Nippon (Nuno Bizarro Sentieiro, Paulo Soledade)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
HorribleNick
Has thanked: 71 times
Been thanked: 38 times

Re: Nippon (Nuno Bizarro Sentieiro, Paulo Soledade)

Post autor: HorribleNick »

Nie powiem, miałem nadzieję, że będzie trochę taniej.
Zapytałem o warunki zbiorowe, jak coś dostanę to dam znać.
Awatar użytkownika
oduck
Has thanked: 731 times
Been thanked: 151 times

Post autor: oduck »

Awatar użytkownika
Nuctermeron
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Post autor: Nuctermeron »

Jak by ktoś robił zbiórke to ja z chęcią dołącze :)
Sixshot
Has thanked: 78 times
Been thanked: 63 times

Post autor: Sixshot »

Zaciekawiła mnie ta gra, Myślicie ,że jest szansa ,ze jakiś polski wydawca wyda tą grę w wersji PL ?
Awatar użytkownika
detrytusek
Has thanked: 505 times
Been thanked: 1221 times

Post autor: detrytusek »

Wg mnie niemal żadna.
"Nie ma sensu wiara w rzeczy, które istnieją."

Do sprzedania: Comancheria, Rats of Wistar, D-day dice
Wątek sprzedażowy
Lailonn
Has thanked: 8 times
Been thanked: 105 times

Post autor: Lailonn »

Manual od nowej edycji widzę online, to może ktoś obeznany przejrzał i się wypowie jak tam rebalansowanie poszło? ;)
Awatar użytkownika
Leinadus
Has thanked: 18 times
Been thanked: 106 times

Post autor: Leinadus »

Przegapiłem ten post. Myślałem też, że zainteresowanie będzie znikome, bo to leciwy tytuł i jakoś mało mi się przewijał na różnego rodzaju listach. Sam lubię, to postanowiłem poszukać ludzi do zamówienia grupowego i zaskoczyłem się tym zainteresowaniem.
Awatar użytkownika
ave.crux
Has thanked: 909 times
Been thanked: 1473 times

Post autor: ave.crux »

Lailonn pisze: 05 maja 2025, 18:04 Manual od nowej edycji widzę online, to może ktoś obeznany przejrzał i się wypowie jak tam rebalansowanie poszło? ;)
Znerfiono przesadzone farbyki.
Żeby podbić blueprintami(teraz silk) wiedzę do budowy lepszej fabryki potrzebujesz 1/3/6 do podniesienia wiedzy o 1/2/3.
Wrzucając kafelek dóbr z fabryki na planszę możesz wybrać albo bonus z regionu albo 2 punkty zwycięstwa.
Pierwsze 2 pola na pociąg w regionie mają dodatkowy bonus z jakimś zasobem.
Można wykonać od 1 do 3 kontraktów w ramach 1 akcji.
Nic na siłę, wszystko młotkiem. Wieczne narzekanie obrzydza radość grania.
Lailonn
Been thanked: 105 times

Post autor: Lailonn »

Ok ale nie grałem w oryginał, to poproszę o recenzję zmian ;D
Awatar użytkownika
ave.crux

Lailonn pisze: 05 maja 2025, 22:01 Ok ale nie grałem w oryginał, to poproszę o recenzję zmian ;D
W poprzedniej wersji zawsze chciałeś mieć konkretne fabryki i widać było po paru grach, że na tym samym poziomie są lepsze od innych.
Blueprinty wymieniałeś 1-1 za wiedzę, więc dało się bardzo szybko zboostować wiedzę i kupić fabryki wyższego poziomu co dawało ci ogromną przewagę przy niskim wkładzie własnym.
Pociągi były często pomijane, więc dali jakiś bonus na kładzenie pociągu żeby gracze mieli dodatkową możliwość w czasie rozgrywki.
Można było wykonać 1 kontrakt na akcję, wykonywałeś ich mało i z reguły doraźnie żeby sobie dodać pieniądze w obrębie rundy.

Dodatkowo punktowanie końcowe jest wygładzone i nie ma już teraz mnożenia X i Y tylko musisz sobie powrzucać z konsolidacji konkretne kafle na dane tory i jak dojdziesz do miejsca, w którym zaczynają punktować to otrzymujesz punkty zgodne z tabelką.
Awatar użytkownika
konradstpn
Has thanked: 211 times
Been thanked: 330 times

Post autor: konradstpn »

ave.crux pisze: 06 maja 2025, 07:46
W poprzedniej wersji zawsze chciałeś mieć konkretne fabryki i widać było po paru grach, że na tym samym poziomie są lepsze od innych.
Blueprinty wymieniałeś 1-1 za wiedzę, więc dało się bardzo szybko zboostować wiedzę i kupić fabryki wyższego poziomu co dawało ci ogromną przewagę przy niskim wkładzie własnym.
Pociągi były często pomijane, więc dali jakiś bonus na kładzenie pociągu żeby gracze mieli dodatkową możliwość w czasie rozgrywki.
Można było wykonać 1 kontrakt na akcję, wykonywałeś ich mało i z reguły doraźnie żeby sobie dodać pieniądze w obrębie rundy.

