Projekt Gaja / Gaia Project (Jens Drögemüller, Helge Ostertag)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
tomp
Has thanked: 330 times
Been thanked: 547 times

Re: Projekt Gaja / Gaia Project (Jens Drögemüller, Helge Ostertag)

Post autor: tomp »

bardopondo pisze: 29 kwie 2025, 10:04
Spoiler:
Wniosek taki, że to wciąż niszowa pozycja,
Spoiler:
Dla przeciwwagi twojej hipotezy/wnioskowania przedstawię fakt, że jest to jedna z kilku najpopularniejszych pozycji na bgg - w tym momencie numer 13 w rankingu ogólnym.
Zachęcam do poznania skali ocen BGG
Awatar użytkownika
brazylianwisnia
Has thanked: 307 times
Been thanked: 1098 times

Post autor: brazylianwisnia »

bardopondo pisze: 29 kwie 2025, 10:04 Jest garstka pseudokibiców Gaja Project, do których się zaliczam również ja, którzy uważają, że to peak eurosów, a wydanie dodatku i nowego wydania sprawić miało, że tę wiedzę objawioną posiadłoby większe grono ludzi > większa dostępność >popularność tytułu > wzrost rankingu.

Tymczasem, ogranizując swego czasu ligę online miałem trudnośc zgarnąć więcej niż 14 ludzi aby w to chciało rywalizacyjnie grać.
Wniosek taki, że to wciąż niszowa pozycja, na pewno nie mająca szans na przedostanie się to szerszego grona graczy rekreacyjnych, co jest zrozumiałe i naturalne.
We wszelakich rankingach jednak przodują rzeczy dobre i zjadliwe. Gaja jest bardzo dobra ale zbyt ciężkostrawna.
Gaja jest ciężka, nie wygląda specjalnie ładnie, temat też zawęża pole odbiorców. Do tego tona ruchomych elementów. Te rzeczy powstrzymują gaje przed rywalizacja z TM o stoły szerokiego grona graczy.
Sprzedam:Ostatnia Wola+Utrata posady, Arnak, insert Folded Space dla Everdell, Marvel Zombies
forum/viewtopic.php?f=65&t=76430
Awatar użytkownika
seki
Moderator
Has thanked: 1236 times
Been thanked: 1455 times

Post autor: seki »

Czy ja wiem czy taka ciężkostrawna... W czasach kiedy ludzie mają mało czasu na wszystko Projekt Gaja jest idealnym euro, wagi średnio ciężkiej że stosunkowo szybką rozgrywką. Niedawno sprzedałem Voidfalla. Pod każdym względem wolę zagrać w Projekt Gaja niż Voidfall, który ma znacznie więcej zasad, jest trudniejszy w rozłożeniu i rozgrywka zajmuje znacznie więcej czasu. Projekt Gaja to dla mnie idealne euro, w którym można pomyśleć, mieć satysfakcję z dobrego wyniku i rozgrywkę zamknąć w 1-1,5 h na 2 graczy. Zasady pamięta się długo. Ja powiedział bym, że jest stosunkowo lekkostrawna i pod względem zasad i czasu gry.
Awatar użytkownika
Nilis
Has thanked: 316 times
Been thanked: 498 times

Post autor: Nilis »

bardopondo pisze: 29 kwie 2025, 10:04 Wniosek taki, że to wciąż niszowa pozycja, na pewno nie mająca szans na przedostanie się to szerszego grona graczy rekreacyjnych, co jest zrozumiałe i naturalne.
We wszelakich rankingach jednak przodują rzeczy dobre i zjadliwe. Gaja jest bardzo dobra ale zbyt ciężkostrawna.
W zeszłym roku pożyczyłem Gaję, zagrałem 3 partię i zrozumiałem fenomen tej gry. Zasady są nieskomplikowane, jest spora interakcja, świetna optymalizacja, asymetria frakcji itd. No super!

