Horror w Arkham: Gra karciana / Arkham Horror: The Card Game LCG (N. French, M. Newman)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
grik81
Has thanked: 45 times
Been thanked: 61 times

Re: Horror w Arkham: Gra karciana / Arkham Horror: The Card Game LCG (N. French, M. Newman)

Post autor: grik81 »

brazylianwisnia pisze: 14 maja 2025, 21:17
grik81 pisze: 14 maja 2025, 16:53
Tylko tu już raczej nie będzie dodrukow tego co już znika. Za dużo tego jest i minimalne druki za długo zalegają na magazynach by Galakta drukowała. Powroty, które chodzili po 90zl schodzą po 400zl, takie startowe z 50 na 100zl i cykle za chwilę będą po 700zl..Arkham będzie leciał z cenami na grubo bo to świetna gra i niektórzy przepłaca byle dorwać jakiś niedostępny cykl.
Właśnie dlatego napisałem, że zależy od sytuacji.

Jeśli pojawi się nowa linia wydawnicza to też może się okazać, że takie wzrosty będą krótkotrwałe. W takiej sytuacji ktoś ze starą edycją może wręcz mieć problem z jej sprzedażą. Podobnie było z dodatkiem do Podróży przez Śródziemie Cieniste Ścieżki - skończył się nakład i ceny poszybowały w górę, bo była informacja, że nie będzie już dodruku. A potem jednak się okazało, że jednak będzie ;)

Ale jeśli dane pozycje będą słabo dostępne to masz zdecydowaną rację.
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator
Has thanked: 1669 times
Been thanked: 1846 times

Re: Horror w Arkham: Gra karciana / Arkham Horror: The Card Game LCG (N. French, M. Newman)

Post autor: Mr_Fisq »

FFG zapowiedziało nowy scenariusz: Film Fatale Scenario Pack

Źródło: Wpis na stronei FFG
Sprzedam: Porządki po majówce - nowości, obniżki (m.in.: Nova Aetas - dodatki, Królestwa Północy, SPQR Deluxe, League of Dungeoneers)
Przygarnę: Zone Wars, Dropfleet Commander
Awatar użytkownika
Nilis
Has thanked: 319 times
Been thanked: 505 times

Post autor: Nilis »

To ja się pochwalę że już niemal zamknąłem kolekcję, mam:
- Nowy Core set
- Kampania plus badacze Dunwich
- Kampania plus badacze Carcossa
- Kampania plus badacze Przerwany Krąg
- Kampania Zapomniana Era
- Kampania plus badacze Innsmouth
- Kampania plus badacze Szkarłatne Klucze
- Kampania Hemlock

- Powrót Carcossa
- Powrót Przerwany Krąg
- Powrót Zapomniana Era

- Morderstwo w hotelu Exelsior
- Klątwa Rougaru

Poczekam jeszcze tylko na oceny nowego dodatkowego scenariusza "Gali". Jeżeli będzie tak dobrze oceniany jak Hotel to wezmę. Zestaw, który mam to tona grania, testowania różnych badaczy i jeszcze na koniec powroty.

Obecnie gram drugi raz Dunwitch po roku przerwy i jest wyśmienicie. Karty mitów w 3/4 zapomniałem i dokonałem innych wyborów. Oczywiście pewne ważne momenty pamiętam ale i tak czuje przygodę. Jedyny minus to fakt że zrobiłem talie badaczy używając większej puli kart niż za pierwszym razem i jest momentami trochę za łatwo.
No i Policjan z Indii https://arkhamdb.com/card/09038 totalnie dysbalansuje grę. Polecam nim grać tylko na wyższych poziomach trudności.
Osobiście często bardziej wolę pograć z ludźmi w planszówki, niż słuchać, co wydaje im się, że mają do powiedzenia. feniks_ciapek
fuflak
Has thanked: 119 times
Been thanked: 36 times

Post autor: fuflak »

