Nippon (Nuno Bizarro Sentieiro, Paulo Soledade)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
-
- Has thanked: 71 times
- Been thanked: 38 times
Re: Nippon (Nuno Bizarro Sentieiro, Paulo Soledade)
Nie powiem, miałem nadzieję, że będzie trochę taniej.
Zapytałem o warunki zbiorowe, jak coś dostanę to dam znać.
Zapytałem o warunki zbiorowe, jak coś dostanę to dam znać.
- Nuctermeron
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Jak by ktoś robił zbiórke to ja z chęcią dołącze 

- detrytusek
- Has thanked: 505 times
- Been thanked: 1221 times
Wg mnie niemal żadna.
"Nie ma sensu wiara w rzeczy, które istnieją."
Do sprzedania: Comancheria, Rats of Wistar, D-day dice
Wątek sprzedażowy
Do sprzedania: Comancheria, Rats of Wistar, D-day dice
Wątek sprzedażowy
Przegapiłem ten post. Myślałem też, że zainteresowanie będzie znikome, bo to leciwy tytuł i jakoś mało mi się przewijał na różnego rodzaju listach. Sam lubię, to postanowiłem poszukać ludzi do zamówienia grupowego i zaskoczyłem się tym zainteresowaniem.
Usługa druku 3D: viewtopic.php?t=84416
Moja kolekcja: https://boardgamegeek.com/collection/user/Leinadus
Moja kolekcja: https://boardgamegeek.com/collection/user/Leinadus
- ave.crux
- Has thanked: 909 times
- Been thanked: 1473 times
Znerfiono przesadzone farbyki.
Żeby podbić blueprintami(teraz silk) wiedzę do budowy lepszej fabryki potrzebujesz 1/3/6 do podniesienia wiedzy o 1/2/3.
Wrzucając kafelek dóbr z fabryki na planszę możesz wybrać albo bonus z regionu albo 2 punkty zwycięstwa.
Pierwsze 2 pola na pociąg w regionie mają dodatkowy bonus z jakimś zasobem.
Można wykonać od 1 do 3 kontraktów w ramach 1 akcji.
Nic na siłę, wszystko młotkiem. Wieczne narzekanie obrzydza radość grania.
- ave.crux
W poprzedniej wersji zawsze chciałeś mieć konkretne fabryki i widać było po paru grach, że na tym samym poziomie są lepsze od innych.
Blueprinty wymieniałeś 1-1 za wiedzę, więc dało się bardzo szybko zboostować wiedzę i kupić fabryki wyższego poziomu co dawało ci ogromną przewagę przy niskim wkładzie własnym.
Pociągi były często pomijane, więc dali jakiś bonus na kładzenie pociągu żeby gracze mieli dodatkową możliwość w czasie rozgrywki.
Można było wykonać 1 kontrakt na akcję, wykonywałeś ich mało i z reguły doraźnie żeby sobie dodać pieniądze w obrębie rundy.
Dodatkowo punktowanie końcowe jest wygładzone i nie ma już teraz mnożenia X i Y tylko musisz sobie powrzucać z konsolidacji konkretne kafle na dane tory i jak dojdziesz do miejsca, w którym zaczynają punktować to otrzymujesz punkty zgodne z tabelką.
- konradstpn
- Has thanked: 211 times
- Been thanked: 330 times
Pograłem trochę to się odniosę. Żetonami projektów istotnie można doraźnie podbijać poziom wiedzy, przy czym każdy gracz ma taką możliwość. Wybudowanie fabryki wyższego poziomu nie jest takie proste ( permanenty brak pieniędzy), a nawet jeśli uda nam się tego dokonać to odpalenie w niej produkcji wymaga dużo węgla więc kolejne koszty. Koniecznie musimy uzbroić ją w maszyny, żeby stała się bardziej wydajna co niesie za sobą kolejne wydatki. Mam za sobą lekko ponad 20 partii więc nie podejmę się kategorycznego stwierdzenia w kwestii balansu. Rozgrywki na BGA pokazały mi, że pozornie mało atrakcyjne fabryki mogą okazać się bardzo przydatne. Pamiętam partie gdzie strategia na pociągi okazywała się bardzo mocna i dawała dużo punktów z mapy. W kwestii kontraktów wprowadzasz w błąd, gdyż w ramach tej akcji można wykonać 1-3 kontraktów i to nie tylko doraźna kasa, ale również kasa co rundę (awans na torze pieniędzy), co jest bardzo atrakcyjne. Nie bardzo rozumiem co jest chropowatego i kanciastego w tym budowaniu sobie punktacji końcowej. Kładę mnożnik x5 na węglu, ponieważ mam zamiar mocno w to inwestować. Na koniec gry mnożę tym współczynnikiem ilość gwiazdek z toru węgla. Ot wszystko. Proste i intuicyjne.ave.crux pisze: ↑06 maja 2025, 07:46
W poprzedniej wersji zawsze chciałeś mieć konkretne fabryki i widać było po paru grach, że na tym samym poziomie są lepsze od innych.
Blueprinty wymieniałeś 1-1 za wiedzę, więc dało się bardzo szybko zboostować wiedzę i kupić fabryki wyższego poziomu co dawało ci ogromną przewagę przy niskim wkładzie własnym.
Pociągi były często pomijane, więc dali jakiś bonus na kładzenie pociągu żeby gracze mieli dodatkową możliwość w czasie rozgrywki.
Można było wykonać 1 kontrakt na akcję, wykonywałeś ich mało i z reguły doraźnie żeby sobie dodać pieniądze w obrębie rundy.
Dodatkowo punktowanie końcowe jest wygładzone i nie ma już teraz mnożenia X i Y tylko musisz sobie powrzucać z konsolidacji konkretne kafle na dane tory i jak dojdziesz do miejsca, w którym zaczynają punktować to otrzymujesz punkty zgodne z tabelką.
Gram, więc jestem.
Uu.. pytanie czy to trzeba zama iqc teraz czy poczekać i kupić od czachy. Druga sprawa to jak poziom trudności w porównaniu do np Trickeriona ? Bo szukamy czegoś dobrego a trochę lżejszego
- ave.crux
Zasady są proste i ich wytłumaczenie to chwila, a to jak już z nich będziesz korzystał aby wygrać to inna para kaloszy bo jest nad czym myśleć
- Apos
- Has thanked: 532 times
- Been thanked: 1211 times
- Kontakt:
To dobrze traficie. Trickerion to ciężka i złożona kobyła. Natomiast Nippon jest w starym stylu euro - przystępne zasady oparte na prostych akcjach.
Ciekawe, że link zamieszczony pod tą informacją kieruje na ruski serwis społecznościowy VK

