Horror w Arkham: Gra karciana / Arkham Horror: The Card Game LCG (N. French, M. Newman)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Re: Horror w Arkham: Gra karciana / Arkham Horror: The Card Game LCG (N. French, M. Newman)
Wygląda na to że ten dinozaur z zapowiedzi nowego trybu wydawniczego to prawdopodobnie nowy scenariusz który zadebiutuje na GenCon, nadali mu nazwę Film Fatale Scenerio i dzieje się w Hollywood
Re: Horror w Arkham: Gra karciana / Arkham Horror: The Card Game LCG (N. French, M. Newman)
Premiera kolejnych cykli już14 maja.
Sam wzięłam Zapomnianą Erę i przy czterech pełnych cyklach czuję, że to już wystarczy, bo gram jednak nie za często.
Zacząłem też pierwsze przejście Carcossy, na razie jeden scenariusz za mną. Klimatem mnie rozwalił. Sam scenariusz mechanicznie wydaje mi się też mniej skomplikowany niż dwa pierwsze scenariusze z Dunwitch, za którymi szczerze mówiąc nie przepadam, zresztą jak i za tą kampanią.
-
- Has thanked: 23 times
- Been thanked: 11 times
Dzięki za info! Pisałem do nich przedwczoraj ale nie było jeszcze terminu... Czekam na Zapomnianą Erę i Przerwany Krąg (obie z badaczami
). W przypływie natchnienia kupiłem jeszcze powrót do Zapomnianej Ery bo podobno robi robotę w przypadku tej kampanii ale zobaczymy!

Też myślałem o tym Powrocie, ale stwierdziłem, że gdy bedę chciał regrywalności to po prostu zagram w inną kampanię.
-
Też prawda

W sumie poprawioną mechanikę można wprowadzić bez dodatku...
- salaba
- Has thanked: 342 times
- Been thanked: 557 times
Super, że premiera już tak blisko, zacieram rączki 
W międzyczasie dotarli do mnie Pożeracze, 400 zł za pełen cykl i w dodatku nówka w folii to była okazja. Karty w środku i badacze bardzo fajni. Nie ma się co bać blistrów, bo i tak całą kampania jest w apce, więc nawet tych karteluszek nie trzeba wyjmować, prostować itd.
FOMO weszło mocno i dokupiłam jeszcze Klątwę i Karnawał - jedynie po to aby zacząć testować tak kolejne talie zamiast przekonywać się o tym jak coś skopałam w momencie rozpoczęcia kampanii (jak już taką zaczynam to cisnę do końca z pełnymi konsekwencjami swojej indolencji, nie resetuję scenariusza ani nie porzucam). Zatem dla mnie krótsze pojedyncze scenariusze do testowania talii mają w sumie sens (choć z drugiej strony pojedyncze scenariusze niby nikt nie radzi przechodzić taliami z 0 xp xD, ale, mniejsza z tym, kupione i już).
Aha i skusiłam się na Strażników Otchłani w wersji EN (to jedyne co było w sklepie). Niech sobie leży, jak mi będzie brakowało nowych wrażeń to zagram, bo tematyka Egiptu leży mi mocno a okazja w obecnej cenie może się już nie zdarzyć.
Finalnie będę miała zatem 8 pełnych cykli, badaczy z Zatopionego Miasta, dwa Powroty i 6 scenariuszy niezależnych. I bardzo się cieszę z tego co udało się dorwać
Kolekcja na bogato a miejsce wyliczone na styk - zarówno w segregatorach jak i w skrzyniach i mini komodzie. Więcej się już po prostu nie zmieści.
W ciągu najbliższych dni zaczynam pierwsze przechodzenie Zmowy nad Innsmouth - Kohaku (mistyk) i Trish (łotr). Poczytałam, że w kampanii jest, więc starałam się zbudować talie, w których każda karta coś robi / ma sens sama w sobie. Jak wyjdzie jednak, to nie wiem. Po raz pierwszy będę próbowała grać na błogosławieństwa/klątwy i się jaram. Nie piszcie mi tylko, że dobór postaci fatalny, bo jak mam przegrać z kretesem to na własnych warunkach ;P