My jakieś pół roku temu wpadliśmy na szalony pomysł aby spróbować zaadaptować kampanię "Na Krawędzi Ziemi" na zasadach gry fabularnej Arkham Horror RPG. W tym wypadku wzięliśmy z AH LCG księgę kampanii + talie Aktów, Mitów, Lokacji, Spotkań, itp. które zastąpiły w głównej mierze Mistrza Gry, do gry używaliśmy wszystkich zasad AH RPG. Nie wdając się w szczegóły - rezultat przeszedł nasze najśmielsze oczekiwania! Wyszło świetnie - epickość, pulp, horror, emocje, przygoda - wszystko na swoim miejscu. Poczuliśmy, że dopiero wtedy wyciągnęliśmy 100% możliwości przygodowych jakie tkwią w kampanii LCG. Nie przeszkadzało nam zupełnie, że wcześniej przeszliśmy "Na krawędzi" w normalny sposób, tzn. LCG. Zdziwiło mnie nawet jak dużo fabularnych smaczków i twistów wyszło dopiero podczas rozgrywki RPG. Teraz kampanie LCG mają dla nas podwójne życie ;)
ministerpepe
Has thanked: 23 times
Been thanked: 11 times

Post autor: ministerpepe »

@fuflak Ale piszesz o "Arkham" czy "Zew Cthulhu"? Bo to różnica w mechanice. Generalnie większość motywów, gadżetów i historii z gier, filmów można wykorzystać na sesjach i będzie to, w sprawnej ekipie, zawsze wartość dodana;) Np. takie figurki z Posiadłości Szaleństwa albo Cthulhu Death May Die też robią robotę. Z resztą większość scenariuszy, jak nie wszystkie z Posiadłości są tak naprawdę "zaczerpnięte" z Zewu.
fuflak
Has thanked: 119 times
Been thanked: 36 times

Post autor: fuflak »

Mam na myśli mechanikę Arkham Horror RPG, stosunkowo świeża pozycja :)
Generalnie Arkham Horror (FFG) w pewnym momencie urosło do odrębnego uniwersum i usamodzielniło się względem swojej rodzicielki Zew Cthulhu (Chaosium). Zdecydowanie różni je podejście do mythosów i na pewno klimat - Arkham Horror poszedł w pulp i heroic, a Zew Cthulhu to bardziej mroczny i egzystencjalny horror. Na bazie popularności świata Arkham Horror (którego najważniejszą częścią są LCG i Eldritch Horror, wspierane własnymi książkami) powstał właśnie system RPG. Z LCG łączy go klimat, postacie które powtarzają się w całej linii (dr Armitage, Daisy Walker, itp.), podejście do mythosów oraz prostota mechaniki. Chociaż wydaje mi się, że dałoby się też dokonać podobnej adaptacji na zasadach Pulp Cthulhu (od Chaosium).
Awatar użytkownika
Degohl
Has thanked: 9 times
Been thanked: 10 times

Post autor: Degohl »

Wiem że już się to pytanie przewijało ale biorąc pod uwagę aktualną (zaskakująco sporą :D ) dostępność - co polecacie po ograniu dunwich i carcosy? Najbardziej kusi Innsmouth bo to jedno z moich ulubionych opowiadań ale opis kampanii średnio mi podszedł (mogę brać stare wydanie, nie przeszkadza mi to). Z drugiej strony po opisie kampanii Hemlock i Krąg brzmią ciekawie. Co byście wybrali biorąc pod uwagę że jednak ważniejsze są dla mnie ciekawe mechaniki scenariuszy niż fabuła? (klimat musi być choć trochę wyczuwalny).
Druga sprawa - rozszerzenia badaczy, mam revised core, dunwich oraz carcose. Czy któreś z rozszerzeń wyróżnia się na tle pozostałych użytecznością kart w założeniu, że nie planuję kupić wszystkich rozszerzeń?
Budżet i czas pozwala na 2 kampanie i 2 rozszerzenia badaczy, nie muszą być z tego samego cyklu.
Awatar użytkownika
salaba
Has thanked: 342 times
Been thanked: 558 times

Post autor: salaba »

Degohl pisze: 16 maja 2025, 21:59 Wiem że już się to pytanie przewijało ale biorąc pod uwagę aktualną (zaskakująco sporą :D ) dostępność - co polecacie po ograniu dunwich i carcosy? Najbardziej kusi Innsmouth bo to jedno z moich ulubionych opowiadań ale opis kampanii średnio mi podszedł (mogę brać stare wydanie, nie przeszkadza mi to). Z drugiej strony po opisie kampanii Hemlock i Krąg brzmią ciekawie. Co byście wybrali biorąc pod uwagę że jednak ważniejsze są dla mnie ciekawe mechaniki scenariuszy niż fabuła? (klimat musi być choć trochę wyczuwalny).

