Dyskusja ze sztuczną inteligencją na temat planszówek

Tutaj można dyskutować na tematy ogólnie związane z grami planszowymi, nie powiązane z konkretnym tytułem.
Awatar użytkownika
Irka
Has thanked: 1075 times
Been thanked: 413 times

Re: Dyskusja ze sztuczną inteligencją na temat planszówek

Post autor: Irka »

Zastanawiam się, kiedy przyjdzie czas, gdy będziemy tutaj dyskutować ze sztuczną inteligencją 8)

Na przykład już teraz:
Na ile używacie AI do sprawdzania pisowni i stylu? Czy kierujecie się sugestiami lepszej czytelności i odbioru tekstu?
Ja czasem to robię. Z jednej strony bardzo oszczędnie, bo widzę, że traci się naturalny i indywidualny styl.
Z drugiej strony, w językach obcych nie mam z tym problemu - mogę w końcu brzmieć jak native :)
I może najważniejsze - przejrzysty i logiczny tekst to wyraz szacunku dla czytających.

Eksperci podkreślają, że jedną z wielkich zalet AI jest to, że modele są szkolone na najlepszych formach komunikacji - mogą pomóc wyrażać się bardziej uprzejmie i empatycznie.

A może kolejnym krokiem będą posty pisane za nas? Wystarczy nakreślić, co chcemy przekazać.
Idąc krok dalej - można skopiować czyjąś wypowiedź i poprosić AI o przygotowanie odpowiedzi w dyskusji. Boję się spróbować albo zapytać, czy ktoś tak już robi :)

PS. Tekst pisany bez udziału AI ;)
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3724 times
Been thanked: 3920 times

Post autor: japanczyk »

Stawiam, że model GPT 5 zrobi tutaj już całkiem sensowna rewolucje

Ogolnie wcisz jako narzędzie jest to teor niedoskonały. Ale jest coraz lepiej
Awatar użytkownika
BOLLO
Has thanked: 1324 times
Been thanked: 2014 times
Kontakt:

Post autor: BOLLO »

Myślę że szybko to nie nastąpi bo styl jest wyczuwalny.

Ja używam AI do prostych postów na FB i do przygotowania "scenariusza" do nagrania odcinka na YT. Sporo jeżdżę autem i podczas trasy głosowo nagrywam swoją wypowiedz. Jest to w pewnym sensie słowotok myśli które przychodzą mi do głowy. Później ten długi tekst wrzucam do Bing-a i zachowując swój styl wrzucam do edycji. Głównie AI poprawia ortografię, dodaję interpunkcję i czasami zmienia szyk zdania na bardziej logiczny. Potem wystarczy to przeczytać, zrobić własną edycję i gotowe. Zaoszczędza mi to czasu i niweluje błędy gramatyczne z którymi mam problem. Dla mnie taka forma jest pomocna ale nie widzę zastosowania tu na forum żeby jakiś bot chat się za mnie wypowiadał.

Nie ma opcji żebym gadał z robotami. Jak tak będzie to pierwszy zrobię out.
Awatar użytkownika
seki
Moderator
Has thanked: 1237 times
Been thanked: 1459 times

Post autor: seki »

Na forum nie używam. Ale w sytuacjach gdy język formalny jest wskazany (praca, pisma formalne), przepuszczam swój tekst przez AI. Obiektywnie, pewnie na forum też by się przydało. Mam świadomość, że popełniam sporo błędów interpunkcji, szyku zdania itp. ale zajmował by to zbyt wiele czasu by pod tym kątem weryfikować każdy wpis.
Awatar użytkownika
Curiosity
Administrator
Has thanked: 3071 times
Been thanked: 2668 times
Kontakt:

Post autor: Curiosity »

Na forum już od jakiegoś czasu rejestrują się boty, żeby popisać przez chwilę w losowych tematach, a po jakimś czasie przykleić do tego reklamę. Dość łatwo je na razie identyfikujemy i pacyfikujemy. Również dzięki czujności wielu forumowiczów.

