To chyba tak prosto nie działa. W pewnym sensie masz rację, pewnie by sprzedali dodruki, ale pytanie czy przy takiej skali jak oni ich koszty stałe- biura i pracownicy nie są bardzo duże. Taki dodruk czasem się sprzedaje ponad rok a pewnie nie raz z dwa lata mimo promocji. Polecam poszukać ile nie dowieźli już w historii, więc na bank finansują obecny czas ze zbieraczek. Gorsza jakaś kampania i masz wywrotkę. Zrobili krok wprzód obcięli te koszta licząc na stabilizację na poziomie który ich nie wywróci, ale nadal tylko oni wiedzą ile jeszcze trzeba wyprodukować i mieć na to kasy, by wrócić do gry. Czas pokaże czy uda im się przetrwać.strid3rr pisze: ↑24 kwie 2025, 21:03 Jak dla mnie, akurat bankructwo CMONu to musiałby być celowy zabieg. Bo niedość, że mają sporo pozycji dostępnych międzynarodowo w retailu, to jeszcze od groma pozycji, które wystarczyłoby tylko ponownie wznowić w druku.
Czyli coś, co już raz zrobili - Time Machine i Time Vault - przecież tutaj, poza produkcją, już wszystko jest gotowe, pieniądze leżą na ziemi.
CMON i zamrożenie aktywów na giełdzie
Re: CMON i zamrożenie aktywów na giełdzie
- japanczyk
- Moderator
- Has thanked: 3724 times
- Been thanked: 3920 times
??? Czego nie dowieźli?
Sprzedam: (S) Redukcja kolekcji! 100+ tytulow: Pagan i inne
Moje Zbiórki na KS: tu
https://buycoffee.to/japanczyk
- VivoBrezo
- Has thanked: 175 times
- Been thanked: 642 times
- Kontakt:
Na ten moment, jeśli dobrze rozumiem CMON ogranicza działalność rozwojową i wyczekuje sytuację na rynku.
W mojej opinii, ich finanse nie muszą być tragiczne i trochę rozdmuchano całą sytuację, przez statement z FFG (na miejscu CMON rozważyłbym oddanie sprawy do prawników, jeśli cała sytuacja kształtuje się zgodnie z tym co twierdzą, bo ociera się to trochę o pomówienie).
Szkoda nowych projektów, ale z drugiej strony aktualna sytuacja z cłami znacznie ostudziła zapał wszystkich wspierających, więc po co generować koszta, jak zysk jest niepewny.
Oczywiście nie siedze w finansach firmy, ale warto mieć z tyłu głowy, że zysk podczas kampanii wcale nie musi być taki wielki. To wszelkie dodruki i retail generują największe pieniądze dla firmy. Oczywiście bez paliwa w postaci nowych projektów, retail będzie w dłuższej perspektywie generować coraz mniejsze liczby, natomiast na ten moment wydaje się to dosyć słuszną strategią.
Przeczekać bessę bo i tak zyski ze wspieraczek będą mniejsze, uporządkować firmę, ograniczyć koszty i zrobić to szybko, zanim realnie może się zacząć palić pod tyłkiem.
Z ciekawością czekam na raport finansowy, który i tak może nie powiedzieć nam wszystkiego.
Tak czy inaczej, będę bardzo zdziwiony jeśli CMON padnie.
W mojej opinii, ich finanse nie muszą być tragiczne i trochę rozdmuchano całą sytuację, przez statement z FFG (na miejscu CMON rozważyłbym oddanie sprawy do prawników, jeśli cała sytuacja kształtuje się zgodnie z tym co twierdzą, bo ociera się to trochę o pomówienie).
Szkoda nowych projektów, ale z drugiej strony aktualna sytuacja z cłami znacznie ostudziła zapał wszystkich wspierających, więc po co generować koszta, jak zysk jest niepewny.