Druga sprawa - rozszerzenia badaczy, mam revised core, dunwich oraz carcose. Czy któreś z rozszerzeń wyróżnia się na tle pozostałych użytecznością kart w założeniu, że nie planuję kupić wszystkich rozszerzeń?
Budżet i czas pozwala na 2 kampanie i 2 rozszerzenia badaczy, nie muszą być z tego samego cyklu.
Jeśli interesują cię mechaniki to wydaje mi się, że najlepszym wyborem były by Innsmouth oraz Hemlock z jednym zastrzeżeniem - kupujesz zarówno kampanie jak i pudełka z pasującymi do nich badaczami. I już tłumaczę dlaczego:

1. Hemlock zawiera bardzo ciekawe scenariusze, jest bardzo regrywalny i ogłoszono go najlepszym co się zdarzyło po Carcosie - zarówno mechanicznie jak i fabularnie
2. Innsmouth ma ciekawą mechanikę kluczy oraz żetonów zalania - jest bardzo klimatyczny, pierwsza połowa jest wymagającą bo
Spoiler:
3. Zarówno Innsmouth jak i Hemlock wykorzystują mechanikę żetonów klątw i błogosławieństw - w żadnej innej kampanii ta nie występuje

Co do innych wyborów:
Zapomniana - bardzo chwalona, ale trudna, raczej dobrze mieć więcej kart niż te kilka cykli by mieć lepsze szanse
Krąg - niestety oceniana dość słabo, nie byłby to mój pierwszy wybór gdybym miała twoją kolekcję
Pożeracze - liniowa, choć bardzo ciekawa, raczej dla fanów chcących mieć wszystko, choć karty badaczy są świetne, ale znowu nie na wczesny zakup
Klucze - bardzo mieszane opinie (choć ja uwielbiam), mechanicznie proste i (dla mnie) bardziej pod fabułę i tematyczne do podpinania scenariuszy pobocznych (tzw. standalone), zakup dla ciebie raczej pomijalny
Zatopione - zbyt świeże by coś powiedzieć o opiniach, raczej wtórne podejście do mechanik, w moim odczuciu (po obejrzeniu kilku rozgrywek) nic odkrywczego, takie Dunwich 2.0 z żetonami podtopień
Awatar użytkownika
brazylianwisnia
Has thanked: 310 times
Been thanked: 1115 times

Post autor: brazylianwisnia »

@salaba przecież jak gość ma już Dunwich i Carcose to ma dostęp do wystarczającej puli kart by nawet zmiażdżyć Zapomniana Ere. Osobiście polecam tą kampanie. Obok Carcosy to moja ulubiona kampania.
Sprzedam:Ostatnia Wola+Utrata posady, Arnak, insert Folded Space dla Everdell, Marvel Zombies
forum/viewtopic.php?f=65&t=76430
Awatar użytkownika
salaba

brazylianwisnia pisze: 17 maja 2025, 11:21 @salaba przecież jak gość ma już Dunwich i Carcose to ma dostęp do wystarczającej puli kart by nawet zmiażdżyć Zapomniana Ere. Osobiście polecam tą kampanie. Obok Carcosy to moja ulubiona kampania.
Ale z posta wynikało, że najbardziej interesują go ciekawe mechaniki, stąd moje polecenie Innsmouth i Hemlocka.

Co do łatwości przejścia Zapomnianej tylko na Dunwich i Carcosie to jednak jestem sceptyczna. Chyba, że jest się świetnym w budowaniu talii. Zapomniana jest przecież trzecim cyklem (nie licząc podstawki) więc wszyscy co ją kiedyś przechodzili mając dokładnie te trzy cykle co postujący i nie rozgłaszali by po forach przez lata, że to najtrudniejsza kampania.
Awatar użytkownika
brutusss
Has thanked: 335 times
Been thanked: 77 times

Post autor: brutusss »

Spoiler:
To jaki jest powód dla którego kupowanie dodatkowych badaczy do Innsmouth i Hemlock jest takie kluczowe, chyba zapomniałaś się do tego odnieść a z chęcią bym się dowiedział co powoduje ich "nierozłączność" z kampaniami, bo póki co to wygląda to tylko jak racjonalizowanie własnego FOMO?

