Horror w Arkham: Gra karciana / Arkham Horror: The Card Game LCG (N. French, M. Newman)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
salaba
Has thanked: 350 times
Been thanked: 578 times

Re: Horror w Arkham: Gra karciana / Arkham Horror: The Card Game LCG (N. French, M. Newman)

Post autor: salaba »

seki pisze: 24 kwie 2025, 18:38 Ja grałem tylko w podstawkę i jakiś czas temu dokupiłem Dunwich i Carcose. Tam było i pudło z kampanią i pudło z kartami badaczy. Zapomniana Era to tylko kampania? Dla mnie sposób wydawania Arkham to największy misz masz z jakim się spotkałem i ewidentnie nigdy nie wiem czego szukać.
Obecnie każdy cykl wychodzi w postaci dwóch pudeł. Jedno to kampania (fabuła) a drugie to karty do budowania talii (badacze).
Rafal1970
Has thanked: 72 times
Been thanked: 28 times

Re: Horror w Arkham: Gra karciana / Arkham Horror: The Card Game LCG (N. French, M. Newman)

Post autor: Rafal1970 »

Ciekawe czy lokalne sklepy z grami będą miały w ofercie to zaproponowała Galakta w przedsprzedaży ? W Aleplanszówki w tej chwili brak w ofercie, ale może to zbyt szybko po zapowiedzi Galakty?
Awatar użytkownika
Nilis
Has thanked: 323 times
Been thanked: 509 times

Post autor: Nilis »

Sam na początku postanowiłem sobie że będę kupował rozszerzenia kampanijne a rozszerzenia badaczy tylko zakupie dwa bo po co więcej? Grzech nie zagrać Ojcem Mateo i juz czekam na nowe pudełka badaczy i kampanii :wink:

Gala za tę cenę to rozbój w biały dzień. Tylko Jeden scenariusz... :roll:
Osobiście często bardziej wolę pograć z ludźmi w planszówki, niż słuchać, co wydaje im się, że mają do powiedzenia. feniks_ciapek
Arius
Has thanked: 418 times
Been thanked: 269 times

Post autor: Arius »

Nilis pisze: 24 kwie 2025, 19:32 Gala za tę cenę to rozbój w biały dzień. Tylko Jeden scenariusz... :roll:
Ale za to jaki scenariusz?
Na galowo.

Za ile jest?

90 zeta. To dużo? Bo przestałem kupować chyba na carcosie
Sloth
Has thanked: 144 times
Been thanked: 123 times

Post autor: Sloth »

Jak mam rozpoznać wczesną edycję i nową. Chciałem kupić samą podstawkę i zagrać żeby poczuć klimat nie wydając miliona monet ale olx wszystko co oglądam wygląda identycznie. Dwa razy pytałem to sprzedający nie potrafili udzielić mi odpowiedzi którą wersję posiadają :(
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator
Has thanked: 1707 times
Been thanked: 1858 times

Post autor: Mr_Fisq »

Wymiary pudełka, i obrazek.

Tu masz starą edycję:
https://boardgamegeek.com/image/3122349 ... -card-game
a tu nową:
https://boardgamegeek.com/image/6530423 ... ed-edition

Kwadrat vs prostokąt.
Grafika na całym wieczku vs na części.
Sprzedam: Czerwcowe obniżki (m.in.: Królestwa Północy, SPQR Deluxe, League of Dungeoneers)
Przygarnę: Zone Wars, Agricola: Torfowisko (pierwsze wydanie PL)
Awatar użytkownika
Poochacz
Has thanked: 164 times
Been thanked: 389 times

Post autor: Poochacz »

Rafal1970 pisze: 24 kwie 2025, 19:27 Ciekawe czy lokalne sklepy z grami będą miały w ofercie to zaproponowała Galakta w przedsprzedaży ? W Aleplanszówki w tej chwili brak w ofercie, ale może to zbyt szybko po zapowiedzi Galakty?
W 3trollach i DragonEye już jest
Awatar użytkownika
Ayaram
Has thanked: 277 times
Been thanked: 911 times

Post autor: Ayaram »

Arius pisze:90 zeta. To dużo? Bo przestałem kupować chyba na carcosie
W 3 trollach za 75 zł, i nie nie jest to dużo. Inna sprawa, że one po prostu wydają się drogie porównując do tego co oferuje pudełko z kampanią za 240 zika. Ale to taki produkt z założenia - podstawą rozgrywki są kampanie i zestawy badaczy - scenariusze są takim bonusem jak ktoś ma jeszcze mało.

