uważam, że każdą frakcją da się wygrać. Jedynie karty celów końcowych mogą nie podejść, ale w instrukcji jest wariant 1 karty celu, takiej samej dla wszystkich przy stole.
Revive (Helge Meissner, Eilif Svensson, Anna Wermlund, Kristian Amundsen Østby)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- ave.crux
- Has thanked: 909 times
- Been thanked: 1473 times
Re: Revive (Helge Meissner, Eilif Svensson, Anna Wermlund, Kristian Amundsen Østby)
Nic na siłę, wszystko młotkiem. Wieczne narzekanie obrzydza radość grania.
- Yooreck
- Has thanked: 146 times
- Been thanked: 208 times
Re: Revive (Helge Meissner, Eilif Svensson, Anna Wermlund, Kristian Amundsen Østby)
Moim zdaniem balansu nie ma - zresztą jak w większości gier asymetrycznych niestety. Natomiast zanim zorientujesz się, co jest lepsze i w jakiej sytuacji, to zagrasz bardzo wiele rozgrywek 

Hej rozegraliśmy parę partii. Całkiem przyjemne euro. Sprowadzą się do generowania 3 surowców, dzięki którym możemy odkrywać kafelki/wystawiać ludzi/budować. Tematycznie i wizualnie gra na plus.
Do minusów napewno downtime pod koniec gry. Na początku jest szybko i sprawnie, ale pod koniec, tury wydłużają się w nieskończoność.
Swoją drogą czy wasze żetony też są takie spłowiałe? Wszystkie biały arkusze (czyli znaczna większość) mają inny kontrast od tych czerwonych. Szpeci to grę.
Poniżej obrazek podstawowych żetonów (po prawej) i zaawansowanych (po lewej). Te po lewej mają prawidłowe kolory.

Coś takiego można reklamować czy jestem upierdliwcem?
Do minusów napewno downtime pod koniec gry. Na początku jest szybko i sprawnie, ale pod koniec, tury wydłużają się w nieskończoność.
Swoją drogą czy wasze żetony też są takie spłowiałe? Wszystkie biały arkusze (czyli znaczna większość) mają inny kontrast od tych czerwonych. Szpeci to grę.
Poniżej obrazek podstawowych żetonów (po prawej) i zaawansowanych (po lewej). Te po lewej mają prawidłowe kolory.

Coś takiego można reklamować czy jestem upierdliwcem?
-
- Has thanked: 104 times
- Been thanked: 370 times
Zapewne cały nakład tak ma, mam to samo więc reklamować możesz ale Ci innych nie wyczarują.
- Seraphic_Seal
- Has thanked: 411 times
- Been thanked: 353 times
Czy jest jakakolwiek nadzieja na polskie wydanie dodatku? Ostatnio Revive wrócił do nas na stół i rozważamy kupienie angielskiej wersji (np. z planszostrefy), ale raczej unikamy niepolskich wydań.
EDIT. Teraz się dopatrzyłem, że w planszostrefie jest "powiadom o dostępności". Można to gdzieś łatwo kupić?
EDIT. Teraz się dopatrzyłem, że w planszostrefie jest "powiadom o dostępności". Można to gdzieś łatwo kupić?
Na forum wchodzę głównie 7-15:30 w dni robocze.
Osoby odpowiedzialne za produkcję i dystrybucję monopoly w 2024r. powinny być osądzone za zbrodnie wojenne. 90 minut bezdecyzyjnego rzucania 2k6.
Osoby odpowiedzialne za produkcję i dystrybucję monopoly w 2024r. powinny być osądzone za zbrodnie wojenne. 90 minut bezdecyzyjnego rzucania 2k6.
Jest dostępny od wczoraj (14 marca) w Planszostrefie.Seraphic_Seal pisze: ↑16 sty 2025, 08:51 Czy jest jakakolwiek nadzieja na polskie wydanie dodatku? Ostatnio Revive wrócił do nas na stół i rozważamy kupienie angielskiej wersji (np. z planszostrefy), ale raczej unikamy niepolskich wydań.
Mark
- Seraphic_Seal
- Has thanked: 411 times
- Been thanked: 353 times
najwyraźniej już wyszedł : (Mark442 pisze: ↑15 mar 2025, 15:24Jest dostępny od wczoraj (14 marca) w Planszostrefie.Seraphic_Seal pisze: ↑16 sty 2025, 08:51 Czy jest jakakolwiek nadzieja na polskie wydanie dodatku? Ostatnio Revive wrócił do nas na stół i rozważamy kupienie angielskiej wersji (np. z planszostrefy), ale raczej unikamy niepolskich wydań.
Na forum wchodzę głównie 7-15:30 w dni robocze.
Jest jeszcze w MepelSeraphic_Seal pisze: ↑16 sty 2025, 08:51 Czy jest jakakolwiek nadzieja na polskie wydanie dodatku? Ostatnio Revive wrócił do nas na stół i rozważamy kupienie angielskiej wersji (np. z planszostrefy), ale raczej unikamy niepolskich wydań.
najwyraźniej już wyszedł : (