Imho kontent z poprzednich kampanii i core jest więcej niż wystarczający żeby budować działające talie w Innsmouth, jak już zdążył zauważyć @brazylianwisnia.
Pomnik
Has thanked: 401 times
Been thanked: 286 times

Post autor: Pomnik »

Co do wspomnianego wcześniej Innsmouth - jeśli o mechaniki chodzi to Innsmouth leży xD
W sensie, lubię tą kampanię, ale ona jest nie bez powodu polecana ludziom na start. Te mechaniki po prostu nie są ani trudne do ogarnięcia ani specjalnie interesujące. Duże mapy, dużo wrogów, czasem jakąś lokacje zaleje ale to w sumie tyle :D
Jeśli lubisz klimat opowiadań i sporo walczyć w Arkham - to Innsmouth będzie spoko. Tłumaczę aktualnie fanowski powrót który trochę go rozwija.
Pamiętaj tylko że Innsmouth jest jedynie w starej edycji - nie możesz kupić tylko kampanii lub tylko badaczy. Wszystko albo nic :D
Co do Kręgu i Ery - polecam z powrotami (chyba są jeszcze dostępne). W Erze zmienia on mechanikę eksploracji, zwiększa użyteczność przedmiotów i wygładza nieco trudność (do tego stopnia że sporo osób twierdzi ze Era z Powrotem jest łatwiejsza niż podstawowa Era). No i Plecak (2) to bardzo mocna karta jeśli chodzi o szukanie atutów z talii.
A do Kręgu powrót polecam dlatego że rozbudowuje jedną z dwóch frakcji. No i karty tarota (i sama talia tarota) są świetne :D
"Real darkness have love for a face. The first death is in the heart, Harry."
czebartek
Has thanked: 17 times
Been thanked: 3 times

Post autor: czebartek »

Powiedzcie mi proszę czy ktoś próbował grać jakąś kampanie w 5 osób? Teoretycznie gra się skaluje pod liczbę badaczy...
Awatar użytkownika
salaba

brutusss pisze: 17 maja 2025, 12:04
Spoiler:
To jaki jest powód dla którego kupowanie dodatkowych badaczy do Innsmouth i Hemlock jest takie kluczowe, chyba zapomniałaś się do tego odnieść a z chęcią bym się dowiedział co powoduje ich "nierozłączność" z kampaniami, bo póki co to wygląda to tylko jak racjonalizowanie własnego FOMO?

Imho kontent z poprzednich kampanii i core jest więcej niż wystarczający żeby budować działające talie w Innsmouth, jak już zdążył zauważyć @brazylianwisnia.
Serio? Punkt trzeci mojej wypowiedzi wyjaśnia dlaczego.

Nie było mowy o Innsmouth tylko o Zapomnianej Erze.

Polecam kawkę na obudzenie ;P
Spoiler:
Co do Innsmouth to wykorzystanie mechaniki klatw/błogosławieństw jest bardzo fajne i postujacy rownież wykazywał zainteresowanie tą kampanią. Jak się poleca Innsmouth to siłą rzeczy również Hemlocka i odwrotnie, oczywiście jeśli mówimy o zakupie kompletów z badaczami.

Nie polecam Zapomnianej i Kręgu bo jak wspomniałeś wypada dokupić też Powroty a to przekracza budżet postującego.
shadoxsas
Has thanked: 84 times
Been thanked: 4 times

Post autor: shadoxsas »

Spoiler:
kurde właśnie polowałem na Powrót Kręgu ale z tego co widzę to już nie jest dostępny. jedynie ang wersja gdzieniegdzie się znajduje i zastanawiam się czy czasem nie zakupić ang wersji.
Ostatnio zmieniony 18 maja 2025, 01:56 przez Curiosity, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: cytowanie
Pomnik

salaba pisze: 17 maja 2025, 13:10 Co do Innsmouth to wykorzystanie mechaniki klatw/błogosławieństw jest bardzo fajne i postujacy rownież wykazywał zainteresowanie tą kampanią. Jak się poleca Innsmouth to siłą rzeczy również Hemlocka i odwrotnie, oczywiście jeśli mówimy o zakupie kompletów z badaczami.