Oczywiście nie siedze w finansach firmy, ale warto mieć z tyłu głowy, że zysk podczas kampanii wcale nie musi być taki wielki. To wszelkie dodruki i retail generują największe pieniądze dla firmy. Oczywiście bez paliwa w postaci nowych projektów, retail będzie w dłuższej perspektywie generować coraz mniejsze liczby, natomiast na ten moment wydaje się to dosyć słuszną strategią.
Przeczekać bessę bo i tak zyski ze wspieraczek będą mniejsze, uporządkować firmę, ograniczyć koszty i zrobić to szybko, zanim realnie może się zacząć palić pod tyłkiem.
Z ciekawością czekam na raport finansowy, który i tak może nie powiedzieć nam wszystkiego.
Tak czy inaczej, będę bardzo zdziwiony jeśli CMON padnie.
Podcast: KPiB| Handlowiec: Hurt-Rebel
Kości, Piony i Bastiony Youtube
Kości, Piony i Bastiony Spotify
wydaje mi się, że nakręcanie sprawy może przyczynić się do paniki i strachu przed wsparciem kolejnej wspieraczki od CMON.
to możne przełożyć się na niższy popyt, w dalszej perspektywie na niższe wyniki finansowe.
Czas pokaże, czy to co się obecnie dzieje to reakcja na sprawy dotyczące ceł lub też sytuacja samej firmy lub zupełnie inny powód (o ile będzie to publicznie ujawnione).
to możne przełożyć się na niższy popyt, w dalszej perspektywie na niższe wyniki finansowe.
Czas pokaże, czy to co się obecnie dzieje to reakcja na sprawy dotyczące ceł lub też sytuacja samej firmy lub zupełnie inny powód (o ile będzie to publicznie ujawnione).
Zachęcam do poznania skali ocen BGG
- Otorek
- Has thanked: 311 times
- Been thanked: 521 times
Pytanie czy w obliczu zapowiedzianej straty, wstrzymaniu nowych projektów CMON nie wycofa się z giełdy (choć nie wiem jakie koszta mogłoby to generować), bo jesli ich akcje zostaną odwieszone to nie wróżę wzrostów.
Dla mnie, w przeciwieństwie do kolegów wyżej, sytuacja wygląda źle, choć nie wiem czy to nie eufemizm.
Dla mnie, w przeciwieństwie do kolegów wyżej, sytuacja wygląda źle, choć nie wiem czy to nie eufemizm.
- Irr3versible
- Has thanked: 728 times
- Been thanked: 704 times
O ile pamiętam to akcje CMON nie są na głównej giełdzie HK, tylko na czymś ala New Connect.Otorek pisze: ↑25 kwie 2025, 10:15 Pytanie czy w obliczu zapowiedzianej straty, wstrzymaniu nowych projektów CMON nie wycofa się z giełdy (choć nie wiem jakie koszta mogłoby to generować), bo jesli ich akcje zostaną odwieszone to nie wróżę wzrostów.
Kilka lat walczyli o sprostanie wymogom giełdy by w ogóle się pojawić, w końcu im się udało i w ciągu 4 a może 5 lat drugi raz akcję są zamrożone przez problem ze sprawozdaniem - za pierwszym razem problem z audytorem, nie zgadzali się w opinii i finalnie robili kolejny audyt z inną firmą.
PS. Sam fakt, że są na giełdzie sprawia że mamy więcej o CMON więcej informacji niż o innych firmach w naszej branży. Drobny, ale jednak plusik

- Otorek
Dzisiaj CMON opublikował informacje o anulowaniu akcji, które były wyemitowane 6 maja 2024.
Jak dobrze rozumiem oznacza to klęskę zeszłorocznego planu dokapitalizowania spółki.
Źródło:
https://www1.hkexnews.hk/listedco/listc ... 802898.pdf
Jak dobrze rozumiem oznacza to klęskę zeszłorocznego planu dokapitalizowania spółki.
Źródło:
https://www1.hkexnews.hk/listedco/listc ... 802898.pdf
- japanczyk
- Moderator
Czyli te akcje za które nie dostali monetek a na których siedzieli
- VivoBrezo
- Kontakt:
Z tego co podawali w informacjach o obsuwie raportu finansowego, była to jedna z dwóch głównych przyczyn. Także jeśli wierzyć im na słowo, taki raport powinien za niedługo się pojawić.
