Robinson Crusoe: AotCI - zasady

Masz wątpliwości w sprawie zasad jakiejś gry? Zamiast pisać na forum ogólnym, wyszukaj dedykowany wątek na tym podforum i w nim zadaj pytanie.
Awatar użytkownika
zuroslawski
Has thanked: 15 times
Been thanked: 5 times

Re: Robinson Crusoe: AotCI - zasady

Post autor: zuroslawski »

Dziekuje za poprzednie odpowiedzi, troche mi to rozjasnilo rozgrywke. Jednak jesli chodzi o ponizsze pytanie dalej nie do konca jestem pewny. Dwie osoby odpowiedzialy ze musi byc papuga, jedna ze albo ryba albo papuga. Tez mi sie wydaje ze to obojetne, poniewaz gdzies w instrukcji kojarze ze bylo ze to jest zamienne, jednak sliff i agt tez moga miec racje poniewaz sa tez karty wydarzen ktore mowia o zakryciu zrodla z pozywieniem ale bez ikonki. Tutaj ta konkretna ikonka wystepuje.

sako77 pisze: 02 mar 2025, 14:22
zuroslawski pisze: 02 mar 2025, 09:23 Mam kolejne pytanie bo nie moge tego znalezc w instrukcji:

Mam taka karte wydarzenia:

Obrazek

1. Mam zrodlo na kafelku z obozem ale z ryba, czy zakrywam takie zrodlo w zwiazku z wydarzeniem czy musi to byc zrodlo z papuga konkretnie ?
sako77 pisze: 02 mar 2025, 14:22 1. Ryba lub papuga, chodzi po prostu o pożywienie.
sliff pisze: 02 mar 2025, 14:09 1. Musi być papuga. Sa karty [ryba]/[papuga] jak i po prostu mówiące źródło pożywienia.
agt pisze: 02 mar 2025, 10:08 1. Musi być z papugą
czata
Been thanked: 17 times

Post autor: czata »

Ja też jestem za papugą.
Poparłem post @agt.
sako77
Has thanked: 138 times

Post autor: sako77 »

zuroslawski pisze: 03 mar 2025, 15:29 Dziekuje za poprzednie odpowiedzi, troche mi to rozjasnilo rozgrywke. Jednak jesli chodzi o ponizsze pytanie dalej nie do konca jestem pewny. Dwie osoby odpowiedzialy ze musi byc papuga, jedna ze albo ryba albo papuga. Tez mi sie wydaje ze to obojetne, poniewaz gdzies w instrukcji kojarze ze bylo ze to jest zamienne, jednak sliff i agt tez moga miec racje poniewaz sa tez karty wydarzen ktore mowia o zakryciu zrodla z pozywieniem ale bez ikonki. Tutaj ta konkretna ikonka wystepuje.
Jak sobie przemyślałem i pogrzebałem w pamięci, to jednak chyba chodzi konkretnie o papugę. Wybacz zamieszanie, pamięć już nie ta 😂🤦🏼‍♂️
Awatar użytkownika
zuroslawski

sako77 pisze: 03 mar 2025, 16:22 Jak sobie przemyślałem i pogrzebałem w pamięci, to jednak chyba chodzi konkretnie o papugę. Wybacz zamieszanie, pamięć już nie ta 😂🤦🏼‍♂️
czata pisze: 03 mar 2025, 16:07 Ja też jestem za papugą.
Poparłem post @agt.

Obrazek

Dzis znalazlem w intrukcji do Robinsona:Skrzynia Skarbow cos takiego. Wiec chy basako77 mial jednak racje. Nie wazne czy papuga czy ryba bedzie w wydarzeniu, chodzi ogolnie o pozywienie, wiec jesli nie ma papugi na sasiednich kafelkach to moge zakryc tez rybe. Poprawcie mnie jesli sie jednak myle
Muadib
Has thanked: 40 times
Been thanked: 16 times

Post autor: Muadib »

Hej ja zawsze tak gralem,z e zakrywalem pozywienie a nie konkretna ikone
czata
Been thanked: 17 times

Post autor: czata »

Nadal głosuję, że w tym przypadku zakrywa się papugę.

Przejrzałem Karty Wydarzeń i znalazłem 3, w których zakrywa się pożywienie.
1. Drapieżnik w okolicy, w którym występuje rysunek papugi;
2. Wydry - z rybami;
3. Drapieżniki - rysunek papugi jest łamany na rysunek ryby.

To oznacza, że rysunek ma znaczenie.
Rysunek jest powiązany z treścią, która jest na karcie.
Awatar użytkownika
zuroslawski

czata pisze: 06 mar 2025, 19:56 Nadal głosuję, że w tym przypadku zakrywa się papugę.

Przejrzałem Karty Wydarzeń i znalazłem 3, w których zakrywa się pożywienie.
1. Drapieżnik w okolicy, w którym występuje rysunek papugi;
2. Wydry - z rybami;
3. Drapieżniki - rysunek papugi jest łamany na rysunek ryby.