Nie polecam Zapomnianej i Kręgu bo jak wspomniałeś wypada dokupić też Powroty a to przekracza budżet postującego.
Hemlock nie używa klątw/błogosławieństw w kampanii, te żetony nie znajdują się w rozszerzeniu kampanijnym.
Nie wiem jak się nie mieści skoro wspomniał że budżet ma na 2 kampanie + 2 badaczy. Nigdzie nie napisałem żeby dobierał też odpowiadających badaczy przecież.
Inna sprawa że te kampanie są w pełni grywalne bez powrotów, to nie jest must have. Niczego im nie brakuje jak się Powrotów nie dołoży.
shadoxsas pisze: 17 maja 2025, 13:17 kurde właśnie polowałem na Powrót Kręgu ale z tego co widzę to już nie jest dostępny. jedynie ang wersja gdzieniegdzie się znajduje i zastanawiam się czy czasem nie zakupić ang wersji.
Mea culpa, byłem pewien że jest jeszcze dostępny.
Osobiście nie polecam raczej mieszać wersji językowych - możesz mieć problemy z ewentualną odsprzedażą + nie wszystkie słowa kluczowe są "intuicyjne" :D
Awatar użytkownika
brutusss
Has thanked: 335 times
Been thanked: 77 times

Post autor: brutusss »

salaba pisze: 17 maja 2025, 13:01
Serio? Punkt trzeci mojej wypowiedzi wyjaśnia dlaczego.

No nie wyjaśnia, bo tylko mówi o nowych mechanikach w kampanii, i nie pokazuje czemu rozszerzenie badaczy jest wg Ciebie "must-have", gdzie spokojnie można grać "starymi" badaczami i kartami. Nie traktuj tego jako złośliwość z mojej strony, chciałbym się po prostu dowiedzieć co wedłu Ciebie czyni z nich taki gamechanger.

salaba pisze: 17 maja 2025, 13:01 Nie było mowy o Innsmouth tylko o Zapomnianej Erze.
salaba pisze: 16 maja 2025, 23:50 3. Zarówno Innsmouth jak i Hemlock wykorzystują mechanikę żetonów klątw i błogosławieństw - w żadnej innej kampanii ta nie występuje
Nie wiem komu ta kawa się przyda bardziej ;D
Awatar użytkownika
Degohl

1. Czy to nie jest tak że mechanika błogosławieństw/klątw jest jednak niszowa i nie lepiej kupić rozszerzenia które pozwolą na szerszy rozwój talii?
2. Co do powrotu zapomnianej ery, chyba nie potrzeba powrotu żeby zaimplementować te zasady które ułatwiają kampanię? A kartę plecaka 2 - zawsze można zrobić proxy 😄
3. W opowiadaniu innsmouth lubię klimat ale w samej kampanii tylko dwa scenariusze się tam dzieją, więc czy faktycznie czuć w niej klimat opowiadania? Bo jeśli nie a same scenariusze jak już zostało wspomniane nie są aż tak ciekawe mechanicznie to chyba do odpuszczenia

Na ten moment chyba skłonię się w stronę kampanii Hemlock, jeszcze nie wiem czy razem z badaczami. Pytanie co z resztą. Zatopione w sumie na papierze też się ciekawie prezentuje, derbk umieścił je nawet w swoim top 5
https://derbk.com/ancientevils/drowned- ... n-thoughts ale to świeża kampania, zawsze można dokupić za rok, powinna być myślę dostępna bo nadal będzie zaliczana do "current" a nie "legacy"

Dodam też, mimo że uwielbiam tę grę to nie mam z nią FOMO, zależy mi na na różnorodności mechanik scenariuszy oraz abym mógł budować ciekawe talię, niekoniecznie najsilniejsze.
Nie wiem też czy to coś zmienia ale gram głównie solo oraz czasem w 2 osoby
Awatar użytkownika
brazylianwisnia
Has thanked: 310 times
Been thanked: 1115 times

Post autor: brazylianwisnia »

salaba pisze: 17 maja 2025, 11:54
brazylianwisnia pisze: 17 maja 2025, 11:21 @salaba przecież jak gość ma już Dunwich i Carcose to ma dostęp do wystarczającej puli kart by nawet zmiażdżyć Zapomniana Ere. Osobiście polecam tą kampanie. Obok Carcosy to moja ulubiona kampania.
Ale z posta wynikało, że najbardziej interesują go ciekawe mechaniki, stąd moje polecenie Innsmouth i Hemlocka.