- Otorek
CMON ogłosił wyniki finansowe. Strata na poziomie nie 2 tylko trzech milionów USD. Przychody rok do roku stopniały z 45 do 37 milionów USD.
Strata roczna jest prawie 2x wyższa od 3 letnich zysków.
W skrócie - jest znacznie gorzej niż przewidywano.
Źródło:
https://www1.hkexnews.hk/listedco/listc ... 003917.pdf
https://boardgamewire.com/index.php/202 ... -combined/
Strata roczna jest prawie 2x wyższa od 3 letnich zysków.
W skrócie - jest znacznie gorzej niż przewidywano.
Źródło:
https://www1.hkexnews.hk/listedco/listc ... 003917.pdf
https://boardgamewire.com/index.php/202 ... -combined/
- VivoBrezo
- Kontakt:
Kluczową część według mnie i to co przewidywałem. Czyli skupienie się na wydawaniu mniejszych gier, o mniejszym koszcie produkcji i logistyki.
Long-term Strategies and Outlook
In light of the current uncertainty brought about by the trade war, our current strategy is
to 1) reduce development costs by focusing only on the development and fulfilment of
games already launched; 2) grow the European wholesale market; and 3) initiate
production of small games in Europe to reduce logistics cost of fulfilment.
Long-term Strategies and Outlook
In light of the current uncertainty brought about by the trade war, our current strategy is
to 1) reduce development costs by focusing only on the development and fulfilment of
games already launched; 2) grow the European wholesale market; and 3) initiate
production of small games in Europe to reduce logistics cost of fulfilment.
- Gromb
- Has thanked: 935 times
- Been thanked: 417 times
Wbrew pozorom,takie oświadczenie brzmi uspokajająco. Management pewnie już myśli nad planem naprawczym i reorganizacją.
The Corps Is Mother, the Corps Is Father
Wszystko super, tylko mniejsze gry = większa konkurencja i mniejsze zyski, a ta strategia jest jakiś rok spóźniona… ciekawe, przy której kampanii spadną z rowerka, bo nie wiem czy robić refunda na GoW 

Za
Tabletop tycoon przejal od CMON prawa do czesci gier. Miedzy innymi do Rising Sun, Ankh, Blood Rage
Spoiler:
- garg
- Has thanked: 1780 times
- Been thanked: 1279 times
Przecież to są ich klejnoty koronne

Mam / Sprzedam/wymienię
(Może nie wystawiłem, ale też chętnie wymienię)
Najstarszy offtop świata: Ceterum censeo Carthaginem esse delendam ;-)
(Może nie wystawiłem, ale też chętnie wymienię)
Najstarszy offtop świata: Ceterum censeo Carthaginem esse delendam ;-)
Mam nadzieje, ze uzyskane srodki pozwola na utrzymanie plynnosci finansowej i dokonczenie rozgrzebanych projektow.
- japanczyk
- Moderator
Szczerze mysle, ze czas tych gier juz lekko przeminal
od czasu trylogii Langa wyszlo mnostwo innych area control, BR i RS sa "klasykami", ale coraz rzadziej pojawiaja sie na liscie gier, ktore ktos rekomenduje, linie sa martwe od czasow Kickstartera
To samo tyczy sie Arcadii czy Starcadii, ktore wyladowaly na wyprzedazach i szczerze z pewnoscia zyskalyby na jakims odswiezeniu design'u i nowym wydaniu
Zdaje sie, ze po prostu ucinaja wszystkie projekty, ktore nie sa juz tak rentowne jak kiedys. Na pewno ciekawy ruch
-
- Has thanked: 329 times
- Been thanked: 330 times
Starcadia i Arcadia mnie w sumie zaintrygowały, czy były zakupione z myślą o rozwoju czy poszedł jakiś pakiet/były śmiesznie tanie...
