Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Rozmaite iteracje Carcassonne udowadniają, jakim ciekawym i giętkim systemem jest mechanika tej gry. Wydaje mi się, że rzadko się mówi w tym kontekście o dziele Wredego. Ja sobie niezwykle cenię, że na bazie tych kilku reguł można przy pomocy kilku dalszych elementów odmienić charakter rozgrywki. Zwykle nie ma tu rewolucji, ale każdy dodatek serii podstawowej oraz każda reimplementacja daje nowe odczucia.
Moje ulubione mutacje to Łowcy i zbieracze, Morza południowe, Safari i Miasto. Oczywiście Zamek Knizi też bardzo dobrze oceniam, perła w carcassonnowej kolekcji.
"Jak kto ma swój rozum, ten głupi nie jest [...] Głupie są te, co cudzy rozum mają."
A ja lubię też The Ark of the Covenant - udało mi się parę lat temu kupić FIN/S/DK/N wersję na lautapelit jak juz sądziłam, że nie będę w stanie mieć pełnej kolekcji małych Carcassonne
Alextasha pisze: ↑09 maja 2025, 21:41
A ja lubię też The Ark of the Covenant - udało mi się parę lat temu kupić FIN/S/DK/N wersję na lautapelit jak juz sądziłam, że nie będę w stanie mieć pełnej kolekcji małych Carcassonne
Z 10 lat temu przestałem już tego szukać, bo było nie do dostania, więc szacunek
Alextasha pisze: ↑09 maja 2025, 21:41
Z 10 lat temu przestałem już tego szukać, bo było nie do dostania, więc szacunek
też właśnie tak miałam - że było nie do dostania, dlatego jak przez przypadek znalazłam to na stronie to się upewniałam czy to nie fake xD ale nie, oni dopiero to wtedy wydawali więc nówka wleciała do sklepu. Jedyne czego mi brakuje to dodatku do star wars a tak to mam wszystko