Mark
- Irka
- Has thanked: 1072 times
- Been thanked: 413 times
Odnośnie "pseudo-kampanii" w tej grze:
Mnie się ona podoba. Myślę, że dla casualowych graczy (lub nowicjuszy, jak kto woli
) ten pomysł wprowadzenia do gry może być świetną sprawą. Chciałabym, żeby wiecej gier było właśnie tak projektowanych: podstawowa mechanika + dodatkowe moduły i sugestia kolejności dodawania.
Pamiętam jak rok temu wprowadzano mnie w tę grę "na hurra" i właśnie o te kilka elementów było za dużo, żebym mogła się cieszyć grą.
Teraz wypożyczyłam ją i zagrałam już trzy partie tej mini-kampanii.
W ten sposób mogę się skupić na poznawaniu głównych zasad. A kolejne moduły cieszą i dają motywację do dalszych partii. Inaczej może byśmy ją już odłożyli, bo rozkładanie i składanie zajmuje sporo czasu. A warto przecież poznać tę grę bliżej.
Zasady na dodatkowych kartach to nie problem, tylko dobre przypomnienie, co doszło nowego.
I w ten sposób też będzie wiadomo z czego ew. zrezygnować, grająć z kimś mniej doświadczonym.
Co do samej gry mam mieszane uczucia - to solidne euro, trochę zbyt mechanicznie się gra, chociaż zwykle lubię budować na wspólnej planszy. Może dlatego, że grafika nie w moim typie albo nie widzę jeszcze wszystkich zależności. Spróbuję zwiększyć skład do 3 osób.
Edit: styl.
Mnie się ona podoba. Myślę, że dla casualowych graczy (lub nowicjuszy, jak kto woli