Z pozoru to wygląda okay, ale to są krótkie, powierzchowne posty, 1-, 2-zdaniowe. Na razie za mało, żeby kogokolwiek nabrać.
Jesteś tu od niedawna? Masz pytania co do funkcjonowania forum? Pisz.
Regulamin forum || Regulamin podforum handlowego
Awatar użytkownika
BOLLO
Kontakt:

Curiosity pisze: 25 kwie 2025, 08:14 Na forum już od jakiegoś czasu rejestrują się boty, żeby popisać przez chwilę w losowych tematach, a po jakimś czasie przykleić do tego reklamę. Dość łatwo je na razie identyfikujemy i pacyfikujemy. Również dzięki czujności wielu forumowiczów.

Z pozoru to wygląda okay, ale to są krótkie, powierzchowne posty, 1-, 2-zdaniowe. Na razie za mało, żeby kogokolwiek nabrać.
Nie spotkałem się chyba z takim postem jeszcze. Czy w przyszłości mógłbym poprosić o screen jak to wygląda?
Awatar użytkownika
KurikDeVolay
Has thanked: 1100 times
Been thanked: 502 times

Post autor: KurikDeVolay »

To coś w stylu...

*W temacie o PG, zaraz pod postem Pytona rozemocjonowanego nowym dodatkiem*
"Antek2356: My ze znajomymi też uwielbiamy gry planszowe. Najbardziej Ticket to Ride."
Awatar użytkownika
Bart Henry
Has thanked: 155 times
Been thanked: 938 times

Post autor: Bart Henry »

Irka pisze: 25 kwie 2025, 01:38 Na ile używacie AI do sprawdzania pisowni i stylu? Czy kierujecie się sugestiami lepszej czytelności i odbioru tekstu?
Irka pisze: 25 kwie 2025, 01:38 Idąc krok dalej - można skopiować czyjąś wypowiedź i poprosić AI o przygotowanie odpowiedzi w dyskusji. Boję się spróbować albo zapytać, czy ktoś tak już robi
Może nie tak drastycznie, ale zacząłem robić pewne kroki w tym kierunku. AI pomaga mi czasem w tworzeniu podsumowania miesiąca. Opisałem to w tym poście, ale zacytuję też ten fragment poniżej.
Bart Henry pisze: 05 mar 2025, 21:54 Nowością w lutym jest moje podejście do tworzenia tego podsumowania. Najpierw mówię do telefonu, potem robię transkrypcję, a następnie obrabiam całość przy pomocy LLM-a. Kilka ręcznych poprawek i gotowe. Powinno to wpłynąć na długość i treściwość opisów gier. Już jestem w stanie powiedzieć, że opis lutego jest ponad dwa razy dłuższy niż styczniowy, mimo tego, że opisywanych gier jest mniej, a w dodatku zajęło mi to mniej czasu.
Raczej nie chciałoby mi się pisać tyle, ile jestem w stanie mówić o grach. ;) Tutaj wystarczy podyktować, a potem poprosić o konwersję z transkrypcji do tekstu ciągłego. Oczywiście niezbędne jest jeszcze przeczytanie wszystkiego i poprawa tego, co AI źle zrozumiało lub co wyszło dziwnie w mówieniu "na żywca". Styl wypowiedzi jest przez to nieco inny, ale nie powiedziałbym, że gorszy.
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator
Has thanked: 1669 times
Been thanked: 1846 times

Post autor: Mr_Fisq »

A czym transkrypcję realizowałeś jeśli można spytać?
Sprzedam: Porządki po majówce - nowości, obniżki (m.in.: Nova Aetas - dodatki, Królestwa Północy, SPQR Deluxe, League of Dungeoneers)
Przygarnę: Zone Wars, Dropfleet Commander
Awatar użytkownika
Bart Henry

