Spirit Island (R. Eric Reuss)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
samuraj1369
Has thanked: 525 times
Been thanked: 616 times

Re: Spirit Island (R. Eric Reuss)

Post autor: samuraj1369 »

psia.kostka pisze: 17 kwie 2025, 21:54 Osoby, ktore uwazaja, ze Portal samojeden zamawia w Chinach 2tys pudelek polskich SI, i to potem sciaga kontenerowcem, i nikt inny nie macza w tym palcow (np oryginalny wydawca, organizujac wspolny druk obcojezyczny), musza sie doszkolic w temacie.
Nikt tak nie twierdzi, po prostu heheszki przez łzy.

Ceny polskiego wydania podstawki i dodatków od Portalu teraz:

Obrazek
Awatar użytkownika
oduck
Has thanked: 721 times
Been thanked: 144 times

Post autor: oduck »

A możecie się przenieść do odpowiednich wątków z tym? :)

viewtopic.php?t=84767&start=200

viewtopic.php?t=83835&start=300

viewtopic.php?t=79215&start=475
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2025, 23:31 przez oduck, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krecilapka
Has thanked: 58 times
Been thanked: 254 times

Post autor: krecilapka »

Chciałem się pochwalić, że owszem miałem zlepek szczęśliwych wydarzeń i dociągu kart ale tak czy siak te nowe duchy z tego mniejszego dodatku są przegięte.
Nie jestem mega wymiataczem, chociaż partii mam sporo za sobą. Grałem na poziomie 2 przeciwko Brandenburgiii / Prusom. Tutaj uwaga: wygrałem po 3 turach! Serio zmiotłem wszystkie budynki z planszy, aż nie mogłem uwierzyć, że to tak błyskawicznie poszło.
barcelihno
Has thanked: 10 times
Been thanked: 2 times

Post autor: barcelihno »

Greater Than Games znika ze świata planszówek. Oby Portal wydał pozostałe dodatki do gry....
Emocjonalne wystąpienie BoardGame Co:

Awatar użytkownika
Wender
Has thanked: 124 times
Been thanked: 113 times

Post autor: Wender »

Spoiler:
Dziś potwierdzili, że wydawanie dodatków i dodruki będą możliwe. Mrugają okiem, że w maju zapowiedzą.
Autor niezależnie pisze, że z Si jeszcze nie skończył więc na nowe dodatki też jest szansa.
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2025, 12:36 przez Curiosity, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: cytowanie
Awatar użytkownika
oduck
Has thanked: 721 times
Been thanked: 144 times

Post autor: oduck »

Spoiler:
Warto przejrzeć wątek przed opublikowaniem nowego wpisu....
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2025, 12:36 przez Curiosity, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: cytowanie
Awatar użytkownika
ravenone
Has thanked: 66 times
Been thanked: 41 times

Post autor: ravenone »

W podstawkę nabiłem 30 partii i ostatnio raz na rok wyciągałem ten tytuł na stół, żeby nie zapomnieć zasad.
Dodatki kupiłem jakoś tak bez entuzjamu i przeleżały swoje w folii na półce, co u mnie rzadko się zdarza.
Ale gdy zagrałem dwie pierwsze partie w mały dodatek wsiąkłem na dobre :D
Żetony robią kapitalną robotę i ożywiają planszę. Wydarzenia też świetnie działają i dodają element losowości do gry.
A ilość kart i duchów w dużym dodatku powala. Nie zdarza się często, żeby zawartość pudełka z dodatku była równie duża, co podstawki.
O mamusiu, ale to jest dobre :D
Spirit Island z dodatkami dostał u mnie nowe życie i jest zdecydowanie grą miesiąca.
Druki kart z dodatku lekko różnią się odcieniem od tych z Lacerty, ale nie przeszkadza to w samym graniu,
Awatar użytkownika
MataDor
Has thanked: 462 times
Been thanked: 115 times

Post autor: MataDor »

