Obecnie każdy cykl wychodzi w postaci dwóch pudeł. Jedno to kampania (fabuła) a drugie to karty do budowania talii (badacze).seki pisze: ↑24 kwie 2025, 18:38 Ja grałem tylko w podstawkę i jakiś czas temu dokupiłem Dunwich i Carcose. Tam było i pudło z kampanią i pudło z kartami badaczy. Zapomniana Era to tylko kampania? Dla mnie sposób wydawania Arkham to największy misz masz z jakim się spotkałem i ewidentnie nigdy nie wiem czego szukać.
Horror w Arkham: Gra karciana / Arkham Horror: The Card Game LCG (N. French, M. Newman)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- salaba
- Has thanked: 350 times
- Been thanked: 578 times
Re: Horror w Arkham: Gra karciana / Arkham Horror: The Card Game LCG (N. French, M. Newman)
---
Moja kolekcja: https://boardgamegeek.com/geeklist/291177
Sprzedam: viewtopic.php?p=1716604#p1716604
Re: Horror w Arkham: Gra karciana / Arkham Horror: The Card Game LCG (N. French, M. Newman)
Ciekawe czy lokalne sklepy z grami będą miały w ofercie to zaproponowała Galakta w przedsprzedaży ? W Aleplanszówki w tej chwili brak w ofercie, ale może to zbyt szybko po zapowiedzi Galakty?
- Nilis
- Has thanked: 323 times
- Been thanked: 509 times
Sam na początku postanowiłem sobie że będę kupował rozszerzenia kampanijne a rozszerzenia badaczy tylko zakupie dwa bo po co więcej? Grzech nie zagrać Ojcem Mateo i juz czekam na nowe pudełka badaczy i kampanii
Gala za tę cenę to rozbój w biały dzień. Tylko Jeden scenariusz...

Gala za tę cenę to rozbój w biały dzień. Tylko Jeden scenariusz...

Osobiście często bardziej wolę pograć z ludźmi w planszówki, niż słuchać, co wydaje im się, że mają do powiedzenia. feniks_ciapek
Ale za to jaki scenariusz?
Na galowo.
Za ile jest?
90 zeta. To dużo? Bo przestałem kupować chyba na carcosie
Jak mam rozpoznać wczesną edycję i nową. Chciałem kupić samą podstawkę i zagrać żeby poczuć klimat nie wydając miliona monet ale olx wszystko co oglądam wygląda identycznie. Dwa razy pytałem to sprzedający nie potrafili udzielić mi odpowiedzi którą wersję posiadają 

- Mr_Fisq
- Administrator
- Has thanked: 1707 times
- Been thanked: 1858 times
Wymiary pudełka, i obrazek.
Tu masz starą edycję:
https://boardgamegeek.com/image/3122349 ... -card-game
a tu nową:
https://boardgamegeek.com/image/6530423 ... ed-edition
Kwadrat vs prostokąt.
Grafika na całym wieczku vs na części.
Tu masz starą edycję:
https://boardgamegeek.com/image/3122349 ... -card-game
a tu nową:
https://boardgamegeek.com/image/6530423 ... ed-edition
Kwadrat vs prostokąt.
Grafika na całym wieczku vs na części.
W 3trollach i DragonEye już jest
- Ayaram
- Has thanked: 277 times
- Been thanked: 911 times
W 3 trollach za 75 zł, i nie nie jest to dużo. Inna sprawa, że one po prostu wydają się drogie porównując do tego co oferuje pudełko z kampanią za 240 zika. Ale to taki produkt z założenia - podstawą rozgrywki są kampanie i zestawy badaczy - scenariusze są takim bonusem jak ktoś ma jeszcze mało.Arius pisze:90 zeta. To dużo? Bo przestałem kupować chyba na carcosie
Gdzieś tam czytałem, że ten konkretny scenariusz oferuje stosunkowo dużo kart które można zdobyć jako nagrody do wykorzystania w kampaniach, więc ja tam biere