Co do łatwości przejścia Zapomnianej tylko na Dunwich i Carcosie to jednak jestem sceptyczna. Chyba, że jest się świetnym w budowaniu talii. Zapomniana jest przecież trzecim cyklem (nie licząc podstawki) więc wszyscy co ją kiedyś przechodzili mając dokładnie te trzy cykle co postujący i nie rozgłaszali by po forach przez lata, że to najtrudniejsza kampania.
Powiedziałem, że MOŻNA tymi kartami dać radę a nie, że pula kart z automatu czyni ją łatwa. Chodzi o to, że z tej puli da się uklepać świetne decki. Era była uważana za trudna nie dlatego, że była ekstremalnie trudna a dlatego, że gracze byli wtedy przyzwyczajeni do tego, że najlepsza rada na przeciwnika jest jest go ubić więc wymyk jest zbędny i to się mściło. Do tego losowosc przedmiotów potrafi dużo namieszać ale to tylko przy pierwszym przejściu.
Polecam Erę nie ze względu na klimat a właśnie dlatego, że to świetna mechanicznie kampania.
Sprzedam:Ostatnia Wola+Utrata posady, Arnak, insert Folded Space dla Everdell, Marvel Zombies
forum/viewtopic.php?f=65&t=76430
Pomnik

Spoiler:
1. Występuje w całych 2 rozszerzeniach. Jeśli nie kręci Cię ta mechanika to odpuść Innsmouth (Hemlock nie jest aż tak skupiony na bless/curse).
2. Yep, wystarczy Ci sama instrukcja, jest chyba nawet na stronie Galakty.
3. Nie odpowiem, nie znam opowiadania a klimatu w grach nie czuję i tak xD

Jeśli grasz true solo - odpuść Hemlock. Sam co prawda tak nie gram ale widziałem posty o tym że jest niemożliwe do przejścia w ten sposób:
Spoiler:
Co do Zatopionego Miasta - raczej nigdzie nie ucieknie.

Skoro wspomniałeś DerBK to niedawno wypuścił poradnik dla kupujących w 2025: Uwzględnia on dostępność angielskich wersji a nie polskich (czyli brak Dunwich i Carcosy ale dostępne Na Krawędzi Ziemi + Innsmouth i Pożeracze w nowych wydaniach).
Awatar użytkownika
Chudej
Has thanked: 377 times
Been thanked: 363 times

Post autor: Chudej »

Degohl pisze: 17 maja 2025, 13:40 1. Czy to nie jest tak że mechanika błogosławieństw/klątw jest jednak niszowa i nie lepiej kupić rozszerzenia które pozwolą na szerszy rozwój talii?
2. Co do powrotu zapomnianej ery, chyba nie potrzeba powrotu żeby zaimplementować te zasady które ułatwiają kampanię? A kartę plecaka 2 - zawsze można zrobić proxy 😄
3. W opowiadaniu innsmouth lubię klimat ale w samej kampanii tylko dwa scenariusze się tam dzieją, więc czy faktycznie czuć w niej klimat opowiadania? Bo jeśli nie a same scenariusze jak już zostało wspomniane nie są aż tak ciekawe mechanicznie to chyba do odpuszczenia
1. Zgadza się, jest bardzo niszowa, właściwie opłaca się w to iść tylko na maxa niż paroma kartami zapychać talię. Działa też lepiej na kilka osób, grając Siostrą Mary (+1 bless w fazie utrzymania) pomagałem reszcie teamu, który sobie upychał te żetony na https://arkhamdb.com/card/07272 do użycia z https://arkhamdb.com/card/07122
2. Nie grałem, bo nie mam, ale ponoć się da.
3. Niestety klimat w Innsmouth jak dla mnie ssie. Czytałem opowiadanie kilka razy i najlepsza jego adaptacja to Call of Cthulhu Dark Corners of the Earth. Problemem jednak nie jest to, że tylko 2 scenariusze się tam dzieją (bo chyba więcej, w Dunwich też spędzamy mniej czasu niż połowa kampanii, a klimat jest mega). Problemem dla mnie jest pokręcona i słaba nieliniowa narracja, silenie się na drętwy humor, który w ogóle mi tu nie pasuje, pełno literówek w tłumaczeniu i takie drobne niejasności w setupie (nie przytoczę konkretów bo grałem już jakiś czas temu). Zatapianie lokacji i klucze są za to całkiem fajne.
Degohl pisze: 17 maja 2025, 13:40 Na ten moment chyba skłonię się w stronę kampanii Hemlock, jeszcze nie wiem czy razem z badaczami.
To moim zdaniem dobry wybór, ewentualnie możesz też rozważyć Na krawędzi Ziemi (które sam kiedyś hejtowałem, ale teraz lubię), zwłaszcza zestaw kart badaczy z tego cyklu jest super.
Awatar użytkownika
Degohl

