Final Girl (Evan Derrick, A.J. Porfirio)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
Ayaram
Has thanked: 280 times
Been thanked: 920 times

Re: Final Girl (Evan Derrick, A.J. Porfirio)

Post autor: Ayaram »

Przez zapowiedzi 2gi sezonu naszła mnie trochę na powrót do gry. Jako, że dołączałem pudełka po kolei, to dołączył do puli pan Dreszcz. Na początek ogrywanie jak mam zwyczaju (1 standardowa gra z 1 panią, 2ga standardowa gra z góry wybraną epicką mocą, 3cia na ekstremalnym horrorze z wybraną z 2 pań już z odblokowanym jej przedmiotem).

Aleja klonów jest trochę meh. Jej mechanika to podział mapy na kwartały, w każdym kwartale mamy 3 budynki, gdzie możemy szukać przedmiotów w każdym po jednym. Czyli łącznie 12 budynków, jak chcemy zebrać wszystko (hehe, pozdrowienia dla Carolyn :wink: ) to się naprawdę trochę nabiegamy. Dodatkowo do budynków zajętych przez ofiary nie możemy od tak wejść, musimy ich przekonać specjalną nową kartę akcji. W praktyce to trochę jakby nie dodawała nowej mechanika, tylko mocno ograniczała starą - tj. przeszukiwanie przedmiotów. Trochę więc meh, zwłaszcza, że przedmioty są najciekawszym chyba elementem gry, a tu gra mocno zniechęca do ich zdobywania. Dodatkowo miałem wrażenie, że wydarzenia i karty Terroru są wyjątkowo tutaj łagodne i jak się wylosowały dużo kart terroru z tego zestawu to gra generalnie stawała się dość łatwa.

Dr. Dreszcz z kolei wprowadza mechanikę snów - w skrócie - nie widzimy się z mordercą normalnie, musimy do tego wejść w sen (kartą terroru, lub odpoczynkiem) tam już możemy się łoić, ale za to dostajemy dodatkową mini grę dzięki której Dreszcz może nas capnąć dodatkowo i to niezależnie gdzie się znajduje. W praktyce - ma 9 hp i nie za duży w sam sobie atak, natomiast jego siłą jest, że stosunkowo łatwo mu capnąć i po 3x w ciągu tury. Mechanika snu głównie zmienia, że dużo bardziej upierdliwa jest taktyka "hit & run" i zazwyczaj chcemy się w niego bić i skończyć temat za jednym zamachem. A, że 9 hp to niezbyt dużo to się składa jak papier. Nie daj boże w aleji klonów się trafi maczeta do wyboru, wtedy krzyż na drogę. Tak mi się trafiło w grze na ekstremalnym horrorze, która w praktyce była najprostszą z tych gier które zagrałem.

Cała 5tka z 1 fali ogarnięta, ale kurczę miałbym problem z wskazaniem najlepszego pudła. Raczej wszystkie są ok i po prostu ok, bez żadnego wybijającego się ponad inne. Widać taki urok 1 fali i trzeba poczekać na ciekawsze rzeczy na 2gą fale :wink:
Awatar użytkownika
Riesstiu II Khunning
Been thanked: 9 times
Kontakt:

Post autor: Riesstiu II Khunning »

Korzystając z pobudzenia publiki zapowiedzią 2. sezonu w wersji polskiej, pragnę zareklamować wykonany przeze mnie dodatek do gry. Możecie go znaleźć na BGG pod poniższym linkiem:
https://boardgamegeek.com/thread/339744 ... kontra-pre

Po prawdzie nie spotkał się ze znaczącym odzewem, ale klimat obcych tak czy owak pojawi się w 2. sezonie, więc zainteresowane nim osoby mogą docenić mój wkład. Wątek zawiera skrócony opis mechaniki dodatku, opis rozgrywki z oprawą zdjęciową, oraz zamieszczoną na końcu instrukcję przygotowania elementów. Dodam, że nie trzeba rejestrować się BGG, by go ściągnąć -- wszystko jest na dysku google.

Sam plik instrukcji tutaj:
https://drive.google.com/file/d/1FRk8Y- ... s98vo/view
A spakowany dodatek w plikach WORD i PDF poniżej:
https://drive.google.com/file/d/1cVMHYl ... drive_link
Jdn
Has thanked: 79 times
Been thanked: 66 times

Post autor: Jdn »

Super to wygląda, dzięki. Nie wiedziałem że po polsku na bgg coś można znaleźć.
czata
Has thanked: 15 times
Been thanked: 23 times

Post autor: czata »

