Nadchodzące karcianki TCG i LCG

Tutaj można dyskutować na tematy ogólnie związane z grami planszowymi, nie powiązane z konkretnym tytułem.
samuraj1369
Has thanked: 517 times
Been thanked: 605 times

Re: Nadchodzące karcianki TCG i LCG

Post autor: samuraj1369 »

szczudel pisze: 23 kwie 2025, 22:30
samuraj1369 pisze: 23 kwie 2025, 22:11 Cotygodniowe "drafty" po 70 zł z boosterami z których nic Ci nie leci, bo to co lepsze jest do podziału dla wszystkich i rozdawane ze wspólnego stołu w kolejności zajętych miejsc...
Dramat.
No to chyba wina organizatora. Jak otwierasz booster i draftujesz to chyba Ci nie wyciągają najlepszej karty z paczki do puli nagród.
Takie są międzynarodowe zasady lokalnych draftów SWU. Grasz tym co wyciągnąłeś, a pod koniec turnieju wszystkie legendarki, rarki, holo i showcasy lądują na stół i zaczynając od TOP1 każdy wybiera po jednej aż się stół nie wyczyści. Więc pro graczom zawsze się draft zwracał, a lamusy płaciły.
aryss
Has thanked: 13 times
Been thanked: 22 times

Post autor: aryss »

samuraj1369 pisze: 23 kwie 2025, 22:47 Takie są międzynarodowe zasady lokalnych draftów SWU. Grasz tym co wyciągnąłeś, a pod koniec turnieju wszystkie legendarki, rarki, holo i showcasy lądują na stół i zaczynając od TOP1 każdy wybiera po jednej aż się stół nie wyczyści. Więc pro graczom zawsze się draft zwracał, a lamusy płaciły.
To kwestia jak org podchodzi, wiekszosc draftow w SWU jakie kojarze loklanie to bylo bez redraftu kart uzywanych do budowy, po prostu dodatkowy boosterek szedl na nagrody i z niego sie drafcilo ale to co wyciagneles skaldajac brales z soba.
Wiec po prostu takie mieliscie lokalne srodowisko i do nich mozesz miec pretensje ;)
szczudel
Has thanked: 126 times
Been thanked: 184 times

Post autor: szczudel »

To jest tak absurdalne, że zacząłem to googlować. Oficjalne strony akurat nie poruszają tego wątku.
Awatar użytkownika
Ayaram
Has thanked: 264 times
Been thanked: 870 times

Post autor: Ayaram »

Jak dla mnie to w przypadku karcianek TCG:
Jeśli kupujemy kart w opór to wydajemy dosłownie tysiące w ramach jednego dodatku i wydajemy nieproporcjonalnie dużo kasy w stosunku do tego co gra oferuje.
Jeśli ograniczamy się do jednego decku (za kilkaset złotych) i świadomie przez to olewamy kwestie budowanie talii, czy chociażby różnorodność decków/frakcji itp. dostępnych w ramach danego tytułu - to przy takim ograniczonym graniu dalej wydajemy nieproporcjonalnie dużo w stosunku do tego co gra oferuje.

LCG może nie jest najatrakcyjniejszy pod kątem dołączenia do gry w trakcie (szczególnie biorąc pod uwagę ich historyczną krótką żywotność), ale dalej to format bez porównania lepszy, bo TCG nie jest dobry dla gracza dosłownie nigdy.
samuraj1369

szczudel pisze: 23 kwie 2025, 23:09 To jest tak absurdalne, że zacząłem to googlować. Oficjalne strony akurat nie poruszają tego wątku.
aryss pisze: 23 kwie 2025, 23:09
samuraj1369 pisze: 23 kwie 2025, 22:47 Takie są międzynarodowe zasady lokalnych draftów SWU. Grasz tym co wyciągnąłeś, a pod koniec turnieju wszystkie legendarki, rarki, holo i showcasy lądują na stół i zaczynając od TOP1 każdy wybiera po jednej aż się stół nie wyczyści. Więc pro graczom zawsze się draft zwracał, a lamusy płaciły.
To kwestia jak org podchodzi, wiekszosc draftow w SWU jakie kojarze loklanie to bylo bez redraftu kart uzywanych do budowy, po prostu dodatkowy boosterek szedl na nagrody i z niego sie drafcilo ale to co wyciagneles skaldajac brales z soba.
Wiec po prostu takie mieliscie lokalne srodowisko i do nich mozesz miec pretensje ;)
No to jeszcze mnie oszukali xD
Najlepsze jest to, że jak pojechałem kiedyś grać drafta, to nie chcieli mnie dopuścić do gry bez koszulek z zakrytymi pleckami (o żadnych koszulkach nie było mowy na stronie wydarzenia), a jak poprosiłem czy ktoś pożyczy (gracz lub sklep) to nikt nie chciał i kazali mi kupić w sklepie za jakiś chory hajs xD
Awatar użytkownika
kudlacz135
Has thanked: 12 times
Been thanked: 6 times

Post autor: kudlacz135 »

Czemu koszulki miałyby być zakryte od tyłu?
Awatar użytkownika
Ayaram
Has thanked: 264 times
Been thanked: 870 times

Post autor: Ayaram »

kudlacz135 pisze: 24 kwie 2025, 00:41 Czemu koszulki miałyby być zakryte od tyłu?
Jak masz koszulki nieprzezroczyste to grając widzisz tył koszulki. Nic więcej i jakakolwiek próba znakowania kart jest raczej łatwo widoczna.