Na kickstarterze kupisz tylko wersje angielską bezpośrenio od wydawcy a jak chcesz polską to Czacha odpali w czerwcu przedsprzedaż. Btw Trickerion petarda ale to już cięższy euras

- ave.crux
Skąd takie info? Wg tego co piszą na stronie kampanii to wersje językowe będzie można wybrać w Pledge Managerze.
Od Czachy bezpośrednio. Sama byłąm tego ciekawa bo nagrzałam się na tą grę więc zadzwoniłam, porozmawiałam i wiem

- Apos
- Has thanked: 532 times
- Been thanked: 1211 times
- Kontakt:
Dla wielu obeznanych z Nipponem najważniejsze wydaje się to z nowej edycji:

Instrukcja: https://drive.google.com/file/d/1s80bWf ... CiXQe/view
Na papierze brzmi to dobrze.

Instrukcja: https://drive.google.com/file/d/1s80bWf ... CiXQe/view
Na papierze brzmi to dobrze.
- ave.crux
Czyli trzeba anulować pledge i czekać na przedsprzedaż czachy z monetami.. ciekawe jak cenowo wyjdzie. Dziwne, bo po co mi teraz na kampanii te wszystkie flagi
Czyli trzeba anulować pledge i czekać na przedsprzedaż czachy z monetami.. ciekawe jak cenowo wyjdzie. Dziwne, bo po co mi teraz na kampanii te wszystkie flagi
[/quote]
Myślę, że cenowo będzie lepiej, bo oni mają dobre ceny no i zawsze wydają deluxe ze wszystkim co jest na KSie
Już w czerwcu rusza przedsprzedaż więc się niebawem dowiemy 
[/quote]
Myślę, że cenowo będzie lepiej, bo oni mają dobre ceny no i zawsze wydają deluxe ze wszystkim co jest na KSie

- ave.crux
Tak, tylko to jest kwestia tego, że kampania zaraz się kończy i tam są darmowe monetki. Tyle, że shipping horrendalnie drogi także wskoczyłem na 1$ i słucham co czacha będzie miała do zaoferowania. Liczę, że będzie taniej, bo na kampanii z shippingiem cena jest dość wysoka. Patrząc na harrow, które w przedsprzedaży u czachy było 70zł taniej niż na stronie kampani to jestem dobrej myśli, a w razie czego dostęp do PM będę miał.
Przezorny zawsze zabezpieczony ale tak jak napisałeś, myślę ,że kalkulacja będzie jednak przechylać szale aby kupić u Czachyave.crux pisze: ↑20 maja 2025, 11:19Tak, tylko to jest kwestia tego, że kampania zaraz się kończy i tam są darmowe monetki. Tyle, że shipping horrendalnie drogi także wskoczyłem na 1$ i słucham co czacha będzie miała do zaoferowania. Liczę, że będzie taniej, bo na kampanii z shippingiem cena jest dość wysoka. Patrząc na harrow, które w przedsprzedaży u czachy było 70zł taniej niż na stronie kampani to jestem dobrej myśli, a w razie czego dostęp do PM będę miał.