Endeavor: Deep Sea (Carl de Visser, Jarratt Gray)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
BOLLO
Has thanked: 1324 times
Been thanked: 2014 times
Kontakt:

Re: Endeavor: Deep Sea

Post autor: BOLLO »

Pograłem trochę, więc dzielę się swoją opinią.
Sloth
Has thanked: 140 times
Been thanked: 121 times

Post autor: Sloth »

Obrazek

Jakby ktoś chciał odłożyć grę na półkę zafoliowaną to zamiast folii jest taki szykowny papier :) Więc jak go zedrzecie to już po ptokach. Ogólnie gra eko ;)
ostry66
Has thanked: 6 times
Been thanked: 12 times

Post autor: ostry66 »

Wybacz ale zarzut z czapki. Jak zedrzesz folie z gry to na tej samej zasadzie też po ptokach.
Rozumiałbym gdybyś narzekał na to, że papier gorzej zabezpiecza pudełko np. przed woda od papieru.
Na którymś z live Kuba Czajka z Czachy twierdził, że da się ten papier "otworzyć" tak by potem go zakleić z powrotem ;)
Sloth

ostry66 pisze: 09 maja 2025, 21:48 Wybacz ale zarzut z czapki. Jak zedrzesz folie z gry to na tej samej zasadzie też po ptokach.
Rozumiałbym gdybyś narzekał na to, że papier gorzej zabezpiecza pudełko np. przed woda od papieru.
Na którymś z live Kuba Czajka z Czachy twierdził, że da się ten papier "otworzyć" tak by potem go zakleić z powrotem ;)
Ależ to nie był żaden zarzut. Gdzie Ty widzisz żebym psy wieszał. Wyłącznie informacja.
Awatar użytkownika
Irka
Has thanked: 1072 times
Been thanked: 413 times

Post autor: Irka »

Sloth pisze: 10 maja 2025, 06:35 Wyłącznie informacja.
I to ciekawa informacja :)
Może warto też dodać, że na pudełku są dwie plomby (z tego co widzę na prezentacjach), więc jakby coś to "nówka sztuka" pozostaje, nawet bez tego papieru pakowego ;)
(edit: w wersji deluxe plomb nie ma)

A czy ktoś używa tego ekologicznego insertu i mógłby wstawić zdjęcie?
Ostatnio zmieniony 10 maja 2025, 10:46 przez Irka, łącznie zmieniany 3 razy.
Sloth

Obrazek

Trochę mnie zastrzeliłaś tymi plombami. Po zdjęciu papieru który po prostu był sklejony taśma bezbarwną nie przypominam sobie żadnych zabezpieczeń .....

Wręcz zdziwiony byłem że po prostu otwieram pudełko bez choćby naklejek po bokach

Edit: Miałem dokładnie tak jak ten człowiek co otwiera

Awatar użytkownika
Irka
Has thanked: 1072 times
Been thanked: 413 times

Post autor: Irka »

Sloth pisze: 10 maja 2025, 10:26 Trochę mnie zastrzeliłaś tymi plombami. Po zdjęciu papieru który po prostu był sklejony taśma bezbarwną nie przypominam sobie żadnych zabezpieczeń .....
Masz rację. W wersji deluxe ich nie ma.

Ja oglądałam wersję retail. Ona nie ma tego deluxe papieru, dlatego ma plomby :)
ostry66
Has thanked: 6 times
Been thanked: 12 times

Post autor: ostry66 »

Sloth pisze: 10 maja 2025, 06:35
ostry66 pisze: 09 maja 2025, 21:48 Wybacz ale zarzut z czapki. Jak zedrzesz folie z gry to na tej samej zasadzie też po ptokach.
Ależ to nie był żaden zarzut. Gdzie Ty widzisz żebym psy wieszał. Wyłącznie informacja.
Jakoś mi tak zabrzmiało... Wybacz :)
Awatar użytkownika
Zet
Has thanked: 196 times
Been thanked: 199 times

