Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Wczoraj zagraliśmy ponownie, tym razem tylko na 4 graczy na podstawowej mapie, ale z kartami celów oraz kafelkami przysług cesarza.
Fajne jest to, że dynamika rozgrywki była inna niż w poprzednich. Gracze poszli w inne strategie i próbowali czegoś innego. Między dwójką graczy była dosłownie wojna na noże o dyski z bonusami i środek mapy, a pozostali korzystali i zajmowali resztę mapy. Miałem wrażenie, że gramy w inną grę.
Na plus to czas rozgrywki, ta na 4-5 graczy zajmuje około 70 minut. Świetny czas przy tak dużej ilości emocji nad stołem
Bawię się świetnie i chętnie zagram ponownie - najlepiej na 5 graczy.
Zawsze ceniłem ten design, ale w sumie bardzo rzadko i bardzo mało grałem. W te święta udało się zagrać 4 razy w stałym 3-osobowym składzie i HT wskakuje u mnie do absolutnego topu, 10/10. Mam tylko jakąś starą niemiecką edycję, więc będę musiał się zaopatrzyć w polskiego BB.
To jest niesamowie, że tyle mięsa udało się wcisnąć w grze, w której nie ma kart ani zasobów (nawet pieniędzy). Dziwię się, że ten projektant nie zrobił innych popularnych gier.
Jedyny problem jaki mam z tą grą to UI - przede wszystkim patrząc na mapę nie widzę, które kostki/dyski są na szlakach, a które w miastach. Dodatkowo łatwo "zapomnieć" o podwyższeniu liczby uzupełnionych miast (i niezbyt łątwo to się liczy), czy wystawieniu żetonu karczmy na koniec swojej tury. Może, któraś edycja sobie z tym lepiej radzi?
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2025, 15:54 przez arturmarek, łącznie zmieniany 1 raz.
arturmarek pisze: ↑22 kwie 2025, 12:33
Dziwię się, że ten projektant nie zrobił innych popularnych gier.
U mad bro?
Steding jest super uznanym twórcą.
Firenze, Norenberc, The Staufer Dynasty - to były przeboje na niemieckim rynku. Wszystkie bardzo dobrze przyjęte i wysoko ocenione na świecie. Każda z nich miała wybitnie dobre oceny w recenzjach Dice Tower. (Nie grałem tylko w TSD, a Norenberc mogę polecić każdemu z czystym sumieniem)
Gugong był hitem na KS i moim zdaniem to jest gra wybitna.
Stroganov jest bardzo dobrym sucharem, z beznadziejnie doklejonym tematem, ale mechanicznie to jest bardzo dobrze skrojony tytuł. (dla mnie ma za mało interakcji).
Rival Cities już teraz zbiera świetne oceny i prywatnie nie mogę się doczekać kiedy w to zagram.
arturmarek pisze: ↑22 kwie 2025, 12:33
Dziwię się, że ten projektant nie zrobił innych popularnych gier.
U mad bro?
Steding jest super uznanym twórcą.
Firenze, Norenberc, The Staufer Dynasty - to były przeboje na niemieckim rynku. Wszystkie bardzo dobrze przyjęte i wysoko ocenione na świecie. Każda z nich miała wybitnie dobre oceny w recenzjach Dice Tower. (Nie grałem tylko w TSD, a Norenberc mogę polecić każdemu z czystym sumieniem)
Gugong był hitem na KS i moim zdaniem to jest gra wybitna.
Stroganov jest bardzo dobrym sucharem, z beznadziejnie doklejonym tematem, ale mechanicznie to jest bardzo dobrze skrojony tytuł. (dla mnie ma za mało interakcji).
Rival Cities już teraz zbiera świetne oceny i prywatnie nie mogę się doczekać kiedy w to zagram.
Ja na pisałem, że nie zaprojektował innych popularnych gier... Nie wiem czy jest super czy nie super uznanym, nie zaglądam gry-planszowe.de, więc nie wiem co w Niemczech jest przebojem planszówkowym. Śledzę jedynie pobieżnie Spiel des Jahres i nie pamiętam czy któryś z tych przebojó wygrał lub był nominowany.
Ja w żadną inną grę tego autora nie grałem, więc się nie wypowiadam czy te gry są dobre czy nie, tylko, z mojej perspektywy, mało popularne...
arturmarek pisze: ↑22 kwie 2025, 16:04
Ja na pisałem, że nie zaprojektował innych popularnych gier... Nie wiem czy jest super czy nie super uznanym, nie zaglądam gry-planszowe.de, więc nie wiem co w Niemczech jest przebojem planszówkowym. Śledzę jedynie pobieżnie Spiel des Jahres i nie pamiętam czy któryś z tych przebojó wygrał lub był nominowany.
Ja w żadną inną grę tego autora nie grałem, więc się nie wypowiadam czy te gry są dobre czy nie, tylko, z mojej perspektywy, mało popularne...
Czyli mówiąc skrótowo, jeśli Ty w jakąś grę nie grałeś, tzn, że jest mało popularna? Tak to brzmi.
arturmarek pisze: ↑22 kwie 2025, 16:04
Czyli mówiąc skrótowo, jeśli Ty w jakąś grę nie grałeś, tzn, że jest mało popularna? Tak to brzmi.
