Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Pewnie i wam pojawia się ta reklama na FB. Jak kolo w ciekawy sposób podnosi karty ze stołu. I nic by nie było w tym dziwnego gdyby nie to że podnosi on kilka kart naraz a co najlepsze to.....całe i to nie małe talie. Czaję że to działa na zasadzie jakiejś przyssawki/próżni i dzięki temu podnosimy kartę ale na kolejną sztukę już ta próżnia nie powinna wywierać wpływu. Z fizyki byłem słaby i szkołę skończyłem na 3....i chociaż ją lubię i wykorzystuję w życiu praktycznie codziennie (naprawdę przydatny przedmiot który może uratować ci życie) to nie daje mi to spokoju jak to w rzeczywistości działa. Wiele osób ma te same wątpliwości co widać w komentarzach i autor nie bardzo rzeczowo na nie odpowiada.
Zrobiłem własne doświadczenie i do takiego celu użyłem domowego odkurzacza. Moc niezgodna z normami unijnymi 1600W (ssie dobrze ) i jest on w stanie przyssać 3karty potem jego moc tak jakby spada.
Niby to wszystko jest jasne co i jak działa ale mój małpi mózg tego nie łapie, jak ta mała próżnia przekazuje energię na kolejną kartę: https://getpkup.com/pages/how-to-use
Urządzenie uważam za ciekawe ale zdecydowanie za drogie abym się tym na serio zainteresował. Nie widziałem też jak to działa z koszulkami. Obawiam się że dużo gorzej.
Jak na moje to scam. Na filmach widać również jak gracze podnoszą 6 kart, jedna po drugiej bez odkładania poprzednich (tworząc mały stack w trakcie podnoszenia). Dodatkowo ujęcia są bardzo mocno przycięte, widać też na niektórych, że żeby cokolwiek zadziałało przy większych stackach to trzeba mocniej pieprznąć w te karty.
Ludzie tłumaczą to różnie. Próżnia, elektrostatyka, tarcie, ja nawet myślałem o efekcie wygięcia kart, ale jak na moje ta przyssawka podnosi max 1 kartę efektem próżni, a cała reszta to magia kamery. Sklejone ze sobą karty, przeźroczysta taśma dwustronna, by przy podnoszeniu kolejnych kart się do siebie przyklejały, ujęcia puszczone od tyłu, etc.
PS. Efekt próżni potrafi robić robotę. Ci ludzie co się wspinają na wieżowce używając przetykaczy do kibla to oczywiście pastisz, ale faktycznie używa się specjalnych przyssawek, potrafiących utrzymać ludzki ciężar. Sam też na własne oczy (i rączki, bo testowałem) widziałem specjalistyczne odkurzacze do przenoszenia ciężkich płyt betonowych. Zresztą ciężkie szyby również montuje się z dźwigu, przyczepiając do nich przyssawki.
Ostatnio zmieniony 14 maja 2025, 11:01 przez Niewodnik, łącznie zmieniany 1 raz.
Wygląda to tak jakby miało działać wyłącznie na prostych, czystych i niezakoszulkowanych kartach. Nie raz mi się zdarzyło, że karty się do siebie 'kleją' - jak są czyste i równe to się zasysają do siebie.
I na tej samej zasadzie działa ta przyssawka - jedna podniesiona karta minimalnie się wygina i tworzy przyssawkę która podniesie kolejne karty. Jak podnosił całą talię to ona po 'złożeniu' już się lekko skleiła, więc szybkim ruchem był w stanie ją podnieść do ręki.
Zakładam, że do prezentacji dobrze dobrali rodzaj kart oraz powierzchnię na której to się dzieje. W warunkach domowych, na nierównych kartach nie sądzę aby to tak spektakularnie działało.