Riesstiu II Khunning pisze: 16 kwie 2025, 04:41 Sam plik instrukcji tutaj:
https://drive.google.com/file/d/1FRk8Y- ... s98vo/view
Co oznacza pojęcie "litania" w stosunku do psa?
Mandor
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Post autor: Mandor »

czata pisze: 16 kwie 2025, 06:49 Co oznacza pojęcie "litania" w stosunku do psa?
Zgaduję, że "litania" jest użyta w znaczeniu podobnym do "wiązanka". Pies kieruje litanię (w domysle szczeknięć/psich gróźb) w kierunku czegoś.
Awatar użytkownika
Riesstiu II Khunning
Kontakt:

@Jdn
Oczywiście zrobiłem też wersję anglojęzyczną, dla szerszego grona odbiorców, jednak i ona zaginęła w odmętach forum ^^
https://boardgamegeek.com/thread/339744 ... -the-alien

@czata
Jak można wywnioskować z kontekstu, chodzi o kolokwialne znaczenie słowa. Litania to błagalna (i monotonna) forma modłów, będąca próbą zwrócenia uwagi na niedolę śmiertelnika. Chester nieustającym poszczekiwaniem zwraca uwagę bohaterki na zagrożenie. Inny przykład to wyrażenie "daruj sobie tę litanię", które ucina nieustanne narzekania rozmówcy.
Awatar użytkownika
Riesstiu II Khunning
Kontakt:

Nawiązując jednak do powyższych postów na BGG, przedstawiłem w nich rozgrywkę z udziałem dodanej przez siebie dziewczyny.

Przed chwilą złożyłem pakiet dziewczyn w wersji polskiej, który załączam poniżej:
https://drive.google.com/file/d/1nEE5hS ... sp=sharing

A tutaj podgląd PDFa ze wszystkim, by nie ściągać kota w worku:
https://drive.google.com/file/d/1bVkHoa ... sp=sharing

Dla ścisłości, Yumi z Wasabi: Hubert Zawodowiec; Kuniko, bazująca na aktorce Satomi Ishihara; oraz Emma, czyli Emma Roberts.
Każda z powyższych dziewczyn ma swoją kartę przedmiotu. Przedmiot Kuniko wymaga przygotowania 3 kartonowych żetonów.

Gwiazdki programu to Wednesday i Enid z serialu spod znaku rodziny Adamsów. Wpasowują się idealnie w klimat, choć 4 punkty zdrowia u każdej stanowią wyzwanie. W przeciwieństwie do pozostałych, zyskują specjalne karty z chwilą odblokowania swoich zdolności. Wednesday zyskuje pomoc Rączki (wymaga przygotowania dwustronnego żetonu), a Enid formę wilkołaka, po odsłonięciu karty Zakończenia.

Treść karty Metamorfoza Enid, zakłada wykorzystanie pionka wilkołaka, który znalazłem na mepel.pl:
https://mepel.pl/piesek-maly-pies
Nie jest oczywiście wymagany. Można choćby oznaczyć jej transformację umieszczając pionek na monecie.

Wszystkie elementy wykonałem na użytek własny i udostępniam je chętnym. Nie planuję żadnych modyfikacji.
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2025, 08:39 przez Riesstiu II Khunning, łącznie zmieniany 1 raz.
Kazarian
Has thanked: 9 times
Been thanked: 6 times

Post autor: Kazarian »

Hej, jest ktoś kto skompletował wszystkie dodatki? Mam kilka pytań:
1 - Czy ogólnie warto i czy core gry jest wystarczająco ciekawy?
2 - Ile to kosztowało?
3 - Ile miejsca zajmuje?
Awatar użytkownika
Riesstiu II Khunning
Kontakt:

@Kazarian
Wymiary pierwszego sezonu z podstawką to 25x22x16 cm. Większość filmów zakupiłem po około 80-90 zł.

Osobiście rozegrałem ponad 80 gier (nie licząc kilku ohydnych startów Święty Gaj + Inkanyamba) i w żadnym wypadku nie zamierzam poprzestać. Niemniej, moją regrywalność zawdzięczam głównie wykonanym przez siebie kartom dziewczyn i testowaniu własnego dodatku. Nic tak nie poprawia krążenia, jak rzucenie swojej ex na pastwę planszowego mordercy! Kilkoma osobami publicznymi podzieliłem się powyżej, reszta koleżanek i byłych pozostanie u mnie bezpieczna -- wrzucenie ich wizerunków byłoby niedżentelmeńskie.

Trudno powiedzieć, na ile Tobie gra przypadnie do gustu. Ale nawet jeśli nie kręci Cię zabawa w edytorze graficznym i drukowanie kart, to wciąż jedna z najwyżej ocenianych solówek. Na pewno nie warto kupić podstawki z pojedynczym filmem, a już na 100% samej Rzezi w Świętym Gaju. To źle zaprojektowany film, który wymaga wymieszania z innym dla zrównoważonej rozgrywki.
kozz84
Has thanked: 17 times
Been thanked: 166 times

Post autor: kozz84 »

Kazarian pisze: 17 kwie 2025, 08:35 Hej, jest ktoś kto skompletował wszystkie dodatki? Mam kilka pytań:
1 - Czy ogólnie warto i czy core gry jest wystarczająco ciekawy?
2 - Ile to kosztowało?
3 - Ile miejsca zajmuje?
-1- IMO Warto. Gameplay loop jest solidny i kazdy film wprowadza jakieś zmiany do formuły.