Rzeczywiście dwie myśli niezręcznie skleiłem w jedno zdanie.
1. Nie wypowiadałem się o jakości gier innych gier autora, bo w nie nie grałem. Odnosiłem się jedynie do popularności.
2. Z mojej perspektywy nie są szczególnie popularne - mało o nich czytałem/słuchałem/ogładałem. Oceny na BGG nie są bardzo wysokie. Nie przykładam jakiejś jednej obiektywnej miary popularności, po prostu mi się nie wydają popularne.
Ogólnie to chciałem pochwalić grę i autora, a wyszło jakbym krytykował. Spokojnie postawiłbym Hansę w jednym szeregu z Brassem, Puerto Rico, Wysokim Napięciem, Pandemiciem, Agricolą, 7CŚ... no i jak patrzę na inne gry autorów tych gier to są z mojej perspektywioe bardziej popularne...
arturmarek pisze: ↑22 kwie 2025, 16:27
...
Ogólnie to chciałem pochwalić grę i autora, a wyszło jakbym krytykował. Spokojnie postawiłbym Hansę w jednym szeregu z Brassem, Puerto Rico, Wysokim Napięciem, Pandemiciem, Agricolą, 7CŚ... no i jak patrzę na inne gry autorów tych gier to są z mojej perspektywioe bardziej popularne...
Z całej tej listy jedynie Brass, Puerto Rico i Agricola wskazują na komplement
Spokojnie postawiłbym Hansę w jednym szeregu z Brassem, Puerto Rico, Wysokim Napięciem, Pandemiciem, Agricolą, 7CŚ...
Ale według tych kryteriów, to w którym miejscu HT jest popularne? SETI, która jest raptem z poprzedniego roku (a dla rodzimego rynku nawet z tego) ma więcej stron dyskusji na forum, niż HT = Które dla przypomnienia liczy sobie wiosen 16. Gra zajmuje w rankingu dość wysokie miejsce, ale jednak poza pierwszą setką. Na BGG status "own" - niecałe 14000 użytkowników. Tyle samo ma prawie Gugong. (niecałe 13).
Steding to uznany i solidny autor. Polecam zapoznać się z jego twórczością. U nas sporo osób ma jego gry w kolekcji. Firenze to świetna i pięknie ilustrowana gra rodzinna. Gugong to dla mnie najlepszy euras w mojej kolekcji.
A wracając do topicu - Deluxyfikacja bardzo przydałaby się Hansie. Nie, żeby jakoś mocno gra tego potrzebowała, no ale wyglądem trochę odstaje od współczesnych gier, a dla mnie też są pewne problemy z czytelnością (i dla mnie kolorystyka jest brzydka) W każdym razie czekam na Hansę Deluxe, bo moim zdaniem gra zasługuje na to dużo bardziej niż Puerto Rico.
Gizmoo pisze: ↑22 kwie 2025, 17:25
SETI, która jest raptem z poprzedniego roku (a dla rodzimego rynku nawet z tego) ma więcej stron dyskusji na forum, niż HT = Które dla przypomnienia liczy sobie wiosen 16.
Czysta demagogia. Najbardziej obfite wątki będą pewnie miały gry wymagające obszernej erraty, albo rozbudowanego FAQ
A wracając do topicu - Deluxyfikacja bardzo przydałaby się Hansie. Nie, żeby jakoś mocno gra tego potrzebowała, no ale wyglądem trochę odstaje od współczesnych gier, a dla mnie też są pewne problemy z czytelnością (i dla mnie kolorystyka jest brzydka)
Dla mnie jest piękna. Ale ja lubię te stare estetyki (ech, ten cudowny, oryginalny El Grande), i to że odstaje od współczesnych, to dla mnie ogromna zaleta.
W każdym razie czekam na Hansę Deluxe, bo moim zdaniem gra zasługuje na to dużo bardziej niż Puerto Rico.
Lubię PR, ale muszę się zgodzić, HT stoi u mnie co najmniej oczko wyżej.
Gugong to dla mnie najlepszy euras w mojej kolekcji.
Spokojnie postawiłbym Hansę w jednym szeregu z Brassem, Puerto Rico, Wysokim Napięciem, Pandemiciem, Agricolą, 7CŚ...
Ale według tych kryteriów, to w którym miejscu HT jest popularne? SETI, która jest raptem z poprzedniego roku (a dla rodzimego rynku nawet z tego) ma więcej stron dyskusji na forum, niż HT = Które dla przypomnienia liczy sobie wiosen 16. Gra zajmuje w rankingu dość wysokie miejsce, ale jednak poza pierwszą setką. Na BGG status "own" - niecałe 14000 użytkowników. Tyle samo ma prawie Gugong. (niecałe 13).
HT:BigBox ma osobny wpis na BGG z oceną 8.4, przy 6.4k ocen i 1.2k komentarze, ale nie wiedzieć czemu, nie jest listowana w rankingu.