Pamiętam jak rok temu wprowadzano mnie w tę grę "na hurra" i właśnie o te kilka elementów było za dużo, żebym mogła się cieszyć grą.
Teraz wypożyczyłam ją i zagrałam już trzy partie tej mini-kampanii.
W ten sposób mogę się skupić na poznawaniu głównych zasad. A kolejne moduły cieszą i dają motywację do dalszych partii. Inaczej może byśmy ją już odłożyli, bo rozkładanie i składanie zajmuje sporo czasu. A warto przecież poznać tę grę bliżej.
Zasady na dodatkowych kartach to nie problem, tylko dobre przypomnienie, co doszło nowego.
I w ten sposób też będzie wiadomo z czego ew. zrezygnować, grająć z kimś mniej doświadczonym.
Co do samej gry mam mieszane uczucia - to solidne euro, trochę zbyt mechanicznie się gra, chociaż zwykle lubię budować na wspólnej planszy. Może dlatego, że grafika nie w moim typie albo nie widzę jeszcze wszystkich zależności. Spróbuję zwiększyć skład do 3 osób.
Edit: styl.
Ostatnio zmieniony 19 maja 2025, 19:28 przez Irka, łącznie zmieniany 2 razy.
- Yooreck
- Has thanked: 146 times
- Been thanked: 208 times
Zdecydowanie polecam na 3 osoby - na 2 za luźno, na 4 za duży downtime.
- ave.crux
- Has thanked: 909 times
- Been thanked: 1473 times
To jest dobre i nie. Dla ciebie spoko, bo jak mówisz poznawałaś sobie zasady i lepiej je zapamiętywałaś. Nie ma w tym nic złego, gdyby tylko było to zrobione z głową. Poznasz wszystkie zasady i będziesz grała wg nich, gra trafi na jakiś czas na półkę i przy próbie przypomnienia sobie zasad musisz wziąć te 3 karty z talii i doczytać. Mogło to być w instrukcji poprzedzone czerwonym znakiem STOP i nikt by nie miał o to problemu. Chcesz grać na pełnych zasadach to masz je w instrukcji, chcesz kampanię to graj kampanię i czytaj karty wprowadzające nowe zasady. Jak dla mnie to chciałbym mniej gier tak projektowanych, bo po czasie szukanie czegoś raz w instrukcji, raz na karcie jest kiepskie.Irka pisze: ↑19 maja 2025, 19:09 Odnośnie "pseudo-kampanii" w tej grze:
Mnie się ona podoba. Myślę, że dla casualowych graczy (lub nowicjuszy, jak kto woli) ten pomysł wprowadzenia do gry może być świetną sprawą. Chciałabym, żeby wiecej gier było właśnie tak projektowanych: podstawowa mechanika + dodatkowe moduły i sugestia kolejności dodawania.
Harrow ma np taką instrukcję która wprowadza cię mechaniki etapami i tu również jak po czasie chcesz zagrać to czytasz 3 stronę instrukcji przy rozkładaniu, przechodzisz na 12 kontynuujuąc rozkładanie a potem jeszcze na 18 żeby była pełnia zasad, bo jak zaczniesz czytać zasady dla pełnej rozgrywki to wita cię tekst "rozłóż grę jak rozdział 2, ale dodaj...", a w rozdziale 2 tekst "rozłóż grę jak w rozdziale 1, ale dodaj..."
Jak na razie to tylko root z takich gier robi to dobrze. Mała książka z podstawami i do tego ogromna księga zasad obejmująca wszystko wraz z wyjątkami.
Nic na siłę, wszystko młotkiem. Wieczne narzekanie obrzydza radość grania.
- Apos
- Has thanked: 532 times
- Been thanked: 1211 times
- Kontakt:
My od razu skipnęliśmy kampanię i graliśmy z dodatkiem. Gra ma na tyle proste zasady oraz flow rozgrywki, że takie tworzenie dodatkowych kroków jest moim zdaniem niepotrzebne i mało praktyczne. Wymaga to też ściągnięcia z BGG ściągi z pełnym spisem zasad, bo część jest ukryta na kartach kampanii. W/g mnie pomysł dobry i może się podobać, ale wykonanie utrudnia rozpoczęcie gry.
Polecam grę na 4 osoby z wariantem wspólnych celi. Najwięcej się dzieje, jest najciekawiej a zarazem najsprawiedliwiej. Nie odczuwa się też downtime'u. Podstawowa zasada mówi, że karty celów się losuje i te dla jednego gracza mogą pokryć się z tymi na planszy, a drugi będzie miał pod górkę.
ps. Potwierdzam - księga praw z Roota + instrukcje do konkretnego dodatku są najlepszym rozwiązaniem.
- Irka
- Has thanked: 1072 times
- Been thanked: 413 times
Zgadzam się, że to jakaś niedogodność. Pewnie chcieli ukryć lepiej treść tych zasad (tu może przydałyby się naklejki z kart).ave.crux pisze: ↑20 maja 2025, 12:23To jest dobre i nie. Dla ciebie spoko, bo jak mówisz poznawałaś sobie zasady i lepiej je zapamiętywałaś. Nie ma w tym nic złego, gdyby tylko było to zrobione z głową. Poznasz wszystkie zasady i będziesz grała wg nich, gra trafi na jakiś czas na półkę i przy próbie przypomnienia sobie zasad musisz wziąć te 3 karty z talii i doczytać. Mogło to być w instrukcji poprzedzone czerwonym znakiem STOP i nikt by nie miał o to problemu. Chcesz grać na pełnych zasadach to masz je w instrukcji, chcesz kampanię to graj kampanię i czytaj karty wprowadzające nowe zasady. Jak dla mnie to chciałbym mniej gier tak projektowanych, bo po czasie szukanie czegoś raz w instrukcji, raz na karcie jest kiepskie.Spoiler:
Chociaż dla mnie te kilka kart to jak instrukcja mini-dodatku, normalka.