Koszulki na karty

Tutaj można dyskutować na tematy ogólnie związane z grami planszowymi, nie powiązane z konkretnym tytułem.
Awatar użytkownika
Jiloo
Has thanked: 627 times
Been thanked: 534 times
Kontakt:

Re: Koszulki na karty

Post autor: Jiloo »

virnik pisze: 17 mar 2025, 16:30 Do trzech razy sztuka :D

Wersja Baseball Hightlights Bases Loaded, ma rozmiar kart 64x89 tak jak mówi BGG?
Jakich koszulek używacie i pasują pomijając oryginalne?
Karty standard CCG, weź swoje ulubione.
Jakbym koszulkowa dziś byłyby to Paladiny, ale że gra ma już u mnie swoje lata to ma jeszcze Rebele premium ;)
| keep-disco-evil |
mam | szukam | oddam
Awatar użytkownika
EsperanzaDMV
Has thanked: 372 times
Been thanked: 758 times

Post autor: EsperanzaDMV »

Może ktoś się wypowiedzieć kompetentny w temacie co się wydarzyło z koszulkami Rebela? Potrzebuję dosłownie 20+ sztuk Tarota (120x70) do Parków (nie wiem jak to zrobiłem, ale chyba źle policzyłem i mi zabrakło na karty z dodatku).
Chciałem dokupić jedną paczkę, a tymczasem widzę, że wszędzie wymiotło, a dodatkowo wchodzą jakieś nowe, zodiakalne koszulki, z dziwnymi oznaczeniami. Część jest Premium, część jest Light - co to oznacza? "Premium" to poprzednie premium, a "Light" to wcześniejsze standard? Nie chciałbym mieć koszulek w różnych rozmiarach/grubościach :/
Z tego co widzę po rozmiarach, to dawny Tarot stał się Auriga, ale nie rozumiem tych oznaczeń Premium/Light.
Awatar użytkownika
DziejopisWawel
Has thanked: 207 times
Been thanked: 38 times

Post autor: DziejopisWawel »

EsperanzaDMV pisze: 23 mar 2025, 00:26 Może ktoś się wypowiedzieć kompetentny w temacie co się wydarzyło z koszulkami Rebela? Potrzebuję dosłownie 20+ sztuk Tarota (120x70) do Parków (nie wiem jak to zrobiłem, ale chyba źle policzyłem i mi zabrakło na karty z dodatku).
Chciałem dokupić jedną paczkę, a tymczasem widzę, że wszędzie wymiotło, a dodatkowo wchodzą jakieś nowe, zodiakalne koszulki, z dziwnymi oznaczeniami. Część jest Premium, część jest Light - co to oznacza? "Premium" to poprzednie premium, a "Light" to wcześniejsze standard? Nie chciałbym mieć koszulek w różnych rozmiarach/grubościach :/
Z tego co widzę po rozmiarach, to dawny Tarot stał się Auriga, ale nie rozumiem tych oznaczeń Premium/Light.
Nie znam rożnic między poprzednimi a tymi z gwiazdami ale w planszostrefie są jeszcze stare taroty.

https://planszostrefa.pl/pl/p/Koszulki- ... sztuk/7290
"Daj nam, Boże, sto lat wojny."
Awatar użytkownika
Jiloo
Kontakt:

DziejopisWawel pisze: 23 mar 2025, 21:43 Nie znam rożnic między poprzednimi a tymi z gwiazdami ale w planszostrefie są jeszcze stare taroty.