Tak, daje fajne rzeczy.
- salaba
Galakta mi odpisała, że wydania Innsmouth w nowej edycji nie ma na ten moment w planach, zatem kto nie ma a chce pograć w najbliższym czasie to polecam jednak zakupić puki jest jeszcze w sklepach
Cenowo wypada gorzej niż w nowej edycji tak o jakieś 50 zł, ale jak pisałam wyżej, za rok ceny nowej też się mogą zmienić. Księgą kampani nie ma co sie przejmować jeśli się gra z apką tak jak ja 

---
Czyli, jeśli dobrze rozumiem to zostało tylko kupić Innsmouth oraz Pożeraczy Snów, żeby mieć komplet w nowym wydaniu, ale jednego i drugiego jeszcze w tym wydaniu nie ma i się raczej póki co nie zapowiada? Oczywiście mówiąc o PL wersji.
Z drugiej strony, ograłem póki co tylko podstawkę, więc chyba nie powinienem narzekać na brak materiału do grania na najbliższe kilka lat.
Btw. borze, 1300 zł poszło na te preordery, dobrze że w tym miesiącu bonusy wypłacili w pracy...
Z drugiej strony, ograłem póki co tylko podstawkę, więc chyba nie powinienem narzekać na brak materiału do grania na najbliższe kilka lat.

Btw. borze, 1300 zł poszło na te preordery, dobrze że w tym miesiącu bonusy wypłacili w pracy...
Dobra to ja mam pytanie z innej beczki. Kojarzy ktoś kiedy był ostatni dodruk Dziedzictwa Dunwich i Szlaku do Carcosy? Bo rozkminiam sobie jak szybko mogą się wyprzedać obecne dodatki.
Ja miałem taką metodologię ze sobie regularnie sprawdzałem sklep Galakty:
SKLEP
I jeżeli towar, który mnie interesował był tam dostępy to wiedziałem że mogę poczekać. Jeżeli coś tam znikało to wiadomo było, że u Galakty towar się kończył i zaraz rozejdzie się w sklepach. To był dla mnie moment, w którym wiedziałem że trzeba kupować.
Idąc tym tropem rozszerzenie kampanijne do Carcossy już zniknęło ze sklepu Galakty. Ja bym nie czekał z zakupem.
SKLEP
I jeżeli towar, który mnie interesował był tam dostępy to wiedziałem że mogę poczekać. Jeżeli coś tam znikało to wiadomo było, że u Galakty towar się kończył i zaraz rozejdzie się w sklepach. To był dla mnie moment, w którym wiedziałem że trzeba kupować.
Idąc tym tropem rozszerzenie kampanijne do Carcossy już zniknęło ze sklepu Galakty. Ja bym nie czekał z zakupem.
- salaba
Nie sprawdzałam dokładnie, ale wydaje mi się, że dodruki się zdarzają tak co około 3 lata, gdzie co dwa lata się zwykle dowiadujemy z zapowiedzi, że dodruk jest planowany.
EDIT:
Może wyjaśnię dlaczego tak mi się spieszyło by kupić Innsmouth. Mianowicie została tam wprowadzona mechanika błogosławieństwa/klątwy, którą chcę wypróbować i której uzupełnieniem jest zestaw kart z Hemlocka. Do Pożeraczy Snów za to mnie nie ciągnie, bo podział na dwie krótkie kampanie jakoś mi nie leży. W takim wypadku zawsze wybiorę podstawkę lub pojedyncze scenariusze. Podobno też Pożeracze są najmniej regrywalnym cyklem, bo historia jest liniowa.
EDIT:
Może wyjaśnię dlaczego tak mi się spieszyło by kupić Innsmouth. Mianowicie została tam wprowadzona mechanika błogosławieństwa/klątwy, którą chcę wypróbować i której uzupełnieniem jest zestaw kart z Hemlocka. Do Pożeraczy Snów za to mnie nie ciągnie, bo podział na dwie krótkie kampanie jakoś mi nie leży. W takim wypadku zawsze wybiorę podstawkę lub pojedyncze scenariusze. Podobno też Pożeracze są najmniej regrywalnym cyklem, bo historia jest liniowa.
---
Z insmouth jest też jeden dodatkowy problem. Mianowicie FFG planuje zakończyć druk starszych dodatków poza 'evergreen', więc jest spora szansa że dodruku insmouth już nie będzie w nowym formacie, a Galakta przespała zlecenie druku w nowej wersji po polsku bo dopiero co dostała zamówiony dodruk w starym. Biorąc pod uwagę co się dzieje na rynku planszowym w USA, jest spora szansa że FFG przyspieszy plany i zminimalizuje ilość dodruków starych kampanii, przynajmniej do "Na krawędzi ziemii".salaba pisze: ↑25 kwie 2025, 10:27 Nie sprawdzałam dokładnie, ale wydaje mi się, że dodruki się zdarzają tak co około 3 lata, gdzie co dwa lata się zwykle dowiadujemy z zapowiedzi, że dodruk jest planowany.
EDIT:
W ten oto sposób jest niezerowa szansa że w polskim wydaniu insmouth i pożeraczy możemy nie dostać przez wydaje się rozsądną decyzję finansową galakty.
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2025, 11:11 przez bosik111, łącznie zmieniany 2 razy.
- Ayaram
komentarz Galakty jest identyczny jak w przypadku Zapomnianej Ery, więc nim bym się nie sugerowałScorpZero pisze:Czyli, jeśli dobrze rozumiem to zostało tylko kupić Innsmouth oraz Pożeraczy Snów, żeby mieć komplet w nowym wydaniu, ale jednego i drugiego jeszcze w tym wydaniu nie ma i się raczej póki co nie zapowiada? Oczywiście mówiąc o PL wersji.