W przypadku przezroczystych widzisz przez koszulkę tył karty. Rerwersy kart są identyczne tylko w przypadku kart w stanie idealnym, więc dają pole do nadużyć (kto za dzieciaka grał taliami ze szkolnej świetlicy wie o czym mowa :mrgreen: ).
Przy drafcie raczej nie ma znaczenia, ale pewnie dają wymóg w spadku po innych trybach, albo dmuchając na zimne.
szczudel
Has thanked: 126 times
Been thanked: 184 times

Post autor: szczudel »

Inne gry karciane mają w zasadach turniejowych wprost napisane, że plecy muszą być zakryte, więc tu Cię raczej nie kantowali.
Awatar użytkownika
sliff
Has thanked: 366 times
Been thanked: 422 times

Post autor: sliff »

Jakiś toksyczny sklep/community.

W mtg koszulki są wymagane bo nawet w drafcie masz miks nowych kart z paczek i wyświechtanych landów ze wspólnej landstacji, a i tak po dodaniu kart dwustronnych dodali proxy aby nie było problemu z nie do końca nieprzeźroczystymi koszulkami.

W SWU nie ma tego problemu także obowiązkowe wymaganie koszulek na takim lokalnym graniu drafta bez sensu.

Ten redraft gdzie masz oddać swoje karty do wspólnej puli bez sensu. Tak to można grać w grupie znajomych że kupuje się boxa po taniości aby sobie pograć tanio ale jednocześnie było o co grać a nie w sklepie.

Także może taka opcja w zasadach gdzieś jest ale na pewno nie jest to oficjalna opcja dla 'organised play' w sklepach.
fat1s
Has thanked: 1377 times
Been thanked: 1 time

Post autor: fat1s »

Przysłuchuje się (przyczytuję?) Waszej dyskusji i jako kompletny laik w temacie, mam jedno pytanie.

Skoro lcg są takie problematyczne dla tych, którzy chcą dołączyć później (bo trzeba kupić wszystko co wyszło do tej pory), dlaczego po prostu nie ma co sezon (albo dwa) pełnej rotacji kart? Nowi gracze nie mieliby problemu, żeby dołączyć niskim kosztem i być może tytuły żyły był dłużej niż żyją zazwyczaj kompetetywne lcgi. Tak chyba jest w ccg, więc czemu nie spróbowano w lcg-ach?
samuraj1369

fat1s pisze: 03 maja 2025, 18:50 Przysłuchuje się (przyczytuję?) Waszej dyskusji i jako kompletny laik w temacie, mam jedno pytanie.

Skoro lcg są takie problematyczne dla tych, którzy chcą dołączyć później (bo trzeba kupić wszystko co wyszło do tej pory), dlaczego po prostu nie ma co sezon (albo dwa) pełnej rotacji kart? Nowi gracze nie mieliby problemu, żeby dołączyć niskim kosztem i być może tytuły żyły był dłużej niż żyją zazwyczaj kompetetywne lcgi. Tak chyba jest w ccg, więc czemu nie spróbowano w lcg-ach?

Chyba bardziej mówisz o TCGach i formacie boosterów (jeżeli nie to zignoruj dalszą cześć mojego postu). Nie rotuje się wszystkiego żeby nie zarżnąć marketu kart i ich wartości. To właśnie te dwa czynniki trzymają ludzi przy otwieraniu boosterów. Nikt by nie otwierał boostera za 20 zł jeśli zawsze wyciągałby z nich karty warte 2 zł. Ta możliwość wyciągnięcia karty za 2-10k napędza sprzedaż boosterów, a sprzedaż kart na marketach już twórców nie boli, bo te drogie karty już zostały wydrukowane i więcej ich nie będzie. Mam takie dziwne przeczucie ocierające się o pewność, że zawsze wypuszcza się jakieś OP karty, które potem napędzają rynek i zmysły hazardzistyczne boosterowców. Wyleczyłem się z TCGów.