-2- cena jest subiektywna. Jak zawsze możesz kupić podstawkę + Film z Hansem i sprawdzić czy Ci się podoba. Jeśli tak to idziesz po następny film.

-3- Tu jest największa wada pudełek. Gra zdecydowanie za dużo zabiera miejsca. Mam dwa całe sezony i wstrzymuje się z zakupem głównie ze względu na brak miejsca.
Jdn

1 - gra mi się podoba jako szybki pasjans, partyjka max 30min jak nie grasz pierwszy raz. 10-15min rozłożenie i 15min max sama gra. Jak pech to szybciej może polecieć;) co jest fajne. Najlepsze że często trafia się o ja ale mi gra dowala i nie odpuści, ale czasem odpuści i się uda jakimś fuksem. Mało miałem partii takich wygranych bez opcji potknięcia. Chociaż jak poznasz mapę i przedmioty na niej masz znacznie więcej szans, ale nadal kwestia szczęścia jak rzucisz kośćmi i jak się karty ułożą. Regrywalność kosmos nigdy nawet podobnie mi się nie ułożyło nic ale mam fulla 1 sezon.
2 - nie odp bo to może powodować depresję, ile wydaje się na hobby
3 - w każdym pudełku 60-80% to powietrze, ale szybko się to rozkłada, gdyby było w jednym pudle doszłoby +10min do partii, u mnie pudełka super dopychają miejsce przy innych grach, myślałem o big boxie ale to chyba u mnie nie ma sensu, chociaż super wygląda
Awatar użytkownika
tomp
Has thanked: 339 times
Been thanked: 570 times

Post autor: tomp »

uwaga odnośnie 1)
w core są wspólne elementy dla epizodów/odcinków. w sam core nie pograsz, musisz oprócz pudełka core kupić przynajmniej 1 epizod, aby pograć.
Zachęcam do poznania skali ocen BGG
Awatar użytkownika
Ayaram
Has thanked: 280 times
Been thanked: 920 times

Post autor: Ayaram »

Mechanika jest ok, ale ta gra lubi regrywalność. Siłą tej gry jest to, że za każdym razem oferuje coś innego - ale pod warunkiem, że ma się tych trochę pudeł. W obecnym stanie jak jest tylko 1 sezon na rynku to bym brał albo wszystko albo nic.

Co do Świętego gaju, to z pewnością jest źle zaprojektowany. Nie z uwagi na samą mechanikę toru gniewu (czy jak on tam się zwał), ale z uwagi na potencjalny "high roll" mordercy - karty wydarzeń które dosłownie potrafią wywalić owy tor na maxa/prawie maxa w 1wszej turze, a potem dosłownie blokować twoje tury. To jedyny przeciwnik/lokacja która potrafi cię rozwalić zanim miałeś szansę zrobić cokolwiek. Jakby wywalić tę karty zwiększający poziom toru za każdą ofirarę w świętym miejscu by był zjadliwy.

Co do miejsca to nie jest tak źle. Z jednej strony owszem przez pudła zajmują stosunkowo dużo miejsca w stosunku do tego co oferuje sama gra. Z drugiej strony przez ich małą głębokość (nie dużo większa od standardowej książki) - wszędzie się te pudła wciśnie.
Awatar użytkownika
seki
Moderator
Has thanked: 1242 times
Been thanked: 1464 times

Post autor: seki »

Ayaram pisze: 18 kwie 2025, 08:06 Mechanika jest ok, ale ta gra lubi regrywalność. Siłą tej gry jest to, że za każdym razem oferuje coś innego - ale pod warunkiem, że ma się tych trochę pudeł. W obecnym stanie jak jest tylko 1 sezon na rynku to bym brał albo wszystko albo nic.

