Barrage (Simone Luciani)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
Elo
Has thanked: 260 times
Been thanked: 96 times

Re: Barrage (Simone Luciani)

Post autor: Elo »

Na Steam można testować grę nie dłużej niż 2 godziny, i zwrócić z odzyskaniem pieniędzy.
Jdn
Has thanked: 76 times
Been thanked: 63 times

Post autor: Jdn »

Gra wygląda spoko, ale na razie grałem pół gry bo czasu brakło. Z wad zajmuje cały ekran i dość małe należy ikonki, gram na lapku 11cali, dodali kupę efektów i prąd poraża ikonki itd przeskakuje itd, liczę że da się wyłączyć bo włącza mi wentylator, niestety jest jakby jedna plansza jako gra nie ma wyskakujących okien ani zooma. Plansza na razie tylko Alpy podstawowa.
Zalety bardzo szybko działa AI i jego ruchy są szybkie nie czekamy, w miare logiczne i zwykle dość dobre. Jak zostawisz mu tamę z wodą przy niej przepompownię to od razu jak może stawia elektrownię i robi prąd w tej samej rundzie, nie czeka jak automa aż korzystne karty wypadną. Wygląda dość spójnie chociaż oddali wierne kolory i ten róż gracza ciężki dla oka na ekranie, na planszy tak nie razi.
Pół gry bo przy pierwszym uruchomieniu mi się zawiesil wybór dyrektora nie dało się nic kliknąć.
P.s. po dwóch grach moja ocena botów niestety niższa, nie decydują chyba co najlepiej bo wszystkim zblokowały się ruchy w 3 fazie i wywalili po 10ludkow na złoto :/ na końcu fazy nie zrobili prawie nic, raz miałem tak z automa w zwykłej grze że nie robiła prawie nic tak się układały karty i tutaj też trafiłem podobny układ:) z braków to nie ma Leeghwatera, jak się najedzie na kafel celów końcowych to pokazuje obecną punktację kto wygrywa i ile punktów zdobędzie za to. Na mapie fajne jak najedziesz na dane pole to pokazuje ile ono Cie kosztuje, obojętne czy to podwyższenie, tama czy jakiś inny kafelek. Czasem jest jeszcze opis przy kołach technologii co nam on daje jak działa. Ułatwia to gre. Wewnątrz gry jak się utworzy konto będą opcje gry przez neta, w tym tryb sandbox i opcja grania wiele gier w jednym czasie.
P.S.2 Zagrałem w końcu kilka partii i myślę czy nie skasować tego powyżej. Automa/podobno AI nie automa dramat, jak grasz z 3, to na końcu dwie mają po 20-30pkt, trzecia naj na razie miała raz 83pkt ja 145pkt wtedy. Czasem podejmuje tak głupie decyzje że nawet ta ręczna w normalnej grze nigdy nie popełniała takich błędów. Potrafi się zawiesić w 2 epoce produkcji gdzie 90% planszy wolnej na banku i tak 10ruchów tylko bank 3 graczy mi zrobiło. Raz mi się zdarzyło że grając niemcami nie uruchomiło mi drugiej produkcji, ale wiadomo nie ma co się denerwować bo i tak miałem wtedy ponad 100pkt daleko przed innymi. Na bga na samym początku grałem jak dodali to wersja była lepiej dopracowana niż ta niestety. Wygląda jak beta max. Polecam nie wybierać dodatkowych dyrektórów ABCD bo kupę bugów zgłoszonych jest na forum, mi też niektórzy po prostu zawieszają grę lub nie można ich użyć. Na bank wygląda spoko, ale automy tak niski poziom że nie polecę na razie.
Awatar użytkownika
kuleczka91
Has thanked: 883 times
Been thanked: 584 times

Post autor: kuleczka91 »

Mi udało się zagrać 2x, ale w normalne rozgrywki. Gra ogólnie chodzi dosyć płynnie. Z minusów u mnie to brak opcji cofnięcia niektórych ruchów w grze, a inne można. Nie wiem od czego to zależy. Nie podoba mi się też to, że na samej górze pokazuje tylko ile kropel wody pojawi się w źródłach w następnej rundzie, a dopiero po najechaniu widać całość ile tego będzie w całej grze w jakim źródle itd. U mnie siostra najbardziej narzekała, że mało widoczne jest zajmowanie akcji z polami, no ja z tym problemu nie miałam. Raz na dzień dobry musieliśmy rozpocząć grę od nowa, bo po zrealizowaniu kontraktu dostałam resztę fantów, a nie przesunęło mnie na torze energii. Liczę, że naprawią z czasem błędy w grze. Ogólnie nie ma tragedii, bo jest grywalna.
Jdn
Has thanked: 76 times
Been thanked: 63 times

Post autor: Jdn »

Cofanie przeważnie działa;) ale możesz je zrobić na koniec swojego ruchu, zwykle klikasz koniec tury (tak jest wersja PL) a wtedy możesz wzamian to cofnięcie. Nie da się w połowie ruchu, czyli jak zacząłeś jakieś combo wiele produkcji itd to możesz dopiero na koniec cofnąć do początku tury. Dodatkowo można cofać tylko siebie nie ma opcji automy cofania.
Awatar użytkownika
kuleczka91
Has thanked: 883 times
Been thanked: 584 times

Post autor: kuleczka91 »

Jdn pisze: 18 maja 2025, 11:07 Cofanie przeważnie działa;) ale możesz je zrobić na koniec swojego ruchu, zwykle klikasz koniec tury (tak jest wersja PL) a wtedy możesz wzamian to cofnięcie. Nie da się w połowie ruchu, czyli jak zacząłeś jakieś combo wiele produkcji itd to możesz dopiero na koniec cofnąć do początku tury. Dodatkowo można cofać tylko siebie nie ma opcji automy cofania.
Nie znaleźliśmy w grze opcji wycofania akcji dodania wody czy natychmiastowego spływu. W innych akcjach się pojawiała opcja cofnięcia ruchu np. wybierania kontraktów, a tego nie dało się zrobić. Bodajże tak samo nie dało się cofnąć akcji jeśli chciałeś wybrać jednak inny kontrakt do realizacji w czasie produkcji niż ten który wybrałeś. Nie graliśmy z żadnymi automami.
ODPOWIEDZ