W LCGach wiesz co kupujesz, kupujesz jedno pudełko i grasz :D
azazelmo
Has thanked: 195 times
Been thanked: 373 times

Post autor: azazelmo »

samuraj1369 pisze: 03 maja 2025, 20:37 W LCGach wiesz co kupujesz, kupujesz jedno pudełko <trzy core sety> i grasz :D
Poprawiłem tylko ;)
Xyhoo
Has thanked: 444 times
Been thanked: 230 times

Post autor: Xyhoo »

samuraj1369 pisze: 03 maja 2025, 20:37 Mam takie dziwne przeczucie ocierające się o pewność, że zawsze wypuszcza się jakieś OP karty, które potem napędzają rynek i zmysły hazardzistyczne boosterowców.
Nawet jest na to nazwa- Power Creep.
Jest to zjawisko pożądane przez wydawcę, ale też przez graczy, bo nowe mocne karty zmieniają metę, która przez poprzednie miesiące już się ograła i potrzeba świeżości, a karty słabe mety nie zmienią. Gdyby nie power creep to gracze by odeszli
bosik111
Has thanked: 12 times
Been thanked: 55 times

Post autor: bosik111 »

fat1s pisze: 03 maja 2025, 18:50 Przysłuchuje się (przyczytuję?) Waszej dyskusji i jako kompletny laik w temacie, mam jedno pytanie.

No właśnie nie są, i w sumie jest to problem tylko dla kolekcjonerów którzy chcą mieć wszystko a 90 procent tego nigdy nie ogra w całości. Kiedyś miałem okazję zobaczyć pełną kolekcje do władcy pierścieni lcg. Jak chciałbyś to uczciwie ograć za jednym zamachem to zamienia się w lifestyle game, bo po prostu nie byłoby czasu na inne gry przy ilości content u, w sumie to się nie dziwię że FFG się już praktycznie wycofało z wydawania nowych setów i podtrzymuje grę na kroplówce okazjonalnymi dodrukami najpopularniejszych dodatków. Z Arkham niedługo będzie to samo, i po prostu zaczęli uprzedzać fakty żeby złagodzić cios zakończenia dodruków niektórych cykli, ale tu przynajmniej nowy content będzie zawsze wydawany. Czy to źle czy dobrze, zależy kogo zapytasz. Kolekcjonerzy którzy weszli za późno będą sobie rwać włosy z głowy tak jak w przypadku rzadszych powrotów, ale ogolnie dla zdrowia gry to jest chyba dobre. Będą mieli pole do przeszukiwania pewnych kart ze starych setów żeby nie wymyślać koła na nowo, ale nie będą już związani legacy designem i starymi kartami graczy. Kto będzie chciał i tak będzie grał starymi i nowymi, bo to jest grą co op a nie pojedynkowa jak klasyczne tcg, więc nie ma na co narzekać.
samuraj1369

Xyhoo pisze: 03 maja 2025, 21:22
samuraj1369 pisze: 03 maja 2025, 20:37 Mam takie dziwne przeczucie ocierające się o pewność, że zawsze wypuszcza się jakieś OP karty, które potem napędzają rynek i zmysły hazardzistyczne boosterowców.
Nawet jest na to nazwa- Power Creep.
Jest to zjawisko pożądane przez wydawcę, ale też przez graczy, bo nowe mocne karty zmieniają metę, która przez poprzednie miesiące już się ograła i potrzeba świeżości, a karty słabe mety nie zmienią. Gdyby nie power creep to gracze by odeszli
Power Creep to podnoszenie średniej wymaganej mocy na cykl. To samo jest w grach mmo typu GW2, gdzie 5 lat temu wystarczało 30k DPSu, a teraz średnia utrzymuję się na poziomie 43k. Mi bardziej chodziło o karty, które byly OverPowered (OP) per talia. Takie karty w TCGach budują metę, windują cenę i dam sobie uciąć wacka (chociaż nigdy nikt tego nie potwierdzi, bo się nie da), że dokladnie te karty są dużo rzadsze w boosterach niż inne.
Dokładnie taki sam schemat występuje w LoLu, gdzie nowa postać wchodząca do gry jest OP, ludzie ją kupują, podbijają sobie Win/Lose ratio, kupują skórki itd., a po dwóch tygodniach wpada nerf (w TCGach errata). W karciankach patch nie jest tak szybki, bo ilość kart jest ograniczona.

TCGi to sposób na wyciąganie pieniędzy od graczy i jest to paskudny format wydawniczy według mnie.
Pomnik
Has thanked: 394 times
Been thanked: 268 times

Post autor: Pomnik »

Jak już zostało wspomniane - wszystkiego mieć nie musisz. No i inna sprawa jest taka że prawie wszystkie kompetetywne LCG już padły (w kontekście wydawania nowego contentu). Chyba tylko Netrunner żyje ale z tego co kojarzę to w nim nie ma większego problemu by zamówić wydruk proxy niedostępnych kart.
Jedyne żyjące LCG to kooperacje: Arkham, Marvel i LOTR. I FFG całkiem niedawno ogłosiło zmianę modelu wydawniczego i wprowadzenie rotacji.
Spoiler:
"Real darkness have love for a face. The first death is in the heart, Harry."
ODPOWIEDZ