Diora (Karol Stawicki)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
SosnowyPatyk
Has thanked: 125 times
Been thanked: 148 times

Re: Diora (Karol Stawicki)

Post autor: SosnowyPatyk »

Córce (11 lat) się bardzo podoba i dla niej jest regrywalna. Zasady są proste i przejrzyste, więc szybko załapała, a że gra jest śliczna jeśli chodzi o design, to ma syndrom jeszcze jednej partii :) Jak dla mnie idealna na jedną partię, gdy siadamy do stołu, a dwie pod rząd są dla mnie nużące już, ale na ten jeden raz chętnie siadam. Wydarzenia fajnie urozmaicają grę, karty technologii też są spoko zróżnicowane jak i postacie, którymi się gra - to ogromny plus. Stołówka, tak jak wspominał Wojennik w swojej recenzji jest mało wykorzystywana. Nie korzystamy też w zasadzie z Banku ani Wypłaty ale tutaj awaryjnie można od czasu do czasu postawić pracownika. Generalnie to ze dwa tygodnie już nie graliśmy, ale od świąt to jakieś 20 partii rozegrane i moim zdaniem gra warta zakupu :)
komu? czemu? - ludziom, osobom, planszówkom
z kim? z czym? - z osobą, z planszówką
ludzią - narzędnik słowa ludzia, gdyby istniało ;)
Awatar użytkownika
BOLLO
Has thanked: 1332 times
Been thanked: 2035 times
Kontakt:

Post autor: BOLLO »

Jeszcze tylko do jutra można zapisywać się na bezpłatne ogrywanie gier dzięki Poczcie Planszówkowej. Jeżeli ktoś z Was miałby ochotę zapoznać się bliżej z moim tytułem to przypominam że jest taka możliwość. Wystarczy wybrać pakiet gier nr 591
Obrazek

Informuję że jest również na moim kanale dostępna wideo-instrukcja dla tych którym nie chce się czytać wersji papierowej.

To jak widzimy się na hali ?
Obrazek
Awatar użytkownika
Irka
Has thanked: 1156 times
Been thanked: 454 times

Post autor: Irka »

Ja wciąż polecam tę grę!

Tutaj jeszcze komentarze z grania w czteroosobowym gronie:
- jest szczególnie ciekawie i klimatycznie, zwłaszcza gdy się gra ze starszym pokoleniem :D
- dużo opcji wyboru i ogólnie fajnego myślenia, choć zasady nie są trudne do opanowania
- długość "kołderki" dla nas w sam raz
- jest interakcja i wzajemna obserwacja, ale nie burzy za bardzo planów
- regrywalność zapewniana przez karty wydarzeń, technologii i asymetryczne postaci, jak też wyżej wspomniano
- dobre karty pomocy.

Przy okazji: skompletowałam sobie taki oto insert
Spoiler:
Bollo, powodzenia z trybem solo i w dalszych projektach!
Awatar użytkownika
BOLLO
Has thanked: 1332 times
Been thanked: 2035 times
Kontakt:

Post autor: BOLLO »

Irka pisze: 20 maja 2025, 23:17 Przy okazji: skompletowałam sobie taki oto insert
Jest takie powiedzenie "Szewc bez butów chodzi" . Coś w tym jest bo już widziałem wiele z "pimpowanych" wersji Diory a ja wiąż mam tą "bieda edyszyn" :mrgreen:

Jest to dla mnie mobilizacja aby kiedyś zająć się i tym. Może przy okazji wypuszczenia wspomnianego trybu solo +dodatku (Pracownicy)..... :roll:
ODPOWIEDZ