Jest jednak jedno duże ALE, to nie jest gra jak Maracaibo, Nucleum, SETI czy Podwodne Miasta gdzie siadamy i pyknieny sobię partię. W Gaji doświadczenie jaką frakcja zagramy i rozłożenie mapy sprawia że doświadczeni gracze zjedzą tych mniej doświadczonych. Gra premiuje ludzi co zagrali każdą rasą 10 razy. Jeżeli ma się ekipę zakochaną w Gaji to można grać w tę grę do końca życia. Natomiast jak ma się ekipę co 3 razy w roku zagrają w ten tytuł to trochę bezsensu.
Osobiście często bardziej wolę pograć z ludźmi w planszówki, niż słuchać, co wydaje im się, że mają do powiedzenia. feniks_ciapek
Awatar użytkownika
upadly_bankowiec
Has thanked: 64 times
Been thanked: 128 times

Post autor: upadly_bankowiec »

Ja gram w Gaję do trzech razy w roku i świetnie się bawię. W takim tempie będę sobie masterował tą grę do emerytury :D
Mój kanał na youtube na którym możesz poznać/przypomnieć sobie zasady gier.
Awatar użytkownika
seki
Moderator
Has thanked: 1236 times
Been thanked: 1455 times

Post autor: seki »

Pewnie naraże się na wątkowy ostracyzm ale gram casualowo. Nie gram często w Projekt Gaja (mam poniżej 30 partii) i większość partii grałem na podstawowym rozłożeniu mapy planet (tym z instrukcji), które w teorii nie premiuje jakoś istotnie żadnej z frakcji. Do tego losowaliśmy planszetki z frakcjami i jedyny wybór jaki robiliśmy w ramach setupu to wybieraliśmy stronę planszetki a więc wybieraliśmy 1 z 2 frakcji jakie nam się wylosowały. Przy takich założeniach można grać sobie casualowo. Każdy gra co się wylosuje i mniej więcej każdy ma podobne szansę bez premiowania tego doświadczenia, o którym piszesz. Wyniki punktowe nie będą wybitne bo wybór frakcji nie jest dostosowany optymalnie do setupu ale gdy chce się grać casualowo z osobami bez doświadczenia to jak najbardziej polecam.
Awatar użytkownika
PytonZCatanu
Has thanked: 2018 times
Been thanked: 2619 times

Post autor: PytonZCatanu »

tomp pisze: 29 kwie 2025, 10:51
bardopondo pisze: 29 kwie 2025, 10:04
Spoiler:
Wniosek taki, że to wciąż niszowa pozycja,
Spoiler:
Dla przeciwwagi twojej hipotezy/wnioskowania przedstawię fakt, że jest to jedna z kilku najpopularniejszych pozycji na bgg - w tym momencie numer 13 w rankingu ogólnym.
Oczywiście masz racje (w szerokiej skali należy uważać PG za grę popularną), ale bardopondo (i ja trochę także :) ) jako "kibol" PG chciałby, aby Gaja rywalizowała skutecznie popularnością z samym top topem gier. A tutaj widać wyraźną stagnację i być może powolne ropoczęcie marszu w dół, w kierunku 20 miejsca. Nasza małe marzenie, że ponownie (w peaku była na 7 miejscu) wskoczy do top10 dzięki dodatkowi....chyba się nie spełnią :)
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 27.03.2025
Awatar użytkownika
bardopondo
Has thanked: 200 times
Been thanked: 252 times

Post autor: bardopondo »

tomp pisze: 29 kwie 2025, 10:51

Ale o tym mówimy właśnie, gra jest wysoko, bo według algorytmu bgg tak wychodzi, ale to wypadkowa wysokości ocen i ich ilości (plus jakiś magiczny składnik, patrząc na case Brass vs. Gloomhaven to bardzo zagadkowy).

Jeśli idzie o ilość ocen to Gaja to jest druga setka przecież.
Do popularności Everdelli i innych Wingspanów nie ma startu.

Ja na ranking bgg przestałem patrzeć jak nastał jakiś szemrany odwrót od Agricoli. Z gry która szturmem wzięla 1 miejsce rankingu nagle obserwowalny był odwrót i dołowanie. Mi się to zgrało z momentem gdy obserwowałem jak pewien sapiący amerykański influencer z popularnego youtubiwego kanału niejaki Tom V. zmienił zapatrywanie na ten tytuł.
To oczywiście moja opinia i jest to opinia starego dziada który wychował się na siermiężnych brzydkich frustrujących eurosach, których przecież już się nie lubi.
Mam poczucie że BGG jest bardzo podatne na amerykanizowane owcze pędy a ja się z nimi nie identyfikuję.
ODPOWIEDZ