W międzyczasie dotarli do mnie Pożeracze, 400 zł za pełen cykl i w dodatku nówka w folii to była okazja. Karty w środku i badacze bardzo fajni. Nie ma się co bać blistrów, bo i tak całą kampania jest w apce, więc nawet tych karteluszek nie trzeba wyjmować, prostować itd.
FOMO weszło mocno i dokupiłam jeszcze Klątwę i Karnawał - jedynie po to aby zacząć testować tak kolejne talie zamiast przekonywać się o tym jak coś skopałam w momencie rozpoczęcia kampanii (jak już taką zaczynam to cisnę do końca z pełnymi konsekwencjami swojej indolencji, nie resetuję scenariusza ani nie porzucam). Zatem dla mnie krótsze pojedyncze scenariusze do testowania talii mają w sumie sens (choć z drugiej strony pojedyncze scenariusze niby nikt nie radzi przechodzić taliami z 0 xp xD, ale, mniejsza z tym, kupione i już).
Aha i skusiłam się na Strażników Otchłani w wersji EN (to jedyne co było w sklepie). Niech sobie leży, jak mi będzie brakowało nowych wrażeń to zagram, bo tematyka Egiptu leży mi mocno a okazja w obecnej cenie może się już nie zdarzyć.
Finalnie będę miała zatem 8 pełnych cykli, badaczy z Zatopionego Miasta, dwa Powroty i 6 scenariuszy niezależnych. I bardzo się cieszę z tego co udało się dorwać

W ciągu najbliższych dni zaczynam pierwsze przechodzenie Zmowy nad Innsmouth - Kohaku (mistyk) i Trish (łotr). Poczytałam, że w kampanii jest
Spoiler:
---
Moja kolekcja: https://boardgamegeek.com/geeklist/291177
Sprzedam: viewtopic.php?p=1716604#p1716604
Wy tu piszecie o nowych kampaniach a mi tu Pożeracz z otchłani kopie rzyć bezlitośnie
Uparłem się żeby przerwać rytuał zamiast wybierać mniejsze zło ale kończy się tym samym: jeden ginie pod natłokiem wrogów a drugi nie zdaje ostatecznego testu i też ginie
Arkham potrafi być brutalne.
A jeśli chodzi o cykle to z Kręgiem będę miał sześć. Z zakupem Miasta poczekam na opinie w PL - zostaje mi w pudełku akurat miejsce na jeden cykl. Jeśli istotnie FFG skupi się tylko na reprintach to i tak mam grania i grania po sam dach.

A jeśli chodzi o cykle to z Kręgiem będę miał sześć. Z zakupem Miasta poczekam na opinie w PL - zostaje mi w pudełku akurat miejsce na jeden cykl. Jeśli istotnie FFG skupi się tylko na reprintach to i tak mam grania i grania po sam dach.
Spoiler:

Dobrze że, partnerka zagra czasem ze mną bo kryzys byłby na całego

- salaba
Cóż...
1. Gram solo, więc nie jestem od nikogo zależna
2. Nie mam rodziny
3. Arkham jest tak dobry, że inne gry poszły w mocną odstawkę

---
HwA zbieram od dobrych kilku lat... ale grać na poważnie zacząłem teraz
. Miałem grać głównie solo, ale ekipie się bardzo spodobało i wkręcili się na maxa.
Jesteśmy po podstawce i pierwszym scenariuszu Dunwich, więc raczkujemy dopiero, ale chciałem tutaj podnieść tylko jedną rzecz, bo na temat samej gry to już wystarczająco tu zostało napisane.
Ta gra niesamowicie oddaje ducha przygody/rpg, a mistrzostwem dla mnie jest jak sama historia i mechanika potrafią się przenikać, a konkretne wybory mają realne konsekwencje w grze !!! Piję tutaj bezpośrednio do wizyty w Kasynie
. Daje w spoiler na wszelki wypadek.
Powiedzcie mi proszę że później jest tylko lepiej 

Jesteśmy po podstawce i pierwszym scenariuszu Dunwich, więc raczkujemy dopiero, ale chciałem tutaj podnieść tylko jedną rzecz, bo na temat samej gry to już wystarczająco tu zostało napisane.
Ta gra niesamowicie oddaje ducha przygody/rpg, a mistrzostwem dla mnie jest jak sama historia i mechanika potrafią się przenikać, a konkretne wybory mają realne konsekwencje w grze !!! Piję tutaj bezpośrednio do wizyty w Kasynie

Spoiler:

-
Jest sporo takich akcji w innych kampaniach również. Często nie są to oczywiste wybory
Uczta w Dolinie Hemlock Ci podejdzie jak tak 

"Real darkness have love for a face. The first death is in the heart, Harry."
Wow, prawie wymiotło Core set ze sklepów, a dodruk był zaledwie rok temu. Albo to był mały rzut, albo popularność AH wystrzeliła w kosmos.
Tymczasem, zwolnił się jeden egzemplarz Zapomnianej Ery. Ogrywanie tego co mam idzie tak wolno, że nie ma sensu mrozić 400 zł na półce i cofnąłem zamówienie. Jeśli braknie to trudno, będą inne kampanie, a i tak w perspektywie roku pewnie nie ogram tego co mam.
Walczcie z FOMO!
Tymczasem, zwolnił się jeden egzemplarz Zapomnianej Ery. Ogrywanie tego co mam idzie tak wolno, że nie ma sensu mrozić 400 zł na półce i cofnąłem zamówienie. Jeśli braknie to trudno, będą inne kampanie, a i tak w perspektywie roku pewnie nie ogram tego co mam.
Walczcie z FOMO!