Gdzieś tam czytałem, że ten konkretny scenariusz oferuje stosunkowo dużo kart które można zdobyć jako nagrody do wykorzystania w kampaniach, więc ja tam biere :wink:
Arius

Ayaram pisze: 25 kwie 2025, 06:59 Gdzieś tam czytałem, że ten konkretny scenariusz oferuje stosunkowo dużo kart które można zdobyć jako nagrody do wykorzystania w kampaniach, więc ja tam biere :wink:
Tak, daje fajne rzeczy.
Awatar użytkownika
salaba

Galakta mi odpisała, że wydania Innsmouth w nowej edycji nie ma na ten moment w planach, zatem kto nie ma a chce pograć w najbliższym czasie to polecam jednak zakupić puki jest jeszcze w sklepach ;) Cenowo wypada gorzej niż w nowej edycji tak o jakieś 50 zł, ale jak pisałam wyżej, za rok ceny nowej też się mogą zmienić. Księgą kampani nie ma co sie przejmować jeśli się gra z apką tak jak ja :)
Awatar użytkownika
ScorpZero
Has thanked: 210 times
Been thanked: 141 times

Post autor: ScorpZero »

Czyli, jeśli dobrze rozumiem to zostało tylko kupić Innsmouth oraz Pożeraczy Snów, żeby mieć komplet w nowym wydaniu, ale jednego i drugiego jeszcze w tym wydaniu nie ma i się raczej póki co nie zapowiada? Oczywiście mówiąc o PL wersji.

Z drugiej strony, ograłem póki co tylko podstawkę, więc chyba nie powinienem narzekać na brak materiału do grania na najbliższe kilka lat. :shock:

Btw. borze, 1300 zł poszło na te preordery, dobrze że w tym miesiącu bonusy wypłacili w pracy...
shadoxsas
Has thanked: 85 times
Been thanked: 4 times

Post autor: shadoxsas »

Dobra to ja mam pytanie z innej beczki. Kojarzy ktoś kiedy był ostatni dodruk Dziedzictwa Dunwich i Szlaku do Carcosy? Bo rozkminiam sobie jak szybko mogą się wyprzedać obecne dodatki.
Awatar użytkownika
Mrukar
Has thanked: 303 times
Been thanked: 213 times

Post autor: Mrukar »

@shadoxsas
Dunwitch w 2024
Carcossa w 2022 i się już kończy sądząc po cenach.
Awatar użytkownika
Zaan84
Has thanked: 43 times
Been thanked: 296 times

Post autor: Zaan84 »

Ja miałem taką metodologię ze sobie regularnie sprawdzałem sklep Galakty:
SKLEP
I jeżeli towar, który mnie interesował był tam dostępy to wiedziałem że mogę poczekać. Jeżeli coś tam znikało to wiadomo było, że u Galakty towar się kończył i zaraz rozejdzie się w sklepach. To był dla mnie moment, w którym wiedziałem że trzeba kupować.
Idąc tym tropem rozszerzenie kampanijne do Carcossy już zniknęło ze sklepu Galakty. Ja bym nie czekał z zakupem.
Awatar użytkownika
salaba

Nie sprawdzałam dokładnie, ale wydaje mi się, że dodruki się zdarzają tak co około 3 lata, gdzie co dwa lata się zwykle dowiadujemy z zapowiedzi, że dodruk jest planowany.

EDIT:
Może wyjaśnię dlaczego tak mi się spieszyło by kupić Innsmouth. Mianowicie została tam wprowadzona mechanika błogosławieństwa/klątwy, którą chcę wypróbować i której uzupełnieniem jest zestaw kart z Hemlocka. Do Pożeraczy Snów za to mnie nie ciągnie, bo podział na dwie krótkie kampanie jakoś mi nie leży. W takim wypadku zawsze wybiorę podstawkę lub pojedyncze scenariusze. Podobno też Pożeracze są najmniej regrywalnym cyklem, bo historia jest liniowa.
bosik111
Has thanked: 13 times
Been thanked: 61 times

Post autor: bosik111 »

salaba pisze: 25 kwie 2025, 10:27 Nie sprawdzałam dokładnie, ale wydaje mi się, że dodruki się zdarzają tak co około 3 lata, gdzie co dwa lata się zwykle dowiadujemy z zapowiedzi, że dodruk jest planowany.

