Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Zastanawiasz się co kupić? Poszukujesz gry dla 2 osób? A może najzabawniejszej gry dla 3-6 osób Reinera Knizia o kosmosie, zaczynającej się na literę Z? Pomożemy!
Ostatnio zagrałem kilka razy w Hansę Teutonicę i się zakochałem
Znacie jakieś gry, które mają podobny poziom interakcji, trudności reguł, czasu rozgrywki i dobrze działają na 3 osoby?
Chodzi o grę do grania w stałym 3-osobowym rodzinnym składzie, z żoną i synem. Grywamy m.in. w Fasolki, Brassa:L, Puerto Rico, Wysokie Napięcie, Zamki Burgundii.
Znacie jakieś gry, które mają podobny poziom interakcji, trudności reguł, czasu rozgrywki i dobrze działają na 3 osoby?
Chodzi o grę do grania w stałym 3-osobowym rodzinnym składzie, z żoną i synem. Grywamy m.in. w Fasolki, Brassa:L, Puerto Rico, Wysokie Napięcie, Zamki Burgundii.
Zerknij na:
- Endeavor Wiek Żagli
- Age of Steam
- Orleans z dodatkiem Handel i Intryga
- Brass Lancashire
- Cesarski Kurier / Thurn and Taxis
Z pewną dozą niesmiałości, bo jednak zauwazyłem, że gusta mamy inne
huang/ Y&Y
Through the desert
tash kalar
santiago
san juan
mille fiori
concordia - troche dłuższa
Zerknij na:
- Endeavor Wiek Żagli
- Age of Steam
- Orleans z dodatkiem Handel i Intryga
- Brass Lancashire
- Cesarski Kurier / Thurn and Taxis
Orleans i Kurier widzę out of print, także raczej odpuszczę kupowanie po zawyżonych cenach, chociaż Orlean już od dłuższego czasu siedzi na wishliście...
W Brassa grywamy, pisałem w OP.
Age of Steam mam na wishliście, ale jakoś mi się wydaje 1) bardzo skomplikowany; 2) długi; 3) lepiej chodzący na 4-5 niż 3 graczy
Endeavorem jakoś się nigdy specjalnie nie interesowałem. Widzę, że jest kilka wersji, w tym jakaś nowa "deep sea". Na BGG też na 3 graczy nie jest najlpeiej oceniane.
vder pisze: ↑23 kwie 2025, 12:34
Z pewną dozą niesmiałości, bo jednak zauwazyłem, że gusta mamy inne
huang/ Y&Y
Through the desert
tash kalar
santiago
san juan
mille fiori
concordia - troche dłuższa
E&T/Y&Y od dawna mam na wishliście, nawet miałem w planach wesprzeć Huanga, ale mnie jakoś kampania nie przekonała. Jedyny problem jest taki, że żona typowej wojennej tematyki niezbyt lubi.
Nie wiem czy na dobre Santiago patrzę, bo jeśli tak, to BGG nie poleca grać na 3.
Tash Kalar to mi się zawsze kojarzył jako 2-osobówka, warto w to grać w 3?
San Juan - zapomniałem sobie o tym "karcianym Puerto Rico" - muszę spróbować.
Mille Fiori - muszę się przyjrzeć, jeśli jest ciekawa interakcja to trzeba spróbować.
Concordia - właśnie raczej bym wolał coś do godziny. Dłuższych mięsistych gier nie brakuje - choćby Brass czy Puerto Rico. Co nie zmienia faktu, że jest teraz out-of-print. Wiadomo czy będzie dodruk?
Concordia, Troyes, Puerto Rico, Wysokie Napięcie, El Grande, Orlean, Zamki Burgundii, Marco Polo (najlepiej II), GAH, Lorenzo, Le Havre, Agricola, Eufrat i Tygrys (choć mi akurat nie podszedł), GOA, Pokolenia, Filary ziemi, Dolina Królów - wszystko stare, bardzo dobre gry o podobnej ciężkości do Hansy. Też swego czasu zakochałem się w Hansie, od tamtej pory żadko w nią grywam, ale do Topki 5 chyba bym wpisał:).Orleans i Troyes mają nawet bardzo podobne grafiki - polecam szczególnie z dodatkami.
arturmarek pisze: ↑23 kwie 2025, 13:27
Age of Steam mam na wishliście, ale jakoś mi się wydaje 1) bardzo skomplikowany; 2) długi; 3) lepiej chodzący na 4-5 niż 3 graczy
Imho nie jest bardzo skomplikowany jednak trzeba dobrze planować, długi, no i na 3 osoby trzeba dobra mape dobrać.