W obecnej sytuacji raczej jest "jak wydadzą to się nie zdziwimy, jak wydadzą to się nie zdziwimy".
Z jednej strony skoro wydali ZE i PK więc nic nie szkodzi na przeszkodzie by wydać i pozostałe dwa pudła.
Z drugiej strony teraz jak mówicie - część wyłożyła ponad tysiaka na dodatki w tym momencie, więc raczej nic nowego nie wrzucą w tym roku.
Jak się nie pojawią w tym roku to pewnie już gdzieś w międzyczasie FFG wyskoczy z zapowiedzią pierwszego cyklu "po rotacji", a to zapewne oznaczać będzie gameover dla "staroci".
- salaba
@Ayaram, @ScorpZero dokładnie tak. Niewiadoma jest duża, więc jeśli ktoś się waha a ma jeszcze środki to chyba ostatni moment na zakup, bo blisterki trudniej skompletować. Co więcej, nowy tryb wydawniczy nawet jeśli w jakiejś formie wznowi Innsmouth to karty badaczy mogą być zmienione - będzie ich mniej, balans się zmieni, kij wie jak chore kombosy będą wychodzić po połączeniu z kartami legacy itd.
Do tej pory nie rozumiem po co FFG zapowiedziało zmiany nie podając absolutnie żadnych konkretów i pozwalając na wylanie się oceanu spekulacji i wybuch FOMO na poziomie Everestu...
Do tej pory nie rozumiem po co FFG zapowiedziało zmiany nie podając absolutnie żadnych konkretów i pozwalając na wylanie się oceanu spekulacji i wybuch FOMO na poziomie Everestu...
---
Jeden rabin powie tak, drugi rabin powie niebosik111 pisze: ↑25 kwie 2025, 11:08 Z insmouth jest też jeden dodatkowy problem. Mianowicie FFG planuje zakończyć druk starszych dodatków poza 'evergreen', więc jest spora szansa że dodruku insmouth już nie będzie w nowym formacie, a Galakta przespała zlecenie druku w nowej wersji po polsku bo dopiero co dostała zamówiony dodruk w starym. Biorąc pod uwagę co się dzieje na rynku planszowym w USA, jest spora szansa że FFG przyspieszy plany i zminimalizuje ilość dodruków starych kampanii, przynajmniej do "Na krawędzi ziemii".