EDIT:
Może wyjaśnię dlaczego tak mi się spieszyło by kupić Innsmouth. Mianowicie została tam wprowadzona mechanika błogosławieństwa/klątwy, którą chcę wypróbować i której uzupełnieniem jest zestaw kart z Hemlocka. Do Pożeraczy Snów za to mnie nie ciągnie, bo podział na dwie krótkie kampanie jakoś mi nie leży. W takim wypadku zawsze wybiorę podstawkę lub pojedyncze scenariusze. Podobno też Pożeracze są najmniej regrywalnym cyklem, bo historia jest liniowa.
Z insmouth jest też jeden dodatkowy problem. Mianowicie FFG planuje zakończyć druk starszych dodatków poza 'evergreen', więc jest spora szansa że dodruku insmouth już nie będzie w nowym formacie, a Galakta przespała zlecenie druku w nowej wersji po polsku bo dopiero co dostała zamówiony dodruk w starym. Biorąc pod uwagę co się dzieje na rynku planszowym w USA, jest spora szansa że FFG przyspieszy plany i zminimalizuje ilość dodruków starych kampanii, przynajmniej do "Na krawędzi ziemii".

W ten oto sposób jest niezerowa szansa że w polskim wydaniu insmouth i pożeraczy możemy nie dostać przez wydaje się rozsądną decyzję finansową galakty.
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2025, 11:11 przez bosik111, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Ayaram

ScorpZero pisze:Czyli, jeśli dobrze rozumiem to zostało tylko kupić Innsmouth oraz Pożeraczy Snów, żeby mieć komplet w nowym wydaniu, ale jednego i drugiego jeszcze w tym wydaniu nie ma i się raczej póki co nie zapowiada? Oczywiście mówiąc o PL wersji.
komentarz Galakty jest identyczny jak w przypadku Zapomnianej Ery, więc nim bym się nie sugerował :wink:
W obecnej sytuacji raczej jest "jak wydadzą to się nie zdziwimy, jak wydadzą to się nie zdziwimy".
Z jednej strony skoro wydali ZE i PK więc nic nie szkodzi na przeszkodzie by wydać i pozostałe dwa pudła.
Z drugiej strony teraz jak mówicie - część wyłożyła ponad tysiaka na dodatki w tym momencie, więc raczej nic nowego nie wrzucą w tym roku.
Jak się nie pojawią w tym roku to pewnie już gdzieś w międzyczasie FFG wyskoczy z zapowiedzią pierwszego cyklu "po rotacji", a to zapewne oznaczać będzie gameover dla "staroci".
Awatar użytkownika
salaba

@Ayaram, @ScorpZero dokładnie tak. Niewiadoma jest duża, więc jeśli ktoś się waha a ma jeszcze środki to chyba ostatni moment na zakup, bo blisterki trudniej skompletować. Co więcej, nowy tryb wydawniczy nawet jeśli w jakiejś formie wznowi Innsmouth to karty badaczy mogą być zmienione - będzie ich mniej, balans się zmieni, kij wie jak chore kombosy będą wychodzić po połączeniu z kartami legacy itd.

Do tej pory nie rozumiem po co FFG zapowiedziało zmiany nie podając absolutnie żadnych konkretów i pozwalając na wylanie się oceanu spekulacji i wybuch FOMO na poziomie Everestu...
Pomnik
Has thanked: 419 times
Been thanked: 297 times

