Middle Ages (Marc André)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- Legun
- Has thanked: 94 times
- Been thanked: 204 times
Re: Middle Ages (Marc André)
Czy to szkodzenie - jak rozumiem, łupienie innych - da się jakoś zastąpić dobieraniem z puli, czy coś takiego? W Kingdomino-Giganci zastąpiliśmy wysyłanie innym gigantów usuwaniem ich z gry i to się bardzo sprawdza - gra jest ciągle miłą, niestresującą rozgrywką.
Najlepsze gry to te, w które wygrywa się dzięki wybitnej inteligencji, zaś przegrywa przez brak szczęścia...
- Reku_
- Has thanked: 61 times
- Been thanked: 113 times
Może to nie kwestia gry, tylko zasługa małżonki

Lista gier na BGG
Rabaty: Aleplanszówki 3%, Portal 6%, Mepel 2%, 3Trolle 7%(tylko to już nic nie znaczy) - chcesz coś zamówić - napisz
Rabaty: Aleplanszówki 3%, Portal 6%, Mepel 2%, 3Trolle 7%(tylko to już nic nie znaczy) - chcesz coś zamówić - napisz
- garg
- Has thanked: 1780 times
- Been thanked: 1279 times
Zasada nr 1 szczęśliwego małżeństwa: To jest ZAWSZE zasługa małżonki

Mam / Sprzedam/wymienię
(Może nie wystawiłem, ale też chętnie wymienię)
Najstarszy offtop świata: Ceterum censeo Carthaginem esse delendam ;-)
(Może nie wystawiłem, ale też chętnie wymienię)
Najstarszy offtop świata: Ceterum censeo Carthaginem esse delendam ;-)
Pytanko odnośnie kafelków. W instrukcji jest napisane że są one ponumerowane od 1-23. Czy w takim razie występują wszystkie numery? Bo zauważyłam że nie ma 6,9 i 18 (pomarańczowa) . Jak 6 i 9 mogę zrozumieć (żeby nie mylić góra dół jeśli nie oznaczone) to czemu brak 18? Czy to mój egzemplarz taki dziwny
?
Ma ktoś rozkład ile jakich numerków powinno być?

-
- Has thanked: 142 times
- Been thanked: 318 times
PSA: Jesli ktos kupil i awansowal na pulkownika* - polecam sprawdzenie figurek - sposob pakowania sprawia ze sa narazone na nacisk kafli i moga miec polamane nozki:

Niezaleznie od powyzszego: zagralem 2x na BGA i kupilem z miejsca. Gra jest bdb i bardzo prosta. Ktos porownywal do “Kaskadii” co uwazam za krzywdzace - po 6 kolejnych rozgrywkach stwierdzam, ze ttzeba czasem pomyslec
W Kaskadii niezaleznie jak gram to wynik i tak jest +/- 15% co gre. Tutaj na razie jest ciezka walka o punkty.
Negatywna interakcje z Barakow mozna zastapic dobieraniem z Banku kasy - ale efekt niszczenia budynku przeciwnika juz nie bardzo.
Ktos tez pisal o zapachu plesni - no nie wiem - nie jestem pewien czy u nnie to plesn czy farba, ale fakt: silikatu brak…

Niezaleznie od powyzszego: zagralem 2x na BGA i kupilem z miejsca. Gra jest bdb i bardzo prosta. Ktos porownywal do “Kaskadii” co uwazam za krzywdzace - po 6 kolejnych rozgrywkach stwierdzam, ze ttzeba czasem pomyslec

Negatywna interakcje z Barakow mozna zastapic dobieraniem z Banku kasy - ale efekt niszczenia budynku przeciwnika juz nie bardzo.
Ktos tez pisal o zapachu plesni - no nie wiem - nie jestem pewien czy u nnie to plesn czy farba, ale fakt: silikatu brak…
Spoiler:
u mnie nie było ani zapachu ani połamanych figurek natomiast faktycznie nacisk kafli był na figurki, trzeba uważać, chociaż czasem wystarczy figurkę podkleić klejem szkolnym np magic czy coś podobnego o ile to możliwe (pomijając inne kwestie które nie chcę rozwijać w tym wątku).
Ostatnio zmieniony 22 cze 2024, 22:19 przez Curiosity, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: cytowanie
Powód: cytowanie
tak, oglądałem fkafelki i często ciut wyższy numer ma ten sam rodzaj kafelka tylko ma skrzynkę, albo 2 skrzynki albo chłopka albo dwóch a tych numerów których nie ma moim zdaniem pewno były ale może wyleciały podczas testów i tak to zostało (balans rozgrywki), to moje domysły oczywiścieAlextasha pisze: ↑18 cze 2024, 18:08 Pytanko odnośnie kafelków. W instrukcji jest napisane że są one ponumerowane od 1-23. Czy w takim razie występują wszystkie numery? Bo zauważyłam że nie ma 6,9 i 18 (pomarańczowa) . Jak 6 i 9 mogę zrozumieć (żeby nie mylić góra dół jeśli nie oznaczone) to czemu brak 18? Czy to mój egzemplarz taki dziwny?