A wracając do topicu - Deluxyfikacja bardzo przydałaby się Hansie. Nie, żeby jakoś mocno gra tego potrzebowała, no ale wyglądem trochę odstaje od współczesnych gier, a dla mnie też są pewne problemy z czytelnością (i dla mnie kolorystyka jest brzydka) W każdym razie czekam na Hansę Deluxe, bo moim zdaniem gra zasługuje na to dużo bardziej niż Puerto Rico.
W/g mnie odświeżenie grafiki by pomogło. Takie nowe El Grande bardzo dobrze się przyjęło i sprawiło, że nowi gracze zainteresowali się tytułem. Hansa sprawia wrażenie trudnego i długiego eurasa. Tu podając przykład SETI - początkujący gracze wybiorą je, bo ładna i kolorowa plansza = prosta i przyjemnia gra. Ludzie kupują wzrokiem.
Z drugiej strony, wśród zaawansowanych i doświadczonych graczy, Hansa jest chwalona za swój design i ile frajdy daje w tak krótkim czasie rozgrywki. Dzisiaj graliśmy na "rozchodnego" partyjkę po Destylatach. Destylaty trwały prawie 3h, bardzo dobra gra, ale mieliśmy mniej funu, niż z 50 minutowej partyjki w Hanse - wybitny tytuł, który odstrasza albo wyglądem albo suchością rozgrywki.
Bardzo ciekawy jest to dla mnie tytuł. Znajomi dość szybko stwierdzili, że gra jest dość sucha, więc przestała trafiać na stół. W moim odczuciu pomimo różnych upgradów które można zrobić, większa liczba akcji jest kluczowa i najczęściej robi się korek do tego miasta.
Ale design ma na tyle fenomenalny, że aż żal ją sprzedać i kiedyś będzie jeszcze grana.
No więc wisi sobie na portalu sprzedażowym za więcej niż za nią dałem, co jakiś czas ktoś chce żeby mu opuścić 50 zł. Niech wisi.
Ja gram fatalnie w Hansę, ale co do polepszania liczby akcji to wydaje mi się, że trzeba polepszyć do trzech akcji jak najszybciej. To jest czyste 50% zysku w efektywności kosztem 4-5 ruchów (2-2,5 rundy). Jednak polepszenie do 4 to już potrzeba dwóch awansów, także daje nam +33% efektywności za 8-10 ruchów (+/-3 rundy) i też koszystać z tego będziemy krócej.
Mi się wydaje, że najważniejsze jest dobre czytanie przeciwników i wkładanie swoich handlarzy tam gdzie będą wypchnieci - wypchnięty handlarz to ponad ruch darmowy
A co sądzicie o przewadze (lub jej braku) pierwszego gracza?
arturmarek pisze: ↑23 kwie 2025, 09:42
Ja gram fatalnie w Hansę, ale co do polepszania liczby akcji to wydaje mi się, że trzeba polepszyć do trzech akcji jak najszybciej. To jest czyste 50% zysku w efektywności kosztem 4-5 ruchów (2-2,5 rundy). Jednak polepszenie do 4 to już potrzeba dwóch awansów, także daje nam +33% efektywności za 8-10 ruchów (+/-3 rundy) i też koszystać z tego będziemy krócej.
Mi się wydaje, że najważniejsze jest dobre czytanie przeciwników i wkładanie swoich handlarzy tam gdzie będą wypchnieci - wypchnięty handlarz to ponad ruch darmowy
A co sądzicie o przewadze (lub jej braku) pierwszego gracza?
Na trzeciej stronie tego wątku jest start burzliwej dyskusji, która, powinna dać odpowiedź na Twe zapytania i kto wie, być może rozwieje Twoje wątpliwości
Apos pisze: ↑23 kwie 2025, 00:21
W/g mnie odświeżenie grafiki by pomogło. Takie nowe El Grande bardzo dobrze się przyjęło i sprawiło, że nowi gracze zainteresowali się tytułem.
Tu chyba za duzo hurra optymizmu, bo o ile gra zacna i cieszę sie, że mogłem kupić w PL, to raczej nie sprzedała sie zgodnie z oczekiwaniami. Dodruku brak, dodatków brak .
Wczoraj zagrałem trzyosobową partię w podstawkę Hansy z siedmioletnim synem. To była jego pierwsza rozgrywka w poważną euro-planszówkę. Ogarnął bez problemu. Bez taryfy ulgowej zajął drugie miejsce. Ciągle kombinuje co mu się bardziej opłaca w przeliczeniu na punkty. Zaczął dostrzegać blokowanie i bycie wypchniętym jako naturalny element gry, a nie jako złośliwość wobec współgracza. Obrał strategię na wczesne zajmowanie białych kantorów w kluczowych miejscach i zgodnie z przewidywaniem, to on wywołał koniec gry przez 20 pkt, aczkolwiek zaniedbał nieco rozwój własnej planszetki. Co najważniejsze podobało się mu i wyciąga wnioski na kolejną rozgrywkę. Jakkolwiek absurdalnie to może zabrzmieć dla Hansa-maniaków, którzy maja setki rozgrywek, to polecam jako tytuł dla młodszych graczy.