Na jakie gry czekamy lub chcemy kupić w 2025 r.
Re: Na jakie gry czekamy lub chcemy kupić w 2025 r.
chyba 3 lat czekam na Roll Player Adventures od Ogrów "bo miał być w grudniu" i się im tak przekłada z roku na rok... także w każdym kolejnym roku chyba mam taki post że na to czekam i chcę to kupić xD
- salaba
- Has thanked: 343 times
- Been thanked: 558 times
Gratuluję wytrwalości. Mnie do tego czasu zakup by przeszedł i kupiłabym coś innego

---
Moja kolekcja: https://boardgamegeek.com/geeklist/291177
Sprzedam: viewtopic.php?p=1716604#p1716604
- Ardel12
- Has thanked: 1390 times
- Been thanked: 2931 times
Przeleciało pół roku, to zrobię aktualizację na półmetku. Jak to się pozmieniało.
Zakupione/wsparte w 2024
Otrzymałem w 2025 z listy powyżej:
- Łowcy 1492 - tutaj niestety zawód. Wylewałem żale w wątku z grą, więc krótko. Tytuł, który można połamać na wiele sposobów. Sporo błędów. Walki to śmiech na sali z komicznie nizrównoważonym poziomem. Do tego część mechanik można olać a i tak dalej być koksem. Niestety regres w stosunku do Hybrids jak dla mnie. Na plus księga z mapami, minimalizuje czas rozlożenia 5 minutowych walk xD
- FCM Ketchup - udało się już 3x zagrać. Jest super, ekstra, odlotowy, ale jak w podstawkę wolałem grać w 3os, tak tutaj do testowania kolejnych dodatków wolę zasiąść w 2os. Mniej się dzieje i łatwiej ogarnąć sytuację na planszy. W 4os z 3 modułami wysiadam, mózg mi nie potrafi tego ogarnąć. FCM był na 10 to z dodatkiem jest na 11/10
- Clinic 69th dodatki - dodatki przyszły i leżą gdzieś nieotwarte. Podstawka z kolejnymi dodatkami jest ogrywana, więc kiedyś dojdę i do tych, ale obecnie w ogólę nie mam potrzeby, gdy jeszcze wiele modułów jest do sprawdzenia. Tutaj bez oceny. Dam znać w wątku z grą jak pogram.
- ISS Vanguard dodatki - w końcu całość przyszła(elementy z 2 fali), więc zasiadłem do ogrywania z myślą o zaliczeniu wszystkich kampanii. Niestety sama podstawka mechanicznie może mnie nie wynudziła, ale niczym nie zachęciła do dalszego ogrywania. Apka jest super, historia wciąga, ale samo zarządzanie statkiem robi się z czasem mechaniczne i bardzo nudne. Z kolei misje to zawsze to samo. Idź i zrób test na X. Wszystko wystawione na sprzedaż, ale brania nie ma xD
- Detective: City of Angels - otwarte i niegrane. Brak ekipy obecnie by ograć, ale może się w końcu znajdzie. Anglika ubóstwiałem, więc wiem z czym to się je i liczę na wydanie przez Albi wszystkiego.
Wsparte w 2025
Trickerion - nowy dodatek - wraz z drewienkami. Trickeriona kocham, więc chcę wszystko. W tym roku jest to jedyna wsparta przeze mnie kampania wspieraczkowa. Mindclash nie zawodzi i mają moje zaufanie(może nie do gier, bo od wielu się finalnie odbiłem, ale za Trickeriona i Voidfalla, mają mój portfel).
Chcę kupić(zaktualizowane):
Zakupione z listy powyżej
- Pax Hispanica - kupione, 5 partii wbite i dla mnie sztos. Bardzo mi się spodobało i nie mogę się doczekać kolejnej partii. Są minusy, ale przyjmuję je i akceptuje. Klimat odczuwalny, różne sposoby zwycięstwa są realizowalne i mocno zależne od poczynań graczy. Promo dokupione, ale to wrzucę pewnie najwczesniej za kolejne 5 partii.