Sprzedam:
1% A Game of Strategic Chance (69zł), Weather Machine - metalowe zębatki, Chronicle X(115zł), Namiestnik(29zł), Flame & Fang(129zł),Vagrantsong(264zł), Video Game Champion(169zł)
1% A Game of Strategic Chance (69zł), Weather Machine - metalowe zębatki, Chronicle X(115zł), Namiestnik(29zł), Flame & Fang(129zł),Vagrantsong(264zł), Video Game Champion(169zł)
Nom jak już są zmuszeni do sprzedawania praw do własnych marek to muszą tam mieć spore problemy z finansami.
W sensie, że wydawnictwo zmuszone do pozbycia się praw do istotnego tytułu, to mało analogiczna sytuacja? Oczywiście zaraz będzie milion głosów, że nie wolno porównywać i takie takie, ale te głosy odnośnie CMONa już słyszałem miesiąc i dwa temu, a tymczasem regularnie odkreślam kolejne numerki w BINGO upadku firmy.
- japanczyk
- Moderator
Ale Lacerta nie sprzedala praw do Pandemica przeciez (chyba, ze cos mi umknelo)Niewodnik pisze: ↑29 maja 2025, 14:33 W sensie, że wydawnictwo zmuszone do pozbycia się praw do istotnego tytułu, to mało analogiczna sytuacja? Oczywiście zaraz będzie milion głosów, że nie wolno porównywać i takie takie, ale te głosy odnośnie CMONa już słyszałem miesiąc i dwa temu, a tymczasem regularnie odkreślam kolejne numerki w BINGO upadku firmy.
Arcadia i Starcadia to byly martwe tytuly przeciez, CMON od 2019 roku chyba nic z nimi nie robil - RS mial coraz rzadzsze dodruki, Ankh nigdy top gra nie zostal jak BR czy RS swego czasu, wiec naprawde ta sprzedaz niespecjalnie mnie dziwi/martwi
A biorac pod uwage, ze ubili developerow to jesli jakikolwiek projekt tam w tle sobie lezal, to pewnie juz sie wylezal
- Munchhausen
- Has thanked: 171 times
- Been thanked: 139 times
To są już przedśmiertne konwulsje. Niby chcą dalej działać, ale skąd kasa? Z nowych tytułów nie, bo ubili dział dewelopmentu; z dodruku starszych gier - też nie, bo ich portfolio właśnie się mocno skurczyło. Na samym Zombicide nie ujadą daleko. Jak ktoś wsparł jedną z ich aktualnych kampanii i jeszcze nie zgłosił się po zwrot pieniędzy, to niech potem nie płacze, że wtopił. Może jedną-dwie uda im się jeszcze dowieść, ale to już game over. Ale pewnie niektórzy dalej będą żyć w wyparciu, że to wcale nie wygląda tak źle :D
- japanczyk
- Moderator
Zapominasz, ze maja 11 tytulow w produkcji, doslownie teraz doplywa Zombicide White Death, ktory ejst w retailu juz, zaraz bedzie Mordred, Dune Desert War i tak dalej, ostatnio do sprzedazy trafil Metal Gear SolidMunchhausen pisze: ↑29 maja 2025, 17:28 To są już przedśmiertne konwulsje. Niby chcą dalej działać, ale skąd kasa? Z nowych tytułów nie, bo ubili dział dewelopmentu; z dodruku starszych gier - też nie, bo ich portfolio właśnie się mocno skurczyło. Na samym Zombicide nie ujadą daleko. Jak ktoś wsparł jedną z ich aktualnych kampanii i jeszcze nie zgłosił się po zwrot pieniędzy, to niech potem nie płacze, że wtopił. Może jedną-dwie uda im się jeszcze dowieść, ale to już game over. Ale pewnie niektórzy dalej będą żyć w wyparciu, że to wcale nie wygląda tak źle![]()
Na prawde biorac pod uwage ich obecny pipeline i produkcje zdziwilbym sie gdyby sie nagle zwineli z dnia na dzien