Według mnie przyssawka zasysa pierwszą kartę która ją niejako wygina, to wygięcie w formie wytwarzanej próżni jest przekazywane na kolejną kartę itd. Dlatego można podnieść nawet cały deck ale na krótką chwilę bo przy takiej ilości kart na końcówce jest już zbyt mała siła tej próżni. Nie widziałęm filmiku z folijakmi na kartach ale na moje oko to nie działa z więcej jak jedna karta (jest to raczej logiczne).
Niewodnik pisze: ↑14 maja 2025, 10:43
Jak na moje to scam
Nie uważam aby to był scam, a działanie uważam za ciekawe szczególnie dla niektórych grup ludzi. Np dobrze by się sprawdziło np dla mojej mamy która ma mocno zaawansowanego Parkinsona i przez drżenie rąk nie jest w stanie poradzić sobie z podniesieniem karty palcami.
Kolejna grupa osób to kobiety z tipsami, dzieciaczki z drobnymi rączkami albo karcianki na twardej powierzchni. Byłbym w stanie dać za tej gadżet myślę te max 20pln. Czy bym go używał? Chyba tylko do szybkiego pakowania gry z powrotem do pudła. Palce na szczęście jeszcze sprawne.
Doprecyzuję, żeby zaraz nie było draki o to moje wyrażenie "scam".
Jak dla mnie to ta przyssawka absolutnie działa i na bank podnosi karty. Scamem tutaj jest to co pokazuje się na filmach, czyli podnoszenie całej talii, podnoszenie kart jedna po drugiej na stack, gdzie te karty nawet nie są bliskie leżenia jedna na drugiej. I znowu - nie twierdzę by podniesienie kilku kart było niemożliwe. Informuję tylko, że w mojej ocenie to co widzimy jest specjalnie wyselekcjonowaną próbką udanych wyczynów, bądź jest to po prostu zwykłe oszustwo, poprzez wspomaganie się sztuczkami (tak jak oblewanie pancake'ów olejem silnikowym, zamiast syropem).
A reklamują się tak bo bycie samą przyssawką w sumie nie znaczy nic. Ktoś nawet w żartach wrzucił zdjęcie z Minerałów, że w Polsce mamy już taką technologię.
No i oczywiście wypluję wszystko to co tutaj powiedziałem, jak mi ktoś pokaże to urządzenie w warunkach, które sam będę kontrolować i będzie ono działać zgodnie z obietnicą. A potem pójdę nie spać nocami tak jak autor wątku dzisiaj.
@EDIT
I w sumie jeszcze jedno. Jeśli urządzenie faktycznie działa (choć w połowie tak dobrze jak widać na filmach), to raczej nie musimy się martwić ceną, bo bardzo szybko pojawią się na Temu przyssawki "inspirowane" oryginałem w o wiele przystępniejszej cenie.
Podnoszenie jedna po drugiej opisałem, tak samo jak Bollo - mnie mój argument przekonuje XD
Jednak zgadzam się z Niewodnikiem - to jest w moim odczuciu dobrze wyselekcjonowany materiał do prezentacji. Odpowiednie karty, mata i na pewno technika używania narzędzia. I nawet tutaj karty nie zawsze się podnoszą.
Ot gadżet.
Nie widziałem podnoszenia kart w koszulkach, ale jak piszą, że działa to piszą, że działa Nawet pojedynczej karty można nie podnieść jak będzie w 'szmaciakach'.
Myślę , że jest to możliwe. Odkurzacz jest chyba za mocny i wygina kartę za bardzo, wg mnie należy to delikatnie robić.
Tu chodzi o zjawisko tzw adhezji. Im większe przyleganie (bardziej coś płaskiego i nie chropowatego) tym większa siła przyciągania między cząsteczkami, czyli jakby 2 rzeczy chciały być jedną.
Występuje przy płaskich powierzchniach, jak szkło , metal. Przedmioty się ze soba jakby sklejają.