To oznacza, że rysunek ma znaczenie.
Rysunek jest powiązany z treścią, która jest na karcie.

No ja tak bede grac mimo wszystko, bo wtedy to ma sens. Nawet w dodatku jest klatka, w ktorej tez jest narysowana papuga, wiec troche by bylo bez sensu ze ide zbierac ryby po to zeby je dac pozniej do klatki.
agt
Has thanked: 908 times
Been thanked: 504 times

Post autor: agt »

zuroslawski pisze: 05 mar 2025, 17:38 Obrazek

Dzis znalazlem w intrukcji do Robinsona:Skrzynia Skarbow cos takiego. Wiec chy basako77 mial jednak racje. Nie wazne czy papuga czy ryba bedzie w wydarzeniu, chodzi ogolnie o pozywienie, wiec jesli nie ma papugi na sasiednich kafelkach to moge zakryc tez rybe. Poprawcie mnie jesli sie jednak myle
No według mnie jednak się mylisz.
To, że rodzaj zebranego pożywienia nie ma wpływu na rozgrywkę nie oznacza, że przed zebraniem te rodzaje pożywienia są sobie równe. Jak dla mnie ten fragment jest wręcz argumentem na rzecz tego, że przed zebraniem ma znaczenie czy ryba czy ptak - mimo, że po zebraniu traktujemy je w rozgrywce tak samo. Zatem źródło ryb =/= źródło papug, co za tym idzie ma znaczenie czy na karcie jest ikona papugi czy ryby.
Awatar użytkownika
sliff
Has thanked: 368 times
Been thanked: 422 times

Post autor: sliff »

Dla mnie ta informacja dotyczy znaczników rybek i papug które są dodane w skrzyni skrabów, że nie mają żadnego znaczenia mechanicznego i należy je traktować tak samo jak banany.
agt
Has thanked: 908 times
Been thanked: 504 times

Post autor: agt »

sliff pisze: 09 mar 2025, 13:10 Dla mnie ta informacja dotyczy znaczników rybek i papug które są dodane w skrzyni skrabów, że nie mają żadnego znaczenia mechanicznego i należy je traktować tak samo jak banany.
A, też możliwe.
Awatar użytkownika
zuroslawski

sliff pisze: 09 mar 2025, 13:10 Dla mnie ta informacja dotyczy znaczników rybek i papug które są dodane w skrzyni skrabów, że nie mają żadnego znaczenia mechanicznego i należy je traktować tak samo jak banany.
To prawda, zle zrozumialem Jak juz wyzej pisalem, ja gram tak jak pisaliscie, poza tym faktycznie sa rozne karty ktore maja tez obie ikonki, wiec jest ok.

Mam pytanie jeszcze do dodatku, wczoraj gralismy z rolami i mielismy dwie role ktore sie wzajemnie wykluczaja i nie wiem za bardzo jak je rozpatrywac poprawnie:

Obrazek

Maruda powoduje, ze sam nie bierze morale, ale inni biora, a zimnokrwisty nigdy nie bierze morale w fazie morale. I jak tutaj grac ?
Awatar użytkownika
Nidhogg
Has thanked: 99 times
Been thanked: 62 times

Post autor: Nidhogg »

W fazie morale marudy dajesz determinację jednemu innemu graczowi, nie możesz wybrać postaci z cechą zimnokrwisty gdyż ta postać nie może otrzymać determinacji w fazie morale, jeśli gracie tylko we 2 osoby to maruda daje tylko minusy
7% rabatu - 3Trolle
10% rabatu - Planszostrefa
Zbiórki gdzie jestem organizatorem: tu
Awatar użytkownika
zuroslawski

To teraz mam pytanie odnosnie dodatku. Chcialbym dolaczyc do rozgrywki ukryte karty cech, ale troche nie rozumiem jak ma to dzialac. Niby mam przed innymi nie odkrywac swojego zadania, ale z jednej strony niektore zadania uniemozliwiaja mi wykonywanie akcji dwoma pionami czy np. pobieram mniej determinacji w fazie morale, wiec jak mam niby ukryc swoje zadanie przed innymi jak i tak beda widziec ze robie cos inaczej niz powinienem. Skoro pojde np jednym tylko pionem to zaraz beda pytania, a dlaczego tak ? Takie to troche niezrozumiale do konca jak z tym grac. Chyba ze cos zle interpretuje.
marcinglg

Post autor: marcinglg »

Dwa pytania dot. scenariusza Kłusownicy: Pomoc rannym zwierzętom.

1.Mam tylko 3 karty z bestiami o sile 4. To mają być dokładnie te 3 karty, czy z min.4 siły bo takie też informację znalazłem.
2. Kafelki z terenem rzeki mamy położyć na dwóch miejscach na środku planszy? Licząc od plaży oba w prawo?
ODPOWIEDZ