E&T/Y&Y od dawna mam na wishliście, nawet miałem w planach wesprzeć Huanga, ale mnie jakoś kampania nie przekonała. Jedyny problem jest taki, że żona typowej wojennej tematyki niezbyt lubi.
Imho warto spróbować, też miałem huanga wspierać, ale na skutek dziwnych decyzji w kampanii kupiłem sobie po taniosci Y&Y. I w sumie ostatnio najczęsciej u mnie grana z 15 i 10 latką. E&T jeszcze czeka.
Nie wiem czy na dobre Santiago patrzę, bo jeśli tak, to BGG nie poleca grać na 3.
Dobra moze trochę na wyrost na 3 osoby, bo sam nie pamiętam kiedy w takim składzie grałem, ale to spoko gra jest .
Tash Kalar to mi się zawsze kojarzył jako 2-osobówka, warto w to grać w 3?
Pewnie trochę skrzywiony jestem, bo gram teraz turniej 3 osobowy na bga. No ale wtedy bardziej tryb deadmatch, wiec na pewno bardziej agresywnie niż Y&Y.
Concordia - właśnie raczej bym wolał coś do godziny. Dłuższych mięsistych gier nie brakuje - choćby Brass czy Puerto Rico. Co nie zmienia faktu, że jest teraz out-of-print. Wiadomo czy będzie dodruk?
Tak będzie egmont już 3-4 rok zapowiada . Imho Concordię warto mieć niezależnie od tego co stoi obok na półce. Znam też takich co wolą od brassa przykładowo.
Through the desert nie wspomniałeś, a ostatnio było fajne wznowienie (małe). Taniej pewnie już było, ale jeszcze mozna kupić.
Edit:
a no i jeszcze BUS mozna teraz kupić, 10latka u mnie w domu jest fanem . Nie wspominałem wcześniej, bo drogo i nie zawsze mam ochotę, bo ciężkawy (no może nie ciężkawy, ale wymaga zupełnie innego myślenia niż standardowe przerabianie czerwonych kosteczek na zielone i z powrotem), ale w lekko ponad godzinkę zamkniesz 3 osobową grę.
grabol pisze: ↑23 kwie 2025, 18:23
Caylus ten stary, Le Havre, Agricola, RftG
Uncle_Grga pisze: ↑23 kwie 2025, 18:17
W Lorenzo se zagraj.. w starym stylu, do zesr...a. A samo złoto..
Wiem, że to stare gry, grałem i w sumie wszystkie lubię, ale to zupełnie nie ten rodzaj gry co Hansa. Agricola czy Lorenzo to jakies 2x dłuższe gry i z subtelną interakcją.
O panie! Jak Agricola jest z subtelna interakcją, to rzeczywiście lubicie mocną konfrontację
W tej sytuacji Concordia też może się nie sprawdzić. Obie lubię i polecam, ale to już kwestia dopasowania do Was.
Myślę, że z gier nie wymienionych tutaj poleciłbym w tej sytuacji El Grande. Zasady są proste, jest dobry wariant na 3 osoby, a gra ma dużo konfrontacji.
Yooreck pisze: ↑27 kwie 2025, 06:38
O panie! Jak Agricola jest z subtelna interakcją, to rzeczywiście lubicie mocną konfrontację
A nie jest? Budujesz na swojej planszy i nikt Ci tego nie może ukraść, zburzyć, powybijać robotników i spalić obejścia. Trochę interakcji przy wysyłaniu robotników i tyle, pierwsza z brzegu gra wojenna ma więcej ostrej interakcji w jednym ruchu niż Agricola w całej partii.
Żeby nie było, to nie wada, Agricola jest super, polecam, warto mieć, warto grać
A czy Newton jest taką grą w starym stylu?
Wg mnie ma "staroświecką" elegancję reguł (mimo trudności BGG 3.38), regrywalność i dużą satysfakcję z rozgrywki. Świetny również pod solo.
Starałem się znaleźć odpowiedni epitet do interakcji w Agricoli, która istenieje i może nawet jest dość silna, ale nie "bezpośrednia".
Irka pisze: ↑27 kwie 2025, 12:46
A czy Newton jest taką grą w starym stylu?
Wg mnie ma "staroświecką" elegancję reguł (mimo trudności BGG 3.38), regrywalność i dużą satysfakcję z rozgrywki. Świetny również pod solo.