Dodatkowo punktowanie końcowe jest wygładzone i nie ma już teraz mnożenia X i Y tylko musisz sobie powrzucać z konsolidacji konkretne kafle na dane tory i jak dojdziesz do miejsca, w którym zaczynają punktować to otrzymujesz punkty zgodne z tabelką.
Pograłem trochę to się odniosę. Żetonami projektów istotnie można doraźnie podbijać poziom wiedzy, przy czym każdy gracz ma taką możliwość. Wybudowanie fabryki wyższego poziomu nie jest takie proste ( permanenty brak pieniędzy), a nawet jeśli uda nam się tego dokonać to odpalenie w niej produkcji wymaga dużo węgla więc kolejne koszty. Koniecznie musimy uzbroić ją w maszyny, żeby stała się bardziej wydajna co niesie za sobą kolejne wydatki. Mam za sobą lekko ponad 20 partii więc nie podejmę się kategorycznego stwierdzenia w kwestii balansu. Rozgrywki na BGA pokazały mi, że pozornie mało atrakcyjne fabryki mogą okazać się bardzo przydatne. Pamiętam partie gdzie strategia na pociągi okazywała się bardzo mocna i dawała dużo punktów z mapy. W kwestii kontraktów wprowadzasz w błąd, gdyż w ramach tej akcji można wykonać 1-3 kontraktów i to nie tylko doraźna kasa, ale również kasa co rundę (awans na torze pieniędzy), co jest bardzo atrakcyjne. Nie bardzo rozumiem co jest chropowatego i kanciastego w tym budowaniu sobie punktacji końcowej. Kładę mnożnik x5 na węglu, ponieważ mam zamiar mocno w to inwestować. Na koniec gry mnożę tym współczynnikiem ilość gwiazdek z toru węgla. Ot wszystko. Proste i intuicyjne.
Gram, więc jestem.
spaulina
Been thanked: 2 times

Post autor: spaulina »

Na stronie kampanii pojawiła się informacja, że "Czacha Games będzie wydawcą polskiej edycji gry Nippon Emperor's Edition."
Sixshot
Has thanked: 78 times
Been thanked: 63 times

Post autor: Sixshot »

Uu.. pytanie czy to trzeba zama iqc teraz czy poczekać i kupić od czachy. Druga sprawa to jak poziom trudności w porównaniu do np Trickeriona ? Bo szukamy czegoś dobrego a trochę lżejszego
Awatar użytkownika
ave.crux

Sixshot pisze: 19 maja 2025, 16:15 Uu.. pytanie czy to trzeba zama iqc teraz czy poczekać i kupić od czachy. Druga sprawa to jak poziom trudności w porównaniu do np Trickeriona ? Bo szukamy czegoś dobrego a trochę lżejszego
Zasady są proste i ich wytłumaczenie to chwila, a to jak już z nich będziesz korzystał aby wygrać to inna para kaloszy bo jest nad czym myśleć
Awatar użytkownika
Apos
Has thanked: 532 times
Been thanked: 1211 times
Kontakt:

Post autor: Apos »

Sixshot pisze: 19 maja 2025, 16:15 Uu.. pytanie czy to trzeba zama iqc teraz czy poczekać i kupić od czachy. Druga sprawa to jak poziom trudności w porównaniu do np Trickeriona ? Bo szukamy czegoś dobrego a trochę lżejszego
To dobrze traficie. Trickerion to ciężka i złożona kobyła. Natomiast Nippon jest w starym stylu euro - przystępne zasady oparte na prostych akcjach.
Awatar użytkownika
oduck

spaulina pisze: 19 maja 2025, 13:12 Na stronie kampanii pojawiła się informacja, że "Czacha Games będzie wydawcą polskiej edycji gry Nippon Emperor's Edition."
Ciekawe, że link zamieszczony pod tą informacją kieruje na ruski serwis społecznościowy VK ;) ALe to może dlatego, że CrowD Games to firma o rosyjskim rodowodzie.
Anel86
Has thanked: 13 times
Been thanked: 3 times

Post autor: Anel86 »

