Scythe (Jamey Stegmaier)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- RUNner
- Has thanked: 660 times
- Been thanked: 1118 times
Re: Scythe (Jamey Stegmaier)
Po około 8. latach powracam do Scythe. Zabawne jest to, że inspiracją do powrotu okazały się rozgrywki w wersję dziecięcą czyli My Little Scythe. Przekonałem się, że dorosła wersja powinna teraz bardziej zatrybić niż dawniej. Na razie zacząłem od pomalowania figurek.
Pomalowane figurki na wymianę: https://www.gry-planszowe.pl/viewtopic ... 3#p1148253
Sprzedam: https://www.gry-planszowe.pl/viewtopic.php?t=64690
Sprzedam: https://www.gry-planszowe.pl/viewtopic.php?t=64690
- michalldz90
- Has thanked: 28 times
- Been thanked: 63 times
shit.. to już 8 lat
aż mnie też natchneło, żeby zagrać partyjke, ale najpierw... Andromeda's Edge w które muszę koniecznie zagrać
A dodatek modularnej mapy do Scythe jeszcze leży nieprzetestowany

A dodatek modularnej mapy do Scythe jeszcze leży nieprzetestowany

Coś cicho tutaj o niedawno wydanym fanowskim dodatku "Świt narodów", macie jakieś przemyślenia ? Jestem po pierwszej rozgrywce i nie jestem pewien jak interpretować zdolność frakcji Federacji Dynarskiej pozwalającej produkować robotników na heksach lasów i gór. Można ich ustawiać na jednym czy na różnych. Jest yo ważne jeśli kończymy w ten sposób rozgrywkę. Ja tak zrobiłem. produkując ostatnich 3 ludków dzięki tej zdolności zdobyłem 3 tereny.
- BOLLO
- Has thanked: 1324 times
- Been thanked: 2014 times
- Kontakt:
Kompletnie nie znam frakcji i zasad tej fanowskiej ale z Twojego opisu brzmi to dla mnie trochę OP. Podeślij jakiś screen/opis.goluch pisze: ↑18 maja 2025, 16:48 Coś cicho tutaj o niedawno wydanym fanowskim dodatku "Świt narodów", macie jakieś przemyślenia ? Jestem po pierwszej rozgrywce i nie jestem pewien jak interpretować zdolność frakcji Federacji Dynarskiej pozwalającej produkować robotników na heksach lasów i gór. Można ich ustawiać na jednym czy na różnych. Jest yo ważne jeśli kończymy w ten sposób rozgrywkę. Ja tak zrobiłem. produkując ostatnich 3 ludków dzięki tej zdolności zdobyłem 3 tereny.
- Siersciu
- Has thanked: 196 times
- Been thanked: 67 times
Trochę nie rozumiem Twojego opisu. Wyprodukowałeś ludki, a potem ich przeniosłeś na 3 nowe tereny czy po prostu wyprodukowałeś, gdzie nic nie było? Nie znam tego dodatku, nie grałem, ale przyznaję, że brzmi ta zdolność trochę zbyt potężnie. Bardzo możliwe, że możesz wybrać tylko jeden z dostępnych terenów, co i tak jest korzystne, bo nie musisz potem wykonywać akcji ruchu, żeby takich robotników przesunąć na pola produkujące zasoby.goluch pisze: ↑18 maja 2025, 16:48 Coś cicho tutaj o niedawno wydanym fanowskim dodatku "Świt narodów", macie jakieś przemyślenia ? Jestem po pierwszej rozgrywce i nie jestem pewien jak interpretować zdolność frakcji Federacji Dynarskiej pozwalającej produkować robotników na heksach lasów i gór. Można ich ustawiać na jednym czy na różnych. Jest yo ważne jeśli kończymy w ten sposób rozgrywkę. Ja tak zrobiłem. produkując ostatnich 3 ludków dzięki tej zdolności zdobyłem 3 tereny.
- BOLLO
- Has thanked: 1324 times
- Been thanked: 2014 times
- Kontakt:

Nie widzę dobrze ale z tego co odczytuję to brzmi to tak:
Możesz umieścić wyprodukowanych robotników na dowolnym niezajętym lesie lub górach. Robotnicy mogą po walce wycofywać się na takie terytoria
Wygląda mi na to, że ta zdolność nadal wymaga ustawienia robotników w wiosce, bo tam produkuje się dodatkowych - a efekt tej produkcji umożliwia wysłanie nowo wyprodukowanych na pusty hex góry/lasu.
Tak zrobiłem. Mając 3 ludków w wiosce zrobiłem produkcję. Dało mi to gwiazdkę za ludków (wcześniej miałem już 5) i mogłem tych nowych ustawić na 3 nowych polach. Co ciekawe to samo pole dało mi ostatnie ulepszenie więc dostałem drugą gwiazdkę , a trzecią zdobyłem za cel - kontroluj 3 lasy. Więc było zaskoczenie.
Wydaje mi się, że na jednym możesz ale to powinien rozwiać autor dodatku. Widziałem, że na bgg pisałeś więc może ktoś odpowie