Problem z tym komunikatem FFG jest taki że w zasadzie nic nie mówi. Jeśli zakładamy oryginalną datę premiery to rzeczywiście Innsmouth wypada z tych 3 lat.
Tylko że premiera Innsmouth w nowej edycji była rok temu - jak najbardziej łapie się na dodruk w takim wypadku.
Inna sprawa że Innsmouth i Hemlock to jedyne dodatki z blurse. Hemlock na pewno będzie drukowany po zmianie cyklu wydawniczego a karty z Innsmouth to jedyna (aktualnie) opcja na rozszerzenie mechaniki. Innsmouth i Zatopione korzystają też z żetonów zatopienia. Bardziej martwiłbym się o Pożeraczy.
"Real darkness have love for a face. The first death is in the heart, Harry."
Pytanie co to dla FFG "evergreen". Niektórzy zgadują, że tylko core box. Inni, core + talie startowe. Jeszcze inni nie wyobrażają sobie żeby wyrzucić z printu Carcosę uważaną generalnie za najlepszą/jedną z lepszych kampanii.
Mam pytanie, który dodatek z kartami badaczy (Zapomniana Era vs Przerwany krąg) lepiej uzupełni następującą kolekcję, którą mam: Duwitch, Carcosa, Na krawędzi ziemi.
Jeśli chodzi o kampanię to zamierzam wziąć Zapomnianą Erę.
Jeśli chodzi o kampanię to zamierzam wziąć Zapomnianą Erę.
- brazylianwisnia
- Has thanked: 314 times
- Been thanked: 1130 times
Myśle, za logiczne jest Core + Carcosa jako evergreen. Dla FFG bo dla galakty raczej tylko core.
Sprzedam:Ostatnia Wola+Utrata posady, Arnak, insert Folded Space dla Everdell, Marvel Zombies
forum/viewtopic.php?f=65&t=76430
forum/viewtopic.php?f=65&t=76430
Odkopałem karty. Przytłoczyła mnie ich ilość.
Grać przestałem na Carcossie. Więc wtedy 2 kuferki pomieściły wszystko.
A teraz tego się namnożyło.
Jak to przechowujecie?
Grać przestałem na Carcossie. Więc wtedy 2 kuferki pomieściły wszystko.
A teraz tego się namnożyło.
Jak to przechowujecie?
- Chudej
- Has thanked: 377 times
- Been thanked: 373 times
Kampanie w swoich pudełkach, a karty badaczy w segregatorach.
- Ayaram
Swoją drogą jak o tym mowa to talie startowe wydają się świetnym narzędziem na reprinty.
Chcemy w nowym formacie wrzucić pakiet Reliktów - wydajemy dodatkowo talie startową z Ursulą składającą się w 100% z kart "legacy" (czy jak tam to się zwało). Mamy zwiększoną pule kart w nowym formacie, więcej synergii, nowi gracze mają dostęp do fajnych i sprawdzonych kart, starzy gracze mogą olać nie tracąc nic i (chyba?) wszyscy szczęśliwi.
W sumie podobny zabieg zrobili wrzucając talie startowe z LOTRa przy reedycji.
Chcemy w nowym formacie wrzucić pakiet Reliktów - wydajemy dodatkowo talie startową z Ursulą składającą się w 100% z kart "legacy" (czy jak tam to się zwało). Mamy zwiększoną pule kart w nowym formacie, więcej synergii, nowi gracze mają dostęp do fajnych i sprawdzonych kart, starzy gracze mogą olać nie tracąc nic i (chyba?) wszyscy szczęśliwi.
W sumie podobny zabieg zrobili wrzucając talie startowe z LOTRa przy reedycji.