- salaba
Przytoczony przykład to ten wybór nieoczywisty. Jest wiele takich wyborów, choć "na karku" mam raptem trzy kampanie (Dunwich, Carcosa, Szkarłatne Klucze). W każdej były wybory, które wpływały na dalsze scenariusze. To właśnie one plus mnogość badaczy i budowania talii czyni Arkham tak fantastycznie regrywalnym tytułem

Szanuję każdego walczącego z FOMO, jednak w przypadku Arkham zakup to jednak inwestycja. Nie tylko można sprzedać jak i nawet lekko zarobić. W obecnej niepewności co do tego, co zrobi FFG, uważam, że zakup tego, co jest, puki jest, to jednak wybór podyktowany rozsądkiem

---
Arkham jako inwestycja to jest mit (Cthulhu?), sam już raz część sprzedawałem, zawsze ze stratą. Wszystko zależy od potrzeb, jak komuś nie zależy to może gnić na półce latami w zaporowej cenie
Jednak to temat na dyskusję w innym wątku.

Jednak to temat na dyskusję w innym wątku.
-
- salaba
Spoiler:
Bo nie jest trudno znaleźć jeszcze egzemplarze, na OLX czy w mniejszych sklepach.
@Mrukar to nie tak, że trzeba trzymać i sprzedawać w zaporowych cenach. Chodzi o to, że Arkham właśnie nie traci na wartości a od przyszłego roku to pewnie nawet zyska. U mnie nieograne kampanie nigdy nie leżą na półce zafoliowane, od razu są otwierane, koszulkowane i czekają na rozgrywkę. Żadnej innej gry nie byłam tak pewna, więc kupowanie na zapas w moim przypadku to nie dodawanie gry na półkę wstydu

Skoro Tobie gra podpasowała, to trochę nie rozumiem dlaczego zrezygnowałeś z zakupu Zapomnianej. Chyba, że chciałeś uwolnić środki na inny tytuł. Dla mnie taka decyzja oznaczałaby, że potem uda się kupić drożej a na taką ewentualność (o ironio) po prostu mnie nie stać

Są osoby, które kupują na potęgę wszystko, nie tylko Arkham i tego się już nie da zbytnio powstrzymać. Jednak LCG mają chyba tę przypadłość, że nikt się w nie nie pcha by potem bez zagrania sprzedać. Za droga zabawa.
Dobra, wygadałam się

Ostatnio zmieniony 18 maja 2025, 01:59 przez Curiosity, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: cytowanie
Powód: cytowanie
---
-
Cen niestety nie znam bo to zdjęcie z ich Insta. Ja czekam cierpliwie na swoje zamówione w przedsprzedaży... 