- Furan
- Has thanked: 13 times
- Been thanked: 248 times
Właśnie odpaczkowałem swój egzemplarz (starając się nie patrzeć na te okropne powtórzenia z tyłu (i paskudne logo
). Zapach - bardziej jak zleżałe buraki, więc strzelam, że to lakier/klej.

jakiCHś - w tym słowie jest CH! || lepiej nie używa'ć apostrof'ów w ogóle, niż używa'ć ich w nadmiar'ze!
(S) Mecz Stulecia, Ape Town, Paco Sako
(S) Mecz Stulecia, Ape Town, Paco Sako
- MCSilvia
- Has thanked: 15 times
- Been thanked: 29 times
Wietrzenie nie pomogło. Gra śmierdzi coraz bardziej do tego stopnia, że śmierdzi w całym pokoju i śmierdzą ręce po graniu

Zdecydowałam się dzisiaj złożyć reklamacje do Czachy z prośbą o wymianę egzemplarza. Zobaczymy co powiedzą.
-
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 10 times
Sam chciałbym wiedzieć... Niedawno zakupiłem grę (jeszcze nie miałem okazji ograć), ale wyczytałem w necie, że są zdarzają się wybrakowane egzemplarze. Dlatego też postanowiłem przyjrzeć się kafelkom zawartym w moim pudle i tak to wygląda:Alextasha pisze: ↑18 cze 2024, 18:08 Pytanko odnośnie kafelków. W instrukcji jest napisane że są one ponumerowane od 1-23. Czy w takim razie występują wszystkie numery? Bo zauważyłam że nie ma 6,9 i 18 (pomarańczowa) . Jak 6 i 9 mogę zrozumieć (żeby nie mylić góra dół jeśli nie oznaczone) to czemu brak 18? Czy to mój egzemplarz taki dziwny?
Spoiler:
- MCSilvia
- Has thanked: 15 times
- Been thanked: 29 times
Mam dokładnie taki sam rozkład kafelków jak na zdjęciach.Confidential pisze: ↑04 sie 2024, 12:03 Sam chciałbym wiedzieć... Niedawno zakupiłem grę (jeszcze nie miałem okazji ograć), ale wyczytałem w necie, że są zdarzają się wybrakowane egzemplarze. Dlatego też postanowiłem przyjrzeć się kafelkom zawartym w moim pudle i tak to wygląda:I teraz nie wiem czy którychś kafelków mam za dużo czy może tak powinno być... Przydałaby się jakaś rozpiska w instrukcji.Spoiler:
Czacha uznała mi reklamacje, przysłali mi nowy egzemplarz gry. Za co bardzo im dziękuję i tym samym chciałam napisać dobre słowo

U mnie też gra ma dziwny aromat zleżałych buraków. Ale nie ma najmniejszych śladów pleśni, więc to chyba zamierzone, taki średniowieczny klimat
Graliśmy w to kilka razy na spotkaniu planszówkowym w trzy osoby i teraz gra wróciła na stół przy okazji pojedynków z żoną. Na dwie osoby trochę inny balans kafli, odniosłem wrażenie że łatwiej jest się obronić i co za tym idzie, można robić kombosy na polach. Duże strategiczne znaczenie mają niebieskie kafle murów, bo kontrolując tylko jednego przeciwnika mozna nie tylko rezerwować kafel dla siebie, ale też przeciwko niemu. Trudniej za to dorobić się na młynach. Na trzech graczy stosunkowo często dochodziło do sytuacji, gdy jeden z graczy był tym jedynym nie bronionym i był masakrowany. Ale wiadomo, mocno miesza w tym uklad kafli.
Dla mnie gra jest w porządku, chętnie zagram zwłaszcza z małżonką, na więcej osób w sumie też nie odmowię, choć mam na półce lepsze gry tego kalibru.
Edit: dodam, że u mnie też figurki były połamane. No średnio, ale nie mam czasu się bawić w reklamacje. Kropelka kropelki załatwiła sprawę.

Graliśmy w to kilka razy na spotkaniu planszówkowym w trzy osoby i teraz gra wróciła na stół przy okazji pojedynków z żoną. Na dwie osoby trochę inny balans kafli, odniosłem wrażenie że łatwiej jest się obronić i co za tym idzie, można robić kombosy na polach. Duże strategiczne znaczenie mają niebieskie kafle murów, bo kontrolując tylko jednego przeciwnika mozna nie tylko rezerwować kafel dla siebie, ale też przeciwko niemu. Trudniej za to dorobić się na młynach. Na trzech graczy stosunkowo często dochodziło do sytuacji, gdy jeden z graczy był tym jedynym nie bronionym i był masakrowany. Ale wiadomo, mocno miesza w tym uklad kafli.
Dla mnie gra jest w porządku, chętnie zagram zwłaszcza z małżonką, na więcej osób w sumie też nie odmowię, choć mam na półce lepsze gry tego kalibru.
Edit: dodam, że u mnie też figurki były połamane. No średnio, ale nie mam czasu się bawić w reklamacje. Kropelka kropelki załatwiła sprawę.
Jakby co, to potwierdzam obecność poprawionej instrukcji w grze kupionej dziś w sklepie. Więc wygląda na to, że był ten dodruk.
Gra mi siadła, generalnie polecam!
Ale czy aby na pewno polskie tłumaczenie "plot tiles" jako "kafelki fabuły" jest właściwe? Przecież "plot" to również działka/teren, i to ma dużo większy sens, nomen omen, fabularny.
Ale czy aby na pewno polskie tłumaczenie "plot tiles" jako "kafelki fabuły" jest właściwe? Przecież "plot" to również działka/teren, i to ma dużo większy sens, nomen omen, fabularny.