Upewniłbym się w sklepie czy to na pewno te stare. Czasem sklepy nie aktualizują obrazków, szczególnie przy akcesoriach, bo tego jest od groma na stanie zawsze.
| keep-disco-evil |
mam | szukam | oddam
Alextasha
Has thanked: 34 times
Been thanked: 120 times

Post autor: Alextasha »

Zastanawiałam się ostatnio nad tym samym. Wg opisu stare miały 50 mikronów i nowe light też więc zakładam że po prostu lifting wizualny zrobili
c08mk
Has thanked: 110 times
Been thanked: 320 times

Post autor: c08mk »

Ale nie ma Longsleeve ... Do tego zwykłe Classic i Longsleeve miały 63,5mm, a teraz Rebel podaje 63mm. Różnica mała ale będzie kłuć w oczy jak się pomiesza stare i nowe koszulki. Jedną z najgorszych rzeczy jaką może zrobić wydawca koszulek to lifting ze zmianą rozmiaru lub odcienia. Po "dobrej zmianie" do koszulek Rebela już nie wrócę w żadnej postaci.
Awatar użytkownika
Jiloo
Kontakt:

c08mk pisze: 24 mar 2025, 13:13 Ale nie ma Longsleeve ... Do tego zwykłe Classic i Longsleeve miały 63,5mm, a teraz Rebel podaje 63mm. Różnica mała ale będzie kłuć w oczy jak się pomiesza stare i nowe koszulki. Jedną z najgorszych rzeczy jaką może zrobić wydawca koszulek to lifting ze zmianą rozmiaru lub odcienia. Po "dobrej zmianie" do koszulek Rebela już nie wrócę w żadnej postaci.
Tym bardziej, że to już nie pierwsza zmiana. Pamiętam na samym początku jak koszulki wyszły ze dwa razy zmieniali standardy. Ja ich porzuciłem przy chyba 3 cyklu produkcyjnym, bo ciężko było dobrać coś co by pasowało kiedy po jakimś czasie wychodził dodatek do gry. Znudziło mi się ciągłe przekoszulkowywanie.
| keep-disco-evil |
mam | szukam | oddam
c08mk
Has thanked: 110 times
Been thanked: 320 times

Post autor: c08mk »

Czy użytkownik koszulek Gamegenic: Matte Value Sleeving Pack (66x91 mm) 200 sztuk podpowiedziałby czy paczka zawiera 200 zwykłych koszulek czy jest mix do double sleeve (koszulka wewnętrzna i zewnętrzna po 100 każdej)?
menelobej
Has thanked: 103 times
Been thanked: 247 times

Post autor: menelobej »

c08mk pisze: 26 mar 2025, 08:20 Czy użytkownik koszulek Gamegenic: Matte Value Sleeving Pack (66x91 mm) 200 sztuk podpowiedziałby czy paczka zawiera 200 zwykłych koszulek czy jest mix do double sleeve (koszulka wewnętrzna i zewnętrzna po 100 każdej)?
To jest 200 klasycznych matowych koszulek.
Awatar użytkownika
DziejopisWawel
Has thanked: 207 times
Been thanked: 38 times

Post autor: DziejopisWawel »

Jakie koszulki są najlepsze do tworzenia wysokich stosów kart tak by się one łatwo nie przewracały?
"Daj nam, Boże, sto lat wojny."
Awatar użytkownika
Jiloo
Kontakt:

DziejopisWawel pisze: 04 kwie 2025, 13:46 Jakie koszulki są najlepsze do tworzenia wysokich stosów kart tak by się one łatwo nie przewracały?
Matowe trzymają trochę lepiej. No i wiadomo, że im grubsza koszulka tym stos będzie wyższy, ale sam nie schodzę poniżej 90 μm.

Osobiście nie przepadam za matowymi koszulkami, ale Ultra Pro ma w serii Deck Protector model Clear Matte, gdzie jedna strona jest matowa, druga błyszcząca, więc zakładam matem na tył.
| keep-disco-evil |
mam | szukam | oddam
barjed
Has thanked: 1 time
Been thanked: 13 times

Post autor: barjed »

Hej, wracam do planszówek po 3-letniej przerwie. Do tej pory używałem szarych koszulek premium Rebela. Zakoszulkowałem nimi tysiące kart od LCG do gier Awakenów. Teraz uzupełniam swoje kolekcje Championsów i Arkham. No i niestety przykra niespodzianka, bo nowe Corvusy są znacznie większe - szersze i wyższe. Niezbyt je da się łączyć w talii z poprzednimi.

