(Opole) Planszowe Opole
- melusina
- Has thanked: 22 times
- Been thanked: 62 times
Re: (Opole) Planszowe Opole
Będę.
Dacie radę być na 17:00? Nie będzie pudelków, więc można by zacząć wcześniej.
-
- Has thanked: 593 times
- Been thanked: 295 times
Można zadać niedyskretne pytanie?
[-Tak, można. Pytaj.]
Co planujecie wziąć?
(Powinno pomóc).
[-Tak, można. Pytaj.]
Co planujecie wziąć?
Kto się spóźni, za karę gra w Diunę. Bez prawa do marudzenia.
(Powinno pomóc).
- gafik
- Has thanked: 56 times
- Been thanked: 125 times
Ja będę się pewnie kręcił w pobliżu... ale nie wiem jak z graniem u mnie
-
- Been thanked: 6 times
A planujecie grać w Innowacje lacerdowe? Chętnie bym zagrał a jeśli nie to od siebie planowałem zabrać Voidfalla albo Wonderlands War.
- gafik
- Has thanked: 56 times
- Been thanked: 125 times
-
Na jeden stolik weszły Innowacyje - gdy wychodziliśmy i patrzyłem czy nic nie zostało na podłodze, to widziałem, że stolik trochę się ugiął. Ponoć po 1 godz. tłumaczenia i 3 godz. grania prawie opanowuje się ikonografię.
Na drugim stoliku, też w trójkę, bardzo szyta na moją miarę jeśli chodzi o zasady (proste) i poziom rozkminki (jest nad czym się pozastanawiać, ale nie na 10 poziomów wzdłuż i 5 w poprzek) Psy Wojny. Pozyskiwanie zasobów (potrzebnych do zakupu wojska, zakupu łorkerów, pozyskiwania kart z umiejkami, przesuwania się na torach, zakupu udziałów we frakcjach), przeciąganie lin zakupionymi wojskami na dwóch torach w trzy osoby. Do tego na koniec rundy większościówka na torach i pompowanie frakcji, których udziały mamy za zasłonką.
W pierwszej partii (rozegraliśmy dwie) źle oszacowałem przydatność piniądza. Wydałem wszystko na początku na wojsko (myślałem, że inwestuję i się zaraz zwróci) i nie zadbałem o dalszy przychód, by potem przez drugą połowę gry nic nie robić, z braku kasy. Nie pomógł fakt, że umknęło nam w zasadach ekstra branie bonusowej darmowej kasy na początku rundy. Partia w moim wykonaniu do śmieci.
Druga partia już świadoma. Już wiedzieliśmy o co kaman i rozkminki u każdego były znacznie dłuższe. Wojtek podwójnie pozamiatał.
Bardzo fajna gra. Ma być wznowienie. Może fajnie jakby w nowej wersji było więcej rodzajów kart taktyk, choć z drugiej strony, przynajmniej wiadomo czego się spodziewać i na co mieć nadzieję biorąc kartę w ciemno. Na pewno dobrze, jakby te zasłonki wymienili na stabilniejsze. Figurki zrobiły wrażenie na wszystkich, a były robione jakieś 11 lat temu, w epoce plastiku łupanego. Zdjęciom nie było końca. Ciekawe, gdzie można je obejrzeć...
Duże dzięki, Aniu, za przyniesienie pudła i wytłumaczenie zasad na szybkości (nie sądziłem, że się uda; na szczęście setup Innowacyji nie jest taki szybki).
Dzięki za granko i do za tydzień, jak mniemam, w komplecie, jak życzyłbym se. Papa.
Na drugim stoliku, też w trójkę, bardzo szyta na moją miarę jeśli chodzi o zasady (proste) i poziom rozkminki (jest nad czym się pozastanawiać, ale nie na 10 poziomów wzdłuż i 5 w poprzek) Psy Wojny. Pozyskiwanie zasobów (potrzebnych do zakupu wojska, zakupu łorkerów, pozyskiwania kart z umiejkami, przesuwania się na torach, zakupu udziałów we frakcjach), przeciąganie lin zakupionymi wojskami na dwóch torach w trzy osoby. Do tego na koniec rundy większościówka na torach i pompowanie frakcji, których udziały mamy za zasłonką.
W pierwszej partii (rozegraliśmy dwie) źle oszacowałem przydatność piniądza. Wydałem wszystko na początku na wojsko (myślałem, że inwestuję i się zaraz zwróci) i nie zadbałem o dalszy przychód, by potem przez drugą połowę gry nic nie robić, z braku kasy. Nie pomógł fakt, że umknęło nam w zasadach ekstra branie bonusowej darmowej kasy na początku rundy. Partia w moim wykonaniu do śmieci.
Druga partia już świadoma. Już wiedzieliśmy o co kaman i rozkminki u każdego były znacznie dłuższe. Wojtek podwójnie pozamiatał.
Bardzo fajna gra. Ma być wznowienie. Może fajnie jakby w nowej wersji było więcej rodzajów kart taktyk, choć z drugiej strony, przynajmniej wiadomo czego się spodziewać i na co mieć nadzieję biorąc kartę w ciemno. Na pewno dobrze, jakby te zasłonki wymienili na stabilniejsze. Figurki zrobiły wrażenie na wszystkich, a były robione jakieś 11 lat temu, w epoce plastiku łupanego. Zdjęciom nie było końca. Ciekawe, gdzie można je obejrzeć...
Duże dzięki, Aniu, za przyniesienie pudła i wytłumaczenie zasad na szybkości (nie sądziłem, że się uda; na szczęście setup Innowacyji nie jest taki szybki).
Dzięki za granko i do za tydzień, jak mniemam, w komplecie, jak życzyłbym se. Papa.
- melusina
- Has thanked: 22 times
- Been thanked: 62 times
Święta prawda, choć mimo wszystko jest to ciekawa gra.
Po wszystkim mam wyrzuty sumienia, że namówiłam Czarka, żeby w ostatnich akcjach nie zostawiał Pawłowi możliwości rozpowszechnienia wynalazku - sądziłam, że Czarek jest z tyłu w punktacji, a tymczasem miał najwięcej punktujących kafelków i wysforował się daleko przed nami. Wyrzuty, bo Paweł bardzo mi pomagał przez całą grę zmagać się z ikonografią. Sorry Paweł
Świat wynalazców to świat brutalny, mówi się trudno