Myślę że wezmę kampanię Zapomniana era oraz Hemlock skoro są najlepsze mechanicznie. Z tego co doczytałem Hemlock pod solo można dostosować tak:
Spoiler:
Szkarłatne, pożeraczy i Innsmouth póki co odpuszczam. Zatopione możliwe że kupię w przyszłości bo Cthulhu.
A co z kręgiem? Klimat i opis wydaję się fajny, a jak wygląda mechanicznie i dla niskiej liczby graczy (1-2)?

Badaczy myślałem kupić z zapomnianej ery oraz... i tu właśnie nie wiem, może z kręgu (niestety na krawędzi ziemi jest niedostępne a wydawali by się idealnie w mojej sytuacji)? Błogosławieństwa/klątwy wydają się mi jednak zbyt niszowe, pożeraczy nie mogę kupić samych badaczy, szkarłatne wydają się mieć mocne karty ale czy są ok jako czwarte rozszerzenie? Badaczy Hemlock też chyba nie ma sensu brać jak nie biorę insmouth?
Awatar użytkownika
salaba

Degohl pisze: 18 maja 2025, 11:11 Myślę że wezmę kampanię Zapomniana era oraz Hemlock skoro są najlepsze mechanicznie. Z tego co doczytałem Hemlock pod solo można dostosować tak:
Spoiler:
Szkarłatne, pożeraczy i Innsmouth póki co odpuszczam. Zatopione możliwe że kupię w przyszłości bo Cthulhu.
A co z kręgiem? Klimat i opis wydaję się fajny, a jak wygląda mechanicznie i dla niskiej liczby graczy (1-2)?

Badaczy myślałem kupić z zapomnianej ery oraz... i tu właśnie nie wiem, może z kręgu (niestety na krawędzi ziemi jest niedostępne a wydawali by się idealnie w mojej sytuacji)? Błogosławieństwa/klątwy wydają się mi jednak zbyt niszowe, pożeraczy nie mogę kupić samych badaczy, szkarłatne wydają się mieć mocne karty ale czy są ok jako czwarte rozszerzenie? Badaczy Hemlock też chyba nie ma sensu brać jak nie biorę insmouth?
Myślę, że nie będziesz żałował jeśli chodzi o wybór kampanii.

Co do rozszerzeń badaczy to chyba to z Kluczy jest bardziej sensowne niż z Hemlocka. Natomiast Hemlock dodał karty masek, które są jednak bardzo przydatne bo dają boosta do testów zwiększając podstawowe wartości wybranych atrybutów. Ja mimo wszystko polecam brać jednak badaczy pasujących do wybranych przez ciebie kampanii.

Mechanika klątw/błogosławieństw nie jest taka niszowa, bo możesz jej używać wszędzie, w każdej kampanii - jedynie kluczowe jest mieć karty badaczy z Innsmouth + Hemlocka by mieć na tyle duży wybór kart by zbudować sensowne talie. Jednak nie namawiam, sama dopiero będę sprawdzać tę mechanikę.

W Krąg jeszcze nie grałam, więc się nie wypowiem. Za to Szkarłatne bardzo mi się podobały, ale jest to niepopularna opinia. Sama w 95% gram solo na dwie ręce i przyznam nigdy nie przejmowałam się tym czy kampania jest łatwa czy trudna. To jest Arkham, nawet jak się przegrywa to jest ciekawie :)
Awatar użytkownika
Hu_bert
Has thanked: 62 times
Been thanked: 29 times

Post autor: Hu_bert »

Czy opłaca się teraz wchodzić w nową edycje arkham?
Jeśli tak, to jakie dwa trzy rozszerzenie do podstawki nabyć?
Pomnik

Nigdy sie nie opłaca xD
Dunwich, Carcosa, Zatopione
ODPOWIEDZ