Też uważam że dodatki są świetne i dzięki nim znowu sporo grywam ostatnio w SI solo 2 duchami. Największą robotę robią jak dla mnie wydarzenia. Nie wyobrażam sobie już grania bez nich. Zreszta te żetony wykładane na plansze też dodają głębi i są bardzo fajne. Dodatkowo masa kart i deki mocy są teraz spore co może tylko cieszyć, dodatkowe duchy, generalnie mistrz dodatki.
Take it easy (jak któś z Pragi Południe ma ochotę na w miarę regularne granie, proszę o PM)
kolekcja gier
brucewayne0
Has thanked: 12 times
Been thanked: 12 times

Post autor: brucewayne0 »

Pytanie świeżaka w SI (przewertowałem ostatnich kilkanaście stron na forum, odpowiedzi nie znalazłem :)). Mając all-in od portalu, czy od początku mieszać karty mocy, strachu i wysp ze sobą, czy też grać dedykowanymi dla podstawki ?
memlak
Has thanked: 125 times
Been thanked: 10 times

Post autor: memlak »

brucewayne0 pisze: 04 maja 2025, 13:39 Pytanie świeżaka w SI (przewertowałem ostatnich kilkanaście stron na forum, odpowiedzi nie znalazłem :)). Mając all-in od portalu, czy od początku mieszać karty mocy, strachu i wysp ze sobą, czy też grać dedykowanymi dla podstawki ?
Zależy czy chcesz od razu ze wszystkimi zasadami - dodatki dodają różne żetony, jeśli nie chcesz ich na razie używać, to nie powinieneś też używać nowych mocy.

Natomiast wydaje mi się, że wyspy i strach możesz od razu mieszać
Awatar użytkownika
Grzdyll
Has thanked: 91 times
Been thanked: 391 times
Kontakt:

Post autor: Grzdyll »

brucewayne0 pisze: 04 maja 2025, 13:39 Pytanie świeżaka w SI (przewertowałem ostatnich kilkanaście stron na forum, odpowiedzi nie znalazłem :)). Mając all-in od portalu, czy od początku mieszać karty mocy, strachu i wysp ze sobą, czy też grać dedykowanymi dla podstawki ?
Ja odmiennie od porady wyżej sugerowałbym na spokojnie pierwsze rozgrywki zacząć tylko komponentami z podstawki (i zagrać tymi mało skomplikowanymi duchami) i nie mieszałbym dodatków od razu. Ale gra ma ogólnie dużo opcji personalizacji skomplikowania trudności i ilości zasad pod własne preferencje, a nikt z nas nie odgadnie jaki balans Tobie będzie najbardziej pasował.
samuraj1369
Has thanked: 525 times
Been thanked: 616 times

Post autor: samuraj1369 »

Ja wymieszalem wszystko od razu i bawię się świetnie :D
Super
Has thanked: 252 times
Been thanked: 150 times

Post autor: Super »

Dołączam się do teamu "sama podstawka". Dodatki czynią tę grę jeszcze lepszą, ale proces poznawania po kolei kolejnych "warstw" jakie ma ten tytuł jest sam w sobie ciekawą przygodą i nie zabierałbym sobie tego doświadczenia. Tylko najpierw pograł w samą podstawę i dodawał kolejne rzeczy stopniowo :)
Awatar użytkownika
Ardel12
Has thanked: 1370 times
Been thanked: 2888 times

Post autor: Ardel12 »

Również jestem za graniem w samą podstawkę. W sumie mi akurat wydarzenia, które dodałem po 20 partiach nie podeszły i po 2 partiach wróciłem znowu do gołem podstawki + promo duchy. Lubię policzalność :)
Kal-El83
Has thanked: 428 times
Been thanked: 194 times

Post autor: Kal-El83 »

Ja kupiłem dodatki, ale dla przypomnienia tytułu (trochę się kurzył po debiucie z ràk lacerty) a dodatki sobie zostawie na deser :)
Niegdyś Azazelek, narodzony na nowo jako Kal-El83 ;)
Wosho
Has thanked: 206 times
Been thanked: 148 times

Post autor: Wosho »

Bylo juz kilka razy, zacznij od podstawki, i jak tylko ogarniesz zasady dorzuc pierwszy dodatek z wydarzeniami, pograj tym zestawem ile wlezie zanim otworzysz drugi.
brucewayne0
Has thanked: 12 times
Been thanked: 12 times