Czy jest marka, która ma koszulki bardziej zbliżone do starych rebelowych? Czy jednak czeka mnie przekoszulkowywanie.

Dzięki.
Gregnar

Post autor: Gregnar »

barjed pisze: 13 maja 2025, 12:33 Hej, wracam do planszówek po 3-letniej przerwie. Do tej pory używałem szarych koszulek premium Rebela. Zakoszulkowałem nimi tysiące kart od LCG do gier Awakenów. Teraz uzupełniam swoje kolekcje Championsów i Arkham. No i niestety przykra niespodzianka, bo nowe Corvusy są znacznie większe - szersze i wyższe. Niezbyt je da się łączyć w talii z poprzednimi.

Czy jest marka, która ma koszulki bardziej zbliżone do starych rebelowych? Czy jednak czeka mnie przekoszulkowywanie.

Dzięki.
Jeśli to nie muszą być premium tylko 50 micronów to Rebel ma Corvusy w wersji “inner sleeve”. Nie nadają się jako wewnętrzne, przynajmniej do zwykłych Corvusów ale rozmiarowo są w sam raz na karty, nieco większe niż Ultra Pro-Fit, które czasem są za krótkie.
ScroogeMd

Post autor: ScroogeMd »

Jestem w podobnej sytuacji i zdecydowałem się "przekoszulkować" kampanie arkham a pozostawić (wykorzystać) stare rebel do kart gracza. Jeśli chodzi o koszulki o tych samych parametrach co stare rebel to wiem, że z tych dostępnych na polskim rynku są Paladin Excalibur (63.5×88 90mikronów) ale nie miałem możliwości fizycznie ich porównać.
Awatar użytkownika
Jiloo
Kontakt:

barjed pisze: 13 maja 2025, 12:33 Czy jest marka, która ma koszulki bardziej zbliżone do starych rebelowych? Czy jednak czeka mnie przekoszulkowywanie.
Z tym jest zawsze problem. Mogę zerknąć czy Paladin nie są podobne (a powinny, choć są chyba 10 μm grubsze), ale ja z Rebel dość dawno zrezygnowałem, właśnie ze względu na to, że były zawsze jakieś problemy z rozmiarami. Nie wiem więc, które Rebele ja mam :)
U mnie skończyło się na przekoszulkowaniu , stwierdziłem, że wolę nie mieszać rużnych marek w jednej grze.
| keep-disco-evil |
mam | szukam | oddam
Gracz7627
Been thanked: 2 times

Post autor: Gracz7627 »

Mam ten sam problem – stare Rebele (szare premium) były idealne, a nowe Corvusy niestety za duże. Przerobiłem kilka opcji i mogę potwierdzić, że Paladin Excalibur są najbliższe starym Rebelom pod względem rozmiaru i grubości (choć są minimalnie grubsze – 90 mikronów).
Dobrze leżą, nie odstają i da się je łączyć z poprzednimi taliami bez dużego dysonansu. Najlepiej jednak przetestować 1 paczkę – czasem trafiają się różnice nawet w ramach jednej marki.

Ja ostatecznie zostawiłem stare koszulki do kart gracza, a całą resztę powoli przekoszulkowuję. Trochę roboty, ale przynajmniej wszystko wygląda i tasuje się spójnie.
Awatar użytkownika
scraber
Has thanked: 298 times
Been thanked: 139 times

Post autor: scraber »

Stare Rebele premium tez miały 90μm, tyle samo ile Paladiny
Awatar użytkownika
Sikoreczka92
Has thanked: 42 times

Post autor: Sikoreczka92 »

Witam, jakie koszulki są potrzebne do gry Runar? Chciałabym grę od razu z koszulkami zamówić, a nigdzie nie mogę znaleźć informacji
Mandor
Has thanked: 2 times

Post autor: Mandor »

Jiloo pisze: 23 mar 2025, 23:30
DziejopisWawel pisze: 23 mar 2025, 21:43 Nie znam rożnic między poprzednimi a tymi z gwiazdami ale w planszostrefie są jeszcze stare taroty.

