Pokemon TCG vs Disney Lorcana dla 5 latka

Zastanawiasz się co kupić? Poszukujesz gry dla 2 osób? A może najzabawniejszej gry dla 3-6 osób Reinera Knizia o kosmosie, zaczynającej się na literę Z? Pomożemy!
Awatar użytkownika
Ardel12
Has thanked: 1387 times
Been thanked: 2930 times

Pokemon TCG vs Disney Lorcana dla 5 latka

Post autor: Ardel12 »

Mój 5 latek stwierdził, że chce nie tylko kolekcjonować karciochy, ale i pograć. Oczywiście jeszcze nie czyta nawet po polsku, więc co dopiero angielsku.

W Lorcane grałem i wygląda mi na trudniejszą do rozkminy na wejście.
Pokemony z kolei bardziej pasują mu klimatem/światem.

W obu przypadkach bym wziął na start podstawkę. Z tego co widziałem to dla Poksów daje 3 talie, a Lorcana 2. Cena widzę lepsza za zestawik poksów.

W Pokemony nie grałem, więc też ciężko mi dywagować o złożoności. Na początek obstawiam, że wykuje karty po obrazkach i będzie łupanka wręcz jak w wojnie, ale szybko łapie, więc system też powinien żyć, być prosty w rozwijaniu.

To jakie mam do Was pytania:
1. Która lepsza i dlaczego?
2. W którą łatwiej wejść?
3. Jak z dodawaniem kolejnych talii? Kupować złożone czy lepiej na sztuki/boostery?
4. Sposoby przechowywania - tutaj w sumie pytanie o to ile dodatkowych rzeczy prócz kart trzeba mieć skitranych, typu znaczniki, kostki itp. Mam z MTG jakieś stare deckboxy, ale to mieści w sumie samą talię.
Freshus
Has thanked: 63 times
Been thanked: 130 times

Re: Pokemon TCG vs Disney Lorcana dla 5 latka

Post autor: Freshus »

Moim zdaniem, jeżeli chodzi o 5-latka, to poksy będą przystępniejsze.

Do domowego grania jest zdecydowanie o wiele mniej zasad do ogarnięcia. Tak naprawdę, składacie sobie talię na poskach, których "lubicie" i tluczecie się cios za cios. W lorcanie mechanik jednak jest więcej.
Poksy rozkręcają się dopiero w momencie, jak budujesz talię 6 poków, 40 trainerów i zaczynasz kręcić combosy.

Co do wejścia w grę, jeżeli chodzi pod kątem fizycznym to w obu przypadkach kupujesz 2-startery i grasz. Na tej podstawie zobaczycie czy siądzie.
Jeżeli chodzi o dokładanie, to w poksach jest więcej "zestawów gotowych", które możesz kupić i grać.

Finalnie i tak większość fajnych kart siedzi w boosterach, więc jakbyście chcieli uzupełniać kolekcje to będzie trzeba je otwierać, ewentualnie kupować na sztuki.

Dobrym pomysłem jest też kupowanie "bulku", czyli common/uncommon/rare kart od ludzi, pokroju 10 zł za 100 kart. Co prawda najrzadszych/najsilniejszych kart za to nie dorwiesz, ale ja jak zajmowałem się kartami pokemon, to nie raz wpadali do mnie ojcowie z synami po bulk, to nawet pozwalałem młodym sobie "wybierać 100, którą chcą", zazwyczaj jest to randomowo wysyłane. Wtedy z takiego bulku na start, basicowycy talii złożysz całą masę.
szczudel
Has thanked: 128 times
Been thanked: 194 times

Post autor: szczudel »

Pokemon TCG ma podobno bardzo duży problem ze skalpelami. Jeżeli myslicie aby z czasem z domowego grania wyjśc "do ludzi" to może się okazać, że traficie na ścianę.
Gameplayowo Pokemon na pewno prostszy, ale czy ja wiem czy lepszy? Z tego co się orientuje to na tym kompetytywnym poziomie to bardziej pasjans niż prawdziwa karcianka gdzie faktycznie wymieniasz ciosy z przeciwnikiem. Lorcana to pełnokrwista karcianka z masą tekstu, tam ciężej obejśc wiek dziecka.
Poksy sa dobre początek, szczególnie, że mają fajne startery na różnym poziomie (np Battle Academy) i z tak małym dzieckiem da się grać na obrazki, ewolucje i obrażenia z karty - ignorując wszyskie umiejki a kilku trenerów da się nauczyć na pamięć. Bądź gotowy, ze z 5 latkiem to będziesz bardziej grał sam przeciwko sobie, ale gdzieś trzeba zacząć. Sam tak grałem i mam tego dobre rezultaty po latach. Inna sprawa, że po każdej porażce będziesz miał fochy.

Z drugiej strony z małym dzieckiem to da się i w MTG pograć, jak będziecie grali tylko na keyworldy kreatur i landy.
Awatar użytkownika
Ardel12
Has thanked: 1387 times
Been thanked: 2930 times

Post autor: Ardel12 »

Zdecydowałem się na Poksy. Udało mi się dorwać Battle Arena z 2024 za 110 zł z allegro, co wygląda na spoko cenę.

Podjąłem taką decyzję, gdyż tak tu jak i koledzy na FB polecili mi poksy. Do tego młody woli je oraz wiem, że Lorcana jest dość skomplikowana, gdyż miałem okazję zagrać.
szczudel pisze: 19 maja 2025, 12:58 Z drugiej strony z małym dzieckiem to da się i w MTG pograć, jak będziecie grali tylko na keyworldy kreatur i landy.
To na pewno, ale też jest to całkiem inny klimat niż młody oczekuje. Obrazki bywają tam różne. Ja mam starsze edycje to są dość mroczne. A też sam chcę w końcu zobaczyć o co chodzi z tymi poksami.

Raczej nie zamierzam chodzić na turnieje i grać poza domem. Może z kolegą co ma też młode dzieci, które kolekcjonują, ale nie grają by się udało zrobić mini turniej dla zabawy, ale ja sam też na turnieje łazić nigdy nie lubiłem z MTG i tutaj wątpię by to się miało aż tak rozwinąć. Prędzej pograć kilka lat w to i przeskoczyć w Lorcane. To bym wolał, ale najbardziej to w nic xD Czego się jednak nie robi dla dzieci

Dzięki za odpowiedzi. Dam znać jak pogram z młodym.
szczudel
Has thanked: 128 times
Been thanked: 194 times

Post autor: szczudel »

Wydaje mi się, że podjałeś optymalną decyzję. Na start będzie na pewno łatwiejsze do nauczenia i, jak pisałeś, możesz na lata zostać w starterach i nawet nie patrzeć na żadne single/boostery.
ODPOWIEDZ