Post autor: brucewayne0 »

Wosho pisze: 05 maja 2025, 01:24 Bylo juz kilka razy, zacznij od podstawki, i jak tylko ogarniesz zasady dorzuc pierwszy dodatek z wydarzeniami, pograj tym zestawem ile wlezie zanim otworzysz drugi.
Było, tylko, że ja nie pytałem o wprowadzenie nowych elementów z dodatków (przykładowo wydarzeń), a o dodanie elementów z dodatków, które są już w podstawce (karty strachu, mocy itp.) :wink:
Kal-El83

Tylko karty mocy, byc moze strachu tez, beda sie odwoluwac do zetonow wprowadzanych w dodatkach … jak mniemam
Awatar użytkownika
Ayaram
Has thanked: 266 times
Been thanked: 879 times

Post autor: Ayaram »

Też kupiłem wszystko, gram tylko na podstawce narazie jakiś ~35 gier i mi niczego nie brakuje i bawię się dobrze, więc pewnie jeszcze naście partii na tym zestawie wejdzie.
Kierując się zasadą - dorzucić nowe elementy, by sobie urozmaicić zawsze można, a odzobaczyć dodanych elementów już nie za bardzo :wink:
Awatar użytkownika
Vallarr
Has thanked: 51 times
Been thanked: 30 times

Post autor: Vallarr »

Tak szczerze, to i tak zapewne po jednej grze z podstawki włączysz karty wydarzeń i żetony. W kwestii zasad nie zmieniają dużo, ot jeden dodatkowy krok w turze polegający na dobraniu i przeczytaniu karty, a żetony są przecież ładnie wyjaśnione na kartach pomocy, także prawie nic do skomplikowania nie wnoszą.

Za to do decyzji... oj, tu już jest różnica. W tę grę gra się po to właśnie - i teraz granie bez tego bym porównał do usunięcia z podstawki dahan i kart obrony. Też łatwiej ogarnąć, nie? :P

Ja bym grał od razu z pierwszym dodatkiem.
Durek
Has thanked: 50 times
Been thanked: 13 times

Post autor: Durek »

Vallarr pisze: 05 maja 2025, 07:58 Za to do decyzji... oj, tu już jest różnica. W tę grę gra się po to właśnie - i teraz granie bez tego bym porównał do usunięcia z podstawki dahan i kart obrony. Też łatwiej ogarnąć, nie? :P
Pełna zgoda! Branch & Claw to nie tylko „więcej tego samego”, ale przede wszystkim naturalne uzupełnienie systemu z podstawki. Oba pudełka były projektowane jako jedna spójna całość, a podział wynikał głównie z chęci obniżenia progu wejścia dla nowych graczy – zarówno pod względem zawartości, jak i ceny.

Dodatek wynosi grę z poziomu „bardzo dobrej” na poziom „świetnej”, więc im dłużej będziecie zwlekać z jego dodaniem, tym bardziej będziecie żałować, że nie zrobiliście tego wcześniej :)

To nie jest typ gry, w której po kilku partiach z konkretnym Duchem czy Adwersarzem odkładamy go na dno pudełka, czekając aż pojawi się jakiś nowy content. Regrywalność w Spirit Island jest naprawdę ogromna – nie ma sensu jej ograniczać, zwłaszcza gdy B&C tak świetnie ją rozwija.
Kal-El83

Hej, wiem, że już pewnie było przerabiane, ale mam pytanie o koszulki … interesują mnie takie najlepiej dopasowane (nie za szerokie i nie za wysokie) bo już nie pamiętam jakie kupiłem z pidstawką (lacerty) ale są irytująco obszerne ;)
Przy okazji podpytam o insert mieszczący wszystko z dodatkami (i promo pakami) … żeby nie zaśniecać wątku to można mi dać znać na pw. Z góry bardzo dziękuję za podpowiedzi.

Żeby nie było, że offtop, to dla przypomnienia obejrzałem sobie materiał na tt (Rzut kostką). Faktycznie wydarzenia wyglądają ciekawie, ale i tak się wstrzymam z ich dodaniem póki nie igram podstawki :)

Z pozdrowieniami !!
ODPOWIEDZ