Post autor: Pomnik »

bosik111 pisze: 25 kwie 2025, 11:08 Z insmouth jest też jeden dodatkowy problem. Mianowicie FFG planuje zakończyć druk starszych dodatków poza 'evergreen', więc jest spora szansa że dodruku insmouth już nie będzie w nowym formacie, a Galakta przespała zlecenie druku w nowej wersji po polsku bo dopiero co dostała zamówiony dodruk w starym. Biorąc pod uwagę co się dzieje na rynku planszowym w USA, jest spora szansa że FFG przyspieszy plany i zminimalizuje ilość dodruków starych kampanii, przynajmniej do "Na krawędzi ziemii".
Jeden rabin powie tak, drugi rabin powie nie :D
Problem z tym komunikatem FFG jest taki że w zasadzie nic nie mówi. Jeśli zakładamy oryginalną datę premiery to rzeczywiście Innsmouth wypada z tych 3 lat.
Tylko że premiera Innsmouth w nowej edycji była rok temu - jak najbardziej łapie się na dodruk w takim wypadku.
Inna sprawa że Innsmouth i Hemlock to jedyne dodatki z blurse. Hemlock na pewno będzie drukowany po zmianie cyklu wydawniczego a karty z Innsmouth to jedyna (aktualnie) opcja na rozszerzenie mechaniki. Innsmouth i Zatopione korzystają też z żetonów zatopienia. Bardziej martwiłbym się o Pożeraczy.
"Real darkness have love for a face. The first death is in the heart, Harry."
Awatar użytkownika
Scamander
Has thanked: 305 times
Been thanked: 335 times

Post autor: Scamander »

Pytanie co to dla FFG "evergreen". Niektórzy zgadują, że tylko core box. Inni, core + talie startowe. Jeszcze inni nie wyobrażają sobie żeby wyrzucić z printu Carcosę uważaną generalnie za najlepszą/jedną z lepszych kampanii.
vendaval
Has thanked: 2 times
Been thanked: 13 times

Post autor: vendaval »

Mam pytanie, który dodatek z kartami badaczy (Zapomniana Era vs Przerwany krąg) lepiej uzupełni następującą kolekcję, którą mam: Duwitch, Carcosa, Na krawędzi ziemi.
Jeśli chodzi o kampanię to zamierzam wziąć Zapomnianą Erę.
Awatar użytkownika
brazylianwisnia
Has thanked: 314 times
Been thanked: 1130 times

Post autor: brazylianwisnia »

Scamander pisze: 25 kwie 2025, 12:02 Pytanie co to dla FFG "evergreen". Niektórzy zgadują, że tylko core box. Inni, core + talie startowe. Jeszcze inni nie wyobrażają sobie żeby wyrzucić z printu Carcosę uważaną generalnie za najlepszą/jedną z lepszych kampanii.
Myśle, za logiczne jest Core + Carcosa jako evergreen. Dla FFG bo dla galakty raczej tylko core.
Sprzedam:Ostatnia Wola+Utrata posady, Arnak, insert Folded Space dla Everdell, Marvel Zombies
forum/viewtopic.php?f=65&t=76430
Arius

Odkopałem karty. Przytłoczyła mnie ich ilość.
Grać przestałem na Carcossie. Więc wtedy 2 kuferki pomieściły wszystko.
A teraz tego się namnożyło.
Jak to przechowujecie?
Awatar użytkownika
Chudej
Has thanked: 377 times
Been thanked: 373 times

Post autor: Chudej »

Arius pisze: 25 kwie 2025, 12:31 Odkopałem karty. Przytłoczyła mnie ich ilość.
Grać przestałem na Carcossie. Więc wtedy 2 kuferki pomieściły wszystko.
A teraz tego się namnożyło.
Jak to przechowujecie?
Kampanie w swoich pudełkach, a karty badaczy w segregatorach.
Awatar użytkownika
Ayaram

Swoją drogą jak o tym mowa to talie startowe wydają się świetnym narzędziem na reprinty.

Chcemy w nowym formacie wrzucić pakiet Reliktów - wydajemy dodatkowo talie startową z Ursulą składającą się w 100% z kart "legacy" (czy jak tam to się zwało). Mamy zwiększoną pule kart w nowym formacie, więcej synergii, nowi gracze mają dostęp do fajnych i sprawdzonych kart, starzy gracze mogą olać nie tracąc nic i (chyba?) wszyscy szczęśliwi.

W sumie podobny zabieg zrobili wrzucając talie startowe z LOTRa przy reedycji.
ODPOWIEDZ