- serie Unlock, EXIT itp. oraz dodatki do LCG - dobieram na bieżąco jak się pojawia okazja
Oczywiście w międzyczasie doszło coś nowego. I tak:
- Doom Pilgrim - była okazja na OLX, choć okazało się, że sprzedawał kolega z forum po transakcji, więc szkoda, że się nie dogadaliśmy, ale cena zacna to i tam ten haracz dla OLX do przeżycia. Gra już zakoszulkowana i na dniach siadam do pierwszej partii. Grę polecał gorąco @tommyray , a że mamy zbliżony gust i ciężko odmówić mu racji w wielu miejscach to zaufałem. Cena z US zaporowa(to co zapłaciłem za podstawkę z dodatkiem, które dają jakieś 150 kart w rozmiarze Dixita, dalej jest kosmiczną ceną), ale czasem fajnie oderwać się od mainstreamu i zagrać w coś tak unikalnego(wręcz podziemnego).
- Corps of Discovery: A Game Set in the World of Manifest Destiny - nie udało się dorwać w Tlama jak mieli Ultimate, ale od czego jest nasze forum. Kolega @wrojka poratował i odsprzedał swojego pledga. Jutro odbieram i przebieram nóżkami, bo jest gra wydawnictwa odpowiedzialnego za MIND MGMT i Hrabstwo Harrow, które to są tytułami po prostu na wskroś unikalnymi i dla mnie genialnymi w przeniesieniu komiksu na grę planszową. Tutaj ponownie otrzymam coś zgoła innego, bo tym razem full coop w poszukiwanie przydatnych zasobów na kolejnych mapach z głównym celem polegającym na wybiciu danych stworów. Lubię dedukcję, a pojawiające się opinie zachęcają i wskazują, że przegrana to wina gracza a nie przypadku. Czemu nie wsparłem na KS? Nie pamiętam xD Ale pewnie liczyłem na zapowiedź polskiego wydania, widząc jednak ciągłe obniżki Hrabstwa, to wątpię by szybko się ktoś na to u nas znalazł.
Z podstawek tyle. Jedyne co jeszcze ciągle dokupuję to dodatki tak do LCG(MC i AH) jak i gier(LM, SoB). Jak dobrze liczę, to czekam na 8 zakupionych podstawek, a 6 czeka do zakupienia/pomyślenia. Liczba kupowanych gier spadła. Sporo z tej listy wykreśliłem gier, które odciągnęłyby mnie od moich perełek. Nie ma to tamto, teraz do trafienia do kolekcji jak i na mój czas mogą zasłużyć tytuły wybitne. Trzeba przestać ogrywać jak leci a faktycznie skupić się na posiadanych grach. To mi się coraz bardziej udaje, więc też zadowolenie rośnie
Jakbym miał wyróżnić takie topowo gry, na które czekam i się doczekać nie mogę to z podstawek byłyby to:
- Kingdom Forlorn - ITU nakręciło hype kolejnymi pokazanymi filmikami i zdjęciami z finalnych kopii. ATO wciągnęło jak bagno, więc tutaj liczę na podobne jak nie lepsze wrażenia. Gra mi się tym bardziej spodoba jeśli faktycznie będzie można spokojnie i bez straty grać 1 bohaterem i w pełni zanurzyć się w jego historię.
- Corps of Discovery - już zaraz dostanę, więc pewnie to mnie napędza, ale kocham unikalne gry, a wydawca pokazał, że potrafi zachwycić. Dedukcję bardzo lubię i żałuję, że Poszukiwanie Planety X tak rzadko ląduje na stole...