Na kickstarterze kupisz tylko wersje angielską bezpośrenio od wydawcy a jak chcesz polską to Czacha odpali w czerwcu przedsprzedaż. Btw Trickerion petarda ale to już cięższy euras :)
Awatar użytkownika
oduck

Nigdy nie zrozumiem, jak można zadawać takie pytania mając 5 stron wątku o grze z opiniami, linkami, mini-recenzjami etc.
Awatar użytkownika
ave.crux

Anel86 pisze: 20 maja 2025, 09:14 Na kickstarterze kupisz tylko wersje angielską bezpośrenio od wydawcy a jak chcesz polską to Czacha odpali w czerwcu przedsprzedaż.
Skąd takie info? Wg tego co piszą na stronie kampanii to wersje językowe będzie można wybrać w Pledge Managerze.
Anel86

ave.crux pisze: 20 maja 2025, 10:27
Anel86 pisze: 20 maja 2025, 09:14 Na kickstarterze kupisz tylko wersje angielską bezpośrenio od wydawcy a jak chcesz polską to Czacha odpali w czerwcu przedsprzedaż.
Skąd takie info? Wg tego co piszą na stronie kampanii to wersje językowe będzie można wybrać w Pledge Managerze.
Od Czachy bezpośrednio. Sama byłąm tego ciekawa bo nagrzałam się na tą grę więc zadzwoniłam, porozmawiałam i wiem :)
Awatar użytkownika
Apos
Has thanked: 532 times
Been thanked: 1211 times
Kontakt:

Post autor: Apos »

Dla wielu obeznanych z Nipponem najważniejsze wydaje się to z nowej edycji:

Obrazek

Instrukcja: https://drive.google.com/file/d/1s80bWf ... CiXQe/view

Na papierze brzmi to dobrze.
Awatar użytkownika
ave.crux

Anel86 pisze: 20 maja 2025, 10:35 Od Czachy bezpośrednio. Sama byłąm tego ciekawa bo nagrzałam się na tą grę więc zadzwoniłam, porozmawiałam i wiem :)
Czyli trzeba anulować pledge i czekać na przedsprzedaż czachy z monetami.. ciekawe jak cenowo wyjdzie. Dziwne, bo po co mi teraz na kampanii te wszystkie flagi
Anel86

Czyli trzeba anulować pledge i czekać na przedsprzedaż czachy z monetami.. ciekawe jak cenowo wyjdzie. Dziwne, bo po co mi teraz na kampanii te wszystkie flagi
[/quote]

Myślę, że cenowo będzie lepiej, bo oni mają dobre ceny no i zawsze wydają deluxe ze wszystkim co jest na KSie :D Już w czerwcu rusza przedsprzedaż więc się niebawem dowiemy :)
Awatar użytkownika
ave.crux

Anel86 pisze: 20 maja 2025, 11:08 Myślę, że cenowo będzie lepiej, bo oni mają dobre ceny no i zawsze wydają deluxe ze wszystkim co jest na KSie :D Już w czerwcu rusza przedsprzedaż więc się niebawem dowiemy :)
Tak, tylko to jest kwestia tego, że kampania zaraz się kończy i tam są darmowe monetki. Tyle, że shipping horrendalnie drogi także wskoczyłem na 1$ i słucham co czacha będzie miała do zaoferowania. Liczę, że będzie taniej, bo na kampanii z shippingiem cena jest dość wysoka. Patrząc na harrow, które w przedsprzedaży u czachy było 70zł taniej niż na stronie kampani to jestem dobrej myśli, a w razie czego dostęp do PM będę miał.
Anel86

ave.crux pisze: 20 maja 2025, 11:19
Anel86 pisze: 20 maja 2025, 11:08 Myślę, że cenowo będzie lepiej, bo oni mają dobre ceny no i zawsze wydają deluxe ze wszystkim co jest na KSie :D Już w czerwcu rusza przedsprzedaż więc się niebawem dowiemy :)
Tak, tylko to jest kwestia tego, że kampania zaraz się kończy i tam są darmowe monetki. Tyle, że shipping horrendalnie drogi także wskoczyłem na 1$ i słucham co czacha będzie miała do zaoferowania. Liczę, że będzie taniej, bo na kampanii z shippingiem cena jest dość wysoka. Patrząc na harrow, które w przedsprzedaży u czachy było 70zł taniej niż na stronie kampani to jestem dobrej myśli, a w razie czego dostęp do PM będę miał.
Przezorny zawsze zabezpieczony ale tak jak napisałeś, myślę ,że kalkulacja będzie jednak przechylać szale aby kupić u Czachy
ODPOWIEDZ