopoly patrzycie tak negatywnie czy bardziej obojętnie?

Jak wchodziłem do tego hobby to wszyscy nie tyle prześmiewczo patrzyli na monopoly co wręcz wrogo. Zawsze to łączyłem z prostym faktem, że jak fan planszówek mówił "lubię planszówki" to rozmówca z zewnątrz myślał od razu "oo spoko, też lubię monopoly" i fan się wkurzał że sprowadza się jego hobby do rzucania kośćmi i przesuwania pionkiem ile wyjdzie. Czasy się zmieniły, planszówki stały się bardziej popularne i o ile nie wszyscy grają to jednak większość już ma świadomość czym są nowoczesne planszówki, a to bo ktoś w rodzinie, a to znajomi. Monopoly chyba przestał być "groźny" i został w środowisku już bardziej jako "mem"?
Awatar użytkownika
BOLLO
Kontakt:

Nigdy nie piętnowałem osób które grały w Monopoly i nie mam zamiaru tego robić, jednak będę proponował aby w przyszłości spróbowali innych gier. Granie w tego typu gry raczej wynika z nieświadomości istnienia czegokolwiek innego. Ludzie którzy w tym nie siedzą to nie wiedzą że nie trzeba się męczyć i to hobby jest naprawdę przebogate w tytuły.
Awatar użytkownika
BOLLO
Kontakt:

Nie mam pytań....spekulacje już się zaczęły.
https://www.olx.pl/d/oferta/eurobusines ... 5sAxx.html
Awatar użytkownika
KurikDeVolay
Has thanked: 1096 times
Been thanked: 502 times

Post autor: KurikDeVolay »

Od jakiegoś czasu nie było dodruku. Żona chciała kupić dzieciakom do świetlicy kilka egzemplarzy, ale taka zaporowa cena skutecznie ją spłoszyła.
Awatar użytkownika
The Fifth Horseman
Has thanked: 236 times
Been thanked: 84 times

Post autor: The Fifth Horseman »

KurikDeVolay pisze: 18 kwie 2025, 08:38Od jakiegoś czasu nie było dodruku. Żona chciała kupić dzieciakom do świetlicy kilka egzemplarzy, ale taka zaporowa cena skutecznie ją spłoszyła.
Na Allegro jest kilka innych klonów po 30-40 zł
AxlPl
Has thanked: 51 times
Been thanked: 79 times

Post autor: AxlPl »

KurikDeVolay pisze: 18 kwie 2025, 08:38 Od jakiegoś czasu nie było dodruku. Żona chciała kupić dzieciakom do świetlicy kilka egzemplarzy, ale taka zaporowa cena skutecznie ją spłoszyła.
Jak są chłopcy to polecam nawet z drugiej ręki wersję Fortnite Monopoly. Do tego tytułu siadają dzieciaki które na inne planszowki nie spojrzą
Awatar użytkownika
Leviathan
Has thanked: 457 times
Been thanked: 1237 times
Kontakt:

Post autor: Leviathan »

AxlPl pisze: 18 kwie 2025, 09:30
KurikDeVolay pisze: 18 kwie 2025, 08:38 Od jakiegoś czasu nie było dodruku. Żona chciała kupić dzieciakom do świetlicy kilka egzemplarzy, ale taka zaporowa cena skutecznie ją spłoszyła.
Jak są chłopcy to polecam nawet z drugiej ręki wersję Fortnite Monopoly. Do tego tytułu siadają dzieciaki które na inne planszowki nie spojrzą
Jeżeli już wchodzić w to uniwersum, to tylko Monopoly Hello Kitty. Ewentualnie Harley Davidson. Inne wersje są dla leszczy.
ODPOWIEDZ