Niestety nie, dużo osób oglądało, ale stało im na półce do końca dnia.
- brazylianwisnia
- Has thanked: 310 times
- Been thanked: 1115 times
Zaden mit. Jak wchodziłem w grę to przejąłem 3 kolekcje i sprzedawałem po rozbiciu to co juz miałem i było niedostępne za lepsza cene niż nówki w sklepie. Ostatnio na FB pojawił się duży zestaw to małe dodatki badaczy schodziły chyba po 100zl a powroty po kilkaset PLN gdzie w sklepie wszystko kosztowało 2-4x mniej...wszystko co będzie niedostępne ktoś będzie gotów nadplacic. Nie zrozumcie mnie źle - nie propaguje tego. Inaczej już bym zmagazynował pewne produktu po 10szt. Tylko potwierdzam fakt. Mając wszystko co jest ręke dam sobie obciąć, że sprzedałbym po wyższej cenie niż kosztowało w sklepie gdybym chciał się z tym rozstać.
Sprzedam:Ostatnia Wola+Utrata posady, Arnak, insert Folded Space dla Everdell, Marvel Zombies
forum/viewtopic.php?f=65&t=76430
W zależności od sytuacji ten zysk jest często pozorny. Dam przykład Posiadłości Szaleństwa przed dodrukiem - sprzedałem swój egzemplarz drożej niż kupiłem. Natomiast cena dodruku była już wyższa niż to za ile kupiłem Posiadłość i za ile ją sprzedałem. I co więcej, ogólnie gry podrożały więc nawet jakbym chciał sobie kupić inną grę to wartość nabywcza tego za ile ją sprzedałem jest mniejsza niż wcześniej.brazylianwisnia pisze: ↑13 maja 2025, 17:12Zaden mit. Jak wchodziłem w grę to przejąłem 3 kolekcje i sprzedawałem po rozbiciu to co juz miałem i było niedostępne za lepsza cene niż nówki w sklepie. Ostatnio na FB pojawił się duży zestaw to małe dodatki badaczy schodziły chyba po 100zl a powroty po kilkaset PLN gdzie w sklepie wszystko kosztowało 2-4x mniej...wszystko co będzie niedostępne ktoś będzie gotów nadplacic. Nie zrozumcie mnie źle - nie propaguje tego. Inaczej już bym zmagazynował pewne produktu po 10szt. Tylko potwierdzam fakt. Mając wszystko co jest ręke dam sobie obciąć, że sprzedałbym po wyższej cenie niż kosztowało w sklepie gdybym chciał się z tym rozstać.
Oczywiście jak ktoś kupi w danym momencie i sprzeda względnie szybko to trochę inna sytuacja. Poza tym taki proceder jest analogiczny do handlarzy aut, którzy rozbierają całe auto na części i zarabiają na sprzedaży pojedynczych części.
Potwierdzam. Przez parę cykli można było kupić w momencie wydania dwa egzemplarze, odczekać rok, sprzedać jedną kopię i mieć swoją praktycznie za darmo. Nie będę ukrywał, że zdarzało mi się z tego korzystać, np. przy "taliach startowych". Oczywiście wszystko zależało i będzie zależeć od decyzji wydawcy, ale w dłuższym okresie sytuacja może się powtórzyć jeśli produkcja będzie raczej nieregularna, a w końcu może w ogóle zaniknie.brazylianwisnia pisze: ↑13 maja 2025, 17:12 Zaden mit. Jak wchodziłem w grę to przejąłem 3 kolekcje i sprzedawałem po rozbiciu to co juz miałem i było niedostępne za lepsza cene niż nówki w sklepie. Ostatnio na FB pojawił się duży zestaw to małe dodatki badaczy schodziły chyba po 100zl a powroty po kilkaset PLN gdzie w sklepie wszystko kosztowało 2-4x mniej...wszystko co będzie niedostępne ktoś będzie gotów nadplacic. Nie zrozumcie mnie źle - nie propaguje tego. Inaczej już bym zmagazynował pewne produktu po 10szt. Tylko potwierdzam fakt. Mając wszystko co jest ręke dam sobie obciąć, że sprzedałbym po wyższej cenie niż kosztowało w sklepie gdybym chciał się z tym rozstać.
Popatrzcie na ceny LOTR LCG po polsku, to gra o 2-3 lata starsza więc trochę zwiastuje co się wydarzy z Arkhamem. Przy LOTR udało mi się trochę skompletować w normalnych cenach, ale część cykli zostawiłem na później i dziś mogę o nich zapomnieć, bo mają szalone ceny.
- brazylianwisnia
- Has thanked: 310 times
- Been thanked: 1115 times
Tylko tu już raczej nie będzie dodrukow tego co już znika. Za dużo tego jest i minimalne druki za długo zalegają na magazynach by Galakta drukowała. Powroty, które chodzili po 90zl schodzą po 400zl, takie startowe z 50 na 100zl i cykle za chwilę będą po 700zl..Arkham będzie leciał z cenami na grubo bo to świetna gra i niektórzy przepłaca byle dorwać jakiś niedostępny cykl.
Sprzedam:Ostatnia Wola+Utrata posady, Arnak, insert Folded Space dla Everdell, Marvel Zombies
No to Dunwitch czeka, może kiedyś coś w końcu zarobię
@salaba
Gra mi się podoba, jest wręcz spelnieniem marzeń, ale obecny tryb życia nie pozwala mi się nią cieszyć w takim zakresie jakbym chciał, a do emerytury daleko.
Tak jak solo jest fajne w Arkham, tak szkoda mi jednak, nie dzielić tego doświadczenia z kimś jeszcze, a czas, nieregularność spotkań wreszcie cała Arkhamowa otoczka, czyli kampania, setup, budowanie talii dodatkowo oddala wizje wspólnego grania. Tak więc kieruję swoją uwagę w stronę gier, w które realnie jednak jestem w stanie zagrać.
No, ale dość już o mnie, eot.

@salaba
Gra mi się podoba, jest wręcz spelnieniem marzeń, ale obecny tryb życia nie pozwala mi się nią cieszyć w takim zakresie jakbym chciał, a do emerytury daleko.
Tak jak solo jest fajne w Arkham, tak szkoda mi jednak, nie dzielić tego doświadczenia z kimś jeszcze, a czas, nieregularność spotkań wreszcie cała Arkhamowa otoczka, czyli kampania, setup, budowanie talii dodatkowo oddala wizje wspólnego grania. Tak więc kieruję swoją uwagę w stronę gier, w które realnie jednak jestem w stanie zagrać.
No, ale dość już o mnie, eot.