Eldritch Horror: Przedwieczna Groza (Corey Konieczka, Nikki Valens)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Zbaviec
Has thanked: 48 times
Been thanked: 23 times

Re: Eldritch Horror: Przedwieczna Groza (Corey Konieczka, Nikki Valens)

Post autor: Zbaviec »

A na ilu badaczy grasz najczęściej?
Awatar użytkownika
KOSHI
Has thanked: 417 times
Been thanked: 487 times

Post autor: KOSHI »

4. Na 3 bez sensu a niżej ciężko ogarnąć planszę.
Morgon
Has thanked: 77 times
Been thanked: 161 times

Post autor: Morgon »

Ja uważam, że na 3 jest po prostu trudniej ale ma to jak najbardziej sens, ale na 4 gra się po prostu najlepiej w tę grę, chociaż solo wolę na 3 badaczy bo mniej do ogarnięcia.
Awatar użytkownika
Yuri
Has thanked: 375 times
Been thanked: 1397 times

Post autor: Yuri »

Morgon pisze: 03 maja 2025, 18:39 Ja uważam, że na 3 jest po prostu trudniej ale ma to jak najbardziej sens, ale na 4 gra się po prostu najlepiej w tę grę, chociaż solo wolę na 3 badaczy bo mniej do ogarnięcia.
Plus takiego rozwiązania jest również taki, że skalujesz sobie w górę poziom trudności jak już wymasterujesz tytuł zbyt bardzo. Warte zapamiętania rozwiązanie, nie tylko wzgl. tego tytułu.
Moja kolekcja: https://boardgamegeek.com/collection/user/Yuri1984
RABATY, gdyby ktoś potrzebował: Portal = 15%, Mepel.pl = 5%, Planszomania.pl = 2%
Chcesz się zrewanżować kawą ? Zapraszam >>> https://www.buymeacoffee.com/yuri4891
venomik
Has thanked: 325 times
Been thanked: 319 times

Post autor: venomik »

Ja na 3 osoby do tej gry nie siadam. Już predzej solo 3 postaciami.
Za dużo w tej grze jest wtedy 'pustych rund', gdzie postać po prostu idzie coś zrobić.
Awatar użytkownika
Muleq
Has thanked: 205 times
Been thanked: 217 times

Post autor: Muleq »

Ja natomiast w zasadzie gram tylko w 3 osoby :). Początki były trudne ale gra wymusiła na nas współpracę jakiej nie spodziewałbym się po graczach wychowanych na Grze o Tron :). Kiedyś standardem były kłótnie o ekwipunek po zmarłej postaci. Obecnie klotnie są co najwyżej o to jak najefektywniej go wykorzystać :). Planowanie oraz wykorzystywanie możliwości jakie dają karty, umiejętności i poszczególne miejsca na mapie jest kluczem do sukcesu w tej grze.
gogovsky
Has thanked: 524 times
Been thanked: 592 times

Post autor: gogovsky »

Muleq pisze: 04 maja 2025, 14:12 Ja natomiast w zasadzie gram tylko w 3 osoby :). Początki były trudne ale gra wymusiła na nas współpracę jakiej nie spodziewałbym się po graczach wychowanych na Grze o Tron :). Kiedyś standardem były kłótnie o ekwipunek po zmarłej postaci. Obecnie klotnie są co najwyżej o to jak najefektywniej go wykorzystać :). Planowanie oraz wykorzystywanie możliwości jakie dają karty, umiejętności i poszczególne miejsca na mapie jest kluczem do sukcesu w tej grze.
Zawsze bierzesz postać najbliżej zmarłego i tyle xd :D
Firma Rebel niech się zajmie wydaniem gry Domek, bo tylko do tego się nadaje.
davidstw
Has thanked: 8 times
Been thanked: 34 times

Post autor: davidstw »

Czesc ja w sprawie dyskusji o liczbie graczy a nie testowaliśmy opcji grania na 3 akcje każdy badacz ?
Każdy badacz ma 3 akcje zamiast dwóch.
Dzisiaj po przesiadce z AH2 z nastawieniem braku presji na wygraną zagralem pierwsza grę podstawka + zw na 2 badaczy i wiedziałem że nie wygram i tak było . . .gra wrecz mnie zgniotła bo pierwszą tajemnice miałem zabić epickiego potwora i tak jak w rzutach o wszystko miałem full szczęścia to w rzutach walki na 5 kosci miałem czesto wyniki zero sukcesu ;]. Taka refleksja mnie naszła co jakbym miał 3 akcje na badacza z tym że w ramach akcji badacza wlączala by się akcja walka i spotkanie. ( zarówno spotkanie bramy = akcja, badawcze wskazówki = akcja itp) Muszę to przetestowac na 2 postacie ktoś o tym pisał na bgg. Gra na 3 postacie wywołuje u mnie strach a na 4 postacie paraliżuje jak to ogarnąć:]
. . . I nie chejtujcie mnie ze gość po 1 grze chce zmieniać zasady i na nowo kolo wymyślą ale taka refleksja mnie naszła po skomplikowanym AH 2.

