Bolt Action (Alessio Cavatore)

Dyskusje o konkretnych grach bitewnych
foxikos
Has thanked: 142 times
Been thanked: 273 times

Re: Bolt Action (Alessio Cavatore)

Post autor: foxikos »

Backero pisze: 30 kwie 2025, 07:57 Cześć, zastanawiam się ponownie nad tym Bolt Action i mam parę pytań.

- Rozważam armię fińską lub japońską. Jakie są plusy i minusy każdej z nich?
- Czy grając konkretną armią jestem ograniczony do grania jedynie w kanonicznym dla niej scenariuszu / teatrze?
- Ile czasu mniej więcej trwa standardowa partia? Najlepiej w porównaniu do WH40k lub Age of Sigmar.
- Jakie ogólnie są najważniejsze zasady i zmiany względem WH40k i Age of Sigmar? Wspominam te dwa systemy, bo jedyne, z którymi mam jakiekolwiek doświadczenie.
O armiach ci nie napisze bo nigdy nie grałem sam nimi ale z tego co zauważyłem grając przeciw Japońcom to są mocni w zwarciu, ale mają słabe czołgi.
Czas trwania przy 1250pkt i max 20 kościach, my zamykamy się w 2,5h spokojnie, ale też zależy od scenariusza powiedziałbym od 2,5-3h.
Odnosząc się do teatru wojny to narazie w edycji 3 jeszcze nie wypuszczono żadnych teatrów ;-) więc jak nie jesteś ortodoksem historycznym możesz grać jak chcesz, zależy jaką masz ekipę. My czasem odgrywamy jakieś tam starcia więc każdy z nas ma po 2 armię.
Co do zasad vs AoS bo w 40k nie grałem. Aktywacja jednostek polega na dociagu kości rozkazu i przydzieleniu kości wybranej jednostce, czasem może być tak że kilka razy ruszysz się swoimi jednostkami a później może być ze przeciwnik, nie ma ruchu cała armia i strzelania i później dopiero przeciwnik. Odnośnie „umiejek” każda nacja ma swoje 3-4 „umiejki” jako dodatkowe. Reszta oddziałów jest w miarę standardowa, wiadomo różnią się pomiędzy nacjami że ci mają dodatkowa opcję wyjścia z boku, czy tam więcej kostek do hitów. Ogólnie jest mniejsze zamieszanie, o wiele mniej różnych opcji.
Kiedyś kolega stwierdził że to jest taka fajna gra bo płynie idealna do piwka.
Ciężko tak wszystko opisać. Najlepiej się wybrać gdzieś gdzie grają i zobaczyć albo zagrać.
Widzę że kolega z Rzeszowa więc zapraszamy ;-)
Moja kolekcja
Potrzebujesz insertu - zaglądnij https://insertme.pl/
ODPOWIEDZ