Re: Endeavor: Deep Sea (Carl de Visser, Jarratt Gray)

Post autor: Zet »

Tak to tutaj tylko zostawię, może komuś się przyda:
https://www.kickstarter.com/projects/bu ... ted-waters
Awatar użytkownika
BOLLO
Kontakt:

Zet pisze: 20 maja 2025, 22:21 Tak to tutaj tylko zostawię, może komuś się przyda:
https://www.kickstarter.com/projects/bu ... ted-waters
Więcej dobra do dobrej gry? Czemu nie :mrgreen:
Cztery nowe scenariusze! W tym takie interesujące zjawiska jak Tectonic Split, który dzieli morze na dwie części, i The Fog, który pokrywa powierzchnię tajemniczą mgłą. Wszystkie cztery nowe scenariusze zawierają różnorodne unikalne komponenty, które są używane tylko w tym scenariuszu, co jest nowym rozwiązaniem, którego nie było w oryginalnej grze.
Nowe plansze Ocean! Na każdej głębokości opracowaliśmy więcej stref, które możesz włączyć do regularnej gry; różnorodność zawsze jest zachwycająca!
Specjalne mini-plansze Ocean! Te specjalne strefy obejmują specjalistyczne komponenty (takie jak kolonia migrujących pionków pingwinów) i mają własne odrębne zasady, które są nieco bardziej rozbudowane niż typowa plansza oceaniczna. Wprowadź je do swojej gry wszystkie naraz lub wybierz, które z nich uwzględnić!
Więcej dzienników! Różne karty do wtasowania do talii, z nowymi efektami i umiejętnościami.
Więcej żetonów nurkowania! Różnorodność nowych i interesujących mocy do odkrycia podczas przeszukiwania głębin! I wiele więcej!
Morgon
Has thanked: 77 times
Been thanked: 161 times

Post autor: Morgon »

Nic tylko czekać na polską zapowiedź dodatku. Gra znakomita, więc dodatek biorę w ciemno.
Awatar użytkownika
Malibu
Has thanked: 57 times
Been thanked: 47 times

Post autor: Malibu »

Ona działa dobrze na 2 osoby?
Jez_Anaszpan
Has thanked: 25 times
Been thanked: 31 times

Post autor: Jez_Anaszpan »

Wg mnie bardzo dobrze.
Welnek
Has thanked: 30 times
Been thanked: 2 times

Post autor: Welnek »

Tak, nam się grało bardzo dobrze w dwie osoby - i to nie tylko wariant podstawowy, dobrze gra się też w kooperacji.
Awatar użytkownika
ave.crux
Has thanked: 909 times
Been thanked: 1473 times

Post autor: ave.crux »

Malibu pisze: 26 maja 2025, 11:31 Ona działa dobrze na 2 osoby?
W grze masz 10 scenariuszy, które mówią ci jakie są cele (czyli za jakie aktywności podczas gry punktujesz) i jak wygląda początkowe ułożenie mapy + ewentualne zasady specjalne.
Rozegrałem każdy scenariusz na 2 osoby i niektóre z nich działają lepiej, inne gorzej, ale bez problemu ok. 6 scenariuszy (nie są to jakieś fabularne scenariusze) działa na 2 osoby zauważalnie lepiej niż reszta.
Także gra bardzo dobrze działa na 2 graczy, nie ma żadnego skalowania pomiędzy liczbą graczy, ale musisz wziąć pod uwagę to, że w zależności od wybranego scenariusza ta zabawa będzie albo bardzo dobra albo poprawna. To co bruździ przy 2 osobowej rozgrywce względem niektórych scenariuszy to po prostu uczucie, że gdyby przy stole było więcej graczy to odkrywanie/punktowanie i inne szło by lepiej i przyjemniej.
Nic na siłę, wszystko młotkiem. Wieczne narzekanie obrzydza radość grania.
Awatar użytkownika
BOLLO
Kontakt:

