Cyklady Legendarna Edycja - pytania i wątpliwości
Cyklady Legendarna Edycja - pytania i wątpliwości
Cześć.
Czy korzystając ze zniżki wynikającej z posiadanych kart kapłanek oraz płacąc za ofiarę wylicytowanego przeze mnie Boga, karty kapłanek odrzucam czy zostają ze mną dalej?
Z góry dziękuje za pomoc.
Czy korzystając ze zniżki wynikającej z posiadanych kart kapłanek oraz płacąc za ofiarę wylicytowanego przeze mnie Boga, karty kapłanek odrzucam czy zostają ze mną dalej?
Z góry dziękuje za pomoc.
Re: Cyklady - legendarna edycja
Ja rozumiem, że zostają, dopóki nie odrzucisz na utrzymanie potwora
Z mojej strony mam pytanie o te żetony - nie mogę znaleźć w instrukcji do czego służą ?

-
- Has thanked: 59 times
- Been thanked: 97 times
Chyba to są bonusy dla metropolii, chyba się je jakoś wsuwa w figurki metropolii pod spód ale tutaj mogę się mylić bo nie mam jeszcze swojego egzemplarza.
Tak faktycznie, czytałem instrukcje do retail gdzie te bonusy są nadrukowane.
To jest pytanie do edycji ultimate - macie pomysł na co jest przegródka na samym dole ? Obok tej na karty ?
To jest pytanie do edycji ultimate - macie pomysł na co jest przegródka na samym dole ? Obok tej na karty ?
Re: Cyklady Legendarna Edycja - pytania i wątpliwości
Witam,
Wczoraj miałem okazje zagrać pierwszy raz w Cyklady edycja legendarna. Gra na trzy osoby, sprawnie poszło, wrażenia i odbiór mega pozytywny. Mam jednak pytanie odnośnie trybu na 2 osoby, czy macie jakieś home rule aby grać jedną frakcją, a nie jak to ma miejsce w grze, że na dwóch graczy zasady są jak w trybie drużynowym 2x2?
Wczoraj miałem okazje zagrać pierwszy raz w Cyklady edycja legendarna. Gra na trzy osoby, sprawnie poszło, wrażenia i odbiór mega pozytywny. Mam jednak pytanie odnośnie trybu na 2 osoby, czy macie jakieś home rule aby grać jedną frakcją, a nie jak to ma miejsce w grze, że na dwóch graczy zasady są jak w trybie drużynowym 2x2?
W pierwszej edycji działało to tak, że w trakcie gry na 2 osoby było dostępnych 4 bogów (łącznie z apollem) i każdy gracz miał dwa słupki do licytacji. Mogłeś przelicywowwać samego siebie i w każdym cyklu korzystałeś z 2 bogów. żeby wygrać trzeba było kontrolować 3 metropolie (w przypadku tej edycji będą to 4).Bucek30 pisze: ↑31 mar 2025, 14:56 Witam,
Osobiście lubiłem ten wariant.
W edycji legendarnej będziesz musiał skorzystać z drugiego słupka w innym kolorze, a gra będzie się rozgrywać na 4 kaflach terenu,
Dziękuję za podpowiedź, na pewno wypróbuje ten wariant. Może ktoś z forumowiczów grał w ten sposób i może się podzielić wrażeniami? Jestem ciekaw czy ten wariant w nowej edycji się sprawdza? Osobiście wydaje mi się, że trzeba by osłabić trochę Apolla o 50℅, bo w środku i pod koniec gry będzie dużo żetonów dobrobytu na planszy, a co za tym idzie gracze będą operować dużą ilością monet.
Fakt, w poprzedniej wersji nie było też limitu licytacji, a tory licytacji miały przeskok o 1. Aczkolwiek można dostosować Apolla do poprzednich zasad, gdzie dawał jeden róg obfitości (jednak tam nie można było ich kłaść na wodzie, tutaj można wprowadzić zasadę, że dostajesz 1 i wybierasz gdzie chcesz położyć) poza tym dawał chyba tylko jedną monetę, chyba że posiadałeś tylko jeden obszar lądowy - wtedy 4 monety.Bucek30 pisze: ↑05 kwie 2025, 19:32 Dziękuję za podpowiedź, na pewno wypróbuje ten wariant. Może ktoś z forumowiczów grał w ten sposób i może się podzielić wrażeniami? Jestem ciekaw czy ten wariant w nowej edycji się sprawdza? Osobiście wydaje mi się, że trzeba by osłabić trochę Apolla o 50℅, bo w środku i pod koniec gry będzie dużo żetonów dobrobytu na planszy, a co za tym idzie gracze będą operować dużą ilością monet.
Trzebaby było przetestować różne konfiguracje tych zasad
- Yooreck
- Has thanked: 146 times
- Been thanked: 208 times
Na razie grałem 3 razy, Apollo daleko do być jakkolwiek OP, jak weźmiesz go więcej niż 2 razy w grze, to w na wygraną szanse są marne.
Cześć.
Mam dwa pytania odnośnie ruchu:
1. Czy walka definitywnie kończy ruch lądowy/morski, czy po jej rozstrzygnięciu można dalej go kontynuować, oczywiście płacąc SZ za każdy kolejny?
2. Czy "legalne" jest w ramach ruchu lądowego, wejść na obszar niekontrolowany lub kontrolowany tylko żetonem kontroli innego gracza, a następnie wyjść z niego - nadal w tej samej akcji ruchu płacąc kolejne SZ - zostawiając tylko swój żeton kontroli? I tak kilkukrotnie?
Nie znalazłem niestety, zwłaszcza na pierwsze pytanie, konkretnej odpowiedzi w instrukcji.
Edit.
Jeszcze jedno pytanie: jak poruszać się Krakenem? Jako swoją flotą z akcji Posejdona? Bo w jego opisie widnieje ".. w którym Kraken zostanie umieszczony lub do którego się poruszy.."
Mam dwa pytania odnośnie ruchu:
1. Czy walka definitywnie kończy ruch lądowy/morski, czy po jej rozstrzygnięciu można dalej go kontynuować, oczywiście płacąc SZ za każdy kolejny?
2. Czy "legalne" jest w ramach ruchu lądowego, wejść na obszar niekontrolowany lub kontrolowany tylko żetonem kontroli innego gracza, a następnie wyjść z niego - nadal w tej samej akcji ruchu płacąc kolejne SZ - zostawiając tylko swój żeton kontroli? I tak kilkukrotnie?
Nie znalazłem niestety, zwłaszcza na pierwsze pytanie, konkretnej odpowiedzi w instrukcji.
Edit.
Jeszcze jedno pytanie: jak poruszać się Krakenem? Jako swoją flotą z akcji Posejdona? Bo w jego opisie widnieje ".. w którym Kraken zostanie umieszczony lub do którego się poruszy.."