Miałem na myśli sytuację, w której czekam, aż gra pojawi się w lokalnym sklepie - i zamawiam ją nie w przedsprzedaży kickstarterowej, tylko jako gotowy produkt z półki, z wysyłką następnego dnia przez Paczkomat. Bo w końcu ludzie skumają, że niekupowanie na KS to jest ogromna oszczędność już na tym etapie.
Upadek Final Frontier Games
- Propi
- Administrator
- Has thanked: 567 times
- Been thanked: 413 times
Re: Upadek Final Frontier Games
- nidhog
- Has thanked: 21 times
- Been thanked: 427 times
- Kontakt:
Wiem. Ale tych kosztów nie można porównywać. Bo są wyższe dla kampanii niż sklepu.Propi pisze: ↑24 kwie 2025, 16:34Miałem na myśli sytuację, w której czekam, aż gra pojawi się w lokalnym sklepie - i zamawiam ją nie w przedsprzedaży kickstarterowej, tylko jako gotowy produkt z półki, z wysyłką następnego dnia przez Paczkomat. Bo w końcu ludzie skumają, że niekupowanie na KS to jest ogromna oszczędność już na tym etapie.
Natomiast zgodzę się, że wiekszosci przypadków lepiej znaleźć sklep, który załatwi sprawę za nas. Właśnie chociażby przez koszty dostawy.
- Propi
- Administrator
Widzę w tym kryzysie szansę na częściowy reset tych najbardziej rakotwórczych zwyczajów z crowdfundingu - może nawet powrót do retailu na większą skalę.
Ceny rosną astronomicznie wszędzie, po stronie wydawcy zapewne tak samo, jak po stronie klienta końcowego. Ale ten drugi nie może przerzucić swoich problemów z płynnością finansową na wydawcę - to działa tylko w jedną stronę. I rozumiem pokusę wydawców, by pobierać na KS i GF pieniądze rok przed rozpoczęciem druku i sobie spokojnie dokańczać grę już opłaconą, ale to jest niesamowicie wyzyskowy system.
Ja z moim ADHD nie mogę we wspieraczki - mam za sobą kilka wspartych kampanii, bez traumatycznych przeżyć, ale to zawsze dla mnie frustrujące doświadczenie. Chcę dostać produkt, który kupiłem, od razu po zapłacie, a nie za rok plus minus przesunięcia
I już przeżyłbym te astronomiczne koszta wysyłki, ale ten czas oczekiwania... to jest dla mnie zabójcze. Pół roku na playmatę od Allplay, rok na planszówkę... komu na to życia starczy, by się tak czekaniem dręczyć 
Ceny rosną astronomicznie wszędzie, po stronie wydawcy zapewne tak samo, jak po stronie klienta końcowego. Ale ten drugi nie może przerzucić swoich problemów z płynnością finansową na wydawcę - to działa tylko w jedną stronę. I rozumiem pokusę wydawców, by pobierać na KS i GF pieniądze rok przed rozpoczęciem druku i sobie spokojnie dokańczać grę już opłaconą, ale to jest niesamowicie wyzyskowy system.
Ja z moim ADHD nie mogę we wspieraczki - mam za sobą kilka wspartych kampanii, bez traumatycznych przeżyć, ale to zawsze dla mnie frustrujące doświadczenie. Chcę dostać produkt, który kupiłem, od razu po zapłacie, a nie za rok plus minus przesunięcia

- Sheade
- Has thanked: 40 times
- Been thanked: 140 times
- Kontakt:
Akurat przyznam się, że nie przyglądałem się tematowi Santorini, ale w przypadku Radlands, Brass, Skyrise, serii gier z Dice Throne, czy Steampunk Really - schemat był taki sam: gra podstawowa + gra deluxe z premium komponentami czysto dekoracyjnymi. Żadnych dodatków, czy odcinania kuponów od gry.
Radvision: Design UI/UX oraz modyfikacje dla gier planszowych
Shade's Shelter: Recenzje gier post-apo
BGG: Moja kolekcja gier
Shade's Shelter: Recenzje gier post-apo
BGG: Moja kolekcja gier
Nie no, bez przesady, wszystkie sezony miały przecież promo packi gameplayowe. Adventures miał nawet dwa jeśli liczyć Four Horsemen.
Santa vs Krampus to samo, nie mam pojęcia czy Marvel też się w promo packi bawił (ale na pewno bawi się w dodatki - Deadpool)
"Real darkness have love for a face. The first death is in the heart, Harry."
- Propi
- Administrator
- anitroche
- Has thanked: 876 times
- Been thanked: 894 times
- Kontakt:
Steampunk Rally Fusion (i chyba pierwsza wersja też) miały dodatki gameplayowe - kilka kart postaci m.in. Polak Łukasiewicz z tego co pamiętam i co prawda ten promo pack nie był oznaczony jako exclusive, ale nie kojarzę, żeby można go było gdzieś kupić osobno poza sklepem wydawcy - czyli podobnie jak często to ma miejsce z exclusive SG w kampaniachSheade pisze: ↑25 kwie 2025, 00:08Akurat przyznam się, że nie przyglądałem się tematowi Santorini, ale w przypadku Radlands, Brass, Skyrise, serii gier z Dice Throne, czy Steampunk Really - schemat był taki sam: gra podstawowa + gra deluxe z premium komponentami czysto dekoracyjnymi. Żadnych dodatków, czy odcinania kuponów od gry.
"Cześć, mam na imię Ania i dzisiaj pokażę wam jak wygląda rozgrywka w wariancie solo w..."
Zapraszam na mój kanał z pełnymi rozgrywkami solo: Gram Solo na YouTube
Zapraszam na mój kanał z pełnymi rozgrywkami solo: Gram Solo na YouTube
- Otorek
- Has thanked: 309 times
- Been thanked: 515 times
Nie dam sobie ręki uciąć za 100% wiarygodność bo wyszukałem to na redditcie, ale wygląda na to, że uda się wszędzie dowieźć Merchant Cove do wspierających (część z dopłatami (US)):
Źródło:
https://www.reddit.com/r/boardgames/com ... s_cove_ks/
Spoiler:
https://www.reddit.com/r/boardgames/com ... s_cove_ks/
- japanczyk
- Moderator
- Has thanked: 3712 times
- Been thanked: 3897 times
To jest z updejtu na KSie, więc...
Ciekawe jaki będzie poziom dopłat;)
Ciekawe jaki będzie poziom dopłat;)