The Mandalorian: Przygody / Adventures - pytania i wątpliwości

Masz wątpliwości w sprawie zasad jakiejś gry? Zamiast pisać na forum ogólnym, wyszukaj dedykowany wątek na tym podforum i w nim zadaj pytanie.
Awatar użytkownika
Wildcard
Has thanked: 442 times
Been thanked: 254 times

Post autor: Wildcard »

Giermek pisze: 23 sie 2024, 16:02 A przy okazji zapytam też o jedną rzecz, której nie mogę znaleźć w zasadach: Gdy trzeba wystawić posiłki, ponieważ karta wydarzenia nie miała żadnego efektu, to na którym polu z gwiazdką należy wystawić nowy żeton? Dowolny?
Obrazek

Najblizsza gwiazdka (do aktywnej postaci).
szczudel
Has thanked: 130 times
Been thanked: 201 times

Post autor: szczudel »

Po pierwszej rozgrywce mam kilka wątpliwości:
  • Wrogowie nie mogą atakować sami z siebie? O ile umiejętność wroga, albo karta misji nie nakaże ich ataku, to nic nie robią. Jeżeli kilka rund obejdzie się bez misji, to mogą stać z nami na jednym polu i nic się nie dzieje, tak?
  • Nie ma żadnej kary za spokojną grę, tj nie przekraczanie limitu na akcjach? Jeżeli chcemy trochę zwolnić, przetasować karty na ręce i nie przekraczamy bariery 5 punktów zagrywając 2 karty w rundzie, to nie ma z tego powodu żadnej kary, zgadza się? Jedyna kara to jeżeli misja nie będzie miała efektu, to automatycznie pojawiają się posiłki
Awatar użytkownika
Giermek
Has thanked: 63 times
Been thanked: 56 times

Re: The Mandalorian: Przygody / Adventures - pytania i wątpliwości

Post autor: Giermek »

Moje o
szczudel pisze: 23 sie 2024, 17:39 Po pierwszej rozgrywce mam kilka wątpliwości:
2 razy tak: Można unikać aktywacji wrogów, ponieważ aktywują się tylko z kart misji.

Natomiast mam pytanie:

Jak wybierać wrogów, którzy zostaną aktywowani? Czy trzeba aktywować tych, którzy są najbliżej postaci, która właśnie rozgrywa turę, czy jest dowolność i mogę wybrać tych, których chcę (spośród tych, którzy mogą się ruszyć lub zaatakować)?
szczudel
Has thanked: 130 times
Been thanked: 201 times

Post autor: szczudel »

Wydaje mi się, że gdzieś wyczytałem w instrukcji, że funkcjonuje tu "grimm rule". Czyli wybierasz to co ma wykonać maksymalny efekt.
Jeśli chodzi o wybór, to za punkt odniesienia wybieram postać, która właśnie kończy turę. Jeżeli tego nie da się zrobić to dopiero inną.
Andrzejzbrowaru
Has thanked: 30 times
Been thanked: 24 times

Post autor: Andrzejzbrowaru »

Giermek pisze: 26 sie 2024, 14:45 Moje o
szczudel pisze: 23 sie 2024, 17:39 Po pierwszej rozgrywce mam kilka wątpliwości:
2 razy tak: Można unikać aktywacji wrogów, ponieważ aktywują się tylko z kart misji.

Natomiast mam pytanie:

Jak wybierać wrogów, którzy zostaną aktywowani? Czy trzeba aktywować tych, którzy są najbliżej postaci, która właśnie rozgrywa turę, czy jest dowolność i mogę wybrać tych, których chcę (spośród tych, którzy mogą się ruszyć lub zaatakować)?
W instrukcji jest napisane, że wroga do ruchu wybieramy dowolnie ale takiego, który ruszy się co najmniej o jedno pole. Czyli ruch odbywa się w stronę najbliższej postaci, ale nie musi to być najbliższy wróg. Przy ataku jest prościej bo wybieramy po prostu z tych, którzy mają zasięg.
Awatar użytkownika
Giermek
Has thanked: 63 times
Been thanked: 56 times

Post autor: Giermek »

Andrzejzbrowaru pisze: 30 sie 2024, 10:59
Spoiler:
W instrukcji jest napisane, że wroga do ruchu wybieramy dowolnie ale takiego, który ruszy się co najmniej o jedno pole. Czyli ruch odbywa się w stronę najbliższej postaci, ale nie musi to być najbliższy wróg. Przy ataku jest prościej bo wybieramy po prostu z tych, którzy mają zasięg.
No ja też tak właśnie gram. Czyli przy ataku, jeśli ma zaatakować jeden strzelający, a dwóch ma zasięg, to sami wybieramy, który wróg strzeli - nie musi to być ten, który jest bliżej jakiejś postaci, czy to aktualnie grającej swoją turę, czy nie. Koniec końców sprowadza się to do tego, że wybieramy, którą postać chcemy zranić.
shaq111

Post autor: shaq111 »

Mam pytanie co do zasięgu ataku wrogów z kart wydarzeń. Jeżeli np. wróg z blasterem ma zasięg ataku 2 to może on atakować tylko w zasięgu 2 czy od 0 do 2 ? Niby domyślam się jak to powinno wyglądać, ale jednak pewności nie mam. Jak uważacie ?
Sloth
Has thanked: 144 times
Been thanked: 123 times

Post autor: Sloth »

Jak jednostka ma zsięg ataku 2 to znaczy że może atakować każdą wrogą jednostkę w zasięgu 0-2. Czasem masz karty gdzie jest wyraźnie napisane że działa na przeciwnika który jest konkretnie o X pól. Natomiast są to karty bohaterow.
ODPOWIEDZ