Dobry Euras na 2 osoby

Zastanawiasz się co kupić? Poszukujesz gry dla 2 osób? A może najzabawniejszej gry dla 3-6 osób Reinera Knizia o kosmosie, zaczynającej się na literę Z? Pomożemy!
Fujis
Has thanked: 48 times
Been thanked: 13 times

Dobry Euras na 2 osoby

Post autor: Fujis »

Jak w tytule, ogrywamy Zamki Burgundii, bardzo się nam podoba, gramy też w Marsa i Biały zamek i tak się rozglądam za czymś ciekawym, byle rozgrywka nie trwała 3h i mile widziane asymetrie czy coś w tym stylu :)
Awatar użytkownika
Mrukar
Has thanked: 283 times
Been thanked: 195 times

Re: Dobry Euras na 2 osoby

Post autor: Mrukar »

Z lżejszych Arnak z pierwszym dodatkiem, świetnie działa na dwie osoby, większa liczba graczy dodaje downtime.
Co do średnich Wyprawa Darwina, są kombosiki.
Awatar użytkownika
Losiek
Has thanked: 350 times
Been thanked: 213 times

Post autor: Losiek »

Gram głównie z żoną i polecam:
Podwodne miasta
Concordię - z małą mapą (Korsyka, Kreta)
Zaginioną wyspę Arnak jako lżejsze euro
Fujis
Has thanked: 48 times
Been thanked: 13 times

Post autor: Fujis »

Losiek pisze: 17 kwie 2025, 21:27 Gram głównie z żoną i polecam:
Podwodne miasta
Concordię - z małą mapą (Korsyka, Kreta)
Zaginioną wyspę Arnak jako lżejsze euro
Arnak zonie nie podszedł, widzę że lubi zbierać punkciki na bierząco :) myślałem też o tych podwodnych miastach właśnie, teraz na topie jest też Seti, ale nie wiem jak na 2 osoby śmiga noi z tył głowy Ark Nova ale to też pewnie długie Euro
Awatar użytkownika
Losiek
Has thanked: 350 times
Been thanked: 213 times

Post autor: Losiek »

W Ark Novę/Novą graliśmy dopiero parę razy. Rzeczywiście graliśmy dość długo. Choć gra przednia.
Grywamy jeszcze w Trajana i Agricola: Chłopi i ich zwierzyniec – Big Box.
Awatar użytkownika
kuleczka91
Has thanked: 879 times
Been thanked: 578 times

Post autor: kuleczka91 »

My gramy w większości we dwójkę, u nas z gier siadły: Podwodne miasta, Carnegie, Woodcraft, Sankore (ale tu rozgrywka jest długa), Nieświadomy umysł, Terraformacja Marsa Gra Kościana, Pory roku, Grand Austria Hotel, Szczury z Wistar, Wędrowcy znad Południowego Tygrysu, Wiedźmia Skała.
Awatar użytkownika
PytonZCatanu
Has thanked: 2029 times
Been thanked: 2631 times

Post autor: PytonZCatanu »

Świetnie działają na 2 osoby i są cięższymi eurasami:

1 Gaia Project+
2 Underwater Cities+
5 Ark Nova+
10 Wondrous Creatures
19 Puerto Rico
22 Everdell Farshore / Everdell
24 Praga Caput Regni
25 The Pursuit of Happiness+

moim zdaniem na 2 osoby wszystkie trwają do 2h.
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 27.03.2025
Awatar użytkownika
Bruno
Has thanked: 1699 times
Been thanked: 1294 times

Post autor: Bruno »

PytonZCatanu pisze: 19 kwie 2025, 09:28 Świetnie działają na 2 osoby i są cięższymi eurasami:

1 Gaia Project+
2 Underwater Cities+
5 Ark Nova+
10 Wondrous Creatures
19 Puerto Rico
24 Praga Caput Regni

Puerto Rico na dwie osoby? No nie wiem... Ja rozumiem, że komuś może się grać fajnie w dwójkę, ale to tylko ersatz właściwej rozgrywki 4-osobowej. Sercem tej gry jest duży poziom interakcji i pewien -nieprzewidywalności. Dużo trudniej o to w małym składzie. Nie mówię, że od razu zła, ale w duecie to po prostu będzie bardzo inna rozrywka (niż zamierzenie projektu).
Podobnie przy Carnegie (które też bardzo lubię) - rzadziej może Cię coś zaskoczyć podczas gry na dwie osoby.

Dla mnie dobre euro dwuosobowe to takie, w którym nie widzę różnicy, że gram w mniejszym składzie.

Stąd poleciłbym Ark Novę, Paladynów Zach. Królestwa (warto sprawdzić też tytuły z serii "bliskowschodniej” - sam nie grałem, więc nic konkretnego nie wskażę), Grand Austria Hotel (ale z wariantami, które trochę symulują grę na większą liczbę graczy), Pola Arle i - chyba od nich lepsza - Uczta dla Odyna.
Jesteś szczęśliwym posiadaczem np. Gloomhaven? Masz więc egzemplarz tej gry, a nie jej kopię. To znacząca różnica ;-)
Druga edycja GWT: pacholęta wznoszą domy w krainie My little pony.
Kupię DGT Cube!
Barbarzyńca
Has thanked: 521 times
Been thanked: 288 times

Post autor: Barbarzyńca »

Większość (wszystkie?) eurasów, przy rozgrywce na dwie osoby, zachowują się jak swego rodzaju szachy. Czy się jednak mylę?
Awatar użytkownika
Bruno
Has thanked: 1699 times
Been thanked: 1294 times

Post autor: Bruno »

Barbarzyńca pisze: 19 kwie 2025, 10:52 Większość (wszystkie?) eurasów, przy rozgrywce na dwie osoby, zachowują się jak swego rodzaju szachy. Czy się jednak mylę?
Te pasjansowate - nie :wink:
Jesteś szczęśliwym posiadaczem np. Gloomhaven? Masz więc egzemplarz tej gry, a nie jej kopię. To znacząca różnica ;-)
Druga edycja GWT: pacholęta wznoszą domy w krainie My little pony.
Kupię DGT Cube!
Awatar użytkownika
PytonZCatanu
Has thanked: 2029 times
Been thanked: 2631 times

Post autor: PytonZCatanu »

Bruno pisze: 19 kwie 2025, 09:54 Puerto Rico na dwie osoby? No nie wiem... Ja rozumiem, że komuś może się grać fajnie w dwójkę, ale to tylko ersatz właściwej rozgrywki 4-osobowej. Sercem tej gry jest duży poziom interakcji i pewien -nieprzewidywalności. Dużo trudniej o to w małym składzie. Nie mówię, że od razu zła, ale w duecie to po prostu będzie bardzo inna rozrywka (niż zamierzenie projektu).

Puerto Rico jest bardzo popularne na 2 osoby. Np. na BGA niemal wszystkie turnieje są organizowane właśnie formie meczy na 2os. Jest wtedy bardziej gamersko (podobny case do Zamków Burgundii).
PytonZCatanu pisze: 19 kwie 2025, 09:28 Świetnie działają na 2 osoby i są cięższymi eurasami:

1 Gaia Project+
2 Underwater Cities+
5 Ark Nova+
10 Wondrous Creatures
19 Puerto Rico
24 Praga Caput Regni

Teraz zauważyłam, że autor wątku wspomina Terraformacje Marsa. Zaznaczyłem więc w swojej propozycji boldem te gry, które są oparte na kartach i nieco mogą przypominać TM.
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 27.03.2025
ODPOWIEDZ