Sail (Akiyama Koryo, Kozu Yusei)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
Gizmoo
Has thanked: 3172 times
Been thanked: 3095 times

Sail (Akiyama Koryo, Kozu Yusei)

Post autor: Gizmoo »

Sail

Autorzy: Akiyama Koryo, Kozu Yusei
Ilustracje: Weberson Santiago
Typ gry: Karcianka, kooperacja, trick-tacking, ograniczona komunikacja
Liczba graczy: 2
Czas rozgrywki - 15-20 minut na scenariusz.

Obrazek

Link BGG: https://boardgamegeek.com/boardgame/377470/sail

Nigdy bym nie podejrzewał, że da się zrobić świetny kooperacyjny trick taking. I wtedy pojawiła się na horyzoncie fenomenalna "Załoga"! A następnie - jeszcze lepsza jej wersja czyli "Załoga: Wyprawa w Głębiny". Problematyczne było jednak zebranie czwórki graczy. I to bardzo problematyczne, bo do Załogi potrzeba w miarę stałej, ogranej ekipy i do tego gra rozwija swoje skrzydła dopiero w przy komplecie zaangażowanych graczy. Przez to nigdy nie udało mi się rozegrać kampanii, która podobno jest świetna.

Szukałem dla siebie i mojej ukochanej, jakiejś dobrej kooperacji i... Tak trafiłem na Sail. Kiedy przeczytałem, że jest to kooperacjny trick taking na DWIE osoby, to nie mogłem uwierzyć, że to może działać. Obejrzałem kilka filmików na YT i zdecydowałem się na zakup w ciemno, chociaż gra (jak na małą karciankę) do najtańszych nie należy.

Rozegrałem z moją ukochaną kilka gier i byłem... Załamany. Tego nie da się wygrać! Pierwsze trzy partie przegraliśmy bowiem sromotnie. Kiedy wreszcie zrozumieliśmy jak gra działa i co robimy źle... Zaczęło się super angażujące emocjonalnie i intelektualnie granie. Ba! Gra mnie wchłonęła, a każdy kolejny scenariusz stanowił coraz większe wyzwanie.

No dobrze, a jak to wszystko działa?

W największym skrócie (pominę sporo zasad i niuansów, bo jest tego sporo) Otóż pływamy sobie stateczkiem omijając wyspy i macki krakena. Robimy to za pomocą zbierania lew, ale... Musimy też złożyć do kupy właściwe symbole akcji na kartach. Statek płynie w kierunku gracza, który zebrał lewę. Ale tutaj zaczynają się schody, bo po pierwsze - podczas trwania rundy nie możemy się komunikować! Gadać można wyłącznie przed rozdaniem kart na kolejną rundę. A po drugie - w jednej rundzie, jeden z graczy może zebrać maksymalnie cztery lewy. Ktoś zbierze czwarty trick - do widzenia! Koniec rundy. Trzeba więc tak kombinować, żeby maksymalizować ilość ruchów (akcji) graczy w jednej rundzie, czyli zbierać lewy najlepiej na zmianę. Celem w każdym scenariuszu jest meta, ale mamy dwa zegary. Pierwszym jest sztorm, który musimy ominąć w konkretnych rundach. Drugim zegarem jest malejący deck Krakena, który gdy się skończy - to natychmiast przegrywamy. Niestety (albo stety) z każdą kolejną rundą jest coraz trudniej. Z talii Krakena do naszej talii wpadają super gówniane karty. I z każdą kolejną rundą - tych kart wpada więcej. Więc im dłużej gramy, tym poziom trudności rośnie. Dodatkowo każdy z graczy losuje pirata, mając asymetryczną zdolność, która może nam pomagać i/lub przybliżać do zwycięstwa. Jest trudno... Bardzo trudno. Jedna źle rozegrana runda i możemy się pożegnać ze zwycięstwem.

Muszę powiedzieć, że rzadko ostatnimi czasy jakaś gra mnie zachwyca. Z Sail tak się stało! Rozegrałem z moją Lubą w sierpniu kilkanaście partii, dlatego nie może być inaczej i Sail został u mnie grą miesiąca! Ilustracje są świetne, plansza elegancka i bardzo czytelna, do tego wszystko mieści się w małym pudełeczku, po brzegi wypchanym komponentami. R E W E L A C J A!

Kilka zdjęć z naszego stołu:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

P.S. Kupiłem też dodatek, który serdecznie polecam, a także zastanawiam się, czy nie kupić pakietu ulepszeń z Kickstartera. Ale w sumie sam odpimpowałem swój egzemplarz, a drewniane elementy na planszy nieco zmniejszają jej czytelność.

P.S. 2 zadziwia mnie, że o tej świetnej grze tak cicho. Bez sensu, że nie doczekałem się polskiej edycji i chyba raczej na to się nie zanosi, bo niestety Allplay nie bardzo chce sprzedawać licencje na swoje gry innym wydawnictwom.
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3736 times
Been thanked: 3938 times

Re: Sail (Akiyama Koryo, Kozu Yusei)

Post autor: japanczyk »

To by byla idealna gierka w portfolio Naszej Ksiegarni albo Mudoko
Awatar użytkownika
cactusse
Has thanked: 510 times
Been thanked: 409 times

Post autor: cactusse »

Gizmoo pisze: 06 wrz 2024, 14:27 P.S. 2 zadziwia mnie, że o tej świetnej grze tak cicho. Bez sensu, że nie doczekałem się polskiej edycji i chyba raczej na to się nie zanosi, bo niestety Allplay nie bardzo chce sprzedawać licencje na swoje gry innym wydawnictwom.
Allplay wydaje również wersję francuską, a inny wydawca pracuje nad wersję węgierską, więc chyba tak źle z licencjami nie jest ;-)
azazelmo
Has thanked: 198 times
Been thanked: 384 times

Post autor: azazelmo »

Gizmoo pisze: 06 wrz 2024, 14:27 Sail
Dzięki za wpis. Gra wygląda super i tematycznie i wizualnie. Na bgg piszą o zależności językowej. Czego to dotyczy? Kart celów?
Awatar użytkownika
Gizmoo
Has thanked: 3172 times
Been thanked: 3095 times

Post autor: Gizmoo »

azazelmo pisze: 06 wrz 2024, 22:59 Na bgg piszą o zależności językowej. Czego to dotyczy?
Kart piratów. Jak jedna osoba ogarnia język, to wystarczy. Te karty są jawne i wskazane jest, by każdy z graczy wiedział, jaka jest umiejętność partnera. 😉
Awatar użytkownika
Vester
Has thanked: 28 times
Been thanked: 45 times

Post autor: Vester »

Jeśli ktoś jest zainteresowany grą i dodatkiem, to oddam w dobrej cenie, bo nie siadła kompletnie w moim domostwie.
Kal-El83
Has thanked: 431 times
Been thanked: 196 times

Post autor: Kal-El83 »

Zobaczyłem tytuł u Zaka. Wygląda na przyjazny, fajna szata graficzna, ale kurczaczki żeby wygrać trzeba teochę kminić i mieć trochę szczęścia.
Na BGA jest wersja beta, jezeli bedzie ktos chetny pograc to piszcie smialo :)
Niegdyś Azazelek, narodzony na nowo jako Kal-El83 ;)
samuraj1369
Has thanked: 564 times
Been thanked: 668 times

Post autor: samuraj1369 »

Ja jak powyzej, mam do oddania w dobrej cenie podstawkę po dwóch grach (przywieziona z Tajlandii ale wersja Eng :D )
ODPOWIEDZ