- cezner
- Has thanked: 14 times
- Been thanked: 121 times
Ten wynalazek poszedł by najpierw bo dawał mi więcej punktów. Rzeczywiście nie zauważyłam że Paweł czyha na ten kafel od tego wynalazku ale to akurat tak się złożyło że nadszedł czas na ten wynalazek, więc Aniu nie miej wyrzutów.
-
Strach pomyśleć, co się będzie działo jak wejdzie Spartakus (Paweł sobie zażyczył - szukamy kworum). Przeprosinom na forum nie będzie końca... Ale to dobrze. Love, Peace & Understanding.
PS. Wszystkiego superowego wszystkim mamom. Tak już na jutro.
PS. Wszystkiego superowego wszystkim mamom. Tak już na jutro.
Będę jak zwykle, jednak jest szansa że się spóźnię i też będę bliżej 17:30. Zabiorę kilka pudeł co mi wpadnie pod rękę, chyba że coś konkretnego się wykrystalizuje.
-
Jakby ktoś był chętny na przyspartakusienie (dwoje ochotników poszukiwanych (na więcej nie liczę); handel ciekawymi kartami, licytacje, taktyczne potyczki na hexagonach; wszystkie chwyty dozwolone (poza tymi co niedozwolone), interakcja na poziomie tak emocjonującym, że snusy niepotrzebne), to dać wcześniej znać, bo musiałbym sobie dziś wieczorem przypomnieć zasady.
Aniu - to może powtórzymy Yedo?
Chyba, że chcesz nas uczyć nowej gry?
Jacek - mam dość mordowania mojego szefa w wyobraźni przez cały czas w pracy, to wolę odpocząć od tych klimatów

Chyba, że chcesz nas uczyć nowej gry?
Jacek - mam dość mordowania mojego szefa w wyobraźni przez cały czas w pracy, to wolę odpocząć od tych klimatów

-
Dobre Jedo nie jest złe. Wojenne psy też miodzio. Ostatnimi laty same dobro wylewacie na stół. Wychwalać nie przestanę.
Bez przesady, nie porównujmy zwykłej krwawej jatki z nienawiści w biurze do szlachetnej formy walki wręcz lub z mieczami ze stali, szlachetnej oczywiście.
Będę i ja. Kolega Piton mimo, że sutenerem nie jest (chociaż kto go tam wie) ma przyjść z nową 18-stką. I na to się nastawiam.
-
O Frekwencjo. Jakżeś wspaniała.
Niniejszym poświadczam, że kolega Piton w suterenie nie mieszka. Jestem gotów to zeznać przed Sądem Rejonowym w dogodnym dla mnie terminie. [Niestety nie wiem, czy pan Waldemar został tym samym pensjonariuszem DPSu w Prószkowie; Za to już nie ręczę; Nie mam wiedzy, gdzie jest]
- piton
- Has thanked: 1222 times
- Been thanked: 639 times
- Kontakt:
Glosy nomenomen żelaznego elektoratu, prawdę powiedzą. Będzie rdza. Jak niebo nie zawali nam się na głowy, to przybędę z czymś świeżym, a jednak z końcówki XIX wieku.
Będę chwilę po 17.
Będę chwilę po 17.