Zakupione/wsparte w 2024
Spoiler:
- Łowcy 1492 - tutaj niestety zawód. Wylewałem żale w wątku z grą, więc krótko. Tytuł, który można połamać na wiele sposobów. Sporo błędów. Walki to śmiech na sali z komicznie nizrównoważonym poziomem. Do tego część mechanik można olać a i tak dalej być koksem. Niestety regres w stosunku do Hybrids jak dla mnie. Na plus księga z mapami, minimalizuje czas rozlożenia 5 minutowych walk xD
- FCM Ketchup - udało się już 3x zagrać. Jest super, ekstra, odlotowy, ale jak w podstawkę wolałem grać w 3os, tak tutaj do testowania kolejnych dodatków wolę zasiąść w 2os. Mniej się dzieje i łatwiej ogarnąć sytuację na planszy. W 4os z 3 modułami wysiadam, mózg mi nie potrafi tego ogarnąć. FCM był na 10 to z dodatkiem jest na 11/10
- Clinic 69th dodatki - dodatki przyszły i leżą gdzieś nieotwarte. Podstawka z kolejnymi dodatkami jest ogrywana, więc kiedyś dojdę i do tych, ale obecnie w ogólę nie mam potrzeby, gdy jeszcze wiele modułów jest do sprawdzenia. Tutaj bez oceny. Dam znać w wątku z grą jak pogram.
- ISS Vanguard dodatki - w końcu całość przyszła(elementy z 2 fali), więc zasiadłem do ogrywania z myślą o zaliczeniu wszystkich kampanii. Niestety sama podstawka mechanicznie może mnie nie wynudziła, ale niczym nie zachęciła do dalszego ogrywania. Apka jest super, historia wciąga, ale samo zarządzanie statkiem robi się z czasem mechaniczne i bardzo nudne. Z kolei misje to zawsze to samo. Idź i zrób test na X. Wszystko wystawione na sprzedaż, ale brania nie ma xD
- Detective: City of Angels - otwarte i niegrane. Brak ekipy obecnie by ograć, ale może się w końcu znajdzie. Anglika ubóstwiałem, więc wiem z czym to się je i liczę na wydanie przez Albi wszystkiego.
Wsparte w 2025
Trickerion - nowy dodatek - wraz z drewienkami. Trickeriona kocham, więc chcę wszystko. W tym roku jest to jedyna wsparta przeze mnie kampania wspieraczkowa. Mindclash nie zawodzi i mają moje zaufanie(może nie do gier, bo od wielu się finalnie odbiłem, ale za Trickeriona i Voidfalla, mają mój portfel).
Chcę kupić(zaktualizowane):
Spoiler:
- Pax Hispanica - kupione, 5 partii wbite i dla mnie sztos. Bardzo mi się spodobało i nie mogę się doczekać kolejnej partii. Są minusy, ale przyjmuję je i akceptuje. Klimat odczuwalny, różne sposoby zwycięstwa są realizowalne i mocno zależne od poczynań graczy. Promo dokupione, ale to wrzucę pewnie najwczesniej za kolejne 5 partii.
- serie Unlock, EXIT itp. oraz dodatki do LCG - dobieram na bieżąco jak się pojawia okazja
Oczywiście w międzyczasie doszło coś nowego. I tak:
- Doom Pilgrim - była okazja na OLX, choć okazało się, że sprzedawał kolega z forum po transakcji, więc szkoda, że się nie dogadaliśmy, ale cena zacna to i tam ten haracz dla OLX do przeżycia. Gra już zakoszulkowana i na dniach siadam do pierwszej partii. Grę polecał gorąco @tommyray , a że mamy zbliżony gust i ciężko odmówić mu racji w wielu miejscach to zaufałem. Cena z US zaporowa(to co zapłaciłem za podstawkę z dodatkiem, które dają jakieś 150 kart w rozmiarze Dixita, dalej jest kosmiczną ceną), ale czasem fajnie oderwać się od mainstreamu i zagrać w coś tak unikalnego(wręcz podziemnego).