Mr_Fisq pisze: 25 kwie 2025, 16:40 A czym transkrypcję realizowałeś jeśli można spytać?
Aplikacją dyktafonu na Samsungu Galaxy, która ma opcję transkrypcji przy pomocy AI. Prawdopodobnie wykorzystuje do tego pod spodem Gemini, ale jest informacja, że jest to "bezpieczna transkrypcja na telefonie", więc pewnie używany jest model lokalny. Strzelam w Gemini Nano. Dobrze to działa, o ile oczywiście nagranie jest dobrej jakości. Prawie porzuciłem to podejście po pierwszej próbie transkrypcji w drodze do pracy, gdzie efekt wyglądał tragicznie. Potem odsłuchałem nagranie i sam bym z tego niewiele zrozumiał przez odgłosy otoczenia. :)
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3724 times
Been thanked: 3920 times

Post autor: japanczyk »

a probowales ChataGPT do transkrypcji? u mnie dziala niezle
Awatar użytkownika
Bart Henry

Nawet nie próbowałem, bo obecne flow jest dla mnie bardzo wygodne. Przetwarzanie mojej mowy tylko na moim urządzeniu jest tu jakimś plusem. ;)
Awatar użytkownika
seki
Moderator
Has thanked: 1237 times
Been thanked: 1459 times

Post autor: seki »

Google dobrze sobie radzi z transkrypcją. Dość masowo to realizują na biznesowych kontach w Google Meet, gdzie transkrypcje można włączyć praktycznie real-time.
Awatar użytkownika
polwac
Has thanked: 1174 times
Been thanked: 462 times

Post autor: polwac »

W ramach ciekawostki polecam sobie obejrzeć ten materiał:
Paweł
"Jedyny sposób, aby zwyciężyć w kłótni, to unikać jej." - Dale Carnegie
Awatar użytkownika
Irka
Has thanked: 1075 times
Been thanked: 413 times

Post autor: Irka »

Fajny materiał, chociaż nie jestem pewna czy cytaty pochodzą od AI, bo są w nich błędy ortograficzne.
Tirith
Has thanked: 22 times
Been thanked: 14 times

Post autor: Tirith »

Wczoraj na szybko podałem GEMINI instrukcje główną + wszystkie dodatki do Star Trek Ascendancy i napisałem, żeby odpowiadał tylko na bazie tych informacji. I zacząłem go pytać o zasady a nawet o konkretne sytuacje podczas gry i radził sobie naprawdę fajnie, nie wychwyciłem większych błędów, czasem bardziej problemem było moje nie do końca poprawne pytanie :)
Awatar użytkownika
Curiosity
Administrator
Has thanked: 3071 times
Been thanked: 2668 times
Kontakt:

Post autor: Curiosity »

Tirith pisze: 22 maja 2025, 15:10 Wczoraj na szybko podałem GEMINI instrukcje główną
Po co wyważać otwarte drzwi?
viewtopic.php?t=84239
Jesteś tu od niedawna? Masz pytania co do funkcjonowania forum? Pisz.
Regulamin forum || Regulamin podforum handlowego
Awatar użytkownika
BOLLO
Kontakt:

Generalnie nie korzystałem z czatu GPT. Jakoś bliżej mi było do binga Microsoftu ale ostatnio zainstalowałem sobie tą aplikację i troszkę z nią pogadałem. Tak ogólnie o pierdołach na rozgrzanie a potem nieco mocniejsze i historyczne sprawy i powiem wam że w wielu kwestiach widać że ma już wiedzę ale należy brać ją nie jako pewnik a jako podpowiedź do dalszych poszukiwań.

Nie mogłem się również obejść bez spojrzenia w lustereczko i zadania pytania co myśli o youtubowym kanale Dream Dice. Odpowiedź jak widać kłamliwa Ale co tam już mi się ten czat podoba :mrgreen:

Obrazek
ODPOWIEDZ