Co do Świętego gaju, to z pewnością jest źle zaprojektowany. Nie z uwagi na samą mechanikę toru gniewu (czy jak on tam się zwał), ale z uwagi na potencjalny "high roll" mordercy - karty wydarzeń które dosłownie potrafią wywalić owy tor na maxa/prawie maxa w 1wszej turze, a potem dosłownie blokować twoje tury. To jedyny przeciwnik/lokacja która potrafi cię rozwalić zanim miałeś szansę zrobić cokolwiek.
Zgadzam się z Tobą w kwestii tych wydarzeń i rzeczywiście max gniewu w 1 turze się zdarza. Ale pod względem losowych negatywnych wydarzeń to Upiór z Nawiedzonego domu jeszcze bardziej mnie irytuje. W Gaju chociaż można jeszcze powalczyć a poziom losowości u Upiora sięga zenitu: ofiary same skaczą z okien, dziewczynkę odkrywamy czasem w 1 turze w czasem w 12... No mimo wszystko Gaj uważam za lepiej zaprojektowany film niż Nawiedzony dom.
Jdn

Spoiler:
O widzę że też trafiłeś skoki z okna, jeszcze fajne są blokady czegoś, a najfajniejsze jest helikopter którym można uciec :) ale wiadomo że nie wiadomo które karty wydarzeń trafisz :)
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2025, 22:37 przez Curiosity, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: cytowanie
Pandzisko
Has thanked: 4 times
Been thanked: 27 times

Post autor: Pandzisko »

Niedługo ma ruszyć preorder dwóch nowych filmów i promo girls. Dostawa latem.
Obrazek
Awatar użytkownika
Gromb
Has thanked: 937 times
Been thanked: 420 times

Post autor: Gromb »

@mikolajl jak się zapatrujesz na kolejną zbioróweczkę forumową? :wink:
The Corps Is Mother, the Corps Is Father
Awatar użytkownika
mikolajl
Has thanked: 254 times
Been thanked: 32 times
Kontakt:

Post autor: mikolajl »

Gromb pisze: 30 kwie 2025, 09:28 @mikolajl jak się zapatrujesz na kolejną zbioróweczkę forumową? :wink:
Pewnie na tak :) Zależy w jakiej formie będzie ten preorder.
Alextasha
Has thanked: 34 times
Been thanked: 125 times

Post autor: Alextasha »

Ja czekam aż będzie cały 4 sezon - na razie mam dość do ogrania więc nie spieszy mi się z kolejnymi filmami :D
Pandzisko

Heh, kiedy wczoraj na discordzie AJ napisał 'VERY soon' to myślałem o przyszłym tygodniu, ale dzisiaj jest już nowe ogłoszenie i preorder rusza za godzinę :D

EDIT:
Link do preordera na gamefoundzie.
Awatar użytkownika
mmag
Has thanked: 493 times
Been thanked: 263 times

Post autor: mmag »

Potencjalnie istotna informacja, dla tych którzy planowali po prostu później kupić cały sezon 4 - z komentarzy twórców na gamefound wynika, że w sumie to jednak nie wiedzą czy wszystkie nowe rzeczy będą później dostępne do kupienia w zbiorczej kampanii, czy może jednak nie... :roll:
Awatar użytkownika
tomp
Has thanked: 339 times
Been thanked: 570 times

Post autor: tomp »

nakrecanie fomo... :(
Zachęcam do poznania skali ocen BGG
Alextasha
Has thanked: 34 times
Been thanked: 125 times

Post autor: Alextasha »

mmag pisze: 01 maja 2025, 20:11 Potencjalnie istotna informacja, dla tych którzy planowali po prostu później kupić cały sezon 4 - z komentarzy twórców na gamefound wynika, że w sumie to jednak nie wiedzą czy wszystkie nowe rzeczy będą później dostępne do kupienia w zbiorczej kampanii, czy może jednak nie... :roll:
Biorąc pod uwagę popularność FG to zaryzykuję i poczekam na cały s4. Z każdą kampanią dali radę dodrukować poprzednie zawartości to nie wiem w czym mieliby mieć problem potem. Wiem ceny itp ale biorąc pod uwagę odległość czasową to się może dużo zmienić do tego czasu
Jdn

Dodatkowo to nie jest tania gra jak na ilość komponentów, więc ściema na całego. Pudła do całych sezonów też widać że co jakiś czas nie ma a potem znów są, więc widać że płynnie dodrukowują co jakiś czas co zeszło. A muszą wydawać nowe by się mówiło o grze I zarabiać na drukach starych sezonów gdzie spijanie pianki zostało;)
Pandzisko

Moim zdaniem to nie żadne FOMO czy ściemnianie. Przecież wszystko ma być w retailu, więc kto będzie chciał dostać wcześniej to sobie kupi. Pewnie zakładają, że w trakcie wspieraczki 4 sezonu ludzie będą zamawiać głównie Ultimate Boxy albo Storage Boxy. Shriek jest filmem specjalnym (jak Krampus), nie jest oficjalnie częścią 4 sezonu, więc tylko stwarzał by im dodatkowy problem z pakowaniem, dlatego pewnie nie chcą go oferować. Trochę bardziej się dziwię przy promo girls, bo ich w szerokiej dystrybucji chyba ma nie być (jedynie w sklepie VRG). Ale podejrzewam, że ostatecznie się złamią i wszystko co nowe będzie dostępne podczas wspieraczki.
ODPOWIEDZ