- Corps of Discovery: A Game Set in the World of Manifest Destiny - nie udało się dorwać w Tlama jak mieli Ultimate, ale od czego jest nasze forum. Kolega @wrojka poratował i odsprzedał swojego pledga. Jutro odbieram i przebieram nóżkami, bo jest gra wydawnictwa odpowiedzialnego za MIND MGMT i Hrabstwo Harrow, które to są tytułami po prostu na wskroś unikalnymi i dla mnie genialnymi w przeniesieniu komiksu na grę planszową. Tutaj ponownie otrzymam coś zgoła innego, bo tym razem full coop w poszukiwanie przydatnych zasobów na kolejnych mapach z głównym celem polegającym na wybiciu danych stworów. Lubię dedukcję, a pojawiające się opinie zachęcają i wskazują, że przegrana to wina gracza a nie przypadku. Czemu nie wsparłem na KS? Nie pamiętam xD Ale pewnie liczyłem na zapowiedź polskiego wydania, widząc jednak ciągłe obniżki Hrabstwa, to wątpię by szybko się ktoś na to u nas znalazł.
Z podstawek tyle. Jedyne co jeszcze ciągle dokupuję to dodatki tak do LCG(MC i AH) jak i gier(LM, SoB). Jak dobrze liczę, to czekam na 8 zakupionych podstawek, a 6 czeka do zakupienia/pomyślenia. Liczba kupowanych gier spadła. Sporo z tej listy wykreśliłem gier, które odciągnęłyby mnie od moich perełek. Nie ma to tamto, teraz do trafienia do kolekcji jak i na mój czas mogą zasłużyć tytuły wybitne. Trzeba przestać ogrywać jak leci a faktycznie skupić się na posiadanych grach. To mi się coraz bardziej udaje, więc też zadowolenie rośnie

Jakbym miał wyróżnić takie topowo gry, na które czekam i się doczekać nie mogę to z podstawek byłyby to:
- Kingdom Forlorn - ITU nakręciło hype kolejnymi pokazanymi filmikami i zdjęciami z finalnych kopii. ATO wciągnęło jak bagno, więc tutaj liczę na podobne jak nie lepsze wrażenia. Gra mi się tym bardziej spodoba jeśli faktycznie będzie można spokojnie i bez straty grać 1 bohaterem i w pełni zanurzyć się w jego historię.
- Corps of Discovery - już zaraz dostanę, więc pewnie to mnie napędza, ale kocham unikalne gry, a wydawca pokazał, że potrafi zachwycić. Dedukcję bardzo lubię i żałuję, że Poszukiwanie Planety X tak rzadko ląduje na stole...
-
- Has thanked: 570 times
- Been thanked: 940 times
- Kontakt:
@Ardel12 Wacław nie zasypuje gruszek w popiele i niedawno zakończyła się wspieraczka Black Bag (dodatku do DP), pracuje nad kosmicznym DP - z widzianych próbek wizualnych to będzie dla mnie to coś czego w tym aspekcie mi nie dowiozło Enormity. A jeszcze ma plan chłop wrzucić kolejną rzecz kompatybilną z DP ale będącą jakby wersją 2.0
https://www.thegamecrafter.com/games/flails-citadels
Biorę od niego wszystko, ja już jestem fanatykiem całe mieszkanie zaje….. ;D
https://www.thegamecrafter.com/games/flails-citadels
Biorę od niego wszystko, ja już jestem fanatykiem całe mieszkanie zaje….. ;D
- psia.kostka
- Has thanked: 561 times
- Been thanked: 1293 times
Ciekawostka:
Poprawna forma powiedzenia to "nie zasypiać gruszek w popiele"
https://sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/nie- ... 2980.html

Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
-
- Has thanked: 570 times
- Been thanked: 940 times
- Kontakt:
Czułem, że coś tu nie grapsia.kostka pisze: ↑27 maja 2025, 00:02Ciekawostka:
Poprawna forma powiedzenia to "nie zasypiać gruszek w popiele"
https://sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/nie- ... 2980.html
![]()

- Apos
