Magic the Gathering (Richard Garfield)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
szczudel
Has thanked: 126 times
Been thanked: 184 times

Re: Magic the Gathering (Richard Garfield)

Post autor: szczudel »

Widziałem dzisiaj premierowy materiał przedstawiający kolaboracje z FF. Powiedzieli, że 4 lata projektowali ten dodatek no i jeszcze rok na wdrożenie.

Czy to normalny okres przygotowywania dodatku? No nie chcesz mi się wierzyć, że oni 4 lata w przód planują sety wychodzące co kwartał.

Ktoś się może orientuje ike trwa taki zwykły, nie licencjonowany okres projektowania setu? Może być w innym TCG.
Awatar użytkownika
Morkai
Has thanked: 39 times
Been thanked: 28 times

Post autor: Morkai »

Kiedyś czytałem wywiad z developmentem przy okazji banów kart w standardzie, co teoretycznie nie powinno się zdarzyć (z racji stosunkowo niewielkiej puli kart). Z tego co pamiętam mowa była o dwóch latach do przodu, że czasem ciężko przewidzieć i przetestować dokładnie wszystko…

Nie wiem jak to wygląda dokładnie teraz, bo bardzo zwiększyła się liczba produktów nie tylko w samych formatach, ale i wychodzi wiele produktów pobocznych….chociażby taki Fallout. A z racji nowych mechanik i ich dostosowywania do klimatu może to zabierać więcej czasu.
Mnóstwo tego wychodzi i zapewne terminy się wydłużają…
=][= WH40k =][= X-wing, Magic, Cthulhu...
Awatar użytkownika
hipcio_stg
Has thanked: 81 times
Been thanked: 372 times

Post autor: hipcio_stg »

W ponad 30-letniej historii gry jest wydanych tyle kart, że choćby i 10 lat testowali dodatek to nie mają pewności czy nie wywrócą jakiegoś formatu do góry nogami jedną kartą. To, że karty w standardzie są zbalansowane to ćwierć sukcesu. Pytanie jak każda z nich wiąże się z wszystkimi wcześniejszymi? Często takie poważne przeoczenie kończy się banami (i przyznaniem do błędu). Najgorsze, że na takich banach tracą tylko gracze, którzy zainwestowali w decki których ceny z banami poleciały ostro w dół. Słyszałem również, że profesjonalni gracze mają dostęp do kompletncyh setów znacznie wcześniej niż ktokolwiek i to oni głównie wyłapują jakieś luki.
szczudel
Has thanked: 126 times
Been thanked: 184 times

Post autor: szczudel »

Jak rozwiązuje się 2-stronne karty w MtG? Masz jakiegoś tokena którym grasz w decku a jak zagrywasz na stół, to wymieniasz na 2 stronną kartę w przezroczystej koszulce?
Awatar użytkownika
nidhog
Has thanked: 21 times
Been thanked: 427 times
Kontakt:

Post autor: nidhog »

szczudel pisze: 24 kwie 2025, 12:31 Jak rozwiązuje się 2-stronne karty w MtG? Masz jakiegoś tokena którym grasz w decku a jak zagrywasz na stół, to wymieniasz na 2 stronną kartę w przezroczystej koszulce?
Jest kilka rozwiązań.
Możesz zdobyc oficjalnie karty pod to np takie https://mtg.fandom.com/wiki/Substitute_ ... cklist.jpg
Które wkładasz do talii i oznaczasz co to jest. A poza talią trzymasz taka karte w przezroczystej. I kładziesz ją w momencie zagrania

Możesz mięc więcej kopii. I podmieniac w transformacji.

Możesz po prostu wyciągac i obracać.
To wszystko kwestia gdzie grasz (causal czy jakis turniej) i co jest dozwolone.
Awatar użytkownika
Zet
Has thanked: 194 times
Been thanked: 196 times

Post autor: Zet »

Ja gram dwustronnymi kartami zwyczajnie w koszulce, ale gdybym grał turniejowo, to na pewno bym używał wtedy wyłącznie ciemnych koszulek, które lepiej zakrywają rewers. W białych i innych jasnych często to przebija i wtedy są konieczne rozwiązania wspomniane powyżej.
A w grze casualowej to już kwestia zaufania społecznego i ludzi z którymi grasz.
Awatar użytkownika
hipcio_stg
Has thanked: 81 times
Been thanked: 372 times

Post autor: hipcio_stg »

Zawsze używam karty "blank", Jak jest mechanika kart dwustronnym to zawsze dodawane są takie karty jak tokeny. Kartę dwustronną trzymam w sideboard i w momencie zagrania przeciwnik zawsze ma na twarzy WTF :D a ja spokojnie wyciągam karton spoza gry i kładę na blanku.

Unikam w ten sposób wtasowania karty po złej stronie, oraz prześwitywania koszulki. Często się zdarza, że jednak widać, że karta jest dwustronna na topie.
ODPOWIEDZ