Scythe (Jamey Stegmaier)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
RUNner
Has thanked: 660 times
Been thanked: 1118 times

Re: Scythe (Jamey Stegmaier)

Post autor: RUNner »

Po około 8. latach powracam do Scythe. Zabawne jest to, że inspiracją do powrotu okazały się rozgrywki w wersję dziecięcą czyli My Little Scythe. Przekonałem się, że dorosła wersja powinna teraz bardziej zatrybić niż dawniej. Na razie zacząłem od pomalowania figurek.
Awatar użytkownika
michalldz90
Has thanked: 28 times
Been thanked: 63 times

Post autor: michalldz90 »

shit.. to już 8 lat :shock: aż mnie też natchneło, żeby zagrać partyjke, ale najpierw... Andromeda's Edge w które muszę koniecznie zagrać :P

A dodatek modularnej mapy do Scythe jeszcze leży nieprzetestowany :roll:
goluch
Has thanked: 6 times
Been thanked: 1 time

Post autor: goluch »

Coś cicho tutaj o niedawno wydanym fanowskim dodatku "Świt narodów", macie jakieś przemyślenia ? Jestem po pierwszej rozgrywce i nie jestem pewien jak interpretować zdolność frakcji Federacji Dynarskiej pozwalającej produkować robotników na heksach lasów i gór. Można ich ustawiać na jednym czy na różnych. Jest yo ważne jeśli kończymy w ten sposób rozgrywkę. Ja tak zrobiłem. produkując ostatnich 3 ludków dzięki tej zdolności zdobyłem 3 tereny.
Awatar użytkownika
BOLLO
Has thanked: 1324 times
Been thanked: 2014 times
Kontakt:

Post autor: BOLLO »

goluch pisze: 18 maja 2025, 16:48 Coś cicho tutaj o niedawno wydanym fanowskim dodatku "Świt narodów", macie jakieś przemyślenia ? Jestem po pierwszej rozgrywce i nie jestem pewien jak interpretować zdolność frakcji Federacji Dynarskiej pozwalającej produkować robotników na heksach lasów i gór. Można ich ustawiać na jednym czy na różnych. Jest yo ważne jeśli kończymy w ten sposób rozgrywkę. Ja tak zrobiłem. produkując ostatnich 3 ludków dzięki tej zdolności zdobyłem 3 tereny.
Kompletnie nie znam frakcji i zasad tej fanowskiej ale z Twojego opisu brzmi to dla mnie trochę OP. Podeślij jakiś screen/opis.
Awatar użytkownika
Siersciu
Has thanked: 196 times
Been thanked: 67 times

Post autor: Siersciu »

goluch pisze: 18 maja 2025, 16:48 Coś cicho tutaj o niedawno wydanym fanowskim dodatku "Świt narodów", macie jakieś przemyślenia ? Jestem po pierwszej rozgrywce i nie jestem pewien jak interpretować zdolność frakcji Federacji Dynarskiej pozwalającej produkować robotników na heksach lasów i gór. Można ich ustawiać na jednym czy na różnych. Jest yo ważne jeśli kończymy w ten sposób rozgrywkę. Ja tak zrobiłem. produkując ostatnich 3 ludków dzięki tej zdolności zdobyłem 3 tereny.
Trochę nie rozumiem Twojego opisu. Wyprodukowałeś ludki, a potem ich przeniosłeś na 3 nowe tereny czy po prostu wyprodukowałeś, gdzie nic nie było? Nie znam tego dodatku, nie grałem, ale przyznaję, że brzmi ta zdolność trochę zbyt potężnie. Bardzo możliwe, że możesz wybrać tylko jeden z dostępnych terenów, co i tak jest korzystne, bo nie musisz potem wykonywać akcji ruchu, żeby takich robotników przesunąć na pola produkujące zasoby.
Awatar użytkownika
BOLLO
Has thanked: 1324 times
Been thanked: 2014 times
Kontakt:

Post autor: BOLLO »

Obrazek
Nie widzę dobrze ale z tego co odczytuję to brzmi to tak:
Możesz umieścić wyprodukowanych robotników na dowolnym niezajętym lesie lub górach. Robotnicy mogą po walce wycofywać się na takie terytoria
Awatar użytkownika
Siersciu
Has thanked: 196 times
Been thanked: 67 times

Post autor: Siersciu »

Bardzo mocna zdolność zwłaszcza przy grze na 2-3 osoby
harry1991
Has thanked: 18 times
Been thanked: 21 times

Post autor: harry1991 »

Wygląda mi na to, że ta zdolność nadal wymaga ustawienia robotników w wiosce, bo tam produkuje się dodatkowych - a efekt tej produkcji umożliwia wysłanie nowo wyprodukowanych na pusty hex góry/lasu.
goluch
Has thanked: 6 times
Been thanked: 1 time

Post autor: goluch »

Tak zrobiłem. Mając 3 ludków w wiosce zrobiłem produkcję. Dało mi to gwiazdkę za ludków (wcześniej miałem już 5) i mogłem tych nowych ustawić na 3 nowych polach. Co ciekawe to samo pole dało mi ostatnie ulepszenie więc dostałem drugą gwiazdkę , a trzecią zdobyłem za cel - kontroluj 3 lasy. Więc było zaskoczenie.
harry1991
Has thanked: 18 times
Been thanked: 21 times

Post autor: harry1991 »

goluch pisze: 19 maja 2025, 22:24 i mogłem tych nowych ustawić na 3 nowych polach
Wydaje mi się, że na jednym możesz ale to powinien rozwiać autor dodatku. Widziałem, że na bgg pisałeś więc może ktoś odpowie :)
ODPOWIEDZ