- Has thanked: 532 times
- Been thanked: 1212 times
- Kontakt:
- Arcs + Zestaw wiedzy i liderów - mając w głowie świetnie wspomnienia i niezapomniane chwile z innych gier tego autora, trudno nie sięgnąć po Arcs. Tak samo jak w Root, John Company 2, Pax Pamir spodziewam się wyjątkowego tytułu o dużej interakcji. Zakupione w przedsprzedaży;
- Quartermaster General WW2: Druga Edycja - szukam gry luźniejszej gry na spotkania i konwenty. To może być nie tylko następca Gry o Tron, ale również świetny tytuł, aby wprowadzić znajomych do gier wojennych. Rozgrywka w wersję dwuosobową oraz koledzy z DPS ostatecznie potwierdzili, że będzie to dobry wybór. Czekam na polską premierę;
- Root Podziemia - jak pisałem przy Arcs. W Roota gramy, bawimy się świetnie i ten dodatek dopełni kolekcję. Czekam na dodruk;
- Star Wars: The Deckbuilding Game - Clone Wars - bardzo lubię pierwszą część i chętnie sięgnę po tą. Ciekawie zapowiadają się nowe cechy frakcji;
- The British Way - miło wspominam A Gest of Robin Hood, jednak ten tytuł bardziej mi pasuje. Czekam na dodruk/dostępność;
- Rival Cities - przy Hansie Teutonice (inna gra autora RC) bawimy się świetnie i możemy grać non-stop. To zapowiada się ciekawie, jako dwuosobowy mini-Pax. Czekam na dodruk/dostępność;
- Foundations of Metropolis / Sankore - szukam tytułu o budowaniu miasta z interakcją na 4 graczy. Oba tytuły wpadły na radar. Jak będą gdzieś dostępne w dobrej cenie, to pewnie się skuszę.
- salaba
- Has thanked: 343 times
- Been thanked: 558 times
Niby nie jest to wątek do dyskusji, ale:
1. Arcs okazał się dla mnie zbyt brutalny nawet jak na Cole'a i o ile Pax Pamir, John Company, Oath i Root mam w kolekcji to tutaj odcinam się grubą kreską. Dla mnie Root jest zdecydowanie fajniejszy jak chcę się ponawalać w asymetryczną gierkę. W kampanię Arcs nigdy nie grałam, ale czekam na nowy dodatek do Oath (New Foundations) i zdecydowanie wolę takie podejście kampanijne niż to jakie jest w Arcs - kilka rozgrywek i cyk. Liczę, że dodatek do Oath sprawi, że gra dojrzeje i zapewne jakieś ulepszenia zastosowane w Arcs znajdą tu swoje rozwinięcie. Nie wdaje się w notatki z developmentu, bo z Colem nigdy nie wiadomo, więc czekam na finalną wersję i tyle.
2. Co do The British Way to zawsze gorąco będę polecać. A Gest of Robin Hood niestety z każdą rozgrywką okazuje się jednak dla mnie coraz bardziej płytki i nudnawy. Jeśli ktoś jest zauroczony Robin Hoodem to The British Way nie rozczaruje - kupujta jak zobaczyta na stanie. Ja czekam na dodatek, ale wyjdzie raczej dopiero w 2026, bo jeszcze do druku nie poszedł.
3. SW: Clone Wars - lepiej znam tę część z filmów, więc i większy mam sentyment patrząc na karty i grając. Jest zdecydowanie bardziej dynamicznie, brutalnie niż w pierwszej części, jeśli chodzi o grę. Częściej gram jednak w część pierwszą, bo nowi gracze ze względu na okładkę z Vaderem zawsze wybierają tą

To tyle mojego komentarza.
Co do gier na które czekam to u mnie w zasadzie nic się nie zmieniło. Po obkupieniu się w Arkham LCG nic nowego po zapowiedziach od wydawnictw nie wpadło na mój radar poza The Pure Land od GMT, COIN dziejący się w Japonii, mapa wygląda bosko a że ciągnie mnie do COINów odkąd je odkryłam przed rokiem to chyba nie przejdę obojętnie obok takiej perełki. Jednak znowu patrzymy na rok 2026 jeśli chodzi o wydanie.