Jeśli dobrze rozumiem, to tutaj podobne urządzenie i darmowy link do wydruku w 3d:
Spoiler:
Na końcu filmu podnosi na moment nawet całą talię. Tylko karty powinny być w miarę gładkie i proste, żeby ta próżnia zadziałała.
To może ktoś sprawdzi?
Ostatnio zmieniony 14 maja 2025, 12:42 przez Irka, łącznie zmieniany 1 raz.
A ja bym chciał wrócić do początku tematu. Padła wypowiedź, że takie urządzenie mogłoby być przydatne dla ludzi z artretyzmem, bądź innymi schorzeniami w dłoniach, ale w sumie tak mnie zaczęło zastanawiać, czy na pewno? Trzymanie dłoni skulonej w sposób pokazany na filmach też może być na dłuższą metę męczące/bolesne dla takich osób. Zastanawiam się, czy nie można ulepszyć tego konceptu (np. jakaś rękawica z zamontowanym takim urządzonkiem, która wklikuje się poprzez nacisk powierzchniowy, a nie kliknięcie palcem)
Jeśli chodzi np. o drżenie rąk, które może utrudniać też przesuwanie pionków, to widzę teraz np. prototyp takiej rękawicy: https://www.benchmark.pl/aktualnosci/zy ... nsona.html
(może to już nie prototyp, ale ciekawe, że też bazuje na prostej zasadzie fizyki).
Niewodnik pisze: ↑14 maja 2025, 11:21
I w sumie jeszcze jedno. Jeśli urządzenie faktycznie działa (choć w połowie tak dobrze jak widać na filmach), to raczej nie musimy się martwić ceną, bo bardzo szybko pojawią się na Temu przyssawki "inspirowane" oryginałem w o wiele przystępniejszej cenie.
Jak ktoś ma grę minerały, albo jedną z promek to nie musi szukać. Bedzie miał nawet w kolorach gracza
na FB wrzuciłem post na grupie gier planszowych i również tłumaczono mi, że to elektrostatyka i sprytny montaż i nie podnoszone są tam całe decki. Tyle że potem wyświetlił mi się inny film, w którym tym ustrojstwem podnoszą nie tylko cały deck, ale i deck z mieszanymi kartami w tym jak dobrze widziałem część była zakoszulkowana
Lista gier na BGG
Rabaty: Aleplanszówki 3%, Portal 6%, Mepel 2%, 3Trolle 7%(tylko to już nic nie znaczy) - chcesz coś zamówić - napisz
Dobra. Sprawdziłem w domu z takim typem
U mnie działa. Najlepiej na koszulkowanych kartach i na macie. Na samym stole karty zasysają się trochę, ale też działa. Pewnie z całą talią trzeba poćwiczyć, ale kilka, kilkanaście kart podniesie.
QED.
Edit: to raczej nie elektrostatyka, ale chwilowe podciśnienie.
Niewodnik pisze: ↑14 maja 2025, 19:49
Okej. Wypluwam to, że to scam, bo nie działa.
To scam cenowy
Mojego chopka puszczę za stówkę
Dzieciaki mają gdzieś lidlowe stikezy pokroju smerfów i warzyw więc coś czuję że wezmę do testowania. Te Star warsowe to nawet jak gdzieś zbierałem pod przykrywką że dla dzieci
...jak już wcześniej napisał kolega @buzzardpl , chodzi o zjawisko adhezji, oparte, w uproszczeniu, na powierzchniowym oddziaływaniu międzycząsteczkowym. Na codzień można je zaobserwować np. przy podnoszeniu kartki papieru z ryzy, czasami "podczepia się" od dołu następna kartka, jakby była przyklejona. Zjawisko to jest ograniczone w czasie (na skutek działania grawitacji), dlatego wszystkie operacje muszą wykonywane być szybko.
Kasjerki przy liczeniu stosu banknotów często zwilżają palce, ponieważ oddzaiaływanie adhezyjne między wilgotnym palcem a banknotem, jest silniejsze, niż między dwoma banknotami.