Carcassonne (Klaus-Jurgen Wrede)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
warlock
Has thanked: 1237 times
Been thanked: 2385 times

Re: Carcassonne (Klaus-Jurgen Wrede)

Post autor: warlock »

Będę musiał chyba to zatem obadać ;).

A tymczasem dorwalem zafoliowane The City w pięknym drewnianym pudle... ;). W sumie rarytas.

Obrazek
Awatar użytkownika
tomb
Has thanked: 376 times
Been thanked: 421 times

Post autor: tomb »

Rozmaite iteracje Carcassonne udowadniają, jakim ciekawym i giętkim systemem jest mechanika tej gry. Wydaje mi się, że rzadko się mówi w tym kontekście o dziele Wredego. Ja sobie niezwykle cenię, że na bazie tych kilku reguł można przy pomocy kilku dalszych elementów odmienić charakter rozgrywki. Zwykle nie ma tu rewolucji, ale każdy dodatek serii podstawowej oraz każda reimplementacja daje nowe odczucia.

Moje ulubione mutacje to Łowcy i zbieracze, Morza południowe, Safari i Miasto. Oczywiście Zamek Knizi też bardzo dobrze oceniam, perła w carcassonnowej kolekcji.
"Jak kto ma swój rozum, ten głupi nie jest [...] Głupie są te, co cudzy rozum mają."
Awatar użytkownika
Mrukar
Has thanked: 283 times
Been thanked: 195 times

Post autor: Mrukar »

Czy jaranie się Carcassone kwalifikuje się do tematu
Ostatni level naszego hobby ? :lol:
viewtopic.php?t=84587

Oczywiście, żartuję. Zamek uwielbiam, a zwykła podstawka, gdy rozgrywka jest agresywna daje naprawdę fajne wrażenia.
Alextasha
Has thanked: 34 times
Been thanked: 119 times

Post autor: Alextasha »

A ja lubię też The Ark of the Covenant - udało mi się parę lat temu kupić FIN/S/DK/N wersję na lautapelit jak juz sądziłam, że nie będę w stanie mieć pełnej kolekcji małych Carcassonne :D
Awatar użytkownika
garg
Has thanked: 1766 times
Been thanked: 1270 times

Post autor: garg »

Alextasha pisze: 09 maja 2025, 21:41 A ja lubię też The Ark of the Covenant - udało mi się parę lat temu kupić FIN/S/DK/N wersję na lautapelit jak juz sądziłam, że nie będę w stanie mieć pełnej kolekcji małych Carcassonne :D
Z 10 lat temu przestałem już tego szukać, bo było nie do dostania, więc szacunek :)
Mam / Sprzedam/wymienię
(Może nie wystawiłem, ale też chętnie wymienię)

Najstarszy offtop świata: Ceterum censeo Carthaginem esse delendam ;-)
Alextasha
Has thanked: 34 times
Been thanked: 119 times

Post autor: Alextasha »

garg pisze: 09 maja 2025, 21:50
Alextasha pisze: 09 maja 2025, 21:41 A ja lubię też The Ark of the Covenant - udało mi się parę lat temu kupić FIN/S/DK/N wersję na lautapelit jak juz sądziłam, że nie będę w stanie mieć pełnej kolekcji małych Carcassonne :D
Z 10 lat temu przestałem już tego szukać, bo było nie do dostania, więc szacunek :)
też właśnie tak miałam - że było nie do dostania, dlatego jak przez przypadek znalazłam to na stronie to się upewniałam czy to nie fake xD ale nie, oni dopiero to wtedy wydawali więc nówka wleciała do sklepu. Jedyne czego mi brakuje to dodatku do star wars a tak to mam wszystko :D
ODPOWIEDZ