W Netona grałem parę razy kilka lat temu, z tego co pamiętam to "typowy euro-suchar", ale raczej w "nowym stylu" - sałatka punktowa, jakieś tory, interakcji jak na lakarstwo... Ja szukam gier na 3 graczy, także to, że dobrze działa solo, to na pewno nie plus, a nawet może sugerować, że na 3 to flaki z olejem
Celowo nie "podpowiadałem" w OP i jestem zdziwiony, bo spodziewałem się, że będziecie E&T/Y&Y, el Grande, ale też Terra Mistica i pochodne, może 5 Klanów. A tu widzę Newtona, Lorenzo
arturmarek pisze: ↑27 kwie 2025, 13:59
Ja szukam gier na 3 graczy, także to, że dobrze działa solo, to na pewno nie plus, a nawet może sugerować, że na 3 to flaki z olejem
BGG sugeruje, że jednak najlepszy dla 3
Interakcja niezła imo - rynek kart, walka o bonusy na planszach, ale rozumiem, że to kwestia indywidualnych definicji, więc odpada.
A nie jest? Budujesz na swojej planszy i nikt Ci tego nie może ukraść, zburzyć, powybijać robotników i spalić obejścia. Trochę interakcji przy wysyłaniu robotników i tyle, pierwsza z brzegu gra wojenna ma więcej ostrej interakcji w jednym ruchu niż Agricola w całej partii.
Żeby nie było, to nie wada, Agricola jest super, polecam, warto mieć, warto grać
Jak mamy porównywać do wojennych, to ten wątek jest do zaorania Ale jednak tytuł to Euro z interakcją.
Natomiast to co się dzieje przy wyborze akcji w Agricoli, jak grają osoby, które rozumieją grę, to jest bardzo interaktywne, bo jest ciasno i wyrywasz sobie zasoby. Wymienione np. Puerto Rico ma podobny poziom interakcji.
Jeszcze do głównego wątku: tak, jest niebezpośrednia, pełna zgoda Jeśli szukasz bezpośredniej to właśnie El Grande może Ci się spodobać.
arturmarek pisze: ↑27 kwie 2025, 13:59
Ja szukam gier na 3 graczy, także to, że dobrze działa solo, to na pewno nie plus, a nawet może sugerować, że na 3 to flaki z olejem
BGG sugeruje, że jednak najlepszy dla 3
Interakcja niezła imo - rynek kart, walka o bonusy na planszach, ale rozumiem, że to kwestia indywidualnych definicji, więc odpada.
Rozumiem, ja ogólnie lubię gry z takim poziomem interakcji - taka Uczta dla Odyna to jedna z moich ulubionych gier, ale tutaj konkretnie pytałem o gry, które mogą dać podobny feeling do Hansy.
Co do tych sugerowanych liczb graczy na BGG to już się nosiłem z zamiarem otwarcia na naszym dorum wątku co o tym myślicie, bo dla mnie to jest bardzo słaba statystyka. Może ja "gram inaczej w gry", ale jeśli TtA ma best 3 to ja pasuję...
Jak mamy porównywać do wojennych, to ten wątek jest do zaorania Ale jednak tytuł to Euro z interakcją.
Natomiast to co się dzieje przy wyborze akcji w Agricoli, jak grają osoby, które rozumieją grę, to jest bardzo interaktywne, bo jest ciasno i wyrywasz sobie zasoby. Wymienione np. Puerto Rico ma podobny poziom interakcji.
Jeszcze do głównego wątku: tak, jest niebezpośrednia, pełna zgoda Jeśli szukasz bezpośredniej to właśnie El Grande może Ci się spodobać.
W sumie w Hansie to ta interakcja jest bezpośrednia, ale niekoniecznie negatywne. To wypychanie jest korzystne netto. Jeśli ja wypchnę Ciebie a Ty potem mnie to używając dwóch ruchó mamy 4 kostki na planszy, a gdybyśmy po prostu się wyłożyli bez wypychania to mielibyśmy dwie... Oczywiście są też bardziej negatywne akcje, ale ta główna mechanika interakcyjna jest pozytywna.
arturmarek pisze: ↑28 kwie 2025, 09:25
Co do tych sugerowanych liczb graczy na BGG to już się nosiłem z zamiarem otwarcia na naszym dorum wątku co o tym myślicie, bo dla mnie to jest bardzo słaba statystyka. Może ja "gram inaczej w gry", ale jeśli TtA ma best 3 to ja pasuję...
Załóż wątek
U mnie akurat się sprawdza, ale może to jest jakaś samospełniająca się przepowiednia.
Mykerinos
Mexica
Samuraj
YS
Belfort
Reef Encounter (grałem tylko na 2, na 3 powinno być idealnie)
Nie ogrywałem jeszcze trzech potencjalnych perełek ze świetną interakcją i prostymi zasadami, ale zapowiadają się miodnie po zasadach:
The Bridges of Shangri-La
Domaine
China
No i mimo wszystko polecam sprawdzić Królestwo w Budowie .