Upewniłbym się w sklepie czy to na pewno te stare. Czasem sklepy nie aktualizują obrazków, szczególnie przy akcesoriach, bo tego jest od groma na stanie zawsze.
Ponoć nowe zostały wprowadzone dopiero gdy całość starych się wyprzedała. Co ciekawe, pomimo wprowadzonych zmian (grubość, rozmiar) np. nowe corvusy 100 mikronów mają ten sam EAN co stare CCG premium (co nota bene jest chyba nie do końca legalne) więc nawet po teoretycznie unikalnym kodzie nie da się stwierdzić czy sklep sprzedaje stare czy nowe. Jestem niemal przekonany, że to się tyczy nie tylko corvusów. Z ciekawości zapytałem Rebela czemu taki ruch wykonali z EAN, odpowiedź można sparafrazować jako "bo tak".
Ponieważ problem rozmiaru i dostępności dotyczy również koszulek standard american, a zarówno Eldritch Horror jak i Arkham LCG mam częściowo (jakieś 30%) zakoszulkowane w Rebele, chyba trzeba zagłosować portfelem i poszukać alternatyw. Zacisnę zęby i przekoszulkuję to co mam, chociaż zadek trochę boli. Obym miał w życiu tylko takie problemy :D
Awatar użytkownika
Curiosity
Administrator
Has thanked: 3071 times
Been thanked: 2668 times
Kontakt:

Post autor: Curiosity »

Ktoś na allegro ma te nowe Corvusy "w rozmiarze LCG" w cenie 11zł, ale sprzedaje maksymalnie po 5 paczek na konto. A ja potrzebuję 8 paczek do Innowacji 8) No i musiałem zaangażować jeszcze kogoś w zakup (wzięliśmy po 5). Bez sensu. No, ale oby pasowały. Ze starych zapasów zostały mi jeszcze ze 3 paczki Rebel Premium, ale to już je trzymam na zasadzie podmianek za zużyte albo do jakichś rozszerzeń do gier, które mam zakoszulkowane. Rozpakowywać mi się tego za bardzo nie chce.
Jesteś tu od niedawna? Masz pytania co do funkcjonowania forum? Pisz.
Regulamin forum || Regulamin podforum handlowego
Mandor

To chyba nie jest jakaś mega okazja. Widzę, że w cenie 11,90 pln można kupić nowe Corvusy premium (100 mikronów) bez limitu. Przy allegro smart wychodzi chyba taniej niż rozbicie na dwa zakupy tych 8 paczek, bo jedna się nie załapie na darmową wysyłkę. Bez smarta w sumie tez chyba taniej.
Ewentualnie moja poniedziałkowa matematyka nie działa i właśnie napisałem jakieś bzdury, biorę pod uwagę taką ewentualność ;)
Awatar użytkownika
Curiosity
Administrator
Has thanked: 3071 times
Been thanked: 2668 times
Kontakt:

Post autor: Curiosity »

Mandor pisze: 26 maja 2025, 13:44 To chyba nie jest jakaś mega okazja. Widzę, że w cenie 11,90 pln można kupić nowe Corvusy premium (100 mikronów) bez limitu.
Mówię o tej ofercie za 11,07zł. 5 paczek łapie się na Smarta, wziąłem 2x5. Ale ja koszulkuję wszystko jak leci, więc i tak będę tego potrzebować w tysiącach sztuk 8)
Jesteś tu od niedawna? Masz pytania co do funkcjonowania forum? Pisz.
Regulamin forum || Regulamin podforum handlowego
Mandor

Nieporozumienie z mojej strony. Zozumiałem, że chciałeś 8 i wziąłeś dokładnie 8 (5+3). Przy 10 sztukach faktycznie się zgadza 👍
ODPOWIEDZ