Potwierdzam, gra bardzo dobrze działa na 2. Chociaż mi się ciekawiej grało przeciwko sobie na 3. Dlaczego? Bo jest większa przepychanka, szybciej się buduje plansze i ogólnie świetnie działają "gwiazdeczki". Jeżeli zastanawiasz się nad tym tytułem to oczywiście zerknij na YT (u mnie też masz materiał) ale ze swojej strony powiem że to naprawdę zaskakująco dobry tytuł.
Vordi
Has thanked: 59 times
Been thanked: 11 times

Post autor: Vordi »

Dobrze soe gra na 2 osoby ale myślę z3 gra pokazuje pazur na 5 osób 😁 wtedy bez problemu odkrywasz całą mapę i gwiazdeczki az sie wysypują z planszy 😀
Awatar użytkownika
BOLLO
Kontakt:

Vordi pisze: 26 maja 2025, 13:19 Dobrze soe gra na 2 osoby ale myślę z3 gra pokazuje pazur na 5 osób 😁 wtedy bez problemu odkrywasz całą mapę i gwiazdeczki az sie wysypują z planszy 😀
Grałem jedynie na max 3 i było spoko. Wydaje mi się że na 5 jest fajnie ale trochę się dłuży...Ogólnie granie na 4 w gry euro sprawia mi problem, bo często ten czwarty gracz nic nie wnosi więcej do rozgrywki a niestety ją mocno rozciąga w czasie.
Awatar użytkownika
vnzk
Has thanked: 334 times
Been thanked: 530 times

Post autor: vnzk »

ave.crux pisze: 26 maja 2025, 11:37
W grze masz 10 scenariuszy, które mówią ci jakie są cele (czyli za jakie aktywności podczas gry punktujesz) i jak wygląda początkowe ułożenie mapy + ewentualne zasady specjalne.
Rozegrałem każdy scenariusz na 2 osoby i niektóre z nich działają lepiej, inne gorzej, ale bez problemu ok. 6 scenariuszy (nie są to jakieś fabularne scenariusze) działa na 2 osoby zauważalnie lepiej niż reszta.
A czy byłbyś w stanie podać numery tych sześciu scenariuszy, które są zauważalnie lepsze na dwie osoby ? :)
Morgon
Has thanked: 77 times
Been thanked: 161 times

Post autor: Morgon »

Szczerze to grałem solo wszystkie scenariusze oraz większość na 3 osoby. Piszę o kooperacji. Żaden scenariusz nie działa lepiej czy gorzej ale poziom trudności bywa różny i można zauważyć, że niektóre są trudniejsze. Gra się skaluje w zależności od liczby graczy jeśli chodzi o wymagania do spełnienia celów scenariusza. Na 3 osoby można już odkryć cały obszar gry. Nie grałem rywalizacyjnie więc nie wiem jak tutaj dobrze to działa ale koooperacyjnie myślę, że polecałbym w ciemno na każdą ilość graczy.
Awatar użytkownika
ave.crux
Has thanked: 909 times
Been thanked: 1473 times

Post autor: ave.crux »

vnzk pisze: 26 maja 2025, 14:26 A czy byłbyś w stanie podać numery tych sześciu scenariuszy, które są zauważalnie lepsze na dwie osoby ? :)
Na pewno 1-4 są lepsze, a później to już niestety nie jestem w stanie powiedzieć, musiałbym sobie zagrać i przypomnieć.
Nic na siłę, wszystko młotkiem. Wieczne narzekanie obrzydza radość grania.
Awatar użytkownika
Malibu
Has thanked: 57 times
Been thanked: 47 times

Post autor: Malibu »

Na te 2 osoby to pisaliście o kooperacji czy rywalizacji?
Awatar użytkownika
BOLLO
Kontakt:

Malibu pisze: 27 maja 2025, 06:15 Na te 2 osoby to pisaliście o kooperacji czy rywalizacji?
I jedno i drugie działa bardzo dobrze.
ODPOWIEDZ