Ogólnie gra porównując AH2 której byłem zwolennikiem naprawdę jest wygładzona, płyną i szybsza i na pewno zostaje w kolekcji a AH 2 leci w świat. . . A wcześniej wyleciał AH 3 z tego względu że nie lubię nie wiedzieć ile mam do końca gry i te nieszczęsne wskazówki wtasowywane w kartę spotkań:] taka o oryginalna ale dziwna mechanika.
. . Eldrich przypomina mi moja pierwsza grę Pandemia i każda presja po karcie mitu którą wywołuje gra równa się uczuciu rozprzestrzeniania sie choroby w Pandemii. Oczywiście Eldrich jest o wiele bogatszą grą i naprawdę widać że jest dopracowana po za skalowaniem trudności do liczby graczy jak widzę czesto w dyskusjach :) Pzdr
Narazie 9/10
MrAtrion
Has thanked: 99 times
Been thanked: 45 times

Post autor: MrAtrion »

Pomijając fakt większego poziomu trudności na 2 badaczy vs 4 (na 4 więcej sprzętu zbierzesz i masz więcej możliwości), to na 2 po prostu ciężko jest z poruszaniem po mapie, jest ona za duża na 2 badaczy (a gra ma opcję true solo xD). Był motyw dodania biletów sterowca czy jakoś tak. Nie pamiętam zasad, ale z nimi chyba nikt by z kolei już nie korzystał. Gra jest super :D
Awatar użytkownika
KOSHI

Graj na 4. To są tylko dwie akcje na badacza. Też zaczynałem na dwóch i było nieporozumienie chyba, że weźmiesz konkretnych badaczy, ale grać tymi samymi bez sensu. To jedna z niewielu gier, gdzie gram 4. W Nemesis przy 3 już mi czacha dymiła. No i pamiętaj, że masz możliwość kombinacji z talią mitów. Są różnej trudności. Możesz sobie ułatwiać lub utrudniać grę. Pamiętaj też o Tokio. Masę potworów ubijesz stamtąd bez konfrontacji.
christoe138
Has thanked: 5 times
Been thanked: 4 times

Post autor: christoe138 »

Graj na 4. To są tylko dwie akcje na badacza. Też zaczynałem na dwóch i było nieporozumienie chyba, że weźmiesz konkretnych badaczy, ale grać tymi samymi bez sensu. To jedna z niewielu gier, gdzie gram 4. W Nemesis przy 3 już mi czacha dymiła. No i pamiętaj, że masz możliwość kombinacji z talią mitów. Są różnej trudności. Możesz sobie ułatwiać lub utrudniać grę. Pamiętaj też o Tokio. Masę potworów ubijesz stamtąd bez konfrontacji.
O tak zgadzam się Tokio jest świetną miejscówką zwłaszcza dla np. takiego polityka, sprzedawcy czy milionera. Bardzo często wchodzą tam spotkania na wpływy i sporo potworów można stamtąd ubić ;)
davidstw

Ok spróbuję narazie na 3 badaczy z schematem konfiguracji dla 2 badaczy. Pokombinuje i ustawie poziom i faktycznie talia mitów można regulować poziom. Gra jest elastyczna i ogólnie gram żeby przeżyć przygodę nie koniecznie wygrać w ameri to los rozdaje karty he :).
Dzięki za ppdpowiedzi i cieszę się że zainwestowałem w EH dokupię jeszcze w przyszlosci ruiny i miasto w gruzach i zamykam kolekcje żeby nie stworzyć sobie setupowego potworka :) Pzdr
Morgon

Graj normalnie na 3 badaczy z setupem na 3 (a nie 2), weź tylko talię mitów zrób z samych łatwych póki nie poznasz lepiej gry. Na 4 badaczy oczywiście jest łatwiej ale jak już masz trochę przedmiotów, stanów i talentów to łatwo o czymś zapomnieć i to wcale nie akcje są problemem tylko bonusy i obciążenia każdej postaci do zapamiętania.
MrAtrion
Has thanked: 99 times
Been thanked: 45 times

Post autor: MrAtrion »

davidstw pisze: 18 maja 2025, 21:02 Ok spróbuję narazie na 3 badaczy z schematem konfiguracji dla 2 badaczy. Pokombinuje i ustawie poziom i faktycznie talia mitów można regulować poziom. Gra jest elastyczna i ogólnie gram żeby przeżyć przygodę nie koniecznie wygrać w ameri to los rozdaje karty he :).
Dzięki za ppdpowiedzi i cieszę się że zainwestowałem w EH dokupię jeszcze w przyszlosci ruiny i miasto w gruzach i zamykam kolekcje żeby nie stworzyć sobie setupowego potworka :) Pzdr
Mając wszystko setup wcale nie jest dłuższy. Może ciut jeśli dodasz dodatkową talię przygód zależna od planszy czy kart setupu (zapomniałem nazwy). Nie martw się o to 😸👍
Awatar użytkownika
KOSHI

