Gra wojenna/konfrontacyjna na 4-5 graczy, do 2-3h

Zastanawiasz się co kupić? Poszukujesz gry dla 2 osób? A może najzabawniejszej gry dla 3-6 osób Reinera Knizia o kosmosie, zaczynającej się na literę Z? Pomożemy!
Awatar użytkownika
Apos
Has thanked: 526 times
Been thanked: 1198 times
Kontakt:

Gra wojenna/konfrontacyjna na 4-5 graczy, do 2-3h

Post autor: Apos »

Hej!

eksploruję powoli świat gier wojennych i szukam czegoś przystępnego, aby wciągnąć większą ilość osób.

Dotychczas takie mam doświadczenie:
- Root, przy którym bardzo dobrze się bawię, jednak złożoność asymetrycznych frakcji i potrzeba inwestycji czasu przez graczy sprawia, że gra częściej zbiera kurz niż jest grana. Kolorowa i słodka oprawa też potrafi odrzucić niektórych graczy. Gra działa świetnie na 4 osoby, a czas rozgrywki to ok. 2h co należy do zalet;
- seria COIN, tu waga ciężka bo Fire in the Lake oraz A Distant Plain. Bardzo lubię ze względu na dynamikę sojuszy, sposoby punktowania i asymetryczność frakcji. Podobnie jak przy Root, mamy dużą inwestycję czasową, a te kobyły są bardzo długie, bo zwykle na 4-5h;
- Maria, w którą grałem na razie za mało. Bardzo lubię jak zbalansowana tam jest gra 3-osobowa. Szukam jednak czegoś na 4-5 graczy. Sama gra też należy do dłuższych;
- Vijayanagara, ma idealny poziom ciężkości. Łatwo wejść w ten tytuł, jest do pokombinowania, a rozgrywka to max 2,5h. Gdyby tylko była na 4!
- John Company, nie jest to gra wojenna, ale lubię. Tutaj zasady są bardzo przystępne i intuicyjne. Przeszkadza tylko czas rozgrywki.

Szukam gry wojennej, która uzupełni lukę w kolekcji. Musi być na 4 graczy i najlepiej działać w tym składzie. Opcjonalnie na 5-6. Czas rozgrywki to max 3h, bez "jak się ekipa ogra, to z 6h zrobi się 3h". Na początek szukam czegoś o wadze Vijayanagary.
Tematyka - najlepiej historyczna, dowolny okres historyczny - nie będę wybredny :D . Fajnie jak będzie gra nad stołem i polityka. Handel też, ale nie musi być. Zerkałem na np. Virgin Queen i jak bardzo chciałbym wejść w ten tytuł na całego, to realistycznie nie znajdę ani grupy ani czasu, a granie w taki tytuł raz na pół roku mija się z celem moim zdaniem.

Może ktoś coś podpowie :)
Awatar użytkownika
Otorek
Has thanked: 307 times
Been thanked: 513 times

Re: Gra wojenna/konfrontacyjna na 4-5 graczy, do 2-3h

Post autor: Otorek »

Na czterech, ale tylko czterech to zdecydowanie Pericles od GMT, ewentualnie Time of Crisis: The Roman Empire in Turmoil, 235-284 AD (ale może być zbyt prosta, ale na pewno krótsza od Periclesa). Z opcją na więcej graczy to potrzebuje dłuższą chwile, ale wydaje mi się, że poza Here i Stand i Virgin Queen może być ciężko, szczególnie w znośnym czasie.

No i do 4 to też wychodzący po PL:
Quartermaster General
Czarna Orkiestra (coop)

P.S. jak Maria ograna to Friedrich jest na 4
selektor
Has thanked: 20 times
Been thanked: 54 times

Post autor: selektor »

Maori: Warriors of the Long White Cloud – Clan Warfare in New Zealand
Wir sind das Volk!: Combined Edition (dodatek na 4 graczy)
Corrupt Bargain: The 1824 Presidential Election
La Belle Époque
Plains Indian Wars
Może też coś z ciekawych nowości, które niedługo powinny się pojawić?
Roma Victrix: Campaigns of the Roman World
Littoral Commander: The Baltic
Awatar użytkownika
Apos
Has thanked: 526 times
Been thanked: 1198 times
Kontakt:

Post autor: Apos »

Otorek pisze: 18 kwie 2025, 13:26
Spoiler:
Dzięki za przypomnienie o Quartermaster General - czekam na polskie wydanie :D
Wskoczył na radar Time of Crisis - może ktoś to ma i uda się z czasem zagrać.
selektor pisze: 18 kwie 2025, 14:17
Spoiler:
Nie zdawałem sobie, że aż tyle różnych tytułów jest. Słyszałem tylko o Wir sind das Volk! Poczytam o tych tytułach, gdybyś miał polecić swój ulubiony z tej listy, to co to byłoby?
Awatar użytkownika
raj
Administrator
Has thanked: 333 times
Been thanked: 1003 times
Kontakt:

Post autor: raj »

Quatermaster General 1914 (jedyny sensownie historyczny z QG).
Time of Crisis polecam.
"Jest to gra planszowa. Każdy gracz ma planszę i lutuje nią przeciwnika." - cytat za "7 krasnoludków - historia prawdziwa."

Szukajcie recenzji planszówek na GamesFanatic.pl
selektor
Has thanked: 20 times
Been thanked: 54 times

Post autor: selektor »

Apos pisze: 19 kwie 2025, 20:34 Nie zdawałem sobie, że aż tyle różnych tytułów jest. Słyszałem tylko o Wir sind das Volk! Poczytam o tych tytułach, gdybyś miał polecić swój ulubiony z tej listy, to co to byłoby?
Na pewno Wir sind, a następnie Maori. Tylko Maori może się dłużyć w zależności od tego co będą robić pozostali gracze.
ODPOWIEDZ