Dla przeciwwagi twojej hipotezy/wnioskowania przedstawię fakt, że jest to jedna z kilku najpopularniejszych pozycji na bgg - w tym momencie numer 13 w rankingu ogólnym.
Projekt Gaja / Gaia Project (Jens Drögemüller, Helge Ostertag)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Re: Projekt Gaja / Gaia Project (Jens Drögemüller, Helge Ostertag)
Zachęcam do poznania skali ocen BGG
- brazylianwisnia
- Has thanked: 307 times
- Been thanked: 1098 times
Gaja jest ciężka, nie wygląda specjalnie ładnie, temat też zawęża pole odbiorców. Do tego tona ruchomych elementów. Te rzeczy powstrzymują gaje przed rywalizacja z TM o stoły szerokiego grona graczy.bardopondo pisze: ↑29 kwie 2025, 10:04 Jest garstka pseudokibiców Gaja Project, do których się zaliczam również ja, którzy uważają, że to peak eurosów, a wydanie dodatku i nowego wydania sprawić miało, że tę wiedzę objawioną posiadłoby większe grono ludzi > większa dostępność >popularność tytułu > wzrost rankingu.
Tymczasem, ogranizując swego czasu ligę online miałem trudnośc zgarnąć więcej niż 14 ludzi aby w to chciało rywalizacyjnie grać.
Wniosek taki, że to wciąż niszowa pozycja, na pewno nie mająca szans na przedostanie się to szerszego grona graczy rekreacyjnych, co jest zrozumiałe i naturalne.
We wszelakich rankingach jednak przodują rzeczy dobre i zjadliwe. Gaja jest bardzo dobra ale zbyt ciężkostrawna.
Sprzedam:Ostatnia Wola+Utrata posady, Arnak, insert Folded Space dla Everdell, Marvel Zombies
forum/viewtopic.php?f=65&t=76430
forum/viewtopic.php?f=65&t=76430
- seki
- Moderator
- Has thanked: 1236 times
- Been thanked: 1455 times
Czy ja wiem czy taka ciężkostrawna... W czasach kiedy ludzie mają mało czasu na wszystko Projekt Gaja jest idealnym euro, wagi średnio ciężkiej że stosunkowo szybką rozgrywką. Niedawno sprzedałem Voidfalla. Pod każdym względem wolę zagrać w Projekt Gaja niż Voidfall, który ma znacznie więcej zasad, jest trudniejszy w rozłożeniu i rozgrywka zajmuje znacznie więcej czasu. Projekt Gaja to dla mnie idealne euro, w którym można pomyśleć, mieć satysfakcję z dobrego wyniku i rozgrywkę zamknąć w 1-1,5 h na 2 graczy. Zasady pamięta się długo. Ja powiedział bym, że jest stosunkowo lekkostrawna i pod względem zasad i czasu gry.
- Nilis
- Has thanked: 316 times
- Been thanked: 498 times
W zeszłym roku pożyczyłem Gaję, zagrałem 3 partię i zrozumiałem fenomen tej gry. Zasady są nieskomplikowane, jest spora interakcja, świetna optymalizacja, asymetria frakcji itd. No super!bardopondo pisze: ↑29 kwie 2025, 10:04 Wniosek taki, że to wciąż niszowa pozycja, na pewno nie mająca szans na przedostanie się to szerszego grona graczy rekreacyjnych, co jest zrozumiałe i naturalne.
We wszelakich rankingach jednak przodują rzeczy dobre i zjadliwe. Gaja jest bardzo dobra ale zbyt ciężkostrawna.
Jest jednak jedno duże ALE, to nie jest gra jak Maracaibo, Nucleum, SETI czy Podwodne Miasta gdzie siadamy i pyknieny sobię partię. W Gaji doświadczenie jaką frakcja zagramy i rozłożenie mapy sprawia że doświadczeni gracze zjedzą tych mniej doświadczonych. Gra premiuje ludzi co zagrali każdą rasą 10 razy. Jeżeli ma się ekipę zakochaną w Gaji to można grać w tę grę do końca życia. Natomiast jak ma się ekipę co 3 razy w roku zagrają w ten tytuł to trochę bezsensu.
Osobiście często bardziej wolę pograć z ludźmi w planszówki, niż słuchać, co wydaje im się, że mają do powiedzenia. feniks_ciapek
- upadly_bankowiec
- Has thanked: 64 times
- Been thanked: 128 times
Ja gram w Gaję do trzech razy w roku i świetnie się bawię. W takim tempie będę sobie masterował tą grę do emerytury 

Mój kanał na youtube na którym możesz poznać/przypomnieć sobie zasady gier.
- seki
- Moderator
- Has thanked: 1236 times
- Been thanked: 1455 times
Pewnie naraże się na wątkowy ostracyzm ale gram casualowo. Nie gram często w Projekt Gaja (mam poniżej 30 partii) i większość partii grałem na podstawowym rozłożeniu mapy planet (tym z instrukcji), które w teorii nie premiuje jakoś istotnie żadnej z frakcji. Do tego losowaliśmy planszetki z frakcjami i jedyny wybór jaki robiliśmy w ramach setupu to wybieraliśmy stronę planszetki a więc wybieraliśmy 1 z 2 frakcji jakie nam się wylosowały. Przy takich założeniach można grać sobie casualowo. Każdy gra co się wylosuje i mniej więcej każdy ma podobne szansę bez premiowania tego doświadczenia, o którym piszesz. Wyniki punktowe nie będą wybitne bo wybór frakcji nie jest dostosowany optymalnie do setupu ale gdy chce się grać casualowo z osobami bez doświadczenia to jak najbardziej polecam.
- PytonZCatanu
- Has thanked: 2018 times
- Been thanked: 2619 times
Oczywiście masz racje (w szerokiej skali należy uważać PG za grę popularną), ale bardopondo (i ja trochę także

Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 27.03.2025
- bardopondo
- Has thanked: 200 times
- Been thanked: 252 times
Ale o tym mówimy właśnie, gra jest wysoko, bo według algorytmu bgg tak wychodzi, ale to wypadkowa wysokości ocen i ich ilości (plus jakiś magiczny składnik, patrząc na case Brass vs. Gloomhaven to bardzo zagadkowy).
Jeśli idzie o ilość ocen to Gaja to jest druga setka przecież.
Do popularności Everdelli i innych Wingspanów nie ma startu.
Ja na ranking bgg przestałem patrzeć jak nastał jakiś szemrany odwrót od Agricoli. Z gry która szturmem wzięla 1 miejsce rankingu nagle obserwowalny był odwrót i dołowanie. Mi się to zgrało z momentem gdy obserwowałem jak pewien sapiący amerykański influencer z popularnego youtubiwego kanału niejaki Tom V. zmienił zapatrywanie na ten tytuł.
To oczywiście moja opinia i jest to opinia starego dziada który wychował się na siermiężnych brzydkich frustrujących eurosach, których przecież już się nie lubi.
Mam poczucie że BGG jest bardzo podatne na amerykanizowane owcze pędy a ja się z nimi nie identyfikuję.