Morgon pisze: 19 maja 2025, 06:38 Na 4 badaczy oczywiście jest łatwiej ale jak już masz trochę przedmiotów, stanów i talentów to łatwo o czymś zapomnieć i to wcale nie akcje są problemem tylko bonusy i obciążenia każdej postaci do zapamiętania.
Ile razy zapominałem, że postać ma jakieś umiejętności. :lol: No i efekt rozrachunku (ten czerwony w prawym, dolnym rogu) w fazie mitów. Czasami to taka kaskada wydarzeń, że głowa mała. Pamiętam jak walczyłem z Shudle Mellem. Jak się zaczęły odpalać to w jednej turze zabiło wszystkich i rozwaliło pół planety. :mrgreen:
davidstw

Narazie to wogole jestem ciekawy czy w tą grę da się wygrać czytając nie ktore komentarze he he. W pierwszej grze tam mi tor zagłady przyspieszyć że z epickie długiej gry zrobił się filerek he . . ogolnie lubię nie przewidywalne gry. . Chociaż doceniam teraz Machine Arcana która jedt trudnym DC przygodowym ale w ktorej można dobrze kontrolować sytuację na planszy.
Z drugiej strony w EH mierzysz się z ssmym przedwiecznym i nie ma ,,miękkiej gry ,, jak ma kaprys to Cię zgniecie. :)
Awatar użytkownika
ScorpZero
Has thanked: 210 times
Been thanked: 140 times

Post autor: ScorpZero »

Gra jest trudna i losowa, więc w sumie ciężko wygrać, ale czasem się udaje.

Z drugiej strony, jest na tyle lekka, że nawet przegrywając można się dobrze bawić.

Ot, zadziwiająco dobry tytuł. :shock:
Morgon

Jak się ma dobrze ogarniętą grę to da się wygrać jakieś 66% gier, najgorzej jak na początek wyskoczy coś epickiego do ubicia albo idą same trudne mity. Wtedy bywa naprawdę ciężko.
gogovsky

Nie lepiej zrobić stopniowalne mity?
Awatar użytkownika
KOSHI

Ja tam wrzucam sobie losowo parę średnich i jakieś 3 trudne do zielonych i żółtych mitów, czasem w pogłoskę chociaż pogłoski to niech sobie weźmie najlepiej łatwe na początek. Nie jest źle, ale czasem gra przywali czymś mocniejszym.
gogovsky

Myśmy z bgg wzięli polecam pierwsza pogłoska średnia druga trudna resztę 1 talia latwe/średnie, 2 deck średnie/trudne i 3 deck same trudne. O wiele przyjemniej się gra, a nie dostajesz klątwę wampirów jako pierwszy mit i możesz zaczynac od nowa, bo szkoda czasu.
Awatar użytkownika
KOSHI

No niektóre karty są w klimacie hard core vibes. :twisted: Czy to jest ta karta co obniża się na potęgę skille? Najlepsze są pogłoski typu jak nie rozwiążesz game over.
Darkolius
Been thanked: 2 times

Post autor: Darkolius »

Miałem niedawno fajna rozgrywke po kilku próbach solo na 2 postacie. Wylosowałem o dziwo fajnie dopełniajace sie postacie nie pamietam nazwa ale 1 to taki starszy facet ktory akcją postaci zwieksza skill drugiego bohatera ktorym była ta azjatka z umiejetnoscia jak zwieksza skill to podwojnie wiec dokoksiła sie troche na walki :). A też 1 karta mitów była mocna na korzyść gdzie miałem rzucić kością i dostać tyle wskazówek i padło 6 oczek :D. To jedna taka rozgrywka na wiele niefartownych ;)
venomik
Has thanked: 325 times
Been thanked: 319 times

Post autor: venomik »

gogovsky pisze: 20 maja 2025, 14:16 Myśmy z bgg wzięli polecam pierwsza pogłoska średnia druga trudna resztę 1 talia latwe/średnie, 2 deck średnie/trudne i 3 deck same trudne. O wiele przyjemniej się gra, a nie dostajesz klątwę wampirów jako pierwszy mit i możesz zaczynac od nowa, bo szkoda czasu.
Co robi ta klątwa?
Awatar użytkownika
Muleq
Has thanked: 205 times
Been thanked: 217 times

Post autor: Muleq »

venomik pisze: 21 maja 2025, 11:24
gogovsky pisze: 20 maja 2025, 14:16 Myśmy z bgg wzięli polecam pierwsza pogłoska średnia druga trudna resztę 1 talia latwe/średnie, 2 deck średnie/trudne i 3 deck same trudne. O wiele przyjemniej się gra, a nie dostajesz klątwę wampirów jako pierwszy mit i możesz zaczynac od nowa, bo szkoda czasu.
Co robi ta klątwa?
Sukces tylko na 6. Jedyny ratunek to iść do Rzymu i liczyć na błogosławieństwo.
ODPOWIEDZ