---
- Apos
- Has thanked: 532 times
- Been thanked: 1212 times
- Kontakt:
Dzięki za info o 2 i 3 - tylko potwierdza, aby zakupić

W Arcs z brutalnością nie będzie problemu. Mam bardzo fajną ekipę, której wszelaka interakcja nie przeszkadza. Póki nie jest to prostackie "Take-that", to będziemy się b. dobrze bawić

-
- Has thanked: 539 times
- Been thanked: 643 times
To i ja się zaktualizuję:samuraj1369 pisze: ↑23 sty 2025, 00:34 Aktualizuję listę zakupową na 2025:
+ Niesutraszeni: Wsparcie - kupione, ogrywam
- Wojna o Pierścień Gra Karciana - dodatek Fire and Swords PL od Galakty - nadal czekam
- Dodatki do Shard of Infinity od Portalu - nadal czrkam
- Nowa armia do Neuroshimy Hex - Wiremen zapowiedziany na Portalconie, czekam <3
Co dochodzi do listy:
- Nieustraszeni: Stalingrad - przedsprzedaż dokonana, czekam na czerwiec
- Spirit Island All-In od Portalu
- Dodatek do Radlands od Lucky Duckow - zapewne zapowiedzą 7.02
Co może wpaść:
- Race to Berlin od Portalu - zakupiłem pierwszą edycję, zobaczyny czy się spodoba, ale nawet jeżeli to zobaczymy czy wymienię bo to różnica tylko w wyglądzie komponentów
- Maria, Napoleon 1806/1807 - chcę wejść w gry wojenne, ale najpierw chcę zagrać z kimś ogarniętym
- Pax Porfiriana od Galakty - jeśli cena bedzie ok. Jak nie to zostaje przy starej wersji.
-
- Niesutraszeni: Wsparcie - zagrane pare razy solo, sprzedane ze wszystkimi częściami, przez brak towarzyszy, a pod solo wolę inne gry.
- Wojna o Pierścień Gra Karciana - dodatek Fire and Swords PL od Galakty - nadal czekam i nadal czekam
- Dodatki do Shard of Infinity od Portalu - nadal czekam i nadal czekam
W czerwcu mają być obydwa dodatki, nie wiem, trzymamy kciuki (Chociaż w shardsach to one chyba miały w czerwcu wypływać).
- Nowa armia do Neuroshimy Hex - Wiremen zapowiedziany na Portalconie - nie czekam, wyszedłem na tę chwilę z Neuroshimy z wilu powodów nie związanych z samą grą.
- Nieustraszeni: Stalingrad - przedsprzedaż dokonana, czekam na czerwiec, nadal czekam, ale zapewne zostanie sprzedane, bo nie będę miał z kim przejść tej kampani. Może kobieta się namówi to wtedy zostanie, a jak nie to siemasz i w świat.
- Spirit Island All-In od Portalu - kupione, jest sporo grane solo
- Dodatek do Radlands od Lucky Duckow - wykreślam, radlandsy też poszły w niepamięć niestety. Ponownie, za krótka gra aby ciągać na duże granie, a w domu chętnych brak :/
- Race to Berlin od Portalu - Nie spodobało się, tak więc wykreślam nową edycję.
- Maria, Napoleon 1806/1807 - Nie mam ludzi do grania w to.
- Pax Porfiriana od Galakty - Po ograniu starej edycji, wykreślam. Nudne i losowe to jak flaki z olejem.
A więc aktualna lista:
1. Wojna o Pierścień Gra Karciana: Fire and Swords
2. Dodatki do Shard of Infinity
3. Dodatek Feather and Flame do Spirit Island, niedawno zapowiedziany
4. Mata do dużej Wojny o Pierścień
5. Nieustraszeni: Stalingrad (tutaj to tak